Chemistry Karen C.- Timberlake 10th Edition Test Bank

<< Essential Calculus 2nd Edition James Stewart Test Bank Essential Calculus Early Transcendentals 2nd Edition James Stewart Test Bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Chemistry Karen C.- Timberlake 10th Edition Test Bank

Description

An Introduction to General, Organic, and Biological Chemistry, 11e (Timberlake)
Chapter 10 Introduction to Organic Chemistry: Alkanes

10.1 Multiple-Choice Questions

1) Compounds that have the same molecular formula but different arrangements of atoms are called
A) isomers.
B) isotopes.
C) indicators.
D) isozymes.
E) isometrics.
Answer: A
Page Ref: 10.3

2) Which of the following is true of nonane, C9H20, which has a density of 0.79 g/mL, melts at -51 C, and boils at 151 C?
A) Nonane is soluble in water.
B) Nonane is a gas at room temperature.
C) Nonane is a solid at room temperature.
D) Nonane does not undergo combustion.
E) Nonane floats on the surface of water.
Answer: E
Page Ref: 10.1

3) A formula that shows the arrangement of all bonds in a molecule is called a(n)
A) molecular formula.
B) expanded structural formula.
C) condensed structural formula.
D) condensed molecular formula.
E) isomeric formula.
Answer: B
Page Ref: 10.1

4) In the three-dimensional structure of methane, CH4, the hydrogen atoms attached to a carbon atom are aligned
A) in a straight line.
B) at the corners of a square.
C) at the corners of a tetrahedron.
D) at the corners of a rectangle.
E) at the corners of a cube.
Answer: C
Page Ref: 10.1

5) A hydrocarbon contains only the elements
A) hydrogen and oxygen.
B) carbon and oxygen.
C) carbon and hydrogen.
D) carbon, hydrogen, and oxygen.
E) carbon, hydrogen, and nitrogen.
Answer: C
Page Ref: 10.1

6) The functional group contained in the compound CH3-CH2-OH is a(n)
A) aldehyde.
B) alkene.
C) alcohol.
D) ketone.
E) ether.
Answer: C
Page Ref: 10.5

7) The skeletal formula shown is that of

A) butane.
B) pentane.
C) hexane.
D) heptane.
E) octane.
Answer: D
Page Ref: 10.2

8) What type of compound is CH3- CH2-CH3?
A) alkane
B) branched alkane
C) cycloalkane
D) haloalkane
E) isomer
Answer: A
Page Ref: 10.2

9) What is the name of this compound?

Cl
|
CH3-CH CH2- CH2 Cl

A) 1,1-dichlorobutane
B) 1,2,-dichlorobutane
C) 1,3-dichlorobutane
D) 1,4-dichlorobutane
E) dichlorobutane
Answer: C
Page Ref: 10.3

10) What is the name of this compound?

A) 2,2-dimethylpentane
B) 2,4-dimethylpentane
C) heptane
D) 2-methylhexane
E) 1,1,3-trimethylbutane
Answer: B
Page Ref: 10.3

11) The special feature that determines the family name and chemical reactivity of the organic compound it is found in is called a(n)
A) functional group.
B) organic compound.
C) identifying group.
D) ionic bond.
E) covalent bond.
Answer: A
Page Ref: 10.5

12) Which of the following is not typical of most hydrocarbons?
A) high melting point
B) poor solubility in water
C) low boiling point
D) covalent bonding
E) high flammability
Answer: A
Page Ref: 10.1

13) A functional group is a certain group of atoms that
A) increases water solubility.
B) reacts in a predictable way whenever present.
C) changes the color of the molecule whenever present.
D) always contains oxygen or nitrogen.
E) never contains a halogen.
Answer: B
Page Ref: 10.5

14) An alkene is a carbon compound that contains a ________ bond.
A) single
B) double
C) triple
D) aromatic
E) hydrogen
Answer: B
Page Ref: 10.5

15) An alkyne is a carbon compound that contains a ________ bond.
A) single
B) double
C) triple
D) aromatic
E) hydrogen
Answer: C
Page Ref: 10.5

16) The functional group contained in the compound is a(n)
A) aldehyde.
B) alkene.
C) alcohol.
D) ketone.
E) ether.
Answer: A
Page Ref: 10.5
17) The functional group contained in the compound CH3-CH2-O-CH2-CH3 is a(n)
A) aldehyde.
B) alkene.
C) alcohol.
D) ketone.
E) ether.
Answer: E
Page Ref: 10.5

18) The functional group contained in the compound is a(n)
A) thiol.
B) carboxylic acid.
C) amine.
D) ester.
E) amide.
Answer: E
Page Ref: 10.5

19) The functional group contained in the compound CH3-CH2-CH=CH-CH3 is a(n)
A) aldehyde.
B) alkene.
C) alcohol.
D) ketone.
E) ether.
Answer: B
Page Ref: 10.5

20) The functional group contained in the compound is a(n)
A) thiol.
B) carboxylic acid.
C) amine.
D) ester.
E) amide.
Answer: D
Page Ref: 10.5
21) The functional group contained in the compound is a(n)
A) thiol.
B) carboxylic acid.
C) amine.
D) ester.
E) amide.
Answer: B
Page Ref: 10.5

22) The functional group contained in the compound CH3-CH2-NH2 is a(n)
A) thiol.
B) carboxylic acid.
C) amine.
D) ester.
E) amide.
Answer: C
Page Ref: 10.5

23) Isomers are molecules that share the same formula and have
A) a different shape to the molecule.
B) the same arrangement of atoms within the molecule.
C) a different arrangement of atoms within the molecule.
D) identical boiling points.
E) the same shape in each molecule.
Answer: C
Page Ref: 10.3

24) Organic chemistry is the study of the chemistry of compounds of
A) oxygen.
B) hydrogen.
C) living things.
D) polymers.
E) carbon.
Answer: E
Page Ref: 10.1
25) How does a molecule of a vitamin synthesized in the laboratory behave when compared to the behavior of the same vitamin isolated from a natural source (e.g., vitamin C synthesized, compared to vitamin C from rose hips)?
A) identical in every way
B) usually identical
C) some effects are the same
D) few effects are the same
E) The natural vitamin is better.
Answer: A
Page Ref: 10.1

26) How many valence electrons does carbon have?
A) one
B) two
C) three
D) four
E) five
Answer: D
Page Ref: 10.1

27) Carbon atoms always have how many covalent bonds?
A) one
B) two
C) three
D) four
E) five
Answer: D
Page Ref: 10.1

28) Hydrocarbons are the primary constituents of
A) drugs.
B) food flavors.
C) fossil fuels.
D) fruit juices.
E) disinfectants.
Answer: C
Page Ref: 10.2
29) Identify the functional group in the compound CH3-CH2-SH.
A) amide
B) ketone
C) ester
D) secondary amine
E) thiol
Answer: E
Page Ref: 10.5

30) In an amine functional group, the central atom is
A) carbon.
B) hydrogen.
C) oxygen.
D) nitrogen.
E) sulfur.
Answer: D
Page Ref: 10.5

31) The carbon atoms in saturated hydrocarbons
A) have only single bonds.
B) contain at least one double bond.
C) contain at least one triple bond.
D) contain a benzene ring.
E) contain both a double and a triple bond.
Answer: A
Page Ref: 10.2

32) An organic compound composed of carbon and hydrogen connected only by single bonds is an
A) alkane.
B) alkene.
C) alkyne.
D) aromatic compound.
E) alcohol.
Answer: A
Page Ref: 10.2
33) Which of these formulas is the expanded structural formula for an alkane with three carbon atoms?
A) C3H6

B) C3H8

C) CH3CH2CH3

D) C C C

E) H H H
| | |
H C C C H
| | |
H H H

Answer: E
Page Ref: 10.1

34) What is the condensed structural formula for an alkane with four carbon atoms?
A) CH3CHCHCH3
B) CH3CH2CH2CH3
C) C4H10
D) CCCC
E) H H H H
| | | |
H- C- C C- C- H
| | | |
H H H H

Answer: B
Page Ref: 10.1

35) What is the name of the continuous chain alkane with six carbon atoms?
A) butane
B) pentane
C) hexane
D) heptane
E) octane
Answer: C
Page Ref: 10.2
36) What is the name of this compound?

CH3- CH2- CH2- CH2- CH2- CH2- CH3

A) hexane
B) heptane
C) octane
D) butane
E) pentane
Answer: B
Page Ref: 10.2

37) What is the name of this compound?

CH3- CH2- CH2- CH2- CH3

A) pentane
B) hexane
C) heptane
D) octane
E) methylbutane
Answer: A
Page Ref: 10.2

38) What is the name of CH3- CH2- CH2- CH3?
A) ethane
B) propane
C) butane
D) pentane
E) hexane
Answer: C
Page Ref: 10.2

39) The reaction of butane with oxygen is called
A) substitution.
B) addition.
C) neutralization.
D) combustion.
E) titration.
Answer: D
Page Ref: 10.4
40) What is(are) the product(s) of the complete combustion of any hydrocarbon?
A) CO only
B) CO2 only
C) CO + H2O
D) CO2 + H2O
E) H2O only
Answer: D
Page Ref: 10.4

41) The balanced equation for the complete combustion of C5H12 will give which of these product(s)?
A) CO2 only
B) C5H12O5 only
C) 5 CO2 + 5 H2O
D) 5 CO2 + 6 H2O
E) 10CO + 12 H2O
Answer: D
Page Ref: 10.4

42) The complete combustion of 1 mole of pentane, C5H12, will require how many moles of oxygen, O2?
A) 1 mole
B) 2 moles
C) 5 moles
D) 6 moles
E) 8 moles
Answer: E
Page Ref: 10.4

43) What is the name of the alkyl group CH3- CH2- CH2-?
A) propane
B) methyl
C) ethane
D) ethyl
E) propyl
Answer: E
Page Ref: 10.3
44) What is the IUPAC name for this alkane?

CH2 CH3
|
CH3 -CH CH- CH2 CH3
|
CH3

A) 2-ethyl-3-methylpentane
B) 4-ethyl-3-methylpentane
C) 3, 4-dimethylhexane
D) 2, 3-diethylbutane
E) octane
Answer: C
Page Ref: 10.3

45) What is the IUPAC name of this alkane?

CH3
|
CH3 -C- CH2 CH CH3
| |
CH3 CH2 CH3

A) 4-ethyl-2,2-dimethylpentane
B) 2-ethyl-4,4-dimethylpentane
C) 2,2,4-trimethylhexane
D) 2-ethyl-2,2-dimethylpentane
E) 3,5,5-trimethylhexane
Answer: C
Page Ref: 10.3

46) Which of the following compounds could have the molecular formula C7H16?
A) hexane
B) pentane
C) 2-methylheptane
D) 2,3-dimethylpentane
E) 3-ethylhexane
Answer: D
Page Ref: 10.3

47) What is the name of ?
A) pentane
B) methylpentane
C) 2-methylpentane
D) 4-methylpentane
E) hexane
Answer: C
Page Ref: 10.3

48) What is the name of ?
|
CH3
A) hexane
B) dimethylbutane
C) 3,3-dimethylbutane
D) 2,2-dimethylbutane
E) 2-dimethylbutane
Answer: D
Page Ref: 10.3

49) Which of the following pairs of formulas represent isomers?

A) CH3 CH2 and CH3 CH2 CH2
| |
CH2CH3 CH3

B) CH3 CH2 CH2 CH3 and CH3 CH2 CH3

C) CH3
|
CH3 C- CH3 and CH3 CH2 CH3
|
CH3

D) CH3 CH3 CH3
| | |
CH2 CH and CH3 CH2 CH CH3
|
CH3

E) CH3 CH3
| |
CH3 -CH CH CH3 and CH3 CH2 C CH3
| |
CH3 CH3

Answer: E
Page Ref: 10.3

50) A cycloalkane
A) has two fewer carbon atoms than the corresponding alkane.
B) has two fewer hydrogen atoms than the corresponding alkane.
C) contains -CH3 groups joined by single bonds.
D) always contains a three carbon ring.
E) has no hydrogen atoms.
Answer: B
Page Ref: 10.2
51) The simplest cycloalkane has
A) one carbon atom.
B) two carbon atoms.
C) three carbon atoms.
D) four carbon atoms
E) five carbon atoms.
Answer: C
Page Ref: 10.2

52) The reaction for the combustion of heptane is

C7H16 (l) + 11 O2 (g) 7 CO2 (g) + 8 H2O(g).

How many liters of CO2 at STP are produced from the complete combustion of 2.00 moles of heptane?
A) 44.8 L
B) 22.4 L
C) 157 L
D) 246 L
E) 314 L
Answer: E
Page Ref: 10.4

53) What is the name for a one-carbon alkyl substituent?
A) methyl
B) ethyl
C) propyl
D) butyl
E) pentyl
Answer: A
Page Ref: 10.3

54) What is the name for a two-carbon saturated alkyl group?
A) methyl
B) ethyl
C) propyl
D) butyl
E) pentyl
Answer: B
Page Ref: 10.3
55) What is the name for a three-carbon saturated alkyl group?
A) methyl
B) ethyl
C) propyl
D) butyl
E) pentyl
Answer: C
Page Ref: 10.3

56) What is the name for this three-carbon alkyl group?

CH3CHCH3

A) propyl
B) iso-propyl
C) butyl
D) iso-butyl
E) ethyl
Answer: B
Page Ref: 10.3

57) What is the name for a four-carbon continuous-chain alkane?
A) methane
B) ethane
C) propane
D) butane
E) pentane
Answer: D
Page Ref: 10.2

58) What is the name for a five-carbon continuous-chain alkane?
A) methane
B) ethane
C) propane
D) butane
E) pentane
Answer: E
Page Ref: 10.2
59) What is the mame for a six-carbon continuous-chain alkane?
A) hexane
B) heptane
C) octane
D) nonane
E) decane
Answer: A
Page Ref: 10.2

60) What is the name for a seven-carbon continuous-chain alkane?
A) hexane
B) heptane
C) octane
D) nonane
E) decane
Answer: B
Page Ref: 10.2

61) What is the name for an eight-carbon continuous-chain alkane?
A) hexane
B) heptane
C) octane
D) nonane
E) decane
Answer: C
Page Ref: 10.2

62) What is the name of the nine-carbon continuous-chain alkane?
A) hexane
B) heptane
C) octane
D) nonane
E) decane
Answer: D
Page Ref: 10.2

63) What is the name for a ten-carbon continuous-chain alkane?
A) hexane
B) heptane
C) octane
D) nonane
E) decane
Answer: E
Page Ref: 10.2
64) In a condensed structural formula, each carbon atom is
A) shown with all individual atoms and bonds drawn.
B) shown with only the other carbon atoms.
C) grouped with its bonded hydrogen atoms.
D) not explicitly shown.
E) written in lowercase letters.
Answer: C
Page Ref: 10.2

65) According to the IUPAC convention for chemical naming, which part of a hydrocarbon is selected as the main chain for a hydrocarbon chain?
A) the most highly branched chain
B) the shortest chain
C) the longest chain drawn in a straight line
D) the longest continuous chain, regardless of bends
E) the chain with the most substituted carbons in it
Answer: D
Page Ref: 10.3

66) According to the IUPAC convention, alkyl group names should be located ________ of the name of the main chain.
A) in front
B) at the end
C) in the middle
Answer: A
Page Ref: 10.3

67) According to the IUPAC convention, alkyl substituents on a hydrocarbon chain should be listed in which order?
A) alphabetical including prefixes
B) alphabetical without considering prefixes
C) in order with the substituent having the highest number of carbons first
D) in order with the substituent having the lowest number of carbons first
E) in order with the substituent having the highest total number of carbons first
Answer: B
Page Ref: 10.3

68) When drawing a structural formula, the first step is to draw
A) the substituents.
B) the most highly substituted carbons.
C) the saturated carbons.
D) the main carbon chain.
E) the functional group.
Answer: D
Page Ref: 10.3
69) What functional group(s) present in the following compound?

A) alcohol
B) aldehyde
C) carboxylic acid
D) alcohol and aldehyde
E) alcohol and carboxylic acid
Answer: E
Page Ref: 10.5

70) What is the name of the following compound?

CH3

CH3-CH2-CH2-CH2-CH-CH3

A) heptane
B) methylhexane
C) 5-methylhexane
D) 2-methylhexane
E) 2-methylpentane
Answer: D
Page Ref: 10.3

71) What functional group(s) are present in the following compound?

A) amine
B) amide
C) ketone
D) amine and ketone
E) amine and carboxylic acid
Answer: D
Page Ref: 10.5
72) The skeletal formula of an alkane shows
A) all the C-C and C-H bonds.
B) only some of the C-C and C-H bonds.
C) the carbon skeleton with carbon atoms at the end of a line or as a corner.
D) only the main carbon chain.
E) the total number of each type of atoms but not the bonds.
Answer: C
Page Ref: 10.2

10.2 True/False Questions

1) Organic chemistry is the study of the chemistry of compounds that contain primarily carbon and hydrogen.
Answer: TRUE
Page Ref: 10.1

2) Nylon, polyester, and most other plastics are organic compounds.
Answer: TRUE
Page Ref: 10.1

3) There are millions of organic compounds.
Answer: TRUE
Page Ref: 10.1

4) Carbon has six valence electrons.
Answer: FALSE
Page Ref: 10.1

5) Methane has a tetrahedral structure.
Answer: TRUE
Page Ref: 10.1

6) Organic compounds are always highly water soluble.
Answer: FALSE
Page Ref: 10.1

7) Most organic compounds are flammable.
Answer: TRUE
Page Ref: 10.1

8) Isomers have the same molecular formula.
Answer: TRUE
Page Ref: 10.3
9) Organic compounds usually have low melting and boiling points.
Answer: TRUE
Page Ref: 10.1

10) Organic liquids are often lighter than water.
Answer: TRUE
Page Ref: 10.1

11) Organic compounds usually contain carbon, hydrogen and metal atoms.
Answer: FALSE
Page Ref: 10.1

12) Most medicines are organic molecules.
Answer: TRUE
Page Ref: 10.1

13) Functional groups are groups of atoms that act in predictable ways.
Answer: TRUE
Page Ref: 10.5

14) Functional groups always contain atoms other than just carbon and hydrogen.
Answer: FALSE
Page Ref: 10.5

15) Organic compounds can only be made by living things because a vital force is needed for their creation.
Answer: FALSE
Page Ref: 10.1

16) When naming an alkane, the main chain is the longest continuous carbon chain regardless of bends.
Answer: TRUE
Page Ref: 10.3

17) Octane is a seven carbon linear alkane.
Answer: FALSE
Page Ref: 10.2

18) The first four linear alkyl substituent groups are named methyl, ethyl, propyl, and butyl.
Answer: TRUE
Page Ref: 10.3

19) Mineral oil is a liquid hydrocarbon used as a laxative.
Answer: TRUE
Page Ref: 10.4
20) Solid alkanes are found on the surface of many fruits and vegetables.
Answer: TRUE
Page Ref: 10.4

21) Hexane has six carbon atoms.
Answer: TRUE
Page Ref: 10.2

22) has a carboxylic acid functional group.
Answer: FALSE
Page Ref: 10.5

10.3 Matching Questions

Identify the following as more characteristic of an organic compound or an inorganic compound.

A) inorganic
B) organic

1) high melting point
Page Ref: 10.1

2) flammable
Page Ref: 10.1

3) covalent bonds
Page Ref: 10.1

4) contains metal atoms
Page Ref: 10.1

5) insoluble in water
Page Ref: 10.1

6) ionic bonds
Page Ref: 10.1

Answers: 1) A 2) B 3) B 4) A 5) B 6) A

Match the following organic structures with the appropriate family name.

A) ketone
B) ether
C) ester
D) alcohol
E) alkyne
F) alkene
G) aldehyde
H) amine
I) carboxylic acid

7) CH3-CH2-CH=CH2
Page Ref: 10.5

8) O
||
CH3- C- CH3
Page Ref: 10.5

9) CH3-OH
Page Ref: 10.5

10) O
||
CH3-CH2-C-O-H
Page Ref: 10.5

11) CH3-CH2-O-CH2- CH3
Page Ref: 10.5

12) O
||
CH3-C-O-CH2- CH3
Page Ref: 10.5

13) O
||
CH3-CH2-C-H
Page Ref: 10.5

14) HCCCH3
Page Ref: 10.5

15) CH3-CH2-NH2
Page Ref: 10.5

Answers: 7) F 8) A 9) D 10) I 11) B 12) C 13) G 14) E 15) H

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here