Chemistry An Introduction to General Organic and Biological Chemistry 12th Edition by Timberlake test bank

Chemistry An Introduction to General Organic and Biological Chemistry  12th Edition by Timberlake  test bank
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Description

Introduction to General, Organic & Biological Chemistry, 12e (Timberlake)
Chapter 11 Introduction to Organic Chemistry: Hydrocarbons

11.1 Multiple-Choice Questions

1) Which of the following is true of nonane, , which has a density of 0.79 g/mL, melts at -51 C, and boils at 151 C?
A) Nonane is soluble in water.
B) Nonane is a gas at room temperature.
C) Nonane is a solid at room temperature.
D) Nonane does not undergo combustion.
E) Nonane floats on the surface of water.
Answer: E
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.1
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

2) A formula that shows the arrangement of all bonds in a molecule is called a(n) ________.
A) molecular formula
B) expanded structural formula
C) condensed structural formula
D) condensed molecular formula
E) isomeric formula
Answer: B
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.1
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

3) In the three-dimensional structure of methane, , the hydrogen atoms attached to a carbon atom are aligned ________.
A) in a straight line
B) at the corners of a square
C) at the corners of a tetrahedron
D) at the corners of a rectangle
E) at the corners of a cube
Answer: C
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.1
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

4) A hydrocarbon contains only the elements ________.
A) hydrogen and oxygen
B) carbon and oxygen
C) carbon and hydrogen
D) carbon, hydrogen, and oxygen
E) carbon, hydrogen, and nitrogen
Answer: C
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.1
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
5) Which of the following is not typical of most hydrocarbons?
A) high melting point
B) poor solubility in water
C) low boiling point
D) covalent bonding
E) high flammability
Answer: A
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.1
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

6) Organic chemistry is the study of the chemistry of compounds of ________.
A) oxygen
B) hydrogen
C) living things
D) polymers
E) carbon
Answer: E
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.1
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

7) How many valence electrons does carbon have?
A) one
B) two
C) three
D) four
E) five
Answer: D
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.1
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

8) Carbon atoms always have how many covalent bonds?
A) one
B) two
C) three
D) four
E) five
Answer: D
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.1
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
9) The carbon atoms in saturated hydrocarbons ________.
A) have only single bonds
B) contain at least one double bond
C) contain at least one triple bond
D) contain a benzene ring
E) contain both a double and a triple bond
Answer: A
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.1
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

10) An organic compound composed of carbon and hydrogen connected only by single bonds is an ________.
A) alkane
B) alkene
C) alkyne
D) aromatic compound
E) alcohol
Answer: A
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.1
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

11) Which of these formulas is the expanded structural formula for an alkane with three carbon atoms?
A)
B)
C)
D) C C C
E) H H H
H H

Answer: E
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.1
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
12) What is the condensed structural formula for an alkane with four carbon atoms?
A) CH CH
B)
C)
D) CCCC
E) H H H
H H

Answer: B
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.1
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

13) What is the IUPAC name of the continuous chain alkane with six carbon atoms?
A) butane
B) pentane
C) hexane
D) heptane
E) octane
Answer: C
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

14) What is the IUPAC name of this compound?

A) hexane
B) heptane
C) octane
D) butane
E) pentane
Answer: B
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
15) What is the IUPAC name of this compound?

A) pentane
B) hexane
C) heptane
D) octane
E) methylbutane
Answer: A
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

16) What is the IUPAC name of ?
A) ethane
B) propane
C) butane
D) pentane
E) hexane
Answer: C
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

17) Hydrocarbons are the primary constituents of ________.
A) drugs
B) food flavors
C) fuels
D) fruit juices
E) disinfectants
Answer: C
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

18) The skeletal formula shown is that of ________.

A) butane
B) pentane
C) hexane
D) heptane
E) octane
Answer: D
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
19) A cycloalkane ________.
A) has two fewer carbon atoms than the corresponding alkane
B) has two fewer hydrogen atoms than the corresponding alkane
C) contains groups joined by single bonds
D) always contains a three carbon ring
E) has no hydrogen atoms
Answer: B
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

20) The simplest cycloalkane has ________.
A) one carbon atom
B) two carbon atoms
C) three carbon atoms
D) four carbon atoms
E) five carbon atoms
Answer: C
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

21) What is the IUPAC name for a four-carbon continuous-chain alkane?
A) methane
B) ethane
C) propane
D) butane
E) pentane
Answer: D
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

22) What is the IUPAC name for a five-carbon continuous-chain alkane?
A) methane
B) ethane
C) propane
D) butane
E) pentane
Answer: E
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
23) What is the mame for a six-carbon continuous-chain alkane?
A) hexane
B) heptane
C) octane
D) nonane
E) decane
Answer: A
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

24) What is the IUPAC name for a seven-carbon continuous-chain alkane?
A) hexane
B) heptane
C) octane
D) nonane
E) decane
Answer: B
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

25) What is the IUPAC name for an eight-carbon continuous-chain alkane?
A) hexane
B) heptane
C) octane
D) nonane
E) decane
Answer: C
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

26) What is the IUPAC name of the nine-carbon continuous-chain alkane?
A) hexane
B) heptane
C) octane
D) nonane
E) decane
Answer: D
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

27) What is the IUPAC name for a ten-carbon continuous-chain alkane?
A) hexane
B) heptane
C) octane
D) nonane
E) decane
Answer: E
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

28) In a condensed structural formula, each carbon atom is ________.
A) shown with all individual atoms and bonds drawn
B) shown with only the other carbon atoms
C) grouped with its bonded hydrogen atoms
D) not explicitly shown
E) written in lowercase letters
Answer: C
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

29) What type of compound is ?
A) alkane
B) branched alkane
C) cycloalkane
D) haloalkane
E) isomer
Answer: A
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

30) According to the IUPAC convention for chemical naming, which part of a hydrocarbon is selected as the main chain for a hydrocarbon chain?
A) the most highly branched chain
B) the shortest chain
C) the longest chain drawn in a straight line
D) the longest continuous chain, regardless of bends
E) the chain with the most substituted carbons in it
Answer: D
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
31) According to the IUPAC convention, alkyl group names should be located ________ of the name of the main chain.
A) in front
B) at the end
C) in the middle
Answer: A
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

32) According to the IUPAC convention, alkyl substituents on a hydrocarbon chain should be listed in which order?
A) alphabetical including prefixes
B) alphabetical without considering prefixes
C) in order with the substituent having the largest number of carbons first
D) in order with the substituent having the smallest number of carbons first
E) in order with the substituent having the largest total number of carbons first
Answer: B
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

33) When drawing a structural formula, the first step is to draw ________.
A) the substituents
B) the most highly substituted carbons
C) the saturated carbons
D) the main carbon chain
E) the functional group
Answer: D
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

34) What is the IUPAC name of the following compound?

CH3

CH3CH2CH2CH2CHCH3

A) heptane
B) methylhexane
C) 5-methylhexane
D) 2-methylhexane
E) 2-methylpentane
Answer: D
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
35) Compounds that have the same molecular formula but different arrangements of atoms are called ________.
A) isomers
B) isotopes
C) indicators
D) isozymes
E) isometrics
Answer: A
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

36) Isomers are molecules that share the same formula and have ________.
A) a different shape to the molecule
B) the same arrangement of atoms within the molecule
C) a different arrangement of atoms within the molecule
D) identical boiling points
E) the same shape in each molecule
Answer: C
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

37) What is the IUPAC name of this compound?

Cl
H Cl

A) 1,1-dichlorobutane
B) 1,2,-dichlorobutane
C) 1,3-dichlorobutane
D) 1,4-dichlorobutane
E) dichlorobutane
Answer: C
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

38) What is the IUPAC name of this compound?

A) 2,2-dimethylpentane
B) 2,4-dimethylpentane
C) heptane
D) 2-methylhexane
E) 1,1,3-trimethylbutane
Answer: B
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

39) What is the IUPAC name of the alkyl group ?
A) propane
B) methyl
C) ethane
D) ethyl
E) propyl
Answer: E
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

40) What is the IUPAC name for this alkane?


H CH

A) 2-ethyl-3-methylpentane
B) 4-ethyl-3-methylpentane
C) 3, 4-dimethylhexane
D) 2, 3-diethylbutane
E) octane
Answer: C
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

41) What is the IUPAC name of this alkane?

CH

A) 4-ethyl-2,2-dimethylpentane
B) 2-ethyl-4,4-dimethylpentane
C) 2,2,4-trimethylhexane
D) 2-ethyl-2,2-dimethylpentane
E) 3,5,5-trimethylhexane
Answer: C
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
42) Which of the following compounds could have the molecular formula ?
A) hexane
B) pentane
C) 2-methylheptane
D) 2,3-dimethylpentane
E) 3-ethylhexane
Answer: D
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

43) What is the IUPAC name of ?
A) pentane
B) methylpentane
C) 2-methylpentane
D) 4-methylpentane
E) hexane
Answer: C
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

44) What is the IUPAC name of ?

A) hexane
B) dimethylbutane
C) 3,3-dimethylbutane
D) 2,2-dimethylbutane
E) 2-dimethylbutane
Answer: D
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
45) Which of the following pairs of formulas represent isomers?
A) and

B) and

C)
and

D)
H and H

E)
H CH and

Answer: E
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

46) What is the name for a one-carbon alkyl substituent?
A) methyl
B) ethyl
C) propyl
D) butyl
E) pentyl
Answer: A
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
47) What is the name for a two-carbon saturated alkyl group?
A) methyl
B) ethyl
C) propyl
D) butyl
E) pentyl
Answer: B
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

48) What is the name for a three-carbon saturated alkyl group?
A) methyl
B) ethyl
C) propyl
D) butyl
E) pentyl
Answer: C
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

49) What is the name for this three-carbon alkyl group?

CH

A) propyl
B) isopropyl
C) butyl
D) methyl
E) ethyl
Answer: B
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

50) The reaction of butane with oxygen is called ________.
A) substitution
B) addition
C) neutralization
D) combustion
E) titration
Answer: D
Page Ref: 11.4
Learning Obj.: 11.4
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
51) What is(are) the product(s) of the complete combustion of any hydrocarbon?
A) CO only
B) only
C) CO + O
D) + O
E) O only
Answer: D
Page Ref: 11.4
Learning Obj.: 11.4
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

52) The balanced equation for the complete combustion of will give which of these product(s)?
A) only
B) only
C) 5 + 5 O
D) 5 + 6 O
E) 10CO + 12 O
Answer: D
Page Ref: 11.4
Learning Obj.: 11.4
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

53) The complete combustion of , will require how many moles of oxygen, ?
A) 1 mole
B) 2 moles
C) 5 moles
D) 6 moles
E) 8 moles
Answer: E
Page Ref: 11.4
Learning Obj.: 11.4
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

54) The reaction for the combustion of heptane is

(l) + 11 (g) 7 (g) + 8 O(g).

How many liters of at STP are produced from the complete combustion of 2.00 moles of heptane?
A) 44.8 L
B) 22.4 L
C) 157 L
D) 246 L
E) 314 L
Answer: E
Page Ref: 11.4
Learning Obj.: 11.4
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

55) An alkene is an organic compound that contains a ________ bond.
A) single
B) double
C) triple
D) aromatic
E) hydrogen
Answer: B
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

56) An alkyne is an organic compound that contains a ________ bond.
A) single
B) double
C) triple
D) aromatic
E) hydrogen
Answer: C
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

57) A hydrocarbon with a double bond is a(n) ________.
A) alkane
B) alkene
C) alkyne
D) alcohol
E) saturated compound
Answer: B
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

58) Alkenes and alkynes are called unsaturated compounds because ________.
A) they have the maximum number of hydrogen atoms attached to each carbon in the compound
B) they have fewer hydrogen atoms attached to the carbon chain than alkanes
C) they have more hydrogen atoms attached to the carbon chain than alkanes
D) they have more carbon atoms than alkanes
E) they have fewer carbon atoms than alkanes
Answer: B
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
59) Which of the compounds is a cycloalkene?
A) = CHCH =

B)

C) CH = CH2

D)

E)

Answer: D
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

60) An unsaturated compound always ________.
A) is a cycloalkane
B) contains a double bond
C) contains a triple bond
D) contains at least one double or triple bond
E) contains only single bonds
Answer: D
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

61) Which of the following compounds is an alkyne?
A)
B)
C) C CH
D) C CHCH
E) 2-pentene
Answer: C
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
62) What is the IUPAC name of the following compound?

A) 5-methyl-1-hexene
B) 2-methyl-1-hexene
C) 2-methyl-5-hexene
D) 5-methyl-2-hexene
E) 1-hexene
Answer: A
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

63) Organic compounds with carbon-carbon double or triple bonds are classified as ________.
A) unsaturated compounds
B) saturated compounds
C) dilute solutions
D) concentrated solutions
E) substituted compounds
Answer: A
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

64) The IUPAC name of CH CH is ________.
A) 2-butene
B) 2-butane
C) 1-butene
D) butene
E) 2-butyne
Answer: A
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

65) When naming an alkene, the parent chain is the longest carbon chain ________.
A) that does not contain the double bond
B) regardless of whether or not it contains the double bond
C) that contains at least one of the carbon atoms of the double bond
D) that contains both atoms of the double bond
E) that contains a branch
Answer: D
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
66) The IUPAC name for C is ________.
A) 3-pentyne
B) 2-pentyne
C) pentyne
D) 1-methylbutyne
E) 2-propene
Answer: B
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

67) The IUPAC name for ethylene is ________.
A) ethane
B) cycloethane
C) ethyne
D) ethanene
E) ethene
Answer: E
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

68) Which one of the following compounds has the smallest number of hydrogen atoms?
A) butyne
B) 2-methylpropane
C) butene
D) 2-methybutane
E) butane
Answer: A
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

69) What is the IUPAC name for the following compound?
Cl
H CH = CH

A) 4-chloro-4,5-dimethyl-2-hexene
B) 3-chloro-1,3,4-trimethyl-1-pentene
C) 3-chloro-2,3-dimethyl-4-hexene
D) 3-chloro-2,3,5-trimethyl-4-pentene
E) 3-chloro-1,3,4,4-tetramethyl-1-butene
Answer: A
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
70) What is the condensed structural formula of the compound propene?
A)
B) C
C) C C
D) CH
E) HC C
Answer: D
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

71) What is the condensed structural formula for the compound 3-hexene?
A)
H
B) CH
C) CH CH
D) CH CH
E) CH CH
Answer: C
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

72) The compound 1-butyne contains ________.
A) all single bonds
B) a double bond
C) a triple bond
D) a ring structure
E) a bromine atom
Answer: C
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

73) Which of the following compounds is an alkene?
A)
B)
C) C CH
D) C CH
E) cyclopentane
Answer: D
Page Ref: 11.6
Learning Obj.: 11.6
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

74) Some alkenes have geometric (cis-trans) isomers because ________.
A) the carbon atoms in the double bond cannot rotate
B) each of the carbon atoms in the double bond has four different groups attached to it
C) one of the carbon atoms in the double bond has two identical groups attached to it
D) the carbon atoms in the double bond are free to rotate
E) all of the carbon atoms in the compound are rigid and cannot rotate
Answer: A
Page Ref: 11.6
Learning Obj.: 11.6
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

75) Which of the following pairs of compounds are cis-trans isomers?
A)
and
B)
and
C)
HC C and C CH

D)
and
E)
and
Answer: E
Page Ref: 11.6
Learning Obj.: 11.6
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

76) What is the IUPAC name of the compound shown below?

A) 2-pentene
B) trans-2-pentene
C) trans-3-pentene
D) cis-2-pentene
E) cis-3-pentene
Answer: B
Page Ref: 11.6
Learning Obj.: 11.6
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

77) What is the IUPAC name of the compound shown below?

A) 3-hexene
B) 3-hexyne
C) trans-3-hexene
D) cis-2-hexene
E) cis-3-hexene
Answer: E
Page Ref: 11.6
Learning Obj.: 11.6
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

78) Insects communicate with chemicals called ________.
A) markers
B) isomers
C) signals
D) pheromones
E) scents
Answer: D
Page Ref: 11.6
Learning Obj.: 11.6
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

79) The reaction of hydrogen ( ) and propene using a platinum catalyst is called ________.
A) combustion
B) substitution
C) addition
D) neutralization
E) condensation
Answer: C
Page Ref: 11.7
Learning Obj.: 11.7
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
80) The hydrogenation of an alkene gives a(n) ________.
A) alkane
B) alkene
C) alkyne
D) benzene
E) isomer
Answer: A
Page Ref: 11.7
Learning Obj.: 11.7
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

81) What is the condensed structural formula for the product of the reaction of 2-butene with water and a strong acid catalyst?

A) CH CH

B) Cl
H

C)

D)
H

E) OH
H

Answer: E
Page Ref: 11.7
Learning Obj.: 11.7
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

82) What is the condensed structural formula for the product of the hydrogenation of 2-butene using a platinum catalyst?

A) CH = CH

B) Cl
H

C)

D)
H

E) OH
H

Answer: C
Page Ref: 11.7
Learning Obj.: 11.7
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

83) The reaction of an alkene and water in the presence of an acid catalyst to produce an alcohol is called ________.
A) hydrolysis
B) alkoholysis
C) halogenation
D) hydration
E) hydrohydration
Answer: D
Page Ref: 11.7
Learning Obj.: 11.7
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

84) What is the product of the reaction shown below?

CH = + HOH

A) OH OH
H

B) OH
H

C) OH

D) OH OH
H H

E) OH
=

Answer: B
Page Ref: 11.7
Learning Obj.: 11.7
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

85) The structural formula of benzene is often represented as a ________.
A) ring of five carbon atoms
B) ring of six carbon atoms with six double bonds
C) ring of six carbon atoms with a circle in the center
D) cycloalkane
E) cycloalkyne
Answer: C
Page Ref: 11.8
Learning Obj.: 11.8
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

86) A compound that contains the ring structure of benzene is called a(n) ________.
A) alkane
B) cycloalkane
C) alkyl group
D) aromatic compound
E) hydrocarbon
Answer: D
Page Ref: 11.8
Learning Obj.: 11.8
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
87) The compound below is named ________.

A) cyclohexane
B) cyclohexene
C) cyclohexyne
D) benzene
E) cyclobenzene
Answer: D
Page Ref: 11.8
Learning Obj.: 11.8
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

88) What is the molecular formula of benzene?
A)
B)
C)
D)
E)
Answer: B
Page Ref: 11.8
Learning Obj.: 11.8
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

89) Which of the compounds below is aromatic?
A) CHC
B)

C) C CH2
D)

E)

Answer: E
Page Ref: 11.8
Learning Obj.: 11.8
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
90) All of the carbon-carbon bonds in benzene are ________.
A) composed of only two types, single and double
B) identical
C) double bonds
D) single bonds
E) circular bonds
Answer: B
Page Ref: 11.8
Learning Obj.: 11.8
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

11.2 True/False Questions

1) Organic chemistry is the study of the chemistry of compounds that contain primarily carbon and hydrogen.
Answer: TRUE
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

2) Shampoos, perfumes, and plastics are organic compounds.
Answer: TRUE
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

3) There are vast numbers of organic compounds.
Answer: TRUE
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

4) Carbon has six valence electrons.
Answer: FALSE
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

5) Methane has a tetrahedral structure.
Answer: TRUE
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

6) Organic compounds are always highly water soluble.
Answer: FALSE
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

7) Most organic compounds are flammable.
Answer: TRUE
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

8) Organic compounds usually have low melting and boiling points.
Answer: TRUE
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

9) Organic liquids are usually less dense than water.
Answer: TRUE
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

10) Organic compounds usually contain carbon, hydrogen and metal atoms.
Answer: FALSE
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

11) Most medicines are organic molecules.
Answer: TRUE
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

12) Organic compounds can only be made by living things because a vital force is needed for their production.
Answer: FALSE
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

13) Octane is a seven carbon linear alkane.
Answer: FALSE
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

14) Hexane has six carbon atoms.
Answer: TRUE
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
15) When naming an alkane, the main chain is the longest continuous carbon chain regardless of bends.
Answer: TRUE
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

16) Isomers have the same molecular formula.
Answer: TRUE
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

17) The first four linear alkyl substituent groups are named methyl, ethyl, propyl, and butyl.
Answer: TRUE
Page Ref: 11.3
Learning Obj.: 11.3
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

18) Mineral oil is a liquid hydrocarbon used as a laxative.
Answer: TRUE
Page Ref: 11.4
Learning Obj.: 11.4
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

19) Solid alkanes are found on the surface of many fruits and vegetables.
Answer: TRUE
Page Ref: 11.4
Learning Obj.: 11.4
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

20) Light-induced cis-trans isomerization is an important step in vision.
Answer: TRUE
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

21) Propylene is used to induce ripening in fruits.
Answer: FALSE
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

22) In a cis alkene, the groups are on the same side of the double bond.
Answer: TRUE
Page Ref: 11.6
Learning Obj.: 11.6
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
23) In a trans alkene, the groups are on the same side of the double bond.
Answer: FALSE
Page Ref: 11.6
Learning Obj.: 11.6
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

24) All alkenes show cis-trans isomerism.
Answer: FALSE
Page Ref: 11.6
Learning Obj.: 11.6
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

25) The compound shown below is cis-3-hexene.

Answer: TRUE
Page Ref: 11.6
Learning Obj.: 11.6
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

26) Hydrogenation is used to convert alkenes to alkanes.
Answer: TRUE
Page Ref: 11.7
Learning Obj.: 11.7
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

27) Hydrogenation of unsaturated vegetable oils raises the melting point.
Answer: TRUE
Page Ref: 11.7
Learning Obj.: 11.7
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

28) Water can be added to alkenes to produce acids.
Answer: FALSE
Page Ref: 11.7
Learning Obj.: 11.7
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

29) When hydrogen is added to 1-pentene in the presence of a platinum catalyst, the product is 1-pentyne.
Answer: FALSE
Page Ref: 11.7
Learning Obj.: 11.7
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

30) One essential building block of aspirin, ibuprofen, and acetaminophen is the benzene ring.
Answer: TRUE
Page Ref: 11.8
Learning Obj.: 11.8
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

31) All polycyclic aromatic compounds cause cancer.
Answer: FALSE
Page Ref: 11.8
Learning Obj.: 11.8
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
11.3 Matching Questions

Identify the following as more characteristic of an organic compound or an inorganic compound.

A) inorganic
B) organic

1) high melting point
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.1
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

2) flammable
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.1
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

3) covalent bonds
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.1
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

4) contains metal atoms
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.1
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
5) insoluble in water
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.1
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

6) ionic bonds
Page Ref: 11.1
Learning Obj.: 11.1
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

Answers: 1) A 2) B 3) B 4) A 5) B 6) A

Match the following organic structures with the appropriate family name.

A) alkene aromatic
B) cycloalkane
C) cycloalkene
D) aromatic compound
E) alkane

7)
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

8)

Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
9)

Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

10)

Page Ref: 11.8
Learning Obj.: 11.8
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

Answers: 7) E 8) B 9) C 10) D

Choose the type of compound from Column 2 that best matches each item in Column 1.

A) cycloalkene
B) cycloalkane
C) alkene
D) alkane
E) alkyne
11)
Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

12)

Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

13)

Page Ref: 11.2
Learning Obj.: 11.2
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

14) CH CH
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

15) C CH
Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.
16)

Page Ref: 11.5
Learning Obj.: 11.5
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

Answers: 11) D 12) B 13) D 14) C 15) E 16) A

Match each of the following reactions with its product. Assume any necessary catalysts are present.

A)

H

B)
H OH

C)
H

D)

17)

CH3C +

Page Ref: 11.7
Learning Obj.: 11.7
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

18)
+ O

Page Ref: 11.7
Learning Obj.: 11.7
Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

Answers: 17) C 18) A

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



Welcome to Test bank Fan

 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here