A History of Modern Psychology 11th Edition by Duane P. Schultz Sydney Ellen Schultz test bank

A History of Modern Psychology  11th Edition by Duane P. Schultz Sydney Ellen Schultz  test bank
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Description

1. Describe Spencers adaptations and extensions of the theory of evolution. Why was his philosophy, particularly his concept of social Darwinism, so popular in the United States?
ANSWER: Answer not provided.
POINTS: 1

2. According to Schultz and Schultz, Much is paradoxical about William James and his role in American psychology. Discuss this paradox, describing the arguments for and against viewing James as one of psychologys most important figures.
ANSWER: Answer not provided.
POINTS: 1
NOTES: WWW

3. Describe Jamess early life and his days as a student. What are the symptoms of neurasthenia and what was the epidemic of neurasthenia in the United States? Why are these relevant to a discussion of Jamess life?
ANSWER: Answer not provided.
POINTS: 1

4. Describe and compare Jamess new look at consciousness with the views of Wundt.
ANSWER: Answer not provided.
POINTS: 1

5. What is the major theme or central thesis of the Original Source Material on Consciousness from Psychology (Briefer Course) (1892) by William James? What arguments does he use to support his thesis?
ANSWER: Answer not provided.
POINTS: 1

6. Describe Jamess approach to methodology. What methods of studying consciousness did he find appropriate? What are the possible relationships between Jamess views of methods and his philosophy of pragmatism?
ANSWER: Answer not provided.
POINTS: 1

7. Describe the variability hypothesis, its influence on the notion of male superiority, and the research of Woolley and Hollingworth in refuting this position.
ANSWER: Answer not provided.
POINTS: 1

8. What achievements are noteworthy in G. Stanley Halls life? Describe his work in developmental psychology, including his theory of psychological development.
ANSWER: Answer not provided.
POINTS: 1

9. Describe the founding of functionalism. In what ways was its founding different from that of Titcheners structuralism? What were the contributions of Titchener and Dewey to functionalism as an emerging school of thought?
ANSWER: Answer not provided.
POINTS: 1

10. What did Angell consider to be the three major themes of functionalism? What were Carrs major points? Distinguish between Angells and Carrs contributions to psychology.
ANSWER: Answer not provided.
POINTS: 1
NOTES: WWW

11. Describe at least three contributions of Robert Sessions Woodworth to psychology.
ANSWER: Answer not provided.
POINTS: 1

12. Discuss the several ways in which functionalism expanded the field and/or practice of psychology.
ANSWER: Answer not provided.
POINTS: 1

13. Defend the proposition that functionalism was a transitory bridge from the study of the subjective mind and consciousness to the objective study of overt behavior.
ANSWER: Answer not provided.
POINTS: 1

14. Who did Darwin call our philosopher?
a. Spencer
b. James
c. Dewey
d. Hollerith
e. Cattell
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Evolutions Neurotic Philosopher
NOTES: WWW

15. Perhaps the most important factor that enabled functionalist psychology to flourish in the United States was the ____.
a. social Zeitgeist
b. political Zeitgeist
c. economic Zeitgeist
d. American temperament as a whole
e. fruition of Darwins theory in the United States
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: Evolution Comes to America: Herbert Spencer (1820-1903)

16. Spencers philosophy was ____.
a. Darwinism
b. natural selection
c. survival of the fittest
d. eugenics
e. pragmatism
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Evolution Comes to America: Herbert Spencer (1820-1903)

17. Who coined the phrase survival of the fittest?
a. James
b. Galton
c. Dewey
d. Spencer
e. Darwin
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: Evolution Comes to America: Herbert Spencer (1820-1903)

18. Who originated the idea of social Darwinism?
a. James
b. Darwin
c. Spencer
d. Galton
e. Hollerith
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Evolution Comes to America: Herbert Spencer (1820-1903)

19. According to Spencer, the universe operates in accord with ____.
a. mathematical principles
b. what we call chaos theory
c. principles of pragmatism
d. principles of functionalism
e. the principle of the survival of the fittest
ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: Evolution Comes to America: Herbert Spencer (1820-1903)

20. Which of the following statements is NOT part of social Darwinism?
a. Nations of the world are in competition for survival analogous to competition among species for survival.
b. Governments should not try to restrict the activities of business.
c. Governments should not impede the rich by heavy taxes because the rich are needed for economic growth.
d. Each nation should have a social welfare program that supports the poor.
e. All of the choices are a part of social Darwinism.
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: Evolution Comes to America: Herbert Spencer (1820-1903)

21. The most appealing aspect of Spencers philosophy for Americans was the notion of ____.
a. evolution of the human character
b. evolution of social institutions
c. natural selection
d. survival of the fittest
e. pragmatism
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: Evolution Comes to America: Herbert Spencer (1820-1903)

22. Spencer developed synthetic philosophy, which was an attempt to ____.
a. bring together the works of Darwin and Wundt to form a new school of psychology
b. ban the use of animal experimentation in psychology
c. use evolutionary theory as a way to understand any process that undergoes change and development
d. argue that consciousness had no use since it did not aid survival. therefore, psychology should give up the study of consciousness
e. introduce the idea that evolution should be guided by governmental programs to synthetically direct evolution in a particular direction
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Evolution Comes to America: Herbert Spencer (1820-1903)

23. Synthetic as used in the name synthetic philosophy refers to ____.
a. the artificial nature of the physical universe
b. unnatural circumstances
c. the superiority of polyester over cotton
d. combining or synthesizing
e. the artificial nature of the physical universe and unnatural circumstances
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: Evolution Comes to America: Herbert Spencer (1820-1903)

24. Who was the earliest to argue that the mind exists in its present form because of past and present efforts to adapt to various environments?
a. Spencer
b. James
c. Darwin
d. Hollerith
e. Dewey
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Evolution Comes to America: Herbert Spencer (1820-1903)

25. Spencers (1855) The Principles of Psychology was based on ____.
a. the work of the British empiricists
b. Jamess pragmatic philosophy
c. Darwins theory of the evolution of nonhuman species
d. his synthetic philosophy
e. Galtons work
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: Evolution Comes to America: Herbert Spencer (1820-1903)

26. The first person who applied evolution to machines was ____.
a. Butler
b. Hollerith
c. James
d. Spencer
e. Babbage
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: The Continuing Evolution of Machines

27. Who pioneered an innovative method of information processing?
a. Spencer
b. Hollerith
c. Dewey
d. Babbage
e. James
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: The Continuing Evolution of Machines

28. The fear in the 1960s that we would all be reduced to punched cards may not have happened without the work of ____.
a. Babbage
b. Hollerith
c. Hollingworth
d. Lovelace
e. James
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: The Continuing Evolution of Machines

29. Who had an interest in mystical events or what we call parapsychology?
a. Hollerith
b. James
c. Dewey
d. Hollingworth
e. Spencer
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

30. The major antecedent of functionalism in the United States was the work of ____.
a. Titchener
b. Pierce
c. Galton
d. Jung
e. James
ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

31. James was vocally criticized by other early psychologists because he ____.
a. criticized the use of the experimental method
b. loathed laboratory work and refused to do it
c. hired Mnsterberg, thus imposing Wundts psychology and its limitations on the new American psychology
d. was a gentleman scientist rather than a traditional academic
e. studied psychic phenomena and moved away from scientific psychology
ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology
NOTES: WWW

32. That nasty little science was Jamess label for ____.
a. medicine
b. physiology
c. psychology
d. phenomenology
e. structuralism
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

33. An elaboration of the obvious was Jamess description of ____.
a. structuralist
b. the introspective method
c. functionalism
d. psychoanalysis
e. psychology
ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

34. This person was born into a wealthy American family. He eventually received a medical degree and taught psychology at Harvard University.
a. John Dewey
b. James Angell
c. Edward Bradford Titchener
d. Herbert Spencer
e. William James
ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

35. James became familiar with the work of Wundt ____.
a. because of Titchener establishing a psychology department at Cornell University
b. because of Spencers The Principles of Psychology
c. in the late 1860s, before Wundt founded the Leipzig psychology laboratory
d. as a result of using Fechners books for his first lectures in psychology in 1890
e. as a result of his first teaching position at Harvard, in physiology
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

36. While today people might suffer from chronic fatigue syndrome, in Jamess day a very fashionable disorder to suffer from was ____.
a. syphilis
b. neurasthenia
c. suicidal depression
d. opium or heroin addiction
e. phrenology
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

37. Jamess term for his debilitating disorder was ____.
a. neurasthenia
b. neuritis
c. Americanitis
d. psychitis
e. neurasthenitis
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

38. Jamess position on determinism versus free will can be characterized by which of the following?
a. Free will is an illusion to me.
b. My first act of free will shall be to believe in free will.
c. This ego is not master of its fate.
d. We are slaves to our biology.
e. If one believes in free will, one is free to so believe.
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

39. James believed that his bout of depression was relieved when he ____.
a. stopped believing in free will and accepted determinism
b. chose to believe in free will
c. completed The Varieties of Religious Experiences
d. talked to the dead in sances
e. got married
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

40. Jamess experiments with mind-altering chemicals interested him because they ____.
a. relieved his neurasthenia
b. cured him of depression
c. allowed him a form of escape from reality
d. fascinated him because of the way bodily changes influenced consciousness
e. felt good and relieved his symptoms
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

41. The lecturer in Jamess first course in psychology was ____.
a. Mnsterberg
b. Wundt
c. James
d. Titchener
e. Cattell
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

42. Although it took twelve years to complete, ____s great book on psychology represented a commitment to evolutionary principles and a rejection of Wundts approach to psychology.
a. John Dewey
b. Herbert Spencer
c. Edward Bradford Titchener
d. James Angell
e. William James
ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology
NOTES: WWW

43. James described the manuscript of his book, The Principles of Psychology, as testimony to the fact that ____.
a. Wundts experimentation was the sole method to be used in the new science
b. structuralisms focus on the elements of consciousness needed to be the focus of functionalism
c. religious experiences were inseparable from psychological experiences
d. religious experiences might be studied with experimental introspection
e. a science of psychology did not exist
ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

44. ____ is often called Americas greatest philosopher.
a. John Dewey
b. Herbert Spencer
c. Edward Bradford Titchener
d. William James
e. James Angell
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

45. Educational psychology as a discipline began with the work of ____.
a. Cattell
b. James
c. Binet
d. Thorndike
e. Dewey
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

46. The study of living people as they adapt to their environment is the central tenet of ____.
a. Darwins theory of the evolution of humans and their emotional expressions
b. Spencers systematic philosophy
c. Jamess philosophy of pragmatism
d. Jamess psychology
e. Butlers evolution theory
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

47. William James ____.
a. founded functional psychology
b. established an environment favorable for functionalism with his Principles of Psychology
c. wrested psychology away from synthetic philosophy
d. used pragmatism to recombine psychology and philosophy
e. effectively nullified the influence of Wundt on American psychologists
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

48. For James, what was most essential to human evolution?
a. natural selection
b. natural variations of a species
c. survival of the fittest
d. regression to the mean
e. consciousness
ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

49. For James, the conditions of mental life are the influences of ____.
a. consciousness
b. the body
c. the central nervous system
d. the irrational
e. the environment we have adapted to
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

50. The idea of objective experience would be ____.
a. consistent with Jamess position
b. contrary to Jamess position
c. congruent with the idea of immediate experience
d. consistent with Jamess definition of consciousness
e. consistent with Jamess synthetic philosophy
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

51. The notion of analysis of consciousness is, in Jamess view, the ____.
a. psychologists fallacy
b. strength of experimentation
c. difference between immediate and mediate experience
d. basic difference between structuralism and functionalism
e. difference between religion and spirituality
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

52. William James used the term stream of consciousness to indicate ____.
a. that the analysis of consciousness into mental elements is difficult but possible
b. that the use of introspection to study consciousness is possible
c. that consciousness is not as important as the unconscious in controlling behavior since consciousness is always changing
d. that the changing nature of consciousness prevents its analysis into mental elements
e. that unconscious thoughts can be accessed through free association
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology
NOTES: WWW

53. For James, ones stream of consciousness ____.
a. can be reduced to sensations by introspection
b. can be reduced to components by experimental methods without introspection
c. is distorted when analyzed into distinct elements
d. reflects the continuous movement of material from nonconscious to conscious
e. reflects the continuous synthesis of elements through the principles of association
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

54. In the Original Source Material on Consciousness from Psychology (Briefer Course) (1892) James said, Consciousness is in constant ____.
a. motion
b. evolution
c. jeopardy
d. agitation
e. change
ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

55. For James, choice and habit are different in that ____.
a. choice is a fallacy, and habit is real
b. habit is a fallacy, and choice is real
c. habit is nonconscious
d. the purpose of habit is human adaptation to the environment
e. choice is antithetical to pragmatism
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

56. Jamess position on Wundts methodology was to ____.
a. accept both introspection and experimentation
b. accept introspection but reject experimentation
c. reject introspection but accept experimentation
d. reject both introspection and experimentation
e. replace both with the comparative method
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

57. Jamess position on psychophysics was to ____.
a. reject it because it is a field of physiology, not psychology
b. reject Fechners methods
c. reject Webers Law and Fechners Law
d. accept it as a component of psychology to be studied by experimentation
e. incorporate it into his subsequent research on phenomena such as sances
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

58. James recommended the ____ method to supplement introspection and experimentation.
a. Wundtian
b. observational
c. cumulative
d. comparative
e. structural
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

59. The basic tenet of ____ is that the validity of an idea or conception must be tested by its practical consequences
a. empiricism
b. rationalism
c. scientism
d. pragmatism
e. cynicism
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

60. Peirces role in American psychology was to ____.
a. act as a sounding board for Herbert Spencer
b. introduce the new psychology of Fechner and Wundt to U.S. scholars
c. found functionalism
d. posit synthetic philosophy
e. synthesize pragmatism and evolutionary theory
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

61. According to James, the value or worth of beliefs can be evaluated in terms of ____.
a. the spiritual basis for a belief
b. the habitual nature of a belief
c. whether it works or not
d. its adaptive value
e. its effect on emotions
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

62. Which of the following statement expresses the James-Lange theory of emotions?
a. Emotion results from the activation of certain neural centers in the brain.
b. Emotion results from how an individual perceives a situation, with or without physiological arousal.
c. Emotion is completely a psychological state. There are no physiological equivalents to the emotions.
d. Physiological arousal precedes the experience of an emotion.
e. The emotion is experienced first, which is followed by physiological arousal.
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

63. James believed that a person has three components that make up their self. Which of the following elements were included in Jamess theory of self?
a. feelings, actions, and conscious experience
b. feelings, free will, and actions
c. materials, social, and actions
d. spiritual, material, and conscious experience
e. materials, social, and spiritual
ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

64. Jamess description of habit indicates that it is ____.
a. a repetitive action
b. a component of the preconscious
c. an intervening variable
d. evidence of latent learning
e. a classically conditioned response
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

65. For James, ____ is what keeps us all within the bounds of ordinance.
a. consciousness
b. emotions
c. learning
d. habit
e. religion
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

66. James argued that habitual actions would ____ the plasticity of ____.
a. increase; character
b. decrease; character
c. increase; neural matter
d. decrease; neural matter
e. increase; habits
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

67. Whose Ph.D. work was described as the most brilliant examination for the PhD that we have ever had at Harvard?
a. Woolley
b. Calkins
c. Hollingworth
d. Dewey
e. Washburn
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: The Functional Inequality of Women

68. In contemporary measures of memory, a common task is to assess ones learning of paired associates. This technique was developed by ____.
a. Titchener
b. James
c. Calkins
d. Dewey
e. Woolley
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: The Functional Inequality of Women
NOTES: WWW

69. The myth of male intellectual superiority is derived from which of Darwins ideas?
a. natural selection
b. variability hypothesis
c. the survival of the fittest
d. sexual selection
e. emotional expression
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: The Functional Inequality of Women

70. The idea that men show a wider range of variations in physical and mental development than women and that the abilities of women are more clustered about the average is a definition of the ____.
a. selection variability hypothesis
b. variability hypothesis
c. sexual selection hypothesis
d. male superiority hypothesis
e. female evolution hypothesis
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: The Functional Inequality of Women

71. Early 20th-century research on the effects of child labor was conducted by ____.
a. Calkins
b. Woolley
c. Hollingworth
d. Anastasi
e. Radcliffe
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: The Functional Inequality of Women

72. Woolleys research on sex differences and alleged male superiority was ____.
a. refuted by contemporary research
b. the first experimental test of the variability hypothesis of male superiority
c. supported by contemporary research
d. attributed to genetic differences
e. challenged by the mens issues movement
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: The Functional Inequality of Women

73. Consistent with contemporary research on sex differences, Woolley found that ____.
a. there were no sex differences in mental intelligence
b. men are more prone than women to anger and violence
c. men are more susceptible to sexually provocative material
d. women are more susceptible than men to depression and histrionic psychosis
e. men are more prone than women to anger and violence and women are more susceptible than men to depression and histrionic psychosis
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: The Functional Inequality of Women

74. A unique aspect of Woolleys dissertation research was the ____.
a. inclusion of faculty women in her sample
b. attribution of sex differences to genetic factors
c. attribution of sex differences to social and environmental factors
d. inclusion of women faculty on her dissertation committee
e. endorsement of G. Stanley Hall
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: The Functional Inequality of Women

75. The results of Woolleys sex differences research were attributed by some to ____.
a. her skills as a researcher
b. the fact that she was a woman and therefore biased in interpreting her results
c. poor methodology
d. the influence of her professors, Dewey and Angell
e. the fact that she was a woman and therefore not as intelligent as men
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: The Functional Inequality of Women

76. Hollingworths research refuted ____.
a. the variability hypothesis
b. Woolleys finding that women are more emotional and less rational during menses
c. the belief that maternal behaviors decline during menses
d. Fechners Law
e. None of the choices are correct.
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: The Functional Inequality of Women
NOTES: WWW

77. The notion of a motherhood instinct was ____.
a. supported by Woolleys research
b. refuted by Woolleys research
c. supported by Hollingworths research
d. refuted by Hollingworths research
e. supported by Woolleys research on the maternal behaviors displayed by mothers of gifted children
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: The Functional Inequality of Women

78. The term gifted children was coined by ____.
a. Woolley
b. Calkins
c. Hollingworth
d. Galton
e. Binet
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: The Functional Inequality of Women

79. The first American Ph.D. in psychology was earned by ____.
a. Titchener
b. James
c. Hall
d. Cattell
e. Yerkes
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

80. What is often considered to be the first psychology laboratory in the United States was established by ____.
a. Titchener
b. James
c. Cattell
d. Angell
e. Hall
ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

81. Hall may be the best representative of the earliest roots of modern psychology in that his education included ____.
a. philosophy
b. physiology
c. physics
d. All of the choices are correct.
e. None of the choices are correct.
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

82. Who said, I think I must have been hypnotized by the word evolution, which was music to my ear?
a. Cattell
b. Hall
c. Yerkes
d. Witmer
e. Mnsterberg
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

83. Halls interest in the new science of psychology was aroused when he ____.
a. read Wundts Physiological Psychology
b. attended Jamess lectures in psychology at Harvard
c. read Jamess Principles of Psychology
d. read Spencers Principles of Psychology
e. read Angells The Province of Functional Psychology
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

84. Who was one of the most outspoken critics of Woolley and Hollingworth?
a. J.M. Catell
b. John Dewey
c. G.S. Hall
d. Harry Hollingworth
e. M.W. Calkins
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: The Functional Inequality of Women

85. ____ was one major area that G.S. Hall was interested in, as evidenced by his research in his doctoral dissertation.
a. Introspection of tones
b. Touch thresholds
c. Space perception
d. Gender roles
e. Adult physiology
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

86. Hall referred to his laboratory as a ____.
a. laboratory of evolution
b. laboratory of psychophysics
c. laboratory of psychophysiology
d. laboratory of mental evolution
e. center for the study of children
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

87. Halls Pedagogical Seminary reflected his early interest in ____.
a. evolutionary theory
b. eugenics
c. child development
d. heritability
e. physiological psychology
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)
NOTES: WWW

88. Hall had an interest in ____.
a. psychic phenomena
b. music and tones
c. religion
d. emotions
e. the education of women
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

89. ____ has been described as difficult, untrustworthy, unscrupulous, devious, and aggressively self-promoting.
a. Hall
b. Cattell
c. Witmer
d. Goddard
e. Mnsterberg
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

90. Hall was one of the first American psychologists to become interested in ____.
a. equal political opportunity for women
b. sexual equality
c. physiological psychology
d. psychoanalysis
e. behaviorism
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

91. Who arranged for Freud and Jung to visit and lecture in America?
a. Cattell
b. Hall
c. Witmer
d. Mnsterberg
e. Scott
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

92. Who was the founder and first president of the American Psychological Association?
a. James
b. Hall
c. Wundt
d. Jung
e. Freud
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

93. The introduction of psychoanalysis to the American public was accomplished by ____.
a. James
b. Angell
c. Dewey
d. Witmer
e. Hall
ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

94. The force behind Howard Universitys becoming a leading institution for the education of African American psychologists was ____.
a. Carver
b. Bond
c. Sumner
d. Clark
e. Hall
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

95. The first African American to earn a Ph.D. in psychology was ____.
a. Bond
b. DuBois
c. Clark
d. Sumner
e. Howard
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

96. Halls framework for human development was ____.
a. physiological psychology
b. evolutionary theory
c. functionalism
d. life-span psychology
e. animal psychology
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

97. A method long attributed to Hall, albeit erroneously, is ____.
a. genetic engineering
b. the laboratory school
c. the use of questionnaires
d. introspection by recapitulation
e. retrospection with children and adolescents
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

98. The child study movement was based on the work of ____.
a. Hall
b. Freud
c. Witmer
d. Mnsterberg
e. Binet
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

99. Important books on adolescence and old age were written by ____.
a. James
b. Freud
c. Binet
d. Hall
e. Thorndike
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

100. The notion that childrens development reflects the history of the human race is the ____.
a. child study movement
b. primary law of evolution
c. collective unconscious
d. theoretical basis for Binets tests
e. recapitulation theory
ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)
NOTES: WWW

101. The theory that the psychological development of children repeats the history of the human race is known as the ____ theory, proposed by ____.
a. mental evolution; Hall
b. recapitulation; Hall
c. mental phylogeny; Cattell
d. mental phylogeny; James
e. psychical phylogeny; Mnsterberg
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

102. Lifespan developmental psychology is reflected in whose work?
a. Cattell
b. Scott
c. Mnsterberg
d. Yerkes
e. Hall
ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

103. Halls writings on Adolescence were criticized for ____.
a. placing too much emphasis on sex
b. applying evolutionary theory to human development
c. being too Freudian
d. being too unscientific
e. ignoring research on animals
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

104. The first large-scale study of aging from a psychological point of view was ____.
a. Jamess Enjoy Old Age
b. Halls Life Span Evolution
c. Halls Life Span Development
d. Halls Senescence
e. Jamess Senescence
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

105. Functionalism is said to have been indirectly founded by ____.
a. Titchener
b. James
c. Dewey
d. Angell
e. Calkins
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: The Founding of Functionalism

106. The first American psychology textbook was published by ____.
a. Titchener
b. James
c. Dewey
d. Angell
e. Woodworth
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)

107. Who established a laboratory school to study innovations in educational practices?
a. Hollingworth
b. Dewey
c. Woolley
d. Carr
e. Angell
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)

108. Deweys analysis of ____ was the work that most keenly protested structuralism.
a. educational psychology
b. applied psychology
c. respondent behavior
d. operant behavior
e. the reflex arc
ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)

109. John Dewey is credited with initiating the early development of functional psychology in his paper entitled, The Reflex Arc Concept in Psychology. What was the major point that Dewey made in this paper?
a. Psychology should try to analyze behavior into stimulus-response units only.
b. Psychology should try to become a biological science and attempt to explain mental processes in terms of brain activity.
c. Psychology should only apply the evolutionary doctrine to the development of organisms. The evolutionary doctrine should not be used to analyze society.
d. Behavior cannot be properly understood or analyzed into simple stimulus-response units. Behavior must be understood in terms of its result and the adaptive significance of the behavior to the organism.
e. Psychology should be concerned with behavior only.
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)
NOTES: WWW

110. The study of the total organism as it functions in its environment was the focus of the system posited by ____.
a. James
b. Dewey
c. Angell
d. Darwin
e. Woodworth
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)

111. Deweys position was that ____.
a. structure and function cannot be meaningfully separated
b. form follows function
c. function follows form
d. reflexes travel in a straight line
e. None of the choices are correct.
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)

112. The functionalist advocate ____ never completed a Ph.D. in psychology, yet went on to greatly influence the Chicago school.
a. James
b. Dewey
c. Carr
d. Thorndike
e. Angell
ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: James Rowland Angell (1869-1949)

113. According to ____, the goal of psychology is to study how the mind enables and facilitates the adaptation of the organism to its environment.
a. Darwin
b. Galton
c. Angell
d. Watson
e. Titchener
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: James Rowland Angell (1869-1949)

114. In his presidential address to the American Psychological Association, Angell presented the goals of functional psychology. Which of the following statements represents the main concern of functionalism according to Angell?
a. Functionalism tries to explain consciousness in terms of neural activity.
b. Functionalism tried to understand the instinctive behavior of humans.
c. Functionalism tries to analyze behavior into stimulus-response units.
d. Functionalism tries to answer why mental processes exist and how they aid survival.
e. None of the choices are correct.
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: James Rowland Angell (1869-1949)

115. Who guided functionalism into becoming a formal school by giving it the focus and stature to earn respect in the scientific community?
a. James
b. Dewey
c. Angell
d. Carr
e. Thorndike
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: James Rowland Angell (1869-1949)

116. Angell described functional psychology as the psychology of ____.
a. stimulus and response
b. mental operations
c. mind-body relations
d. immediate experiences of adaptation
e. the development of adaptive habits
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: James Rowland Angell (1869-1949)

117. For Angell, functionalism was to study the adaptive utility of ____.
a. consciousness
b. immediate experiences
c. mediate experiences
d. consciousness and behavior
e. behavior
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: James Rowland Angell (1869-1949)

118. For Angell, the fact that consciousness exists demonstrates that it is ____.
a. the appropriate subject matter of psychology
b. adaptive and essential for an organisms survival
c. the cause of its adaptation to the environment
d. not a reason for it to be studied
e. the function, not the structure, of the animal that is important
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: James Rowland Angell (1869-1949)
NOTES: WWW

119. Carrs contribution to psychology was ____.
a. the legitimization of animal psychology
b. the extension and elaboration of Angells system
c. to actively pursue the demise of structuralism
d. to establish Chicago as the base for applied psychology
e. indirect, through his mentoring of John B. Watson
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: Harvey A. Carr (1873-1954)

120. ____ maintained that functional psychology was the American psychology.
a. Dewey
b. Hollingworth
c. Angell
d. Woodworth
e. Carr
ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: Harvey A. Carr (1873-1954)

121. Who stated that the subject matter of psychology was mental activity?
a. Watson
b. Carr
c. Thorndike
d. Titchener
e. Hollingworth
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: Harvey A. Carr (1873-1954)

122. Who succeeded Angell as head of the University of Chicagos department of psychology, under which functionalism at Chicago reached its peak?
a. Calkins
b. Dewey
c. Carr
d. Hall
e. Jung
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Harvey A. Carr (1873-1954)

123. ____ at Columbia University believed that introspection was a useful tool for psychology.
a. Cattell
b. Carr
c. Woodworth
d. James
e. Hall
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

124. Carr defined the subject matter of psychology as mental activity. Which of the following are examples of what Carr described?
a. memory
b. perception
c. imagination
d. All of the above.
e. None of the above.
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Functionalism: The Final Form

125. Which of the following best describes Carrs view of functionalism?
a. Functionalism is concerned with mental activity. Mental processes control behavior that is conducive to survival.
b. Functionalism studies how mental elements found in consciousness through introspection can be used to understand how humans adapt to environments.
c. Functionalism should give up the study of the mind and concentrate on the study of behavior.
d. Functionalism should try to perfect Titcheners introspective method in order to make it more reliable in the analysis of consciousness.
e. None of the choices are correct.
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Functionalism: The Final Form

126. Although the primary development and founding of the functionalist school of thought occurred at the University of Chicago, another approach was shaped at ____.
a. Columbia University
b. University of Chicago, Lakeside
c. Harvard University
d. Clark University
e. Yale University
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Functionalism at Columbia University

127. Who disliked the constraints imposed by membership in any school of thought?
a. Dewey
b. Woodworth
c. Angell
d. Carr
e. Wundt
ANSWER: b
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

128. Woodworth decided to become a psychologist after hearing ____ and reading ____.
a. William James; John Dewey
b. E. L. Thorndike; James McKeen Cattell
c. James McKeen Cattell; E. L. Thorndike
d. William James; G. Stanley Hall
e. G. Stanley Hall; William James
ANSWER: e
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

129. In contrast to Dewey, Woodworth was ____.
a. a good teacher
b. well known for his philosophy
c. a strong proponent of introspection
d. more structural than functional
e. None of the choices are correct.
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

130. According to Woodworth, psychological knowledge must begin with ____.
a. the stimulus and response
b. animal psychology and then move to human psychology
c. nonexperimental observation
d. the living organism
e. introspection
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

131. In Woodworths view, what occurs inside the organism ____.
a. is known only by God
b. is irrelevant for psychology
c. can be known only through introspection
d. can be known objectivity
e. is independent of all other matters
ANSWER: c
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

132. Woodworths system of psychology, concerned with causal factors and motivations in feelings and behavior, was known as ____.
a. pragmatism
b. motivational psychology
c. synthetic psychology
d. dynamic psychology
e. act psychology
ANSWER: d
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

133. The hallmark of Woodworths psychology was his ____.
a. focus on motivation
b. focus on the dynamics of conscious experience
c. focus on intervening variables
d. refusal to ascribe to a particular system or school of thought
e. protest against functionalism
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

134. Woodworths psychology was distinct from the Chicago school in his ____
a. emphasis on the physiological correlates of behavior
b. rejection of introspection
c. acceptance of introspection
d. acceptance of observation but rejection of experimentation as artificial
e. emphasis on overt observable behavior of the organism
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

135. Functionalism was most loudly criticized by the ____.
a. structuralists
b. behaviorists
c. Gestalt psychologists
d. humanistic psychologists
e. Darwinians
ANSWER: a
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

136. Spencers particular contribution was the application of the survival of the fittest hypothesis to human nature and society.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Evolution Comes to America: Herbert Spencer (1820-1903)

137. Social Darwinism flourished in the United States primarily as a result of the American character and propensities.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Evolution Comes to America: Herbert Spencer (1820-1903)
NOTES: WWW

138. Spencer would find the U.S. welfare, affirmative action, and social security programs to be antithetical (opposing) to social Darwinism.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Evolution Comes to America: Herbert Spencer (1820-1903)

139. Spencers pragmatism was extended and elaborated by William James into synthetic philosophy.
a. True
b. False
ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: Evolution Comes to America: Herbert Spencer (1820-1903)

140. Spencer found psychology to be a nasty little science.
a. True
b. False
ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

141. A medicinal product called Americanitis Elixir was marketed for the treatment of Americanitis.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology
NOTES: WWW

142. James would probably advocate belief in the ability to will oneself back to good health.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

143. James said that there is no such thing as a science of psychology.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

144. Spencers The Principles of Psychology became the most influential book ever written in psychology.
a. True
b. False
ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

145. James wrote the first textbook on, and thereby initiated, educational psychology.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

146. James hypothesized that ones reasoning abilities and belief systems are strongly influenced by ones emotions and desires.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

147. Jamess Principles treated psychology as a biological science.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

148. One of his rare points of agreement with Wundt was Jamess position that simple sensations exist in conscious experience, but are nearly impossible to identify.
a. True
b. False
ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

149. James borrowed the term stream of consciousness from Brentano.
a. True
b. False
ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

150. James proposed that the factor that determined whether an object or event would be apperceived was contiguity.
a. True
b. False
ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

151. According to Jamess Principles, consciousness is always selectively changing.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

152. It was significant to the development of behaviorism by later functionalists that James rejected introspection as a method.
a. True
b. False
ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

153. Jamess pragmatism included the argument that even if a research topic does not work now, it may work later and be true or valid.
a. True
b. False
ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

154. The core of Jamess theory of emotion is that physiological events are perceived first, then subsequently one identifies an emotion.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

155. James was interested in the physiological influences on behavior.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

156. James is often criticized for his theory of emotions, which he developed with Carl Lange.
a. True
b. False
ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: William James (1842-1910): Anticipator of Functional Psychology

157. Calkins invented the paired associates technique to study memory and also was denied her Ph.D. by Harvard University.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: The Functional Inequality of Women

158. Mary Calkins attended graduate classes under the supervision of Dewey.
a. True
b. False
ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: The Functional Inequality of Women

159. Although Woolleys and Hollingworths research refuted the notion of male superiority, it did not disconfirm the variability hypothesis.
a. True
b. False
ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: The Functional Inequality of Women

160. Hall established the first American psychology laboratory at Johns Hopkins University.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)

161. After his book Adolescence was published, Hall was criticized as being obsessed with sex.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Granville Stanley Hall (1844-1924)
NOTES: WWW

162. Titchener indirectly founded functional psychology.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: The Founding of Functionalism
NOTES: WWW

163. The first American textbook in psychology was Deweys Psychology.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)

164. Woodworths Dynamic Psychology was the first defining work of functionalism.
a. True
b. False
ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)

165. In his most significant work in psychology, Dewey rejected the reductionism of the natural sciences and of the European philosophies.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)

166. Pragmatism was defined by Dewey as the study of the organism in use.
a. True
b. False
ANSWER: False
POINTS: 1
REFERENCES: John Dewey (1859-1952)

167. Angell argued that the goal of psychology was to study how the mind serves the adaptation of the organism to its environment.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: James Rowland Angell (1869-1949)

168. Angell argued that functional psychology is concerned with psychophysical associations.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: James Rowland Angell (1869-1949)

169. Carr described adaptive behavior as the manifestation of mental activities.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Harvey A. Carr (1873-1954)
NOTES: WWW

170. The Chicago school was important in the evolution of psychology in that it advanced the movement from the study of the mind to the study of behavior.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Functionalism: The Final Form

171. The founder of dynamic psychology was R. S. Woodworth.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)

172. In Woodworths motivology, introspection was a method to be used to investigate what occurs inside the organism.
a. True
b. False
ANSWER: True
POINTS: 1
REFERENCES: Robert Sessions Woodworth (1869-1962)
NOTES: WWW

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



Welcome to Test bank Fan

 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here