Biology The Unity And Diversity Of Life 14th Edition by Cecie Starr Test Bank

<< Understanding Food Principles and Preparation 5th Edition by Amy Christine Brown Test Bank Basic Pharmacology For Nurses,15th Edition by Bruce D. Clayton -Test Bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Biology The Unity And Diversity Of Life 14th Edition by Cecie Starr Test Bank

Description

WITH ANSWERS

Biology The Unity And Diversity Of Life 14th Edition by Cecie Starr Test Bank

Chapter_02_Lifes_Chemical_Basis

 

Multiple Choice

 

1. What is the primary reason for the occurrence of mercury in the human body?

  a. It is biologically inactive and dormant.
  b. It provides vital biological functions in trace amounts.
  c. It is needed to kill bacteria.
  d. It is a byproduct of cellular function.
  e. It is consumed through seafood.

 

ANSWER:   e
DIFFICULTY:   Blooms: Understand
REFERENCES:   2.1 Mercury Rising
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.1 Discuss how mercury poisoning has affected the natural environment and human society.

 

2. How much mercury can the average human safely consume per day?

  a. 2 micrograms
  b. 7 micrograms
  c. 12 micrograms
  d. 55 micrograms
  e. 90 micrograms

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.1 Mercury Rising
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.1 Discuss how mercury poisoning has affected the natural environment and human society.

 

3. What is the smallest unit of an element that retains the properties of that element?

  a. atom
  b. compound
  c. ion
  d. molecule
  e. mixture

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.2 Start with Atoms
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

4. Which substance is not an element?

  a. chlorine
  b. oxygen
  c. carbon
  d. water
  e. hydrogen

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Blooms: Apply
REFERENCES:   2.2 Start with Atoms
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

5. The atomic number of an atom refers to its ____.

  a. mass or weight
  b. number of protons
  c. number of protons and neutrons
  d. number of neutrons
  e. number of electrons

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.2 Start with Atoms
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

6. Isotopes of atoms ____.

  a. have the same number of neutrons but a different number of protons
  b. behave the same chemically and physically but differ biologically from other isotopes
  c. are the same physically and biologically but differ from other isotopes chemically
  d. have the same number of protons but a different number of neutrons
  e. are produced when atoms lose electrons

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.2 Start with Atoms
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

7. Which subatomic particles have a negative charge?

  a. neutrons only
  b. protons only
  c. electrons only
  d. both neutrons and protons
  e. both protons and electrons

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.2 Start with Atoms
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

8. The nucleus of an atom contains ____.

  a. neutrons and protons
  b. neutrons and electrons
  c. protons and electrons
  d. protons only
  e. neutrons only

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.2 Start with Atoms
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

9. The ____ of an atom have a negative charge.

  a. nuclei
  b. protons
  c. neutrons
  d. ions
  e. electrons

 

ANSWER:   e
DIFFICULTY:   Blooms: Analyze
REFERENCES:   2.2 Start with Atoms
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

10. The ____ of an atom have no charge.

  a. electrons
  b. protons
  c. neutrons
  d. ions
  e. nuclei

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Blooms: Analyze
REFERENCES:   2.2 Start with Atoms
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

11. The mass number of an atom is determined by the combined masses of its ____.

  a. neutrons and protons
  b. neutrons and electrons
  c. protons and electrons
  d. protons, neutrons, and electrons
  e. neutrons, nucleus, and electrons

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.2 Start with Atoms
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

Figure 2.4C

 

12. Which atom is depicted in the accompanying figure?

  a. hydrogen
  b. sodium
  c. helium
  d. chlorine
  e. oxygen

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Blooms: Apply
REFERENCES:   2.2 Start with Atoms
PREFACE NAME:   Figure 2.4C
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

 

Figure 2.4B

 

13. Which atom is depicted in the accompanying figure?

  a. hydrogen
  b. helium
  c. carbon
  d. nitrogen
  e. oxygen

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.2 Start with Atom
PREFACE NAME:   Figure 2.4B
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

 

Figure 2.4A

 

14. Based on its outer shell, the atom in the accompanying figure would be characterized as ____.

  a. very stable
  b. somewhat stable
  c. somewhat unstable
  d. very unstable
  e. radioactive

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.3 Why Electrons Matter
PREFACE NAME:   Figure 2.4A
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.4 Examine the characteristics of electrons and their orbitals.

 

15. All isotopes of an element have a different number of ____.

  a. electrons
  b. protons
  c. neutrons
  d. orbital shells
  e. atoms

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Blooms: Understand
REFERENCES:   2.2 Start with Atoms
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

16. In the chemical shorthand, 14C, the 14 represents the number of ____.

  a. excess neutrons
  b. protons plus neutrons
  c. electrons
  d. protons plus electrons
  e. radioactive particles

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Blooms: Apply
REFERENCES:   2.2 Start with Atoms
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

17. Isotopes of an element are differentiated by their ____.

  a. atomic weight
  b. number of orbital shells
  c. element name
  d. mass number
  e. electron profile

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Blooms: Understand
REFERENCES:   2.2 Start with Atoms
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

18. Radioactive isotopes have ____.

  a. excess electrons
  b. excess protons
  c. excess neutrons
  d. insufficient neutrons
  e. insufficient protons

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.2 Start with Atoms
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

19. Tracers are elements that ____.

  a. are used in minute amounts in plants
  b. can be monitored through biochemical reactions
  c. must be inert
  d. have an unbalanced electrical charge
  e. must have a stable nucleus

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Blooms: Understand
REFERENCES:   2.2 Start with Atoms
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

20. The radioisotope 14C can be used as a research tracer because it ____.

  a. decays to 12C
  b. has a different number of protons than 12C
  c. has fewer neutrons than 12C
  d. behaves the same chemically as 12C
  e. has six carbons and six neutrons

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Blooms: Analyze
REFERENCES:   2.2 Start with Atoms
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

21. The radioactive decay of 14C produces ____.

  a. carbon 12
  b. carbon 13
  c. more carbon 14
  d. nitrogen 14
  e. oxygen 14

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.2 Start with Atoms
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

22. Argon has 18 protons. How many electrons are in its third energy level?

  a. 2
  b. 4
  c. 6
  d. 8
  e. 10

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Blooms: Apply
REFERENCES:   2.3 Why Electrons Matter
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.3 Explain how electrons populate atoms using the shell model.

 

23. Atoms with a(n) ____ are more likely to form chemical bonds.

  a. filled outer orbital shell
  b. unfilled outer orbital shell
  c. filled inner orbital shell
  d. unfilled inner orbital shell
  e. large number of orbital shells

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Blooms: Analyze
REFERENCES:   2.3 Why Electrons Matter
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.4 Examine the characteristics of electrons and their orbitals.

 

24. Atoms become ____ in order to achieve a full outer orbital shell.

  a. free radicals
  b. ions
  c. unstable
  d. radioactive
  e. covalents

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Blooms: Analyze
REFERENCES:   2.3 Why Electrons Matter
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.4 Examine the characteristics of electrons and their orbitals.

 

25. Nitrogen, with an atomic number of 7, has ____ electron(s) in the first energy level and ____ electrons in the second energy level.

  a. one; six
  b. two; five
  c. three; four
  d. four; three
  e. five; two

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Blooms: Apply
REFERENCES:   2.3 Why Electrons Matter
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.4 Examine the characteristics of electrons and their orbitals.

 

26. Carbon dioxide is an example of a(n) ____.

  a. atom
  b. ion
  c. compound
  d. mixture
  e. element

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.4 Chemical Bonds: From Atoms to Molecules
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.5 Examine chemical bonds using an example.

 

27. Which statement is false?

  a. A molecule must be made of at least two atoms.
  b. Compounds are made of elements.
  c. Two atoms of oxygen make a molecule of oxygen.
  d. Chemical bonds form between molecules of solute and solvent.
  e. Elements are found in compounds and molecules.

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Blooms: Analyze
REFERENCES:   2.4 Chemical Bonds: From Atoms to Molecules
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.5 Examine chemical bonds using an example.

 

28. A molecule consists of ____.

  a. radioactive compounds
  b. two or more atoms of the same element
  c. electrically charged elements
  d. elements with one or more extra neutrons
  e. atoms held together by chemical bonds

 

ANSWER:   e
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.4 Chemical Bonds: From Atoms to Molecules
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.5 Examine chemical bonds using an example.

 

29. The bond in table salt (NaCl) is ____.

  a. polar
  b. ionic
  c. covalent
  d. double
  e. nonpolar

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.4 Chemical Bonds: From Atoms to Molecules
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.6 Differentiate between ionic and covalent bonds.

 

30. In ____ bonds, both atoms exert the same pull on shared electrons.

  a. triple covalent
  b. polar covalent
  c. double covalent
  d. nonpolar covalent
  e. coordinate covalent

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.4 Chemical Bonds: From Atoms to Molecules
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.6 Differentiate between ionic and covalent bonds.

 

31. In covalent bonds, ____.

  a. atoms share electrons
  b. atoms give up electrons
  c. atoms accept electrons
  d. electrons cannot be shared equally
  e. electrons are always shared equally

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Blooms: Analyze
REFERENCES:   2.4 Chemical Bonds: From Atoms to Molecules
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.6 Differentiate between ionic and covalent bonds.

 

 

Figure 2.9B

 

32. The dashed line in the accompanying figure represents a(n) ____.

  a. covalent bond
  b. ionic bond
  c. hydrogen bond
  d. polar covalent bond
  e. hydrophobic interaction

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Blooms: Understand
REFERENCES:   2.5 Hydrogen Bonds and Water
PREFACE NAME:   Figure 2.9B
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.7 Identify the properties of hydrogen bonds.

 

33. A hydrogen bond is an attraction between a(n) ____ hydrogen atom and another hydrogen atom taking part in ____.

  a. covalently bonded; the same polar covalent bond
  b. ionically bonded; the same polar covalent bond
  c. covalently bonded; a separate polar covalent bond
  d. ionically bonded; a separate nonpolar covalent bond
  e. nonpolar covalently bonded; a separate nonpolar covalent bond

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Blooms: Analyze
REFERENCES:   2.5 Hydrogen Bonds and Water
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.7 Identify the properties of hydrogen bonds.

 

34. Water is important to the interactions of biological molecules because it ____.

  a. is a good buffer
  b. destabilizes temperature
  c. is a poor solvent for polar and ionic substances
  d. has weak cohesive properties
  e. promotes hydrophobic and hydrophilic interactions

 

ANSWER:   e
DIFFICULTY:   Blooms: Understand
REFERENCES:   2.5 Hydrogen Bonds and Water
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.8 Describe the properties that hydrogen bonding gives to liquid water.

 

35. The most likely reason that glucose dissolves in water is that it is ____.

  a. an ionic compound
  b. a polysaccharide
  c. polar and forms many hydrogen bonds with the water molecules
  d. an extremely unstable molecule
  e. highly nonpolar

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Blooms: Understand
REFERENCES:   2.5 Hydrogen Bonds and Water
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.8 Describe the properties that hydrogen bonding gives to liquid water.

 

36. The solvent, cohesive, and temperature stabilization properties of water are primarily due to its ____.

  a. ability to promote hydrophilic interactions
  b. ionic bonds
  c. hydrogen bonds
  d. ability to promote hydrophobic interactions
  e. nonpolar nature

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Blooms: Evaluate
REFERENCES:   2.5 Hydrogen Bonds and Water
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.8 Describe the properties that hydrogen bonding gives to liquid water.

 

37. The column of water extending in tubes from plant roots to leaves is maintained by ____.

  a. hydrophilic interactions
  b. ionic bonds
  c. covalent bonds
  d. hydrophobic interactions
  e. cohesion between water molecules

 

ANSWER:   e
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.5 Hydrogen Bonds and Water
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.8 Describe the properties that hydrogen bonding gives to liquid water.

 

38. When exposed to water, sodium chloride (NaCl) ____.

  a. dissolves into Na+ and Cl ions
  b. crystallizes into a solid
  c. dissolves into Na and Cl+ ions
  d. crystallizes into a liquid
  e. forms a hydrophobic compound

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Blooms: Analyze
REFERENCES:   2.5 Hydrogen Bonds and Water
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.8 Describe the properties that hydrogen bonding gives to liquid water.

 

39. A salt will dissolve in water to form ____.

  a. acids
  b. only hydrogen and oxygen bonds
  c. ions other than H+ and OH
  d. bases
  e. buffers

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Blooms: Understand
REFERENCES:   2.5 Hydrogen Bonds and Water
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.8 Describe the properties that hydrogen bonding gives to liquid water.

 

40. Acidic is an appropriate description for four of the following. Which one is the exception?

  a. excess hydrogen ions
  b. the contents of the stomach
  c. magnesium hydroxide
  d. HCl
  e. a pH less than 7

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Blooms: Analyze
REFERENCES:   2.6 Acids and Bases
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.9 Examine the role played by acids and bases in the normal functioning of biological systems.

 

41. A solution with a pH of 9 has ____ times fewer hydrogen ions than a solution with a pH of 6.

  a. two
  b. four
  c. 10
  d. 100
  e. 1,000

 

ANSWER:   e
DIFFICULTY:   Blooms: Apply
REFERENCES:   2.6 Acids and Bases
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.9 Examine the role played by acids and bases in the normal functioning of biological systems.

 

42. Blood pH is kept near a value of 7.3 7.5 because of ____.

  a. salts
  b. buffers
  c. acids
  d. bases
  e. water

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Blooms: Understand
REFERENCES:   2.6 Acids and Bases
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.9 Examine the role played by acids and bases in the normal functioning of biological systems.

 

Completion

 

43. Water surface tension is caused by ____________________ bonds.

ANSWER:   hydrogen
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.5 Hydrogen Bonds and Water
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.8 Describe the properties that hydrogen bonding gives to liquid water.

 

44. The sharing of two pairs of electrons between two atoms is called a(n) ____________________.

ANSWER:   double bond
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.4 Chemical Bonds: From Atoms to Molecules
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.5 Examine chemical bonds using an example.

 

45. 14Cis a radioactive isotope, and it turns into ____________________ when it decays.

ANSWER:   nitrogen
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.2 Start with Atoms
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

46. The predictable rate of ____________________ allows tracers to be used in research studies.

ANSWER:   decay

radioactive decay

DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.2 Start with Atoms
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.2 Examine the characteristics of atoms and their radioactive isotopes using examples.

 

47. The ability of a solution to resist changes in pH depends on its ____________________ capacity.

ANSWER:   buffering
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   2.6 Acids and Bases
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.9 Examine the role played by acids and bases in the normal functioning of biological systems.

 

Matching

 

Classification. The various energy levels in an atom of magnesium (24Mg) have different numbers of electrons. Use the numbers below to answer the following questions.

a. 1
b. 2
c. 3
d. 6
e. 8

 

DIFFICULTY:   Blooms: Apply
REFERENCES:   2.3 Why Electrons Matter
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.3 Explain how electrons populate atoms using the shell model.

 

48. The number of electrons in the first energy level

ANSWER:   b

 

49. The number of electrons in the third energy level

ANSWER:   b

 

50. The number of electrons in the second energy level

ANSWER:   e

 

Classification. The following are types of chemical bonds. Answer the questions below by matching the descriptions with the most appropriate bond type.

a. hydrogen
b. ionic
c. covalent
d. polar covalent
e. double bond

 

DIFFICULTY:   Blooms: Understand
REFERENCES:   2.4 Chemical Bonds: From Atoms to Molecules
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.6 Differentiate between ionic and covalent bonds.

 

51. The bond between the atoms of table salt (NaCl)

ANSWER:   b

 

52. The bond type holding several molecules of water together

ANSWER:   a

 

53. The bond between the oxygen atoms of oxygen gas (O2)

ANSWER:   e

 

54. The bond that breaks when salts dissolve in water

ANSWER:   b

 

55. A bond in which connected atoms share electrons

ANSWER:   c

 

56. A bond in which connected atoms unequally share electrons

ANSWER:   d

 

Classification. The following are important terms relating to waters special properties. Answer the questions below by matching the descriptions with the most appropriate word.

a. hydrophobic
b. hydrophilic
c. salt
d. solute
e. solvent

 

DIFFICULTY:   Blooms: Understand
REFERENCES:   2.5 Hydrogen Bonds and Water
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.7 Identify the properties of hydrogen bonds.

 

57. A dissolved substance

ANSWER:   d

 

58. A substance that dissolves in water

ANSWER:   b

 

59. A liquid that dissolves other substances

ANSWER:   e

 

60. A compound that releases ions when dissolved in water

ANSWER:   c

 

61. A substance that does not dissolve in water

ANSWER:   a

 

Classification. The following are important terms relating to acids and bases. Answer the questions below by matching the descriptions with the most appropriate word.

a. pH
b. acid
c. base
d. buffer

 

DIFFICULTY:   Blooms: Understand
REFERENCES:   2.6 Acids and Bases
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.2.9 Examine the role played by acids and bases in the normal functioning of biological systems.

 

62. Substance that accepts, but does not release, H+

ANSWER:   c

 

63. Lemon juice

ANSWER:   b

 

64. Substance that releases, but does not accept, H+

ANSWER:   b

 

65. Set of chemicals that stabilizes pH

ANSWER:   d

 

66. Measure of H+ in a fluid

ANSWER:   a

 

67. Toothpaste

ANSWER:   c

 

Chapter_04_Cell_Structure_and_Function

 

Multiple Choice

 

1. Bacteria in the intestinal tract assist their hosts by ____.

  a. helping with digestion
  b. eating other bacteria
  c. producing minerals reptiles cannot
  d. producing stomach acid
  e. encouraging the growth of pathogens

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Blooms: Understand
REFERENCES:   4.1 Food for Thought
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.4.1 Examine the ill-effects of Escherichia coli on humans.

 

2. As few as ____ toxic Escherichia coli cells can cause disease.

  a. one
  b. 10
  c. 100
  d. 1000
  e. 10,000

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   4.1 Food for Thought
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.4.1 Examine the ill-effects of Escherichia coli on humans.

 

3. Who was the first person acknowledged to have seen living, moving cells by using a microscope?

  a. Robert Hooke
  b. Robert Brown
  c. Galileo Galilee
  d. Rudolf Virchow
  e. Anton van Leeuwenhoek

 

ANSWER:   e
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   4.2 What Is A Cell?
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.4.2 Examine the principles of cell theory.

 

4. One generalization of the cell theory is that ____.

  a. all cells have a nucleus
  b. all cells have cell walls
  c. the cell is the smallest unit that displays the properties of life
  d. cells can arise from nonliving matter
  e. all cells are microscopic

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Blooms: Understand
REFERENCES:   4.2 What Is A Cell?
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.4.2 Examine the principles of cell theory.

 

5. What components of membranes are the most abundant?

  a. carbohydrates
  b. sterols
  c. proteins
  d. fats
  e. phospholipids

 

ANSWER:   e
DIFFICULTY:   Blooms: Remember
REFERENCES:   4.2 What Is A Cell?
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.4.3 Describe the components of a cell using a diagram.

 

6. When a cell expands in diameter, volume increases by the ____ of the diameter, and surface area increases by the____ of the diameter.

  a. square; square
  b. square; cube
  c. cube; square
  d. cube; cube
  e. square root; square root

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Blooms: Understand
REFERENCES:   4.2 What Is A Cell?
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.4.3 Describe the components of a cell using a diagram.

 

7. What is a tenet of the cell theory?

  a. All organisms consist of more than one cell.
  b. The cell is the smallest unit that retains the characteristics of life.
  c. Each cell makes its own hereditary material.
  d. Each cell is composed only of products that it manufactures.
  e. Cells may arise spontaneously under certain laboratory conditions.

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Blooms: Understand
REFERENCES:   4.2 What Is A Cell?
LEARNING OBJECTIVES:   UDOL.STES.16.4.2 Examine the principles of cell theory.

 

8. What microscope is best to use to view internal features of specimens?

  a. basic light microscope
  b. phase contrast light microscope
  c. Nomarski process light microscope
  d. scanning electron microscope
  e. transmission electron microscope

 

ANSWER:   e
DIFFICULTY:   Blooms: Apply
REFERENCES:   4.3 How Do We See Cells?
LEARNING OBJECTIVES:  

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here