Chemistry An Introduction to General Organic and Biological Chemistry 11th Edition by Timberlake Test bank

<< Arnett 1st Edition Human Development A Cultural Approach Test bank Chemistry A Molecular Approach 2nd Edition by Nivaldo J. Tro Test Bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Chemistry An Introduction to General Organic and Biological Chemistry 11th Edition by Timberlake Test bank

Description

An Introduction to General, Organic, and Biological Chemistry, 11e (Timberlake)
Chapter 1 Chemistry and Measurement

1.1 Multiple-Choice Questions

1) Water, H2O, is an example of a(n) ________.
A) chemical
B) solid
C) wave
D) electric charge
E) element
Answer: A
Page Ref: 1.1

2) In this list, which substance can be classified as a chemical?
A) salt
B) sleep
C) cold
D) heat
E) temperature
Answer: A
Page Ref: 1.1

3) One example of a chemical used in toothpaste is ________.
A) chlorine
B) sulfur
C) carbon dioxide
D) calcium carbonate
E) sugar
Answer: D
Page Ref: 1.1

4) Which of the following is not a chemical?
A) salt
B) water
C) light
D) carbon dioxide
E) sugar
Answer: C
Page Ref: 1.1

5) Sodium fluorophosphate is a chemical used in toothpaste to ________.
A) make the paste white
B) disinfect the toothbrush
C) keep the paste from spoiling
D) remove plaque
E) strengthen tooth enamel
Answer: E
Page Ref: 1.1

6) Chlorofluorocarbons are broken down in the atmosphere by ________.
A) nitrogen dioxide
B) ozone
C) iron
D) AIDS
E) ultraviolet light
Answer: E
Page Ref: 1.1

7) When a part of the body is injured, substances called ________ are released.
A) aspirins
B) pain relievers
C) nitrogen oxides
D) chlorofluorocarbons
E) prostaglandins
Answer: E
Page Ref: 1.1

8) The production of smog from NO gas requires ________.
A) nitrogen
B) chlorine
C) water
D) oxygen
E) CFCs
Answer: D
Page Ref: 1.1

9) Chlorofluorocarbons are destructive to the ________.
A) ozone produced at ground level in traffic
B) water in the upper atmosphere
C) nitrogen dioxide in smog
D) ozone layer in the upper atmosphere
E) copper in telephone wiring
Answer: D
Page Ref: 1.1

10) Titanium dioxide is a chemical used in toothpaste to ________.
A) make the paste white
B) disinfect the toothbrush
C) keep the paste from spoiling
D) remove plaque
E) strengthen tooth enamel
Answer: A
Page Ref: 1.1

11) One way to enhance your learning in chemistry is to ________.
A) study a little every day
B) form a study group
C) go to office hours
D) be an active learner
E) all the above
Answer: E
Page Ref: 1.2

12) In order to enhance your learning in chemistry, you should not ________.
A) study a little every day
B) form a study group
C) go to office hours
D) be an active learner
E) wait until the night before the exam to study
Answer: E
Page Ref: 1.2

13) Which of the following is a chemical?
A) sugar
B) heat
C) light
D) noise
E) a wave
Answer: A
Page Ref: 1.1

14) 5.21 cm is the same distance as
A) 0.0521 m.
B) 52.1 dm.
C) 5.21 mm.
D) 0.00521 km.
E) 5210 m.
Answer: A
Page Ref: 1.9

15) How many centimeters are there in 57.0 in.?
A) 22 cm
B) 0.0445 cm
C) 145 cm
D) 22.4 cm
E) 140 cm
Answer: C
Page Ref: 1.9

16) The amount of space occupied by a substance is its
A) mass.
B) density.
C) weight.
D) length.
E) volume.
Answer: E
Page Ref: 1.3

17) Which of the following is the basic unit of volume in the metric system?
A) liter
B) kilogram
C) meter
D) centimeter
E) gram
Answer: A
Page Ref: 1.3

18) Which of the following is a measurement of mass in the metric system?
A) milliliter
B) centimeter
C) kilogram
D) Celsius
E) meter
Answer: C
Page Ref: 1.3

19) A value of 25 C is a measurement of
A) distance.
B) volume.
C) temperature.
D) mass.
E) density.
Answer: C
Page Ref: 1.3

20) A value of 36 mL is a measure of
A) density
B) mass
C) temperature
D) volume
E) distance
Answer: D
Page Ref: 1.3

21) A value of 345 mm is a measure of
A) density
B) mass
C) temperature
D) volume
E) distance
Answer: E
Page Ref: 1.3

22) The measurement 0.000 004 3 m, expressed correctly using scientific notation, is
A) 4.3 x 10-7 m.
B) 4.3 x 10-6 m.
C) 4.3 x 106 m.
D) 0.43 x 10-5 m.
E) 4.3 m.
Answer: B
Page Ref: 1.4

23) Which of the following conversion factors is a measured number?
A) 10 cm/dm
B) 12 in/ft
C) 16 oz/lb
D) 25 miles/gallon
E) 12 eggs/dozen
Answer: D
Page Ref: 1.5

24) The measurement of the gravitational pull on an object is its
A) volume.
B) weight.
C) mass.
D) length.
E) size.
Answer: B
Page Ref: 1.3

25) Which of the following measurements has three significant figures?
A) 0.005 m
B) 510 m
C) 0.510 m
D) 0.051 m
E) 5100 m
Answer: C
Page Ref: 1.5

26) 1.00 pint of milk has a volume of how many milliliters? (2 pints = 1 quart)
A) 472 mL
B) 530. mL
C) 1000 mL
D) 1890 mL
E) 106 mL
Answer: A
Page Ref: 1.9

27) Which of the following numbers contains the designated correct number of significant figures?
A) 0.04300 5 significant figures
B) 0.00302 2 significant figures
C) 156 000 3 significant figures
D) 1.04 2 significant figures
E) 3.0650 4 significant figures
Answer: C
Page Ref: 1.5

28) The number of significant figures in the measurement of 45.030 mm is
A) none.
B) three.
C) four.
D) five.
E) six.
Answer: D
Page Ref: 1.5

29) How many significant figures are in the number 0.00208?
A) six
B) two
C) three
D) four
E) five
Answer: C
Page Ref: 1.5

30) Which of the following examples illustrates a number that is correctly rounded to three significant figures?
A) 4.05438 grams to 4.054 grams
B) 0.03954 grams to 0.040 grams
C) 103.692 grams to 103.7 grams
D) 109 526 grams to 109 500 grams
E) 20.0332 grams to 20.0 grams
Answer: E
Page Ref: 1.6

31) A calculator answer of 423.6059 must be rounded off to three significant figures. What answer is reported?
A) 423
B) 424
C) 1.7420
D) 423.6
E) 423.7
Answer: B
Page Ref: 1.6

32) Which of the answers for the following conversions contains the correct number of significant figures?
A) 2.543 m x = 100.1942 in
B) 2 L x = 2.12 qt
C) 24.95 min x = 0.4158 hr
D) 12.0 ft x x = 370 cm
E) 24.0 kg x = 11 lb
Answer: C
Page Ref: 1.6
33) What is the correct answer for the calculation of a volume (in mL) with measured numbers ?
A) 0.22 mL
B) 0.223 mL
C) 57 mL
D) 14 mL
E) 14.3 mL
Answer: A
Page Ref: 1.6

34) When 2610 + 11.7 + 0.22 are added, the answer to the correct number of decimal places is ________.
A) 2621.92
B) 2621.9
C) 2621
D) 2620
E) 2600
Answer: D
Page Ref: 1.6

35) What is the answer, with the correct number of decimal places, for this problem?
4.392 g + 102.40 g + 2.51 g =

A) 109.302 g
B) 109 g
C) 109.3 g
D) 109.30 g
E) 110 g
Answer: D
Page Ref: 1.6

36) The correct answer for the addition of 7.5 g + 2.26 g + 1.311 g + 2 g is
A) 13.071 g.
B) 13 g.
C) 13.0 g.
D) 10 g.
E) 13.1 g.
Answer: B
Page Ref: 1.6
37) Which of the following measurements are not equivalent?
A) 25 mg = 0.025 g
B) 183 L = 0.183 kL
C) 150 ms = 0.150 s
D) 84 cm = 8.4 mm
E) 24 dL = 2.4 L
Answer: D
Page Ref: 1.7

38) In which of the following is the metric unit paired with its correct abbreviation?
A) microgram / mg
B) milliliter / mL
C) centimeter / km
D) kilogram / cg
E) gram / gm
Answer: B
Page Ref: 1.7

39) Which of the following is the largest unit?
A) millimeter
B) micrometer
C) meter
D) decimeter
E) kilometer
Answer: E
Page Ref: 1.7

40) What is the metric relationship between grams and micrograms?
A) 1 g = 100 g
B) 1 g = 1 000 000 g
C) 1 g = 0.000 001 g
D) 1 g = 1000 g
E) 1 g = 0.001 g
Answer: B
Page Ref: 1.7

41) What is the conversion factor for the relationship between millimeters and centimeters?
A) 1 mm/1 cm
B) 10 mm/1 cm
C) 1 cm/1 mm
D) 100 mm/1 cm
E) 10 cm/1 mm
Answer: B
Page Ref: 1.8
42) Which of the following is the smallest unit?
A) gram
B) milligram
C) kilogram
D) decigram
E) microgram
Answer: E
Page Ref: 1.7

43) The cubic centimeter (cm3 or cc) has the same volume as a
A) cubic inch.
B) cubic liter.
C) milliliter.
D) centimeter.
E) cubic decimeter.
Answer: C
Page Ref: 1.7

44) 9.31 g is the same mass as
A) 931 g.
B) 931 kg.
C) 93.1 cg.
D) 9310 mg.
E) 0.0931 dg.
Answer: D
Page Ref: 1.7

45) According to the United States Food and Drug Administration, the recommended daily requirement of protein is 44 g. This is ________ of protein.
A) 1248.5 oz
B) 320 000 oz
C) 1.6 oz
D) 0.0605 oz
E) 150 000 oz
Answer: C
Page Ref: 1.8
46) Which of the following setups would convert centimeters to feet?
A) cm x x
B) cm x x
C) cm x x
D) cm x x
E) cm x x
Answer: C
Page Ref: 1.9

47) A conversion factor set up correctly to convert 15 inches to centimeters is
A) 100 cm/1 m.
B) 1 inch/2.54 cm.
C) 1 cm/10 mm.
D) 2.54 cm/1 inch.
E) 10 cm/1 inch.
Answer: D
Page Ref: 1.8

48) How many pounds are in 3.5 kg?
A) 7.7 lb
B) 1.59 lb
C) 0.629 lb
D) 1.6 lb
E) 7.70 lb
Answer: A
Page Ref: 1.9

49) How many liters of soft drink are there in 5.25 qt?
A) 4950 L
B) 55.7 L
C) 4.95 L
D) 5.57 L
E) 5.0 L
Answer: C
Page Ref: 1.9
50) What is 6.5 m converted to inches?
A) 1700 in
B) 1651 in
C) 39 in
D) 260 in
E) 255.9 in
Answer: D
Page Ref: 1.9

51) How many kilograms are in 30.4 lb?
A) 13.8 kg
B) 14 kg
C) 67 kg
D) 66.88 kg
E) 66.9 kg
Answer: A
Page Ref: 1.9

52) A nugget of gold with a mass of 521 g is added to 50.0 mL of water. The water level rises to a volume of 77.0 mL. What is the density of the gold?
A) 10.4 g/mL
B) 6.77 g/mL
C) 1.00 g/mL
D) 0.0518 g/mL
E) 19.3 g/mL
Answer: E
Page Ref: 1.10

53) A dose of aspirin of 5.0 mg per kilogram of body weight has been prescribed to reduce the fever of an infant weighing 8.5 pounds. The number of milligrams of aspirin that should be administered is
A) 19 mg.
B) 53 mg.
C) 1.6 mg.
D) 5.0 mg.
E) 0.59 mg.
Answer: A
Page Ref: 1.9
54) A doctors order is 0.125 g of ampicillin. The liquid suspension on hand contains 250 mg/5.0 mL. How many milliliters of the suspension are required?
A) 0.0025 mL
B) 3.0 mL
C) 2.5 mL
D) 6.3 mL
E) 0.0063 mL
Answer: C
Page Ref: 1.9

55) Which one of the following substances will float in gasoline, which has a density of 0.66 g/mL? The density of each substance is shown in parentheses.
A) table salt (D = 2.16 g/mL)
B) balsa wood (D = 0.16 g/mL)
C) sugar (D = 1.59 g/mL)
D) aluminum (D = 2.70 g/mL)
E) mercury (D = 13.6 g/mL)
Answer: B
Page Ref: 1.10

56) What is the mass of 2.00 L of an intravenous glucose solution with a density of 1.15 g/mL?
A) 0.0230 kg
B) 2.30 kg
C) 1.15 kg
D) 0.0150 kg
E) 0.575 kg
Answer: B
Page Ref: 1.10

57) Mercury has a specific gravity of 13.6. How many milliliters of mercury have a mass of 0.35 kg?
A) 0.0257 mL
B) 0.026 mL
C) 25.7 mL
D) 26 mL
E) 4760 mL
Answer: D
Page Ref: 1.10

58) What is the density of a substance with a mass of 45.00 g and a volume of 26.4 mL?
A) 1.70 g/mL
B) 1.7 g/mL
C) 0.59 g/mL
D) 0.587 g/mL
E) 45.0 g/mL
Answer: A
Page Ref: 1.10

59) What is the mass of 53 mL of ethanol, which has a density of 0.79 g/mL?
A) 67.1 g
B) 41.9 g
C) 42 g
D) 67 g
E) 53 g
Answer: C
Page Ref: 1.10

60) A liquid has a volume of 34.6 mL and a mass of 46.0 g. What is the density of the liquid?
A) 1.00 g/mL
B) 1.33 g/mL
C) 0.752 g/mL
D) 1330 g/mL
E) 0.663 g/mL
Answer: B
Page Ref: 1.10

61) The density of a solution is 1.18 g/mL. Its specific gravity is
A) 11.8.
B) 0.118.
C) 0.847.
D) 1.18.
E) 1.2.
Answer: D
Page Ref: 1.10
62) Diamond has a density of 3.52 g/mL. What is the volume in cubic centimeters of a diamond with a mass of 15.1 g?
A) 4.3 cm3
B) 4.29 cm3
C) 0.233 cm3
D) 53 cm3
E) 53.2 cm3
Answer: B
Page Ref: 1.10

63) The ratio of the mass of a substance to its volume is its
A) specific gravity.
B) density.
C) buoyancy.
D) weight.
E) conversion factor.
Answer: B
Page Ref: 1.10

64) The EPA limit for lead in the soil of play areas is 400 ppm. This is the same as
A) 400 mg lead in each gram of soil.
B) 400 g lead in each kilogram of soil.
C) 400 mg lead in each kilogram of soil.
D) 400 g lead in each kilogram of soil.
E) 400 g lead in each milligram of soil.
Answer: C
Page Ref: 1.8

65) A 50.0 mL urine sample has a mass of 50.7 g. The specific gravity of the urine is
A) 1.014 g/mL.
B) 0.986 g/L.
C) 1.01.
D) 0.986.
E) 50.7.
Answer: C
Page Ref: 1.10

1.2 True/False Questions

1) The reddish-brown color of smog is due to NO2.
Answer: TRUE
Page Ref: 1.1
2) Chloroflourocarbons are broken down in the upper atmosphere to produce oxygen, O2.
Answer: FALSE
Page Ref: 1.1

3) Titanium dioxide in toothpaste is used as a detergent.
Answer: FALSE
Page Ref: 1.1

4) Alchemists believed there were four components of nature: earth, fire, air, and water.
Answer: TRUE
Page Ref: 1.1

5) Organic chemistry is the study of substances that contain carbon.
Answer: TRUE
Page Ref: 1.1

6) Working with a group of students can help you learn chemistry.
Answer: TRUE
Page Ref: 1.2

7) It is a good idea to wait until the night before an exam to start to study.
Answer: FALSE
Page Ref: 1.2

8) Paracelsus was a Greek philosopher.
Answer: FALSE
Page Ref: 1.1

9) The number 0.0500 has four significant figures.
Answer: FALSE
Page Ref: 1.5

10) The number 650 000 has two significant figures.
Answer: TRUE
Page Ref: 1.5

11) When the measured number 0.0090 is multiplied by the measured number 87.10, the answer has two significant figures.
Answer: TRUE
Page Ref: 1.6

12) A g is larger than a mg.
Answer: FALSE
Page Ref: 1.7
13) There are 1000 g in a mg.
Answer: TRUE
Page Ref: 1.7

14) A cubic centimeter is a unit of length.
Answer: FALSE
Page Ref: 1.3

1.3 Short Answer Questions

1) A substance that consists of one type of matter and always has the same composition and properties is called a ________.
Answer: chemical
Page Ref: 1.1

2) The brown color of smog is caused by ________.
Answer: nitrogen dioxide
Page Ref: 1.1

3) Any material used in or produced by a chemical reaction is a ________.
Answer: chemical
Page Ref: 1.1

4) An abrasive used in toothpaste is ________.
Answer: calcium carbonate
Page Ref: 1.1

5) The study of substances that contain the element carbon is called ________.
Answer: organic chemistry
Page Ref: 1.1

6) The substance the alchemists thought could turn metals into gold was called ________.
Answer: the philosophers stone
Page Ref: 1.1

7) The substances released when tissues are injured are ________.
Answer: prostaglandins
Page Ref: 1.1

8) Substances which prevent spoilage are called ________.
Answer: antioxidants
Page Ref: 1.1
9) The chemical used to make cans and foil is ________.
Answer: aluminum
Page Ref: 1.1

Round off each of the following to three significant figures.
10) 504.85
Answer: 505
Page Ref: 1.6

11) 8.3158
Answer: 8.32
Page Ref: 1.6

12) 25 225
Answer: 25 200
Page Ref: 1.6

13) 6.3477 x 104
Answer: 6.35 x 104
Page Ref: 1.6

14) 399870
Answer: 4.00 x 105
Page Ref: 1.6

15) 58.5422
Answer: 58.5
Page Ref: 1.6

16) 0.003 4088
Answer: 0.00341
Page Ref: 1.6

Express each of the following numbers using scientific notation.
17) 351 000 000 000
Answer: 3.51 x 1011
Page Ref: 1.4

18) 0.000 860
Answer: 8.60 x 10-4
Page Ref: 1.4
19) 5 207 000
Answer: 5.207 x 106
Page Ref: 1.4

20) 0.000 000 050
Answer: 5.0 x 10-84
Page Ref: 1.4

State the number of significant figures in each of the following measurements.
21) 0.705 m
Answer: 3
Page Ref: 1.5

22) 680 000 km
Answer: 2
Page Ref: 1.5

23) 0.008090 cm
Answer: 4
Page Ref: 1.5

24) 28.050 km
Answer: 5
Page Ref: 1.5

25) 0.0005 L
Answer: 1
Page Ref: 1.5

26) 75.00 m
Answer: 4
Page Ref: 1.5

27) 2.043 x 104 mm
Answer: 4
Page Ref: 1.5

28) 6.1 x 10-5 mL
Answer: 2
Page Ref: 1.5

29) 9.00 x 106 g
Answer: 3
Page Ref: 1.5

1.4 Matching Questions

Are the numbers in each of the following statements measured or exact?

A) exact
B) measured

1) In the U.S. system there are 12 inches in one foot.
Page Ref: 1.5

2) The patients blood sugar level is 350 mg/dL.
Page Ref: 1.5

3) There are 452 pages in a book.
Page Ref: 1.5

4) The rabbit weighs 2.5 pounds.
Page Ref: 1.5

5) 1 liter is equal to 1.06 quarts.
Page Ref: 1.5

6) There are 100 capsules in the bottle.
Page Ref: 1.5

7) The patients temperature is 100.1 F.
Page Ref: 1.5

8) I lost 14 pounds on my diet last month.
Page Ref: 1.5

Answers: 1) A 2) B 3) A 4) B 5) B 6) A 7)B 8) B

Match the type of measurement to the unit given below.

A) temperature
B) mass
C) distance
D) volume
E) density

9) milliliter
Page Ref: 1.3

10) mm
Page Ref: 1.3

11) gram
Page Ref: 1.3

12) 125 K
Page Ref: 1.3

13) kilometer
Page Ref: 1.3

14) milligram
Page Ref: 1.3

Answers: 9) D 10) C 11) B 12) A 13) C 14) B

Select the correct prefix to complete the equality.

A) 10
B) 0.001
C) 1000
D) 100
E) 1

15) 1 mL = _____ L
Page Ref: 1.7

16) 1 m = _____ mm
Page Ref: 1.7

17) 1 cm = _____ mm
Page Ref: 1.7

18) 1 dL = _____ mL
Page Ref: 1.7

19) 1 mL = _____ cc
Page Ref: 1.7

20) 1 kg = _____ g
Page Ref: 1.7

Answers: 15) B 16) C 17) A 18) D 19) E 20) C

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here