America A Narrative History (Vol. One-Volume) 10th Edition by David E. Shi George Brown Tindall test bank

<< American Government and Politics Today 2013-2014 Edition 16th Edition by Schmidt Steffen W. Shelley Mack C. Bardes test Bank American Pageant Volume 2 16th Edition by David M. Kennedy Lizabeth Cohen test bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

America A Narrative History (Vol. One-Volume) 10th Edition by David E. Shi George Brown Tindall test bank

Description

CHAPTER 02: ENGLANDS COLONIES

TRUE/FALSE

1. Englishmen had a very well-developed sense of liberty as a result of the Magna Carta and the establishment of Parliament.

ANS: T DIF: Moderate REF: Page 55
OBJ: Identify Britains reasons for establishing colonies in North America.
TOP: Religious Conflict and War (I)

2. As a result of the Glorious Revolution, England abolished the monarchy and became a republic.

ANS: F DIF: Easy REF: Page 57
OBJ: Identify Britains reasons for establishing colonies in North America.
TOP: Religious Conflict and War (I)

3. The Virginia Company was a joint-stock company.

ANS: T DIF: Easy REF: Page 60
OBJ: Examine the similarities and differences between the various regions and colonies prior to 1700. TOP: Virginia (II.D)

4. Sir Edwin Sandys took over the Virginia Company in 1618 and instituted important changes that stabilized the colony.

ANS: T DIF: Moderate REF: Page 66
OBJ: Examine the similarities and differences between the various regions and colonies prior to 1700. TOP: The Virginia Company Prospers (II.G)

5. By the mid-1670s, many of Virginias free white adult males owned no land, and squatting became a significant problem.

ANS: T DIF: Moderate REF: Page 67
OBJ: Examine the roles indentured servants and slaves played in colonial development.
TOP: Bacons Rebellion (II.H)

6. Nathaniel Bacon was an indentured servant who led a Virginia rebellion.

ANS: F DIF: Easy REF: Page 68
OBJ: Examine the roles indentured servants and slaves played in colonial development.
TOP: Bacons Rebellion (II.H)

7. Because of its harsh winters, New England had a death rate that was higher than that of Maryland or Virginia.

ANS: F DIF: Moderate REF: Page 71
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: Settling New England (III)

8. After being banished from Massachusetts because of his strict interpretation of the Puritan faith, Roger Williams founded Rhode Island.

ANS: T DIF: Easy REF: Page 78
OBJ: Describe how British colonists and Native Americans adapted to each others presence.
TOP: Rhode Island (III.D)

9. The Fundamental Constitutions of Carolina established a formal nobility and provided for religious toleration.

ANS: T DIF: Moderate REF: Pages 81-82
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: The Carolinas (V.A)

10. Peter Stuyvesant was the defiant governor of Rhode Island.

ANS: F DIF: Easy REF: Page 86
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: New Netherland Becomes New York (VI.A)

11. New Netherland became one of the most ethnically diverse American colonies.

ANS: T DIF: Moderate REF: Pages 86-87
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: New Netherland Becomes New York (VI.A)

12. Delaware was originally part of Pennsylvania.

ANS: T DIF: Moderate REF: Page 92
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: Delaware (VI.D)

13. The Indian wars of the mid-1670s cost proportionately more casualties than any other American war.

ANS: T DIF: Moderate REF: Page 98
OBJ: Examine the roles indentured servants and slaves played in colonial development.
TOP: King Philips War (VII.C)

14. One in six captives died during the Middle Passage.

ANS: T DIF: Moderate REF: Page 103
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: Slaverys African Roots (VIII.B)

15. As a result of the Christianity that was forced upon African slaves, the fundamental theme of slave religion was deliverance.

ANS: T DIF: Easy REF: Page 105
OBJ: Describe how British colonists and Native Americans adapted to each others presence.
TOP: Slave Culture (VIII.C)

MULTIPLE CHOICE

1. James I:
a.
confronted a Church of England that was divided between Puritans and Anglicans
b.
openly favored the Puritans
c.
recognized the supreme authority of Parliament
d.
conquered Scotland
e.
was wise and open-minded

ANS: A DIF: Moderate REF: Page 55
OBJ: Describe how British colonists and Native Americans adapted to each others presence.
TOP: Religious Conflict and War (I) MSC: Remembering

2. Charles I:
a.
was willing to negotiate the extent of royal power
b.
was returned to power after the English Civil War
c.
protected Puritans during his reign
d.
disbanded Parliament from 1629 to 1640
e.
married numerous times in an effort to secure a male heir

ANS: D DIF: Easy REF: Page 56
OBJ: Identify Britains reasons for establishing colonies in North America.
TOP: Religious Conflict and War (I) MSC: Remembering

3. The Glorious Revolution of 1688:
a.
increased the power of Parliament
b.
resulted in the execution of Charles I
c.
ended with the death of Oliver Cromwell
d.
temporarily abolished the monarchy
e.
delayed the American Revolution

ANS: A DIF: Moderate REF: Page 57
OBJ: Identify Britains reasons for establishing colonies in North America.
TOP: Religious Conflict and War (I) MSC: Understanding

4. For the English preparing to colonize America, one model of settlement was provided by their countrys prior experience in:
a.
Africa
d.
Ireland
b.
Scotland
e.
the Canary Islands
c.
Iceland

ANS: D DIF: Moderate REF: Page 58
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: People and Profits (II.A) MSC: Understanding

5. Which is true of English society by the early 1600s?
a.
The right to trial by jury had yet to be established.
b.
There was a growing population of beggars and vagabonds.
c.
There were no limits on the power of the monarch.
d.
Titled nobles dominated the House of Commons.
e.
There were no significant class distinctions.

ANS: B DIF: Moderate REF: Page 59
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: The Landless English (II.C) MSC: Evaluating

6. The stockholders who invested in the Virginia Company were motivated primarily by:
a.
religion
d.
personal loyalty to James I
b.
a spirit of adventure
e.
financial profit
c.
curiosity about the New World

ANS: E DIF: Moderate REF: Page 60
OBJ: Identify Britains reasons for establishing colonies in North America.
TOP: Virginia (II.D) MSC: Remembering

7. One outstanding characteristic of Jamestown in its initial years was:
a.
the high percentage of slaves in its population
b.
complete freedom of religion
c.
the influence of women in its government
d.
the absence of effective leaders
e.
the high mortality rate among its settlers

ANS: E DIF: Moderate REF: Page 60
OBJ: Examine the similarities and differences between the various regions and colonies prior to 1700. TOP: Virginia (II.D) MSC: Evaluating

8. One of the important factors aiding the survival of the early Jamestown settlers was:
a.
the large sums of money that were used to bring additional supplies to them regularly
b.
their willingness to work hard and sacrifice for the good of the whole colony
c.
the assistance they received from the Indians
d.
the lack of the diseases and hardships that afflicted other colonies
e.
the democratic government established by the Virginia Company

ANS: C DIF: Moderate REF: Page 61
OBJ: Examine the similarities and differences between the various regions and colonies prior to 1700. TOP: Virginia (II.D) MSC: Evaluating

9. As Jamestowns leader, John Smith:
a.
made the colony a democracy
b.
tried to wipe out the Powhatan Confederacy
c.
made the colonists work in order to eat
d.
argued that the colony should be abandoned
e.
discovered deposits of gold and silver

ANS: C DIF: Moderate REF: Page 63
OBJ: Examine the similarities and differences between the various regions and colonies prior to 1700. TOP: Virginia (II.D) MSC: Understanding

10. During the starving time of 16091610, Jamestown settlers:
a.
overthrew John Smith
b.
ate horses, dogs, rats, boots, and mice
c.
went back to England
d.
first started growing tobacco
e.
went to live with the Indians

ANS: B DIF: Easy REF: Page 63
OBJ: Examine the similarities and differences between the various regions and colonies prior to 1700. TOP: Virginia (II.D) MSC: Remembering

11. The Jamestown colony finally attained a measure of prosperity from:
a.
land sales
d.
tobacco
b.
trade with Indians
e.
trade with Spanish Florida
c.
gold discoveries

ANS: D DIF: Easy REF: Page 64
OBJ: Examine the similarities and differences between the various regions and colonies prior to 1700. TOP: Virginia (II.D) MSC: Remembering

12. Pocahontas:
a.
was the favorite daughter of Powhatan
b.
refused to convert to Christianity
c.
married John Smith
d.
played virtually no role in the relationship between the natives and the English
e.
like many women of that era, died young and childless

ANS: A DIF: Easy REF: Page 65
OBJ: Examine the similarities and differences between the various regions and colonies prior to 1700. TOP: Pocahontas (II.F) MSC: Understanding

13. The man who became head of the Virginia Company of London in 1618 and instituted a series of reforms to save the colony was:
a.
John Rolfe
d.
Peter Stuyvesant
b.
Sir Edwin Sandys
e.
Sir Thomas Gates
c.
John Smith

ANS: B DIF: Moderate REF: Page 66
OBJ: Examine the similarities and differences between the various regions and colonies prior to 1700. TOP: The Virginia Company Prospers (II.G) MSC: Remembering

14. The headright system adopted for the Virginia colony consisted of:
a.
giving fifty acres of land to anyone who would transport himself to the colony and fifty more for any servants he might bring
b.
selling wives to single male settlers
c.
auctioning black slaves to settlers
d.
giving free land to all servants who came to the colony
e.
giving free land in return for five years of military service

ANS: A DIF: Moderate REF: Page 66
OBJ: Examine the similarities and differences between the various regions and colonies prior to 1700. TOP: The Virginia Company Prospers (II.G) MSC: Evaluating

15. In 1624, a British court dissolved the struggling Virginia Company, and Virginia:
a.
was merged with New England
b.
no longer existed
c.
became a royal colony
d.
lost all its funding
e.
was given to the kings brother, the Duke of York

ANS: C DIF: Moderate REF: Page 67
OBJ: Examine the similarities and differences between the various regions and colonies prior to 1700. TOP: The Virginia Company Prospers (II.G) MSC: Remembering

16. Sir William Berkeley:
a.
arrived as Virginias royal governor in 1642
b.
caused an economic collapse as a result of his policies
c.
waged near-constant war on the local Indian tribes
d.
disbanded the Virginia legislative assembly that had been formed in 1619
e.
captured and executed Nathaniel Bacon

ANS: A DIF: Moderate REF: Page 67
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: The Virginia Company Prospers (II.G) MSC: Remembering

17. Which of the following was NOT true of Nathaniel Bacon?
a.
He embodied many of the frustrations felt by the average Virginian at the time.
b.
He opposed the economic dominance of the large planters who had the governors ear.
c.
He led a revolt of the poor against the well-connected and wealthy.
d.
He has been called the Torchbearer of the Revolution.
e.
He had a close relationship with Governor Berkeley.

ANS: E DIF: Moderate REF: Page 68
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: Bacons Rebellion (II.H) MSC: Evaluating

18. By the early 1700s, English merchants in the Carolinas established a thriving trade with southern Indians for:
a.
beaver pelts
d.
corn
b.
fish
e.
deerskins
c.
indigo

ANS: E DIF: Easy REF: Pages 82-83
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: Enslaving Indians (V.B) MSC: Remembering

19. Bacons Rebellion:
a.
brought indentured servants and small farmers together against the colonys rich planters and political leaders
b.
had the support of nearby Indian tribes
c.
resulted from changes in the Fundamental Constitutions of Carolina that discriminated against Puritans
d.
forced Governor Berkeley to abandon the colony and return to England
e.
sought to make Virginia independent of England

ANS: A DIF: Difficult REF: Page 68
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: Bacons Rebellion (II.H) MSC: Analyzing

20. Maryland was established in 1634 as a refuge for:
a.
debtors
d.
Anglicans
b.
Puritans
e.
English Catholics
c.
ex-convicts

ANS: E DIF: Easy REF: Page 70
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: Maryland (II.I) MSC: Remembering

21. Maryland sought to learn from the mistakes of Jamestown by:
a.
focusing all of its energies on tobacco
b.
instituting an official religion
c.
promoting unlimited pursuit of wealth
d.
encouraging widespread settlement
e.
recruiting a more committed group of colonists

ANS: E DIF: Difficult REF: Page 70
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: Maryland (II.I) MSC: Applying

22. The early settlers of New England differed from those of the Chesapeake by being primarily:
a.
English
d.
middle class
b.
Protestant
e.
male
c.
white

ANS: D DIF: Moderate REF: Page 71
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: Settling New England (III) MSC: Analyzing

23. The English Puritans:
a.
converted James I to their perspective
b.
rejected the doctrines of Martin Luther
c.
opposed Catholic elements in the Church of England
d.
believed in religious freedom
e.
believed people could be saved by their own actions, not just by Gods grace

ANS: C DIF: Moderate REF: Page 71
OBJ: Describe how British colonists and Native Americans adapted to each others presence.
TOP: Settling New England (III) MSC: Remembering

24. All of the following are true of the Pilgrims EXCEPT that they:
a.
established the Plymouth colony
b.
based their initial colonial government on the Mayflower Compact
c.
were Separatists who had abandoned the Church of England
d.
originally fled to Holland
e.
were a sect of radical Catholics

ANS: E DIF: Moderate REF: Pages 72-74
OBJ: Describe how British colonists and Native Americans adapted to each others presence.
TOP: Plymouth (III.A) MSC: Evaluating

25. The Mayflower Compact:
a.
completely separated civil and church governments
b.
was developed by settlers in Massachusetts Bay
c.
provided the original government for the Plymouth colony
d.
called for total religious toleration
e.
originated in the House of Commons

ANS: C DIF: Moderate REF: Pages 73-74
OBJ: Describe how British colonists and Native Americans adapted to each others presence.
TOP: Plymouth (III.A) MSC: Analyzing

26. Throughout New England, Congregational churches were:
a.
open to everyone
b.
self-governing
c.
tolerant of other religions
d.
morally opposed to slavery
e.
financially supported by the king

ANS: B DIF: Moderate REF: Page 74
OBJ: Describe how British colonists and Native Americans adapted to each others presence.
TOP: Massachusetts Bay (III.B) MSC: Analyzing

27. When Massachusetts leader John Winthrop spoke of a city upon a hill, he was referring to that colonys desire to:
a.
be financially successful
b.
become independent of England
c.
serve as a model Christian community
d.
establish an ideal government
e.
convert the Indians to Christianity

ANS: C DIF: Moderate REF: Page 74
OBJ: Describe how British colonists and Native Americans adapted to each others presence.
TOP: Massachusetts Bay (III.B) MSC: Analyzing

28. Anne Hutchinson was kicked out of Massachusetts for:
a.
challenging the authority of male ministers
b.
championing equal rights for women
c.
insufficient knowledge of the Bible
d.
believing good works would earn a place in heaven
e.
refusing to uphold the Sabbath

ANS: A DIF: Easy REF: Page 75
OBJ: Describe how British colonists and Native Americans adapted to each others presence.
TOP: Massachusetts Bay (III.B) MSC: Remembering

29. After 1644, the right to vote in Massachusetts Bay was restricted to those who:
a.
owned 100 acres of land
b.
had come in the first voyage from Britain
c.
were literate and had good moral character
d.
had been listed as freemen in the original charter
e.
were members of a Puritan church

ANS: E DIF: Moderate REF: Page 76
OBJ: Describe how British colonists and Native Americans adapted to each others presence.
TOP: Representative Government (III.C) MSC: Understanding

30. Roger Williams founded Rhode Island after he:
a.
devoted himself to converting the Indians
b.
decided he was no longer a Christian
c.
had been banished from Massachusetts for his religious opinions
d.
led a rebellion against the government of Massachusetts
e.
discovered it had the best farmland in New England

ANS: C DIF: Easy REF: Page 77
OBJ: Describe how British colonists and Native Americans adapted to each others presence.
TOP: Rhode Island (III.D) MSC: Remembering

31. Roger Williams believed:
a.
that Puritanism was the only suitable religion for Massachusetts
b.
in the propriety of linking church with the state
c.
that Indians should be forcibly Christianized
d.
that compulsory church attendance was an important tenet of the Christian faith
e.
that it was wrong to confiscate Indian lands

ANS: E DIF: Moderate REF: Page 76
OBJ: Describe how British colonists and Native Americans adapted to each others presence.
TOP: Rhode Island (III.D) MSC: Analyzing

32. The English Civil War affected the American colonies by:
a.
permitting the colonies to essentially govern themselves
b.
requiring Puritanism to be adopted in every colony
c.
placing members of Oliver Cromwells family as colonial governors
d.
allowing them to pledge their loyalty to Spain during the crisis
e.
devastating the Native American culture in New England

ANS: A DIF: Moderate REF: Page 79
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: The English Civil War in America (IV) MSC: Analyzing

33. The colonies established after the Restoration were all:
a.
joint-stock ventures
d.
Christian commonwealths
b.
royal colonies
e.
west of the Appalachians
c.
proprietary colonies

ANS: C DIF: Moderate REF: Page 80
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: The Restoration in the Colonies (V) MSC: Remembering

34. A large number of South Carolinas original settlers were British planters from:
a.
Barbados
d.
Georgia
b.
Maryland
e.
North Carolina
c.
Jamaica

ANS: A DIF: Easy REF: Pages 80-81
OBJ: Identify Britains reasons for establishing colonies in North America.
TOP: The Carolinas (V.A) MSC: Remembering

35. In the Southeast, the profitability of Indian captives prompted a frenzy of:
a.
slaving activity
b.
conversion to Christianity
c.
raiding Indian villages to capture children
d.
dishonest treaty making
e.
missionary activity

ANS: A DIF: Moderate REF: Page 83
OBJ: Examine the roles indentured servants and slaves played in colonial development.
TOP: Enslaving Indians (V.B) MSC: Applying

36. Which of the statements is NOT true of the Dutch administration of New Netherland?
a.
created as a profit-making enterprise
b.
encouraged the development of a democratic society
c.
purchased Manhattan for the modern equivalent of $1,000
d.
encouraged settlement by granting patroonships to wealthy individuals
e.
embraced ethnic and religious diversity

ANS: B DIF: Difficult REF: Pages 85-86
OBJ: Identify Britains reasons for establishing colonies in North America.
TOP: New Netherland Becomes New York (VI.A) MSC: Evaluating

37. One of the important reasons why England took New Netherland from the Dutch was because of:
a.
its location at the mouth of the Hudson River
b.
their military strength, which was considered a threat to English interests in North America
c.
New Netherlands direct financial competition with officially licensed English companies
d.
its interest in extending Anglicanism to this devoutly Catholic nation
e.
Englands superior position as a continental financial power

ANS: A DIF: Moderate REF: Page 85
OBJ: Identify Britains reasons for establishing colonies in North America.
TOP: New Netherland Becomes New York (VI.A) MSC: Remembering

38. The first Jews in the colonies:
a.
were wealthy
b.
soon became very numerous
c.
arrived in New Netherland
d.
found quick acceptance from Christians
e.
migrated to Massachusetts

ANS: C DIF: Easy REF: Page 86
OBJ: Describe how British colonists and Native Americans adapted to each others presence.
TOP: New Netherland Becomes New York (VI.A) MSC: Remembering

39. All of the following are true of the English Quakers EXCEPT that they:
a.
opposed salaried ministers
b.
refused military service
c.
suffered great persecution
d.
followed charismatic preachers
e.
counted William Penn among their number

ANS: D DIF: Moderate REF: Pages 89-91
OBJ: Describe how British colonists and Native Americans adapted to each others presence.
TOP: Pennsylvania (VI.C) MSC: Analyzing

40. The colony of Pennsylvania was:
a.
based upon lands seized from the Indians
b.
open to all religious believers
c.
populated solely by the English
d.
governed by Quaker ministers
e.
considered part of New England

ANS: B DIF: Easy REF: Page 92
OBJ: Describe how British colonists and Native Americans adapted to each others presence.
TOP: Pennsylvania (VI.C) MSC: Remembering

41. Which of the following is NOT true of Georgia?
a.
It was the last of the English colonies to be established.
b.
It was to serve as a military buffer against Spanish Florida.
c.
It was a haven for the poor childrenthat pester the streets of London.
d.
It succeeded in keeping out slavery.
e.
James Oglethorpe led the initial settlers.

ANS: D DIF: Moderate REF: Pages 92-93
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: Georgia (VI.E) MSC: Evaluating

42. The first commercially important natural resource in the Indian-English dynamic was:
a.
lumber
d.
fish
b.
furs
e.
wheat
c.
tobacco

ANS: B DIF: Moderate REF: Page 96
OBJ: Examine the roles indentured servants and slaves played in colonial development.
TOP: Native Peoples and English Settlers (VII) MSC: Analyzing

43. Puritans sought to have Indians:
a.
executed when convicted of even minor crimes
b.
pushed farther to the north and west
c.
move to praying towns
d.
move into English settlements
e.
relocate to Rhode Island with Roger Williams

ANS: C DIF: Easy REF: Page 97
OBJ: Describe how British colonists and Native Americans adapted to each others presence.
TOP: Native Americans and Christianity (VII.A) MSC: Remembering

44. For the Pequots, the result of the 1637 war that they fought with New England settlers was:
a.
retention of most of their traditional lands
b.
a religious crisis
c.
slaughter and enslavement
d.
revenge for the previous cruelties of the English
e.
leadership of all other Indians in the region

ANS: C DIF: Moderate REF: Page 97
OBJ: Examine the roles indentured servants and slaves played in colonial development.
TOP: The Pequot War (VII.B) MSC: Understanding

45. A major cause of King Philips War was:
a.
Indian resentment over forced conversions to Christianity
b.
King Philips desire for territorial expansion
c.
Indian anger over their destruction from European diseases
d.
Indian feelings of racial superiority over the English
e.
the need of Indian warriors to prove themselves in battle

ANS: A DIF: Moderate REF: Pages 97-98
OBJ: Examine the roles indentured servants and slaves played in colonial development.
TOP: King Philips War (VII.C) MSC: Understanding

46. Metacomet:
a.
was the Indian principal behind King Philips War
b.
confessed to the murder of John Sassamon, a Christian Indian
c.
survived the war by escaping west with his tribe
d.
was the leader of the Pequots
e.
was a devout Christian opposed to the primacy of the Puritan Church

ANS: A DIF: Moderate REF: Pages 97-98
OBJ: Examine the roles indentured servants and slaves played in colonial development.
TOP: King Philips War (VII.C) MSC: Remembering

47. Which of the following is NOT true of the Iroquois League?
a.
was governed by the Great Law of Peace
b.
was primarily based along the Mississippi River
c.
was involved in the beaver pelt trade with the Dutch and English
d.
was made up of the Seneca, Onondaga, Oneida, Mohawk, and Cayuga
e.
believed in principles of equity and justice

ANS: B DIF: Moderate REF: Pages 99-100
OBJ: Examine the roles indentured servants and slaves played in colonial development.
TOP: The Iroquois League (VII.D) MSC: Evaluating

48. Which of the following statements is true of the institution of slavery in the American colonies?
a.
Slavery was not a factor north of the Chesapeake region during the colonial period.
b.
Slaves did not achieve a self-sustaining rate of reproduction in the colonies prior to the American Revolution.
c.
Family slavery was having slaves and masters living under the same roof.
d.
Slaves made up nearly 50 percent of the colonial population by the time of the American Revolution.
e.
Most slaves were working in cotton during the colonial period.

ANS: C DIF: Difficult REF: Page 100
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: Slavery in North America (VIII.A) MSC: Understanding

49. Which of the following statements is NOT true of Africans as slaves?
a.
They spoke many different languages and held complex religious beliefs.
b.
Many had experienced a less brutal form of slavery in Africa.
c.
They were often branded by the company who claimed ownership.
d.
One in six died during the Middle Passage.
e.
They had a long history with Christianity in Africa.

ANS: E DIF: Moderate REF: Pages 101-104
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: Slaverys African Roots (VIII.B) MSC: Evaluating

50. By the early eighteenth century, the English colonies in North America:
a.
extended beyond the Appalachians
b.
had eliminated their French and Spanish rivals
c.
were the most populous and prosperous on the continent
d.
were on the verge of independence from England
e.
remained tiny outposts of civilization

ANS: C DIF: Moderate REF: Page 105
OBJ: Explain how English colonies developed into the most influential of the age.
TOP: Thriving Colonies (IX) MSC: Analyzing

ESSAY

1. Do there seem to be connections between a colonys purpose and its success? That is, what type of colony seemed most apt to succeed? What type seemed most likely to fail?

ANS:
Answer will vary.

2. Describe the general pattern of whiteIndian relations in the British colonies. Discuss Indian relations with Virginia, Massachusetts, and Carolina colonists, making sure to examine European motivations.

ANS:
Answer will vary.

3. Compare the settlements of Virginia and Massachusetts in regard to their founding religions, forms of government, and landholding patterns. It is noted that settlers to New England had a greater life expectancy than those to colonies south of the Chesapeake Bay. Why?

ANS:
Answer will vary.

4. Discuss the various ways in which domestic political affairs in Britain affected colonization in the New World.

ANS:
Answer will vary.

5. The lack of plan was the genius of British colonization. What does this statement mean? How accurate is it?

ANS:
Answer will vary.

6. Describe the background, major events, and results of Bacons Rebellion.

ANS:
Answer will vary.

7. Discuss the impact Bacons Rebellion had on indentured servitude and African slavery.

ANS:
Answer will vary.

8. Describe the relationships between Indians and the colonists of New England.

ANS:
Answer will vary.

9. Explain the concept of separatism as it related to the Puritans who settled at Plymouth.

ANS:
Answer will vary.

10. Discuss the settlement of the Carolinas. How and why did they divide into two separate colonies?

ANS:
Answer will vary.

11. Discuss the transition of New Netherland into New York. Detail the negotiations that led to the transfer.

ANS:
Answer will vary.

12. Georgias colonial beginnings are remarkably different from those of other colonies. Discuss how Spains presence in Florida impacted the southern colonies.

ANS:
Answer will vary.

13. By the early eighteenth century, the British had outstripped both the French and the Spanish in the New World by becoming the most populous, prosperous, and powerful. Explain how this happened.

ANS:
Answer will vary.

MATCHING

Match each description with the item below.
a.
Carolina
f.
New Netherland
b.
Georgia
g.
Pennsylvania
c.
Maryland
h.
Plymouth
d.
Massachusetts Bay
i.
Rhode Island
e.
New Jersey
j.
Virginia

1. William Bradford

2. Cecilius Calvert

3. eight lords proprietors

4. George Carteret

5. Peter Stuyvesant

6. James Oglethorpe

7. William Penn

8. John Smith

9. Roger Williams

10. John Winthrop

1. ANS: H

2. ANS: C

3. ANS: A

4. ANS: E

5. ANS: F

6. ANS: B

7. ANS: G

8. ANS: J

9. ANS: I

10. ANS: D

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here