Automotive TechnologyA Systems Approach 5th Edition by Jack Erjavec Test bank

<< Business Law Principles for Todays Commercial Environment 3rd Edition by Twomey Test Bank Australian Financial Accounting 7th Edition Deegan Test Bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Automotive TechnologyA Systems Approach 5th Edition by Jack Erjavec Test bank

Description

Chapter 10Engine Disassembly and Cleaning

TRUE/FALSE

1. To prevent cylinder head warpage during disassembly, the head bolts should be removed randomly.

ANS: F PTS: 1

2. Engines for FWD vehicles are often removed from the bottom.

ANS: T PTS: 1

3. A major advantage of cleaning ovens is that they are a more environmentally acceptable process than chemical cleaning.

ANS: T PTS: 1

4. It is a good policy to discard all engine gaskets immediately so that they do not mistakenly get reused.

ANS: F PTS: 1

5. An interference engine has enough clearance between the piston and valves so that it will not bend the valves if the timing belt breaks, slips, or skips.

ANS: F PTS: 1

6. When removing an engine on a FWD vehicle, the steering gear may have to be disconnected from the frame.

ANS: T PTS: 1

7. A buildup of sludge in the rocker area indicates a poor maintenance schedule and is a signal to look for wear on other components.

ANS: T PTS: 1

8. Sludge and metal shavings inside the pan are normal and can be disregarded.

ANS: F PTS: 1

9. Water-soluble soils contain petroleum by-products derived from crude oil including tar, road oil, engine oil, gasoline, diesel fuel, grease, and engine oil additives.

ANS: F PTS: 1

10. In addition to metal destruction, rust acts to insulate and prevent proper heat transfer inside the cooling system.

ANS: T PTS: 1

MULTIPLE CHOICE

1. Which cleaning method uses high-frequency sound waves to create microscopic bubbles that loosen dirt from parts?
a.
ultrasonic
c.
thermal
b.
salt bath
d.
caustic

ANS: A
ultrasonic

PTS: 1

2. Parts must be _____ when they go into an abrasive blast machine.
a.
wet
c.
grease free
b.
dry
d.
both dry and grease free

ANS: D
both dry and grease free

PTS: 1

3. The buildup of mineral and deposits inside the cooling system is called ______.
a.
organic soil
c.
rust
b.
scale
d.
grime

ANS: B
scale

PTS: 1

4. Which one of these statements is NOT true?
a.
If cracks in a metal casting are found during an inspection, they should be repaired or the part replaced.
b.
Stress or strain on a weak point of a casting causes it to distort at that point.
c.
Immediately following crack repair by welding, it is important to flush the part with cold water.
d.
Cracks in metal castings are the result of stress or strain on a section of the casting.

ANS: C
Immediately following crack repair by welding, it is important to flush the part with cold water.

PTS: 1

5. Technician A disconnects the positive battery cable before removing the engine from the vehicle. Technician B disconnects the negative battery cable. Who is correct?
a.
A only
c.
both A and B
b.
B only
d.
neither A nor B

ANS: B
B only

PTS: 1

6. On an OHC engine, the _____ must be removed before the cylinder head[s] is removed:
a.
water pump
c.
timing belt/chain
b.
camshafts
d.
all answers are correct

ANS: C
timing belt/chain

PTS: 1

7. Technician A unbolts the A/C compressor from its bracket and repositions it so that the engine can be removed without disconnecting the A/C hoses. Technician B captures the refrigerant using a reclaimer/recycling machine before removing A/C hoses from the compressor, then plugs the lines and connections at the compressor. Who is correct?
a.
A only
c.
both A and B
b.
B only
d.
neither A nor B

ANS: C
both A and B

PTS: 1

8. Technician A rotates the engine by hand until all the cam timing marks align to ensure that the cam timing was set properly. Technician B moves the belt tensioner pulley to remove its tension on the belt before removing the timing belt. Who is correct?
a.
A only
c.
both A and B
b.
B only
d.
neither A nor B

ANS: C
both A and B

PTS: 1

9. Which of the following solvents have associated health risks?
a.
chlorinated hydrocarbons
c.
caustic soda
b.
mineral spirits
d.
all answers are correct

ANS: D
all answers are correct

PTS: 1

10. Technician A washes parts to remove the ash from them after they have been cleaned in a thermal cleaning oven. Technician B uses shot blasting to remove the ash from parts after they have been cleaned in a thermal cleaning oven. Who is correct?
a.
A only
c.
both A and B
b.
B only
d.
neither A nor B

ANS: C
both A and B

PTS: 1

11. Which of the following is NOT used in a dye penetrant crack detection?
a.
penetrant
c.
developer
b.
cleaner
d.
electromagnet

ANS: D
electromagnet

PTS: 1

12. Technician A removes the starter wiring and then removes the starter from the vehicle. Technician B unbolts the starter with the wiring attached and lets the starter hang by the wiring. Who is correct?
a.
A only
c.
both A and B
b.
B only
d.
neither A nor B

ANS: A
A only

PTS: 1

13. Technician A uses a chalk mark to index the position of the rear U-joint and pinion flange. Technician B, when removing drive axles, scribes marks on the suspension and steering parts to ensure that the wheel alignment will be close after reassembly. Who is correct?
a.
A only
c.
both A and B
b.
B only
d.
neither A nor B

ANS: C
both A and B

PTS: 1

14. While removing a cylinder head, Technician A keeps all rocker arms and pushrods in order. Technician B loosens the head bolts in random order. Who is correct?
a.
A only
c.
both A and B
b.
B only
d.
neither A nor B

ANS: A
A only

PTS: 1

15. While discussing abrasive cleaners, Technician A says shot is angular in shape and is used for aggressive cleaning. Technician B says grit is an angular-shaped medium and is used to peen metal surfaces. Who is correct?
a.
A only
c.
both A and B
b.
B only
d.
neither A nor B

ANS: D
neither A nor B

PTS: 1

16. Technician A says it is a good practice to clean the engine and engine compartment before beginning to remove the engine. Technician B says all engine fluids should be drained before engine removal. Who is correct?
a.
A only
c.
both A and B
b.
B only
d.
neither A nor B

ANS: C
both A and B

PTS: 1

17. Technician A leaves the drive axles attached to the wheel hubs, disconnects the inboard CV joints at the axle flange, then positions the axles so that they dont interfere with engine/transaxle removal. Technician B separates the lower ball joint from the steering knuckle then removes the drive axle from the vehicle. Who is correct?
a.
A only
c.
both A and B
b.
B only
d.
neither A nor B

ANS: C
both A and B

PTS: 1

18. Technician A says in certain vehicles the engine and transmission must be removed together as a unit. Technician B says that compared to RWD cars, engines in FWD cars are easier to remove because they dont have large assemblies such as engine cradles, suspension components, brake components, splash shields or other pieces that need to be disassembled or removed . Who is correct?
a.
A only
c.
both A and B
b.
B only
d.
neither A nor B

ANS: A
A only

PTS: 1

19. Technician A says excessive buildup of sludge may indicate a poor oil change schedule. Technician B says a buildup of scale in the engine can cause cooling system blockage. Who is correct?
a.
A only
c.
both A and B
b.
B only
d.
neither A nor B

ANS: C
both A and B

PTS: 1

20. Extreme care should be used when using a scraper or wire brush on parts made of _____.
a.
cast iron
c.
titanium
b.
stainless steel
d.
aluminum

ANS: D
aluminum

PTS: 1

21. When attaching a lifting eye to an engine prior to removing the engine with an engine hoist, how far must a 10 mm bolt be threaded into the engine?
a.
5 mm
c.
15 mm
b.
10 mm
d.
20 mm

ANS: C
15 mm

PTS: 1

22. Caustic soda should never be used to clean parts made of _____.
a.
aluminum
c.
iron
b.
steel
d.
brass

ANS: A
aluminum

PTS: 1

23. Technician A uses masking tape and a marking pen to label electrical connectors and vacuum lines. Technician B puts all the nuts and bolts and other fasteners into a big coffee can and sorts them out on reassembly. Who is correct?
a.
A only
c.
both A and B
b.
B only
d.
neither A nor B

ANS: A
A only

PTS: 1

24. Which type of soil is not water soluble?
a.
dirt
c.
mud
b.
dust
d.
carbon

ANS: D
carbon

PTS: 1

25. Citrus chemicals _____.
a.
are less hazardous
c.
are easier to dispose of
b.
smell good
d.
all answers are correct

ANS: C
are easier to dispose of

PTS: 1

COMPLETION

1. Install a ____________________ before you disconnect the battery to prevent the vehicles computer and other devices from losing what they have stored in their memory.

ANS:
memory saver
9 volt battery that plugs into the cigarette lighter socket

PTS: 1

2. A ____________________ hammer is used to drive the CV joint spline out of the wheel hub.

ANS:
soft face
brass
plastic face

PTS: 1

3. The first step in disassembly of an engine is usually the removal of the ____________________ and ____________________ manifolds.

ANS:
intake, exhaust
exhaust, intake

PTS: 1

4. The flywheel bolts should be loosened in a ____________________ pattern.

ANS: star

PTS: 1

5. ____________________ should be used to prevent damage to body work and painted surfaces around the hood opening.

ANS: Fender covers

PTS: 1

6. Caustic soda is a strong detergent that is commonly found in solvent and is effective in removing ____________________.

ANS: carbon

PTS: 1

7. Parts washers are often called ____________________ tanks.

ANS: solvent

PTS: 1

8. The flywheel for a vehicle with a manual transmission should be examined for damage and signs of ____________________ problems.

ANS: clutch

PTS: 1

9. A thermal cleaning oven reaches a temperature of ____________________ degrees Fahrenheit (____________________ degrees Celsius).

ANS:
650 to 800; 343 to 426
343 to 426, 650 to 800

PTS: 1

10. An engine that has enough clearance between the piston and valves so that it will not bend the valves if the timing belt breaks is called a(n) ____________________ engine.

ANS:
free wheeling
noninterference

PTS: 1

ESSAY

1. What is an interference engine?

ANS:
In an interference engine the valve will hit the pistons if the timing belt/chain breaks, slips, or skips. The valves will be bent, pistons may be damaged, and extensive engine damage may also occur.

PTS: 1

2. If the transmission is not being removed with the engine, describe the process of disconnecting an automatic transmission from the engine.

ANS:
Remove the torque converter mounting bolts [flex plate to converter]. Support the transmission with a support fixture. Connect the engine sling to the engine. Connect the engine sling to the engine hoist and raise the engine slightly before removing the bell housing bolts. Pry the engine from the transmission with a screwdriver.

PTS: 1

3. Describe a thermal cleaning operation.

ANS:
A part is placed in a thermal cleaning oven and heated to 650 to 800 degrees Fahrenheit (343 to 426 degrees Celsius) to oxidize any grease and oil, and then cleaned with shot blast or solvent to remove the residue.

PTS: 1

4. Identify the adverse effects of aggressive cleaning with grit.

ANS:
If left unfinished or unpainted, tiny crevices on the part surface may lead to cracking.

PTS: 1

5. Describe how magnet crack detection is done.

ANS:
A magnetic field is passed through the part to be inspected. Iron fillings are sprinkled on the part to detect a secondary magnetic field around the crack. A crack that is aligned with the magnetic field will not show up until the magnetic field is turned 90 degrees.

PTS: 1

6. List the procedure for keeping the customers vehicle clean while the engine is being rebuilt.

ANS:
Make sure your hands, shoes, and clothing are clean before getting into the customers car. Use disposable seat, steering wheel, and floor coverings. Always use fender covers.

PTS: 1

7. Why would you want to have a digital camera available for an engine R&R job?

ANS:
Photographs taken of the engine, wiring connectors, vacuum lines, linkages, and so on can save a lot of time on reassembly.

PTS: 1

8. When disassembling an engine, what should you be looking for?

ANS:
Excessive wear on moving parts, overheating, unusual wear, metal chips, excess carbon buildup, sludge and scale

PTS: 1

9. Describe how a pressure test is done.

ANS:
All the coolant passages are plugged with rubber stoppers or gaskets. Compressed air is injected into the water jacket, and the point of air entry is sealed. The block or head is then submerged in water. Bubbles will form in the water if there is a leak. The spot where the bubbles are forming is the location of the leak.

PTS: 1

10. Identify some personal safety concerns when working with any type of cleaning solvent or chemical.

ANS:
Wear protective gloves and goggles; work in a well-ventilated area; read product labels; study and follow the equipment operating instructions.

PTS: 1

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here