Chemistry A Molecular Approach 2nd Edition by Nivaldo J. Tro Test Bank

<< Chemistry An Introduction to General Organic and Biological Chemistry 11th Edition by Timberlake Test bank Chemistry and Chemical Reactivity 8th Edition by Kotz Test Bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Chemistry A Molecular Approach 2nd Edition by Nivaldo J. Tro Test Bank

Description

Chemistry: A Molecular Approach, 2e (Tro)
Chapter 9 Chemical Bonding I: Lewis Theory

Multiple Choice Questions

1) Identify an ionic bond.
A) Electrons are pooled.
B) Electrons are shared.
C) Electrons are transferred.
D) Electrons are gained.
E) Electrons are lost.
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 9.2

2) Identify the compound with ionic bonding.
A) NaCl
B) Li
C) H2O
D) He
E) S
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 9.2

3) Identify the compound with covalent bonding.
A) NaCl
B) Li
C) H2O
D) He
E) S
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 9.2

4) Identify the compound with metallic bonding.
A) NaCl
B) Li
C) H2O
D) He
E) S
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 9.2
5) Which of the following statements is TRUE?
A) A covalent bond is formed through the transfer of electrons from one atom to another.
B) A pair of electrons involved in a covalent bond are sometimes referred to as lone pairs.
C) It is not possible for two atoms to share more than two electrons.
D) Single bonds are shorter than double bonds.
E) A covalent bond has a lower potential energy than the two separate atoms.
Answer: E
Diff: 2 Page Ref: 9.2

6) Which of the following represent the Lewis structure for N?
A)
B)
C)
D)
E)
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 9.3

7) Which of the following represent the Lewis structure for Cl?
A)
B)
C)
D)
E)
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 9.3

8) Which of the following represent the Lewis structure for Mg?
A)
B)
C)
D)
E)
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 9.3
9) Which of the following represent the Lewis structure for Br?
A)
B)
C)
D)
E)
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 9.4

10) Which of the following represent the Lewis structure for Ca2?
A)
B)
C)
D)
E)
Answer: E
Diff: 1 Page Ref: 9.4

11) Which of the following represent the Lewis structure for S2?
A)
B)
C)
D)
E)
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 9.4

12) Which of the following statements is TRUE?
A) An ionic bond is much stronger than most covalent bonds.
B) An ionic bond is formed through the sharing of electrons.
C) Ionic compounds at room temperature typically conduct electricity.
D) Once dissolved in water, ionic compounds rarely conduct electricity.
E) None of the above are true.
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 9.4
13) Identify the substance that conducts electricity.
A) NaCl dissolved in water
B) solid NaCl
C) water
D) solid sugar
E) sugar dissolved in water.
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 9.4

14) Use Lewis theory to determine the chemical formula for the compound formed between Ca and N.
A) CaN
B) Ca3N2
C) CaN2
D) Ca2N
E) Ca2N3
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 9.4

15) Use Lewis theory to determine the chemical formula for the compound formed between Rb and S.
A) RbS
B) RbS2
C) Rb2S
D) Rb2S3
E) Rb3S2
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 9.4

16) Use Lewis theory to determine the chemical formula for the compound formed between Mg and Br.
A) MgBr
B) Mg2Br3
C) Mg3Br2
D) MgBr2
E) Mg2Br
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 9.4
17) Use Lewis theory to determine the chemical formula for the compound formed between Al and O.
A) Al3O2
B) Al2O3
C) AlO2
D) Al2O
E) AlO
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 9.4

18) Use Lewis theory to determine the chemical formula for the compound formed between Ca and N.
A) Ca3N2
B) Ca2N3
C) CaN2
D) CaN
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 9.4

19) Use Lewis theory to determine the chemical formula for the compound formed between K and I.
A) KI2
B) K2I
C) KI
D) K2I2
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 9.4

20) Which of the following reactions is associated with the lattice energy of Li2O (Hlatt)?
A) Li2O(s) 2 Li(g) + O2(g)
B) 2 Li(aq) + O2(aq) Li2O(s)
C) 2 Li(g) + O2(g) Li2O(s)
D) Li2O(s) 2 Li(aq) + O2(aq)
E) 2 Li(s) + O2(g) Li2O(s)
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 9.4
21) Which of the following reactions is associated with the lattice energy of CaS (Hlatt)?
A) Ca(s) + S(s) CaS(s)
B) CaS(s) Ca(s) + S(s)
C) Ca2(aq) + S2(aq) CaS(s)
D) Ca2(g) + S2(g) CaS(s)
E) CaS(s) Ca2(aq) + S2(aq)
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 9.4

22) Which of the following reactions is associated with the lattice energy of RbI (Hlatt)?
A) Rb(s) + I2(g) RbI(s)
B) RbI(s) Rb(g) + I(g)
C) RbI(s) Rb(s) + I2(g)
D) RbI(s) Rb(aq) + I(aq)
E) Rb(g) + I(g) RbI(s)
Answer: E
Diff: 2 Page Ref: 9.4

23) Identify the compound with the highest magnitude of lattice energy.
A) NaCl
B) KCl
C) LiCl
D) CsCl
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 9.4

24) Identify the compound with the lowest magnitude of lattice energy.
A) KCl
B) KBr
C) SrO
D) CaO
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 9.4
25) Place the following in order of decreasing magnitude of lattice energy.

K2O Rb2S Li2O

A) Li2O > K2O > Rb2S
B) Li2O > Rb2S > K2O
C) Rb2S > K2O > Li2O
D) Rb2S > Li2O > K2O
E) K2O > Li2O > Rb2S
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 9.4

26) Place the following in order of decreasing magnitude of lattice energy.

NaF RbBr KCl

A) RbBr > NaF > KCl
B) NaF > KCl > RbBr
C) KCl > NaF > RbBr
D) NaF > RbBr > KCl
E) RbBr > KCl > NaF
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 9.4

27) Place the following in order of increasing magnitude of lattice energy.

CaO MgO SrS

A) MgO < CaO < SrS B) SrS < MgO < CaO C) SrS < CaO < MgO D) CaO < MgO < SrS E) CaO < SrS < MgO Answer: C Diff: 2 Page Ref: 9.4 28) Place the following in order of increasing magnitude of lattice energy. MgO LiI CaS A) CaS < MgO < LiI B) LiI < CaS < MgO C) MgO < CaS < LiI D) LiI < MgO < CaS E) MgO < LiI < CaS Answer: B Diff: 2 Page Ref: 9.4 29) Place the following in order of decreasing magnitude of lattice energy. KF MgS RbI A) RbI > KF > MgS
B) RbI > MgS > KF
C) MgS > RbI > KF
D) KF > RbI > MgS
E) MgS > KF > RbI
Answer: E
Diff: 2 Page Ref: 9.4

30) Choose the compound below that should have the highest melting point according to the ionic bonding model.
A) AlN
B) MgO
C) NaF
D) CaS
E) RbI
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 9.4

31) Choose the compound below that should have the highest melting point according to the ionic bonding model.
A) SrI2
B) MgF2
C) CaCl2
D) SrF2
E) SrBr2
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 9.4
32) Choose the compound below that should have the lowest melting point according to the ionic bonding model.
A) LiF
B) NaCl
C) CsI
D) KBr
E) RbI
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 9.4

33) Give the complete electronic configuration for Br-.
A) 1s22s22p63s23p64s24p6
B) 1s22s22p63s23p64s24d104p6
C) 1s22s22p63s23p64s23d104p6
D) 1s22s22p63s23p64s23d104p5
E) 1s22s2p63s2p64s23d104p6
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: 9.4

34) Give the complete electronic configuration for Ca2+.
A) 1s22s22p63s24p6
B) 1s22s22p63s23p6
C) 1s22s22p63s23p5
D) 1s22s23p64s25p6
E) 1s22s2p63s2p6
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: 9.4

35) Give the complete electronic configuration for S2-.
A) 1s22s22p63s24p6
B) 1s22s22p63s23p6
C) 1s22s22p63s23p5
D) 1s22s23p64s25p6
E) 1s22s2p63s2p6
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: 9.4
36) Use the data given below to construct a Born-Haber cycle to determine the lattice energy of CaO.

DH(kJ)
Ca(s) Ca(g) 193
Ca(g) Ca(g) + e 590
Ca(g) Ca2(g) + e 1010
2 O(g) O2(g) -498
O(g) + e O(g) -141
O(g) + e O2(g) 878
Ca(s) + O2(g) CaO(s) -635
A) -3414 kJ
B) +1397 kJ
C) -2667 kJ
D) +3028 kJ
E) -2144 kJ
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: 9.4

37) Use the data given below to construct a Born-Haber cycle to determine the electron affinity of Br.

DH(kJ)
K(s) K(g) 89
K(g) K(g) + e 419
Br2(l) 2 Br(g) 193
K(s) + Br2(g) KBr (s) -394
KBr(s) K(g) + Br(g) 674

A) -885 kJ
B) -325 kJ
C) +367 kJ
D) -464 kJ
E) +246 kJ
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: 9.4
38) Use the data given below to construct a Born-Haber cycle to determine the heat of formation of KCl.

DH(kJ)
K(s) K(g) 89
K(g) K(g) + e 418
Cl2(g) 2 Cl(g) 244
Cl(g) + e Cl(g) -349
KCl(s) K(g) + Cl(g) 717

A) -1119 kJ
B) -997 kJ
C) -437 kJ
D) +631 kJ
E) +158 kJ
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: 9.4

39) Use the data given below to construct a Born-Haber cycle to determine the bond energy of O2.

DH(kJ)
Na(s) Na(g) 107
Na(g) Na(g) + e 496
O(g) + e O(g) -141
O(g) + e O2(g) 878
2 Na(s) + O2(g) Na2O(s) -416
2 Na(g) + O2(g) Na2O(s) -2608

A) 426 kJ
B) 249 kJ
C) 852 kJ
D) 498 kJ
E) 356 kJ
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: 9.4
40) Use the data given below to construct a Born-Haber cycle to determine the second ionization energy of Ca.

DH(kJ)
Ca(s) Ca(g) 193
Ca(g) Ca(g) + e 590.
2 O(g) O2(g) -498
O(g) + e O(g) -141
O(g) + e O2(g) 878
Ca(s) + O2(g) CaO(s) -635
Ca2(g) + O2(g) CaO(s) -3414

A) 1010 kJ
B) 1757 kJ
C) 1508 kJ
D) -3027 kJ
E) -1514 kJ
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: 9.4

41) A single covalent bond contains __________ of electrons.
A) 0 pairs
B) 1 pair
C) 2 pairs
D) 3 pairs
E) 4 pairs
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 9.5

42) A double covalent bond contains __________ of electrons.
A) 0 pairs
B) 1 pair
C) 2 pairs
D) 3 pairs
E) 4 pairs
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 9.5
43) A triple covalent bond contains __________ of electrons.
A) 0 pairs
B) 1 pair
C) 2 pairs
D) 3 pairs
E) 4 pairs
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 9.5

44) Identify the shortest bond.
A) single covalent bond
B) double covalent bond
C) triple covalent bond
D) all of the above bonds are the same length
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 9.5

45) Identify the weakest bond.
A) single covalent bond
B) double covalent bond
C) triple covalent bond
D) all of the above bonds are the same strength
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 9.5

46) Identify the number of bonding pairs and lone pairs of electrons in water.
A) 1 bonding pair and 1 lone pair
B) 1 bonding pair and 2 lone pairs
C) 2 bonding pairs and 2 lone pairs
D) 2 bonding pairs and 1 lone pair
E) 3 bonding pairs and 2 lone pairs
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 9.5

47) Place the following elements in order of increasing electronegativity.

K Cs P

A) P < K < Cs B) K < P < Cs C) Cs < P < K D) Cs < K < P E) P < Cs < K Answer: D Diff: 1 Page Ref: 9.6 48) Place the following elements in order of decreasing electronegativity. S Cl Se A) Se > S > Cl
B) Cl > Se > S
C) Se > Cl > S
D) S > Cl > Se
E) Cl > S > Se
Answer: E
Diff: 1 Page Ref: 9.6

49) Place the following elements in order of increasing electronegativity.

Sr N Na

A) Sr < Na < N B) Na < N < Sr C) Sr < N < Na D) N < Sr < Na E) N < Na < Sr Answer: A Diff: 1 Page Ref: 9.6 50) List the following compounds in decreasing electronegativity difference. Cl2 HCl NaCl A) NaCl > Cl2 > HCl
B) Cl2 > HCl > NaCl
C) HCl > NaCl > Cl2
D) NaCl > HCl > Cl2
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 9.6

51) Choose the bond below that is most polar.
A) C-N
B) C-F
C) C-O
D) C-C
E) F-F
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 9.6
52) Choose the bond below that is most polar.
A) H-I
B) H-Br
C) H-F
D) H-Cl
E) C-H
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 9.6

53) Choose the bond below that is least polar.
A) P-F
B) C-Br
C) C-F
D) C-I
E) C-Cl
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 9.6

54) Using periodic trends, place the following bonds in order of increasing ionic character.

S-F Se-F O-F

A) Se-F < S-F < O-F B) S-F < Se-F < O-F C) O-F < Se-F < S-F D) Se-F < O-F < S-F E) O-F < S-F < Se-F Answer: E Diff: 1 Page Ref: 9.6 55) Using periodic trends, place the following bonds in order of decreasing ionic character. Sb-Cl P-Cl As-Cl A) Sb-Cl > As-Cl > P-Cl
B) As-Cl > Sb-Cl > P-Cl
C) Sb-Cl > P-Cl > As-Cl
D) P-Cl > As-Cl > Sb-Cl
E) Sb-Cl > P-Cl > As-Cl
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 9.6
56) Using periodic trends, place the following bonds in order of increasing ionic character.

Si-P Si-Cl Si-S

A) Si-P < Si-Cl < Si-S B) Si-P < Si-S < Si-Cl C) Si-S < Si-Cl < Si-P D) Si-Cl < Si-P < Si-S E) Si-Cl < Si-S < Si-P Answer: B Diff: 1 Page Ref: 9.6 57) Which molecule or compound below contains a pure covalent bond? A) Li2CO3 B) SCl6 C) Cl2 D) PF3 E) NaCl Answer: C Diff: 1 Page Ref: 9.6 58) Which molecule or compound below contains a polar covalent bond? A) C2H4 B) ZnS C) LiI D) NCl3 E) AgCl Answer: D Diff: 1 Page Ref: 9.6 59) Which molecule or compound below contains an ionic bond? A) CO2 B) C2Cl4 C) SiF4 D) OCl2 E) NH4NO3 Answer: E Diff: 1 Page Ref: 9.6 60) Choose the best Lewis structure for BeF2. A) B) C) D) E) Answer: D Diff: 2 Page Ref: 9.7 61) Choose the best Lewis structure for OCl2. A) B) C) D) E) Answer: E Diff: 2 Page Ref: 9.7 62) Choose the best Lewis structure for CH2Cl2. A) B) C) D) E) Answer: B Diff: 2 Page Ref: 9.7 63) Give the number of valence electrons for XeI2. A) 22 B) 20 C) 18 D) 24 Answer: A Diff: 2 Page Ref: 9.7 64) Choose the best Lewis structure for XeI2. A) B) C) D) E) Answer: C Diff: 2 Page Ref: 9.7 65) Give the number of valence electrons for ICl5. A) 36 B) 40 C) 42 D) 44 E) 46 Answer: C Diff: 2 Page Ref: 9.7 66) Choose the best Lewis structure for ICl5. A) B) C) D) E) Answer: D Diff: 2 Page Ref: 9.7 67) Give the number of valence electrons for SF4. A) 28 B) 30 C) 32 D) 34 Answer: D Diff: 2 Page Ref: 9.7 68) Choose the best Lewis structure for SF4. A) B) C) D) E) Answer: E Diff: 2 Page Ref: 9.7 69) Give the number of pairs of valence electrons for BF3. A) 16 B) 8 C) 14 D) 10 E) 12 Answer: E Diff: 2 Page Ref: 9.7 70) Choose the best Lewis structure for BF3. A) B) C) D) E) Answer: B Diff: 2 Page Ref: 9.7 71) Choose the best Lewis structure for NO3. A) B) C) D) E) Answer: A Diff: 2 Page Ref: 9.7 72) Give the number of valence electrons for SO42-. A) 32 B) 30 C) 34 D) 28 E) 36 Answer: A Diff: 2 Page Ref: 9.7 73) Choose the best Lewis structure for SO42. A) B) C) D) E) Answer: A Diff: 2 Page Ref: 9.7 74) Choose the best Lewis structure for PO43. A) B) C) D) E) Answer: C Diff: 2 Page Ref: 9.7 75) Choose the best Lewis structure for SeO42. A) B) C) D) E) Answer: D Diff: 2 Page Ref: 9.7 76) Choose the best Lewis structure for NH4. A) B) C) D) E) Answer: E Diff: 2 Page Ref: 9.7 77) Draw the Lewis structure for NO2 including any valid resonance structures. Which of the following statements is TRUE? A) The nitrite ion contains one N-O single bond and one N=O double bond. B) The nitrite ion contains two N-O bonds that are equivalent to bonds. C) The nitrite ion contains two N=O double bonds. D) The nitrite ion contains two N-O single bonds. E) None of the above are true. Answer: B Diff: 2 Page Ref: 9.8 78) Draw the Lewis structure for CO32- including any valid resonance structures. Which of the following statements is TRUE? A) The CO32- ion contains one C-O single bond and two C=O double bonds. B) The CO32- ion contains two C-O single bonds and one C=O double bond. C) The CO32- ion contains three C-O double bonds. D) The CO32- ion contains two C-O single bonds and one CO triple bond. E) None of the above are true. Answer: B Diff: 2 Page Ref: 9.8 79) Which of the following resonance structures for OCN will contribute most to the correct structure of OCN? A) O(2 lone pairs)=C=N (2 lone pairs) B) O(1 lone pair)C-N(3 lone pairs) C) O(1 lone pair)=C(2 lp)=N(1 lone pair) D) O(3 lone pairs)-CN(with 1 lone pair) E) They all contribute equally to the correct structure of OCN. Answer: D Diff: 2 Page Ref: 9.8 80) Using Lewis structures and formal charge, which of the following ions is most stable? OCN ONC NOC A) OCN B) ONC C) NOC D) None of these ions are stable according to Lewis theory. E) All of these compounds are equally stable according to Lewis theory. Answer: A Diff: 2 Page Ref: 9.8 81) Draw the Lewis structure for SO42. How many equivalent resonance structures can be drawn? A) 6 B) 2 C) 4 D) 3 E) 8 Answer: A Diff: 3 Page Ref: 9.8 82) Draw the best Lewis structure for Cl3. What is the formal charge on the central Cl atom? A) -1 B) 0 C) +1 D) +2 E) -2 Answer: A Diff: 3 Page Ref: 9.8 83) Draw the best Lewis structure for the free radical, NO2. What is the formal charge on the N? A) 0 B) +1 C) -1 D) +2 E) -2 Answer: B Diff: 3 Page Ref: 9.8 84) Draw the best Lewis structure for CH3-1. What is the formal charge on the C? A) 0 B) 1 C) -1 D) 2 Answer: C Diff: 3 Page Ref: 9.8 85) Draw the best Lewis structure for CH3+1. What is the formal charge on the C? A) 0 B) 1 C) -1 D) 2 Answer: B Diff: 3 Page Ref: 9.8 86) Draw the best Lewis structure for BrO4 and determine the formal charge on bromine. A) -1 B) +1 C) 0 D) +2 E) +3 Answer: C Diff: 3 Page Ref: 9.8 87) Which of the following elements can form compounds with an expanded octet? A) Se B) C C) Li D) F E) All of the above elements can form compounds with an expanded octet. Answer: A Diff: 1 Page Ref: 9.9 88) Which of the following elements can form compounds with an expanded octet? A) N B) Br C) F D) Be E) None of the above can form compounds with an expanded octet. Answer: B Diff: 1 Page Ref: 9.9 89) How many of the following elements can form compounds with an expanded octet? I O Cl Xe A) 2 B) 0 C) 3 D) 1 E) 4 Answer: C Diff: 2 Page Ref: 9.9 90) How many of the following elements can form compounds with an expanded octet? Pb Kr Si B A) 0 B) 1 C) 2 D) 3 E) 4 Answer: D Diff: 2 Page Ref: 9.9 91) Choose the bond below that is the strongest. A) C-F B) C=O C) C-I D) I-I E) CN Answer: E Diff: 1 Page Ref: 9.10 92) Choose the bond below that is the strongest. A) N=O B) N-I C) N-O D) N-S E) N=N Answer: A Diff: 1 Page Ref: 9.10 93) Choose the bond below that is the weakest. A) Na-Cl B) I-I C) C=N D) Li-F E) C=O Answer: B Diff: 1 Page Ref: 9.10 94) Choose the bond below that is the weakest. A) CO B) NN C) C-I D) C=S E) K-Cl Answer: C Diff: 1 Page Ref: 9.10 95) Which compound has the longest carbon-carbon bond length? A) CH3CH3 B) CH2CH2 C) HCCH D) all bond lengths are the same Answer: A Diff: 1 Page Ref: 9.10 96) Which compound has the highest carbon-carbon bond strength? A) CH3CH3 B) CH2CH2 C) HCCH D) all bond strengths are the same Answer: C Diff: 1 Page Ref: 9.10 97) Place the following in order of increasing bond length. C-F C-S C-Cl A) C-S < C-Cl < C-F B) C-Cl < C-F < C-S C) C-F < C-S < C-Cl D) C-F < C-Cl < C-S E) C-S < C-F < C-Cl Answer: D Diff: 1 Page Ref: 9.10 98) Place the following in order of decreasing bond length. H-F H-I H-Br A) H-F > H-Br > H-I
B) H-I > H-F > H-Br
C) H-I > H-Br > H-F
D) H-Br > H-F > H-I
E) H-F > H-I > H-Br
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 9.10

99) Place the following in order of decreasing XO bond length, where X represents the central atom in each of the following compounds or ions.

SiO32 CO2 CO32

A) CO2 > SiO32 > CO32
B) CO2 > CO32 > SiO32
C) CO32 > CO2 > SiO32
D) CO32 > SiO32 > CO2
E) SiO32 > CO32 > CO2
Answer: E
Diff: 1 Page Ref: 9.10

100) Place the following in order of increasing bond length.

NO2 NO3 NO

A) NO < NO2 < NO3 B) NO2 < NO3 < NO C) NO3 < NO < NO2 D) NO < NO3 < NO2 E) NO3 < NO2 < NO Answer: D Diff: 1 Page Ref: 9.10 101) Rank the following molecules in decreasing bond energy. Cl2 Br2 F2 I2 A) I2 > Br2 > Cl2 > F2
B) Cl2 > Br2 > F2 > I2
C) I2 > Cl2 > Br2 > F2
D) Cl2 > I2 > F2 > Br2
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 9.10

102) Which of the following processes are exothermic?
A) Cl2(g) 2Cl(g)
B) Br(g) + e Br(g)
C) Li(s) Li(g)
D) NaF(s) Na(g) + F(g)
E) None of the above are exothermic.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 9.10

103) Which of the following processes are exothermic?
A) the second ionization energy of Mg
B) the sublimation of Li
C) the breaking the bond of I2
D) the formation of NaBr from its constituent elements in their standard state
E) None of the above are exothermic
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 9.10

104) Which of the following processes are endothermic?
A) K(g) + I(g) KI(s)
B) 2 Br(g) Br2(g)
C) Ca(s) Ca(g)
D) 2 Na(s) + O2(g) Na2O(s)
E) None of the above are endothermic.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 9.10
105) Which of the following processes are endothermic?
A) the reaction associated with the lattice energy of LiCl.
B) the reaction associated with the ionization energy of potassium.
C) the reaction associated with the heat of formation of CaS.
D) the formation of F2 from its elements in their standard states.
E) None of the above are endothermic.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 9.10

106) Use the bond energies provided to estimate Hrxn for the reaction below.

PCl3(g) + Cl2(g) PCl5(l) Hrxn = ?
Bond Bond Energy (kJ/mol)
Cl-Cl 243
P-Cl 331

A) -243 kJ
B) -419 kJ
C) -662 kJ
D) -67 kJ
E) -905 kJ
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: 9.10

107) Use the bond energies provided to estimate Hrxn for the reaction below.

2 Br2(l) + C2H2(g) C2H2Br4(l) Hrxn = ?
Bond Bond Energy (kJ/mol)
Br-Br 193
CC 837
C-C 347
C-Br 276
C-H 414

A) +407 kJ
B) -324 kJ
C) -228 kJ
D) +573 kJ
E) -648 kJ
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: 9.10
108) Use the bond energies provided to estimate Hrxn for the reaction below.

CH3OH(l) + 2 O2(g) CO2(g) + 2 H2O(g) Hrxn = ?
Bond Bond Energy (kJ/mol)
C-H 414
C-O 360
C=O 799
O=O 498
O-H 464

A) +473 kJ
B) -91 kJ
C) -486 kJ
D) -392 kJ
E) +206 kJ
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: 9.10

109) Use the bond energies provided to estimate Hrxn for the reaction below.

XeF2 + 2 F2 XeF6 Hrxn = ?
Bond Bond Energy (kJ/mol)
Xe-F 147
F-F 159

A) -429 kJ
B) +159 kJ
C) -660 kJ
D) +176 kJ
E) -270 kJ
Answer: E
Diff: 3 Page Ref: 9.10
110) Use the bond energies provided to estimate Hrxn for the reaction below.

C2H4(g) + H2(g) C2H6(g) Hrxn = ?
Bond Bond Energy (kJ/mol)
C-C 347
C-H 414
C=C 611
CC 837
H-H 436

A) -128 kJ
B) +98 kJ
C) +700 kJ
D) -102 kJ
E) -166 kJ
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: 9.10

Algorithmic Questions

1) Which of the following ionic compounds would be expected to have the highest lattice energy?
A) LiF
B) LiCl
C) LiBr
D) LiI
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 9.4

2) Which of the following ionic compounds would be expected to have the highest lattice energy?
A) Li Cl
B) Na Cl
C) K Cl
D) Rb Cl
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 9.4
3) Which ionic compound would be expected to have the highest lattice energy?
A) Rb2O
B) Sr O
C) In2O3
D) C O2
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 9.4

4) Of the following elements, which has the highest electronegativity?
A) S
B) Cl
C) Ti
D) Se
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 9.6

5) Of the following elements, which has the lowest electronegativity?
A) Sr
B) I
C) Ba
D) At
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 9.6

6) The electronegativity is 2.1 for H and 1.9 for Pb. Based on these electronegativities PbH4 would be expected to
A) be ionic and contain H- ions.
B) be ionic and contain H+ ions.
C) have polar covalent bonds with a partial negative charges on the H atoms.
D) have polar covalent bonds with a partial positive charges on the H atoms.
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 9.6

7) The compound ClF contains
A) ionic bonds.
B) nonpolar covalent bonds.
C) polar covalent bonds with partial negative charges on the F atoms.
D) polar covalent bonds with partial negative charges on the Cl atoms.
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 9.6
8) The phosphorus atom in PCl3 would be expected to have a
A) partial positive (+) charge.
B) partial negative (-) charge.
C) 3+ charge.
D) 3- charge.
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 9.6

9) The iodine atom in I2 would be expected to have a
A) charge of 1-.
B) partial charge -.
C) partial charge +.
D) charge of 0.
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 9.6

10) How many lone pairs of electrons are on the As atom in AsCl3?
A) 0
B) 1
C) 2
D) 3
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 9.9

11) Which element can expand its valence shell to accommodate more than eight electrons?
A) N
B) O
C) Br
D) He
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 9.9

12) Which of the following contains an atom that does not obey the octet rule?
A) CsI
B) SnO2
C) ClF5
D) ClF
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 9.9
13) How many lone pairs of electrons are on the S atom in SF4 ?
A) 0
B) 1
C) 2
D) 3
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 9.9

14) How many lone pairs are on the Br atom in BrCl2-?
A) 0
B) 1
C) 2
D) 3
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 9.9

15) In the best Lewis structure for NO +, what is the formal charge on the N atom?
A) -1
B) 0
C) +1
D) +2
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 9.9

Matching Questions

Match the following.

A) weakest ionic bond
B) strongest covalent bond
C) longest covalent bond
D) metallic bond
E) highest melting point

1) Sr-Sr
Diff: 1 Page Ref: 9.2

2) Cs-I
Diff: 1 Page Ref: 9.4

3) Ca-O
Diff: 1 Page Ref: 9.4

4) Se-I
Diff: 1 Page Ref: 9.5

5) C=N
Diff: 1 Page Ref: 9.5

Answers: 1) D 2) A 3) E 4) C 5) B

Short Answer Questions

1) Describe a covalent bond.
Answer: A bond formed from the sharing of electrons.
Diff: 1 Page Ref: 9.2

2) Draw the Lewis Dot structure for Al3+.
Answer: The Al should have no electrons around it, with a 3+ charge.
Diff: 1 Page Ref: 9.4

3) Explain why the lattice energy of MgS is approximately 4 times as large as that of NaCl.
Answer: The Mg2 and Na ion are similar in size as are the S2and Cl ions. Therefore, the major difference in the lattice energies for these two compounds is due to the difference in the magnitude of the ionic charge on each ion. According to Coulombs law, Mg and S ions have 4 the attractive force (2+ 2-) than the Na and Cl ions (1+ 1-).
Diff: 2 Page Ref: 9.4

4) List the most electronegative atom.
Answer: F
Diff: 1 Page Ref: 9.6

5) List the least electronegative atom.
Answer: Fr
Diff: 1 Page Ref: 9.6

6) Define dipole moment.
Answer: Dipole moment is the measured quantitative value associated with the separation of the partial positive and negative charges found within a molecule.
Diff: 1 Page Ref: 9.6

7) How are electron affinity and electronegativity different?
Answer: Electron affinity is the process of a single atom gaining an electron. Electronegativity is the strength of the attraction of a nucleus to a pair of shared (bonding) electrons within a covalent bond. Electronegativity is only important when looking at covalent bonds and electron affinity is only important when considering single atoms gaining electrons to form anions.
Diff: 2 Page Ref: 9.6
8) Describe the difference between a pure covalent bond and a polar covalent bond.
Answer: A pure covalent bond occurs when bonding electrons are shared equally (or very close to it) as in the N-N bond. A polar covalent bond is formed between 2 atoms of differing electronegativities. The bonding electrons are unequally shared between the two atoms as in the CO molecule.
Diff: 2 Page Ref: 9.6

9) Draw the Lewis structure for the acetate ion, CH3CO2, including any important resonance structures. Label each atom with its formal charge.
Answer: There should be two equivalent resonance structures drawn. All atoms should have a formal charge of 0 except the singly bonded O will have a formal charge of -1.
Diff: 2 Page Ref: 9.6

10) Draw the Lewis structure for BrO3. Make sure to include any important resonance structures.
Answer: Three equivalent resonance structures should be drawn, each containing 1 single Br-O bond and 2 double Br-O bonds. Bromine has a lone pair, each double-bonded oxygen has two lone pairs, and the single-bonded oxygen has three lone pairs.
Diff: 2 Page Ref: 9.8

11) Define formal charge.
Answer: Formal charge is the charge of an atom that it would have if all bonding electrons were shared equally between the bonded atoms.
Diff: 2 Page Ref: 9.8

12) Define bond energy.
Answer: Bond energy is the energy required to break 1 mole of the bond in the gas phase.
Diff: 1 Page Ref: 9.10

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here