Chemistry For Changing Times 13th Edition 13th Edition by John W. Hill Terry W. McCreary Test Bank

<< Chemistry The Central Science 13th Edition by Theodore E. Brown H. Eugene LeMay Murphy Woodward Stoltzfus Test bank Comprehensive Radiographic Pathology 5th Edition by Eisenberg Test bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Chemistry For Changing Times 13th Edition 13th Edition by John W. Hill Terry W. McCreary Test Bank

Description

Chemistry for Changing Times, 13e (Hill)
Chapter 10 Polymers

10.1 Multiple Choice Questions

1) Monomers are
A) small building blocks of polymers.
B) small polymers.
C) ethylene.
D) all of the above
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.1
LO: 10.1

2) The word polymer means many
A) parts.
B) sides.
C) rings.
D) carbons.
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: Sec. 10.1
LO: 10.1

3) The word monomer means
A) one bond.
B) one unit.
C) many bonds.
D) many rings.
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: Sec. 10.1
LO: 10.1

4) Which statement relating monomers and polymers is correct?
A) They have the same chemical and physical properties.
B) They have different chemical and physical properties.
C) The monomer is usually a solid, while the polymer is usually a liquid or gas.
D) They have the same chemical formula.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.1
LO: 10.1

5) Which of the following roots means many?
A) mer
B) mono
C) poly
D) tetra
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: Sec. 10.1
LO: 10.1

6) Natural polymers which carry the coded genetic information that makes each individual unique are
A) proteins.
B) carboxylic acids.
C) esters.
D) nucleic acids.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.1
LO: 10.2

7) Which of the following is NOT a naturally occurring polymer?
A) celluloid
B) cellulose
C) starch
D) All of the above are naturally occurring polymers.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.1
LO: 10.2

8) Which of the following is a naturally occurring polymer?
A) composites
B) nylon
C) starch
D) None of the above is a naturally occurring polymer.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.1
LO: 10.2

9) Wool and silk are examples of which type of naturally occurring polymer?
A) cellulose
B) polyesters
C) nucleic acids
D) proteins
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.1
LO: 10.2

10) Celluloid is a chemical modification of which natural product?
A) cellulose
B) cells
C) ivory
D) cellophane
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.1
LO: 10.2

11) The first practical application of celluloid was
A) billiard balls.
B) movie film.
C) stiff collars.
D) airplane wings.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.1
LO: 10.2

12) Which of the following is NOT a natural polymer?
A) cotton
B) wool
C) starch
D) celluloid
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.1
LO: 10.2

13) The first attempts to make synthetic polymers involved
A) combining monomers of ethylene to form polyethylene.
B) modifying a naturally occurring polymer to form celluloid.
C) compression molding.
D) the synthesis of polyamides.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.1
LO: 10.2

14) The first synthetic polymer was produced in 1909 and is known as
A) polyethylene.
B) celluloid.
C) bakelite.
D) Plexiglass.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.1
LO: 10.1

15) Which of the following is the simplest synthetic polymer?
A) polymethane
B) polyethylene
C) polyvinyl chloride
D) polystyrene
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.3

16) Polyethylene is
A) tough.
B) flexible.
C) thermoplastic.
D) all of these
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.3

17) One of the first applications of polyethylene was
A) billiard balls.
B) garbage bags.
C) electrical insulation.
D) parachutes.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.3

18) High-density polyethylene is composed of
A) primarily linear, unbranched chains of polyethylene in a close packing arrangement.
B) primarily highly branched, non-linear chains of polyethylene in a diffuse packing arrangement.
C) a mixture of polyethylene and polystyrene.
D) polyethylene with high density plasticizers added to increase density.
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.3

19) Low-density polyethylene is composed of
A) primarily linear, unbranched chains of polyethylene in a close packing arrangement.
B) primarily highly branched, non-linear chains of polyethylene in a diffuse packing arrangement.
C) a mixture of polyethylene and polystyrene.
D) polyethylene with low density plasticizers added to increase density.
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.3

20) HDPE finds applications in
A) food wrap.
B) rigid containers.
C) squeeze bottles.
D) garbage bags.
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.3

21) LDPE finds applications as
A) food wrap.
B) rigid containers.
C) drain pipes.
D) television cabinets.
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.3

22) LDPE stands for
A) linearly dense polyethylene.
B) light diffuse polyethylene.
C) low-density polyethylene.
D) lightly doped polyethylene.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.3

23) HDPE stands for
A) high-density polyethylene.
B) hot-dipped polyethylene.
C) high-dose polyethylene.
D) highly-diffuse polyethylene.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.3

24) Thermoplastic polymers may be
A) heated and reformed.
B) heated, but not reformed.
C) decomposed by heating.
D) changed in color by heating.
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.4

25) The most widely used synthetic polymer is
A) polyethylene.
B) polyvinyl chloride.
C) polystyrene.
D) polytetrafluoroethylene (Teflon).
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.3

26) The development of which polymer enabled the British to have effective radar equipment and thus contributed to the British success in the Battle of Britain in World War II?
A) polystyrene
B) polyvinyl chloride
C) Teflon
D) polyethylene
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.2
LO: G.5

27) A copolymer is composed of
A) two or more different monomers.
B) different polymers linked end to end.
C) different polymers cross-linked.
D) none of the above
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.5

28) Which of the following is a copolymer?
A) celluloid
B) cellulose
C) linear low-density polyethylene
D) carbon nanotubes
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.5

29) The polymer segment ~CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2~ represents
A) polyethylene.
B) polypropylene.
C) polystyrene.
D) polyvinyl chloride.
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.3

30) Which of the following statements about ethylene and polyethylene is true?
A) The polymer has the same properties as the monomer.
B) The polymer has alternating double and single bonds between carbons, while the monomer has only single bonds between carbons.
C) The polymer has alternating double and single bonds between carbons, while the monomer has only double bonds between carbons.
D) The polymer has only single bonds between carbons, while the monomer has only double bonds between carbons.
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.3

31) Which of the following statements about the difference between HDPE and LDPE is NOT correct?
A) HDPE has a higher density than LDPE does.
B) HDPE holds its shape better than LDPE does when they are put into boiling water.
C) HDPE is more flexible than LDPE is.
D) HDPE has fewer side chains branching off from the main chains than LDPE does.
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.3

32) Carbon can exist is several forms. Which of the following is NOT a form of carbon and contains other atoms besides carbon?
A) graphite
B) polystyrene
C) graphene
D) diamond
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.2
LO: G.5

33) Which of the following types of carbon consists of one-atom-thick planar sheets of carbons?
A) buckyballs
B) graphene
C) graphite
D) nanotubes
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.2
34) The monomer of polypropylene is
A) CH2CH2.
B) CH2CHCH3.
C) CH3CH3.
D) CH3CH2CH3.
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6

35) The monomer of PVC differs from the monomer of PE by
A) one atom.
B) two atoms.
C) three atoms.
D) four atoms.
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6

36) Polyvinyl chloride is used for drain pipes in plumbing applications. It has replaced traditional cast iron pipe for this purpose. The major advantage of PVC in replacing cast iron for this application (particularly if you are a plumber or homeowner) is that PVC
A) is of lighter weight.
B) is easier to handle and cut.
C) is more resistant to corrosion.
D) All of the above are advantages of PVC.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6

37) Another name for Teflon is
A) LDPE.
B) PVC.
C) PTFE.
D) HDPE.
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6
38) The monomer used to make Teflon is
A) H2CCH2.
B) Cl2CCH2.
C) H2CCHCl.
D) F2CCF2.
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6

39) The monomer used to make PVC is
A) H2CCH2.
B) Cl2CCH2.
C) H2CCHCl.
D) F2CCF2.
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6

40) One of the problems in the production of PVC is that
A) vinyl chloride is explosive.
B) vinyl chloride is carcinogenic.
C) vinyl chloride is toxic.
D) vinyl chloride is a solid at room temperature.
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6

41) A polymer that conducts electricity is
A) polyacetylene.
B) polyethylene.
C) polyvinyl chloride.
D) polystyrene.
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6

42) The plastic material used to make transparent throw-away drinking cups and disposable coffee cups is
A) polyvinyl chloride.
B) polystyrene.
C) polyethylene.
D) bakelite plastic.
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6
43) This formula in which n can be a very large number represents which of the following polymers?

A) polyethylene
B) polyvinyl chloride
C) polypropylene
D) teflon
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6

44) This formula in which n can be a very large number represents which of the following polymers?

A) polyethylene
B) polyvinyl chloride
C) polypropylene
D) Teflon
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6
45) This formula in which n can be a very large number represents which of the following polymers?

A) polyethylene
B) polyvinyl chloride
C) polypropylene
D) teflon
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6

46) This formula in which n can be a very large number represents which of the following polymers?

A) polyethylene
B) polyvinyl chloride
C) polypropylene
D) Teflon
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6

47) This formula in which n can be a very large number represents which of the following polymers?

A) polyethylene
B) polyvinyl chloride
C) polypropylene
D) polystyrene
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6

48) The plastic that is used in light weight, rustproof plumbing pipes is
A) Teflon.
B) polyethylene.
C) PVC.
D) Bakelite.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6

49) What is Teflon used for?
A) film
B) nonstick cookware
C) bullet-proof vests
D) garbage bags
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6

50) How does the monomer of polyvinyl chloride (PVC) differ from the monomer of polyethylene (PE)?
A) The PVC monomer has a chlorine atom, but the PE monomer does not.
B) The PVC monomer has two chlorine atoms, but the PE monomer does not.
C) The PE monomer has one chlorine atom, and the PVC monomer has two chlorine atoms.
D) The PVC monomer has a triple bond, and the PE monomer has a double bond.
Answer: A
Diff: 4 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6

51) The pendant group in polystyrene is a(n)
A) benzene ring.
B) chlorine atom.
C) ethyl group.
D) methyl group.
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6

52) The pendant group in polypropylene is a(n)
A) benzene ring.
B) chlorine atom.
C) ethyl group.
D) methyl group.
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6

53) The monomer from which polyethylene is made has ________ attached to the C=C.
A) only H atoms
B) a Cl atom
C) a benzene ring
D) a methyl group
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.6

54) Natural rubber can be made from the monomer
A) ethylene.
B) propylene.
C) butadiene.
D) isoprene.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.4
LO: 10.6

55) Vulcanization of rubber was discovered by
A) Charles Goodrich.
B) Charles Goodyear.
C) Charles Firestone.
D) Charles Vulcan.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.4

56) Vulcanization makes rubber
A) hard.
B) sticky.
C) soft.
D) less elastic.
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.4
LO: 10.6

57) In the vulcanization of rubber, sulfur
A) is inserted into the carbon chain.
B) breaks long carbon chains into smaller chains.
C) forms links between polymer chains.
D) links all chains into one long chain.
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.4
LO: 10.6

58) Elastomers are synthetic polymers that mimic the properties of
A) vulcanized rubber.
B) polyethylene.
C) celluloid.
D) PVC.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.4
LO: 10.6

59) Styrene-butadiene rubber (SBR) is a
A) condensation polymer.
B) vulcanized rubber.
C) copolymer.
D) all of the above
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.4
LO: 10.5

60) The main use of elastomers is making
A) tires.
B) synthetic body parts.
C) plastic bottles.
D) film.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.4
LO: 10.6

61) One of the disadvantages of polybutadiene rubber for automobile tires is
A) poor resistance to gasoline and oils.
B) its color.
C) density.
D) expense.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.4
LO: 10.6

62) The substance in paints that hardens to form a continuous surface coating is called a
A) pigment.
B) binder.
C) solvent.
D) thinner.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.4
LO: 10.6

63) In order for a synthetic polymer to be used as a binder in water-base latex paints, it must have ________ properties.
A) reactive
B) inert
C) rubberlike
D) aromatic
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.4
LO: 10.6

64) Silicone is a(n)
A) polyester.
B) plasticizer.
C) conducting polymer.
D) None of the above..
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.5
LO: 10.7

65) One example of a condensation polymer is
A) polyethylene.
B) nylon.
C) Teflon.
D) polystyrene.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.5
LO: 10.7

66) When polyester is formed as a film as opposed to a fiber, it is used in
A) party balloons.
B) floor tile.
C) bulletproof vests.
D) artificial limbs.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.5

67) The segment of a polymer shown below represents a

A) polyamide.
B) polyester.
C) polyethylene.
D) polystyrene.
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.5
LO: 10.8

68) The segment of a polymer shown below represents a

A) polyamide.
B) polyester.
C) polyethylene.
D) polystyrene.
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.5
LO: 10.8

69) Nylons are named according to the number of ________ atoms in each monomer unit.
A) hydrogen
B) nitrogen
C) oxygen
D) carbon
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.5
LO: 10.8

70) Which of the following is/are condensation polymers?
A) polyamide
B) polyurethane
C) polyester
D) All are condensation polymers.
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.5
LO: 10.7

71) Which of the following is a condensation polymer?
A) polyvinyl chloride
B) polyurethane
C) polyethylene
D) Plexiglass
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.5
LO: 10.7

72) Which of the following is NOT a condensation polymer?
A) polypropylene
B) polyester
C) Dacron
D) polyurethane
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.5
LO: 10.7

73) Which of the following natural polymers is a polyamide?
A) cotton fibers
B) wood fibers
C) silk
D) starch
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.5
LO: 10.7
74) Which of the following statements about addition and condensation polymers is true?
A) Both addition polymers and condensation polymers contain all of the atoms of the monomers.
B) Both addition polymers and condensation polymers lose some atoms from the original monomers when the polymer is formed.
C) Addition polymers contain all of the atoms of the original monomers, but condensation polymers do not.
D) Condensation polymers contain all of the atoms of the original monomers, but addition polymers do not.
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.5
LO: 10.7

75) Which of the following is NOT true of composite materials?
A) They contain high-strength fibers, often made from glass, graphite or ceramics.
B) The fibers provide support to the composite material.
C) The fibers are usually held together by a thermosetting condensation polymer.
D) All of the above are true.
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.5
LO: G.5

76) The temperature in many parts of the world can range between 0C and 40C, therefore we want the Tg of car tires to be
A) greater than 40C.
B) less than 40C but greater than 0C.
C) exactly 0C.
D) less than 0C.
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.6
LO: 10.9

77) An object will be used in an environment that has a temperature range of -20C to 10C. The object must remain flexible and rubbery. It should have a Tg that is
A) greater than 10C.
B) less than 10C but greater than -20C.
C) exactly -20C.
D) less than -20C.
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.6
LO: 10.9
78) The temperature in many parts of the world can range between 0C and 40C, therefore we want the Tg of PVC used as seat covers in cars to be
A) greater than 40C.
B) less than 40C but greater than 0C.
C) exactly 0C.
D) less than 0C.
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.6
LO: 10.9

79) The temperature inside the mouth is about 37C. Polyvinyl acetate, a polymer used in chewing gum, has a Tg
A) above 37C.
B) below 37C.
C) exactly 37C.
D) above 100C.
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.6
LO: 10.9

80) Amorphous polymers are composed of
A) randomly organized polymer chains.
B) highly organized polymer chains.
C) a mixture of random and highly organized polymer chains.
D) none of the above
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.6
LO: 10.10a

81) Crystalline polymers are composed of
A) randomly organized polymer chains.
B) highly organized polymer chains.
C) a mixture of random and highly organized polymer chains.
D) none of the above
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.6
LO: 10.10a
82) Lycra bicycle shorts and exercise clothing contain fibers that have great strength and rigidity as well as the ability to stretch. These fibers are probably composed of
A) natural rubber.
B) amorphous polymers.
C) crystalline polymers.
D) a creative combination of amorphous and crystalline polymers.
Answer: D
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.6
LO: 10.10a

83) Plexiglas is a polymethyl methacrylate polymer that is used as a glass substitute. The Tg of Plexiglas is
A) low.
B) high.
C) moderate.
D) not important.
Answer: B
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.6
LO: 10.9

84) Which of the following statements about crystalline and amorphous polymers is correct?
A) Crystalline polymers tend to be stronger, while amorphous polymers tend to have great elasticity.
B) Crystalline polymers tend to have greater elasticity, while amorphous polymers tend to be stronger.
C) Both crystalline and amorphous polymers are strong but have little elasticity.
D) Both crystalline and amorphous polymers have great elasticity but have little strength.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.6
LO: 10.10a

85) The glass transition temperature (Tg) for a material is
A) the temperature below which the material is hard and brittle.
B) the temperature below which the material is tough and rubbery.
C) the temperature above which the material is tough and rubbery.
D) Two of the above are true.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.6
LO: 10.9
86) The molecule most commonly split out between monomers to make a condensation polymer is
A) H2O.
B) NH3.
C) HCl.
D) H2S.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.7

87) One of the advantages of incinerating plastics is
A) the high fuel value.
B) no air pollution.
C) all polymers burn efficiently.
D) All of the above are advantages of incinerating plastics.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.11

88) Which of the following characteristics of synthetic polymers is NOT a problem?
A) They frequently are neither biodegradable nor photodegradable.
B) They frequently give off poisonous gases when they are burned.
C) They generally have a high energy content and can be burned.
D) They make up a large volume of the waste which goes into landfills.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.11

89) Which of the following is currently the most desirable method to minimize the problem of disposal of plastics?
A) Deposit them in a landfill.
B) Incinerate them.
C) Recycle them.
D) Use biodegradable plastics.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.11

90) Toxic hydrogen cyanide (HCN) is generated by burning
A) polyacrylonitrile (acrylics).
B) styrofoam.
C) polyvinyl chloride (vinyl plastics).
D) polyethylene.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.11
91) The greatest hazard in using plastics in home building materials and furnishings is that some
A) poison children who eat them.
B) cause cancer.
C) are slippery.
D) form poisonous gases when burned.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.11

92) Production of PCBs was discontinued in 1977, yet PCBs are still found in the environment. The reason for this is
A) PCBs are formed naturally by plants and animals.
B) PCBs are very stable molecules.
C) PCBs are very reactive molecules.
D) PCBs are imported from other countries where their production is not banned.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.11

93) Which of the following will result from adding a plasticizer to a polymer?
A) They will have a higher glass transition temperature, Tg.
B) They will be more rigid.
C) They will be more transparent.
D) They will be less brittle.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.11

94) Polychlorinated biphenyls (PCBs) have been banned because they are an environmental hazard. Which of the following was NOT a reason for banning them?
A) PCBs degrade slowly in nature.
B) PCBs are nonpolar compounds and do not dissolve readily in water.
C) PCBs have high electrical resistance and are excellent insulating materials.
D) They lower the glass transition temperature, Tg, when they are added to a polymer.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.11

95) The source of starting materials for synthetic polymers is primarily
A) plants.
B) petroleum and natural gas.
C) recycled plastics.
D) animals.
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.11

96) Which of the following is a problem with the use of plastics?
A) They have a low density.
B) They can conduct electricity.
C) They are made from petroleum and natural gas.
D) They can be made from renewable plant resource.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.11

97) The most commonly recycled plastics are
A) HDPE and PET.
B) PET and PS.
C) HDPEand PS.
D) PET and styrene-butadiene.
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: Sec. 107
LO: 10.13

98) All of the following statements about biodegradable polymers are true EXCEPT
A) some can biodegrade by composting.
B) the most sustainable approach is to use renewable resources, especially non-food crops, as a monomer source.
C) their glass transition temperatures are very high.
D) many require microorganisms to degrade them.
Answer: A
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.13

99) Flame-retardant fabrics often have ________ atoms incorporated into the fabrics fibers.
A) N or O
B) N or Cl
C) Cl or Br
D) Cl or Cr
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.7
LO: G.5

100) Which of the following statements about biodegradable polymers is true?
A) They will degrade quickly in a landfill.
B) Thermosetting polymers are biodegradable, but thermoplastics are not.
C) They often require specific temperatures or the presence of microorganisms in order to undergo degredation.
D) Polyvinyl chloride is a biodegradable polymer.
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.13

10.2 True/False Questions

1) All polymers are made from synthetic sources.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.1
LO: 10.2

2) All polymers made from polyethylene will have the same density.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.3

3) Thermosetting polymers can be melted and reformed into different shapes.
Answer: FALSE
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.4

4) Polyethylene has double bonds, but ethylene does not.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.3

5) Thermosetting resins will decompose rather than melt when they are heated to a high temperature.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.4

6) A large number of polymers are synthesized from monomers that are derived from ethylene. Replacing one or more of the hydrogen atoms on the ethylene monomer does not change the properties of the polymer.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.3
LO: 10.5
7) Neoprene is an elastomer that shows better resistance to oil and gasoline than other elastomers.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.4
LO: 10.6

8) Nylon is an example of a condensation polymer.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.5
LO: 10.8

9) A silicone polymer has a series of alternating silicon and oxygen atoms in the polymer chain.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.5

10) Amorphous polymers tend to have great strength and rigidity while crystalline polymers tend to have greater elasticity.
Answer: FALSE
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.6
LO: 10.10a

11) Chewing gum is easier to remove from clothing if ice is applied to the gum. This works because applying ice lowers the temperature of the gum to below its glass transition temperature (Tg), so the gum becomes brittle and can be removed more easily.
Answer: TRUE
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.6
LO: 10.9

12) Crystalline polymers tend to have great strength while amorphous polymers tend to have greater elasticity.
Answer: TRUE
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.6
LO: 10.10a

13) The glass transition temperature, Tg, is the temperature above which the polymer becomes brittle.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.6
LO: 10.9

14) Approximately 75% of the plastic currently used in the United States is recycled each year.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.11
15) Fire-retardant fabrics often have chlorine or bromine atoms incorporated into the fibers of the polymers from which the cloth is made.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.7
LO: G.5

16) A plasticizer makes a material more flexible and less brittle by raising its glass transition temperature (Tg).
Answer: FALSE
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.11

17) Polychlorinated biphenyls (PCBs) are no longer used as plasticizers because they are considered to be an environmental hazard.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.11

18) Plasticizers are liquids of low volatility which can be lost by diffusion or evaporation as a plastic material ages.
Answer: TRUE
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.11

19) Plasticizers, such as biphenyls, are very soluble in water.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.11

20) Biodegradable plastics will degrade easily under most conditions.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.13

21) It is easier to recycle thermoplastic polymers than thermosetting polymers.
Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.13

10.3 Short Answer Questions

1) What is polymerization?
Answer: the process of building polymers from monomers
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.1
LO: 10.1
2) What is a macromolecule?
Answer: a relatively huge molecule composed of a repeating pattern of smaller units
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.1

3) What is the connection between polyethylene and the Battle of Britain in the second World War?
Answer: PE as insulation for radar
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.3

4) What type of polymer is used for synthetic body parts?
Answer: silicones
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.5

5) Name three advantages of acrylic fiber yarns over wool.
Answer: dont shrink in water, are not attacked by moths, and are non-allergenic
Diff: 2 Page Ref: Sec. 10.6
LO: G.5

10.4 Essay Questions

1) Compare and contrast the molecular structure and performance characteristics of LDPE and HDPE.
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.3

2) Compare thermoplastic and thermosetting polymers.
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.4

3) Polyvinyl chloride is used for drain pipe in plumbing applications. It has replaced traditional cast iron pipe for this purpose. List the advantages of PVC for plumbers, the plumbing industry and homeowners.
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.2
LO: G.5

4) Draw part of the repeating structure of polystyrene.
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.5

5) Draw part of the repeating structure of polyacetylene.
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.2
LO: 10.5
6) Sulfur acts as a cross-linker when rubber is vulcanized. Explain why this cross-linking improves the performance of rubber.
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.4
LO: 10.6

7) Distinguish between a polymer like polyethylene and a copolymer like styrene-butadiene rubber (SBR).
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.5
LO: 10.7

8) Explain how an addition polymer differs from a condensation polymer.
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.5
LO: 10.7

9) What are composite materials? What are their advantages? Give two examples of products that use composite materials.
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.5
LO: G.5

10) How are polymers linked to the earths petroleum reserves?
Diff: 3 Page Ref: Sec. 10.7
LO: 10.11

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here