Conceptual Physics 12th Ed by Paul G. Hewitt -Test Bank

<< Consumer Behaviour Buying Having and Being 7th Canadian Edition By Michael R. Solomon -Test Bank Conceptual Foundations The Bridge Professional Nursing 6th Edition Friberg Creasia-Test Bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Conceptual Physics 12th Ed by Paul G. Hewitt -Test Bank

Description

WITH ANSWERS
Conceptual Physics 12th Ed by Paul G. Hewitt -Test Bank

Conceptual Physics, 12e (Hewitt)

Chapter 5  Newtons Third Law of Motion: Action and Reaction

 

5.1  Multiple-Choice Questions

 

1) To say there is no such thing as only one force means

  1. A) there must also be a corresponding reaction force.
  2. B) other forces, perhaps not evident, are there.
  3. C) gibberish.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Forces and Interactions

 

2) You cannot exert a force on a wall

  1. A) if the wall resists.
  2. B) unless you put your mind to it.
  3. C) unless the wall simultaneously exerts the same amount of force on you.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Forces and Interactions

 

3) When you rub your hands together, you

  1. A) can push harder on one hand than the other.
  2. B) cannot push harder on one hand than the other.
  3. C) need more information

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Forces and Interactions

 

4) When you drop a rubber ball on the floor it bounces back. The force exerted on the ball to produce bouncing is by the

  1. A) ball.
  2. B) floor.
  3. C) need more information

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Forces and Interactions

 

5) As a ball bounces from a floor, its acceleration off the floor between bounces is

  1. A) significantly less than g.
  2. B) g.
  3. C) slightly more than g.
  4. D) significantly more than g.

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Forces and Interactions

6) When a boxer hits a punching bag, the strength of his punch depends on how much force the bag can

  1. A) endure.
  2. B) exert on the boxers fist.
  3. C) soften.

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Forces and Interactions

 

7) Your friend says that the heavyweight champion of the world cannot exert a force of 50 N on an isolated piece of tissue paper with his best punch. You

  1. A) agree that it cant be done.
  2. B) have reservations about this assertion.
  3. C) disagree, for a good punch easily delivers this much force.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Forces and Interactions

 

8) One end of a rope is pulled with 100 N, while the opposite end also is pulled with 100 N. The tension in the rope is

  1. A) 0 N.
  2. B) 50 N.
  3. C) 100 N.
  4. D) 200 N.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Forces and Interactions

 

9) A piece of rope is pulled by two people in a tug-of-war. Each exerts a 400-N force. What is the tension in the rope?

  1. A) zero
  2. B) 400 N
  3. C) 600 N
  4. D) 800 N
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Forces and Interactions

 

10) The winner in a tug-of-war exerts the greatest force on

  1. A) the opponent.
  2. B) his or her end of the rope.
  3. C) the ground.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Forces and Interactions

11) Arnold Strongman and Suzie Small each pull very hard on opposite ends of a rope in a tug-of-war. The greater force on the rope is exerted by

  1. A) Arnold, of course.
  2. B) Suzie, surprisingly.
  3. C) both the same, interestingly.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Forces and Interactions

 

12) When a skateboarder pushes on a wall,

  1. A) an interaction occurs between the skateboarder and the wall.
  2. B) the wall pushes on the skateboarder.
  3. C) such a push couldnt happen unless the wall pushed on the skateboarder.
  4. D) all the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Forces and Interactions

 

13) A pair of action-reaction forces always

  1. A) act on the same object.
  2. B) occur simultaneously.
  3. C) comprise a pair of interactions.
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Newtons Third Law of Motion

 

14) A fast-moving missile soaring overhead possesses

  1. A) speed.
  2. B) force.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Newtons Third Law of Motion

 

15) When you walk, you push on the floor to the left and the floor

  1. A) also pushes on you to the left.
  2. B) pushes you to the right.
  3. C) both of these simultaneously.
  4. D) can only wish it could push on you.
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Newtons Third Law of Motion

16) Harry pulls on the end of a spring attached to a wall. The reaction to Harrys pull on the spring is

  1. A) the wall pulling oppositely on the spring.
  2. B) the spring pulling on Harry.
  3. C) both the wall and the spring pulling on Harry.
  4. D) none of the above

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Newtons Third Law of Motion

 

17) Action and reaction pairs of forces

  1. A) always act simultaneously.
  2. B) may or may not act simultaneously.
  3. C) are independent of time.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Newtons Third Law of Motion

 

18) For every action force, there must be a reaction force that

  1. A) acts in the same direction.
  2. B) is slightly smaller in magnitude than the action force.
  3. C) is slightly larger in magnitude than the action force.
  4. D) is equal in magnitude.

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Newtons Third Law of Motion

 

19) An archer shoots an arrow. Consider the action force to be the bowstring against the arrow. The reaction to this force is the

  1. A) combined weight of the arrow and bowstring.
  2. B) friction of the ground against the archers feet.
  3. C) grip of the archers hand on the bow.
  4. D) arrows push against the bowstring.

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Newtons Third Law of Motion

 

20) When a karate chop breaks a board with a 3000-N blow, the amount of force that acts on the hand is

  1. A) zero.
  2. B) 1500 N.
  3. C) 3000 N.
  4. D) 6000 N.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Newtons Third Law of Motion

21) The emphasis of the orange-and-apple sequence in your textbook is

  1. A) defining systems.
  2. B) actions equal reactions.
  3. C) forces produce accelerations.
  4. D) friction is a force.
  5. E) mass is not a force.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Newtons Third Law of Motion

 

22) The force that accelerates the orange and apple system featured in your textbook is actually supplied by the

  1. A) apple.
  2. B) orange.
  3. C) floor.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Newtons Third Law of Motion

 

23) To produce an acceleration to a system there

  1. A) must be a net force on the system.
  2. B) may or may not be a net force on the system.
  3. C) must be acceleration outside the system also.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Newtons Third Law of Motion

 

24) The lift experienced by a helicopter involves an action-reaction pair of forces between the

  1. A) helicopter blades and the air.
  2. B) mass of the helicopter and Earths mass.
  3. C) weight of the helicopter and atmospheric pressure.
  4. D) motion of the helicopter relative to the ground below.
  5. E) any or all of the above

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Newtons Third Law of Motion

 

25) A player catches a ball. If action is the force of the ball against the players glove, reaction is the

  1. A) players grip on the glove.
  2. B) glove against the ball.
  3. C) friction of the ground against the players shoes.
  4. D) muscular effort in the players arms.
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Newtons Third Law of Motion

26) A player hits a ball with a bat. If action is the force of the bat against the ball, reaction is the

  1. A) air resistance on the ball.
  2. B) weight of the ball.
  3. C) force that the ball exerts on the bat.
  4. D) grip of the players hand against the ball.
  5. E) weight of the bat.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Newtons Third Law of Motion

 

27) When a baseball player bats a ball with a force of 1000 N, the reaction force that the ball exerts against the bat is

  1. A) less than 1000 N.
  2. B) more than 1000 N.
  3. C) 1000 N.
  4. D) need more information

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Newtons Third Law of Motion

 

28) While you stand on the floor you are pulled downward by gravity, and supported upward by the floor. Gravity pulling down and the support force pushing up

  1. A) make an action-reaction pair of forces.
  2. B) do not make an action-reaction pair of forces.
  3. C) need more information

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Newtons Third Law of Motion

 

29) The force exerted on the tires of a car that directly accelerate it along a road is exerted by the

  1. A) engine.
  2. B) tires.
  3. C) air.
  4. D) road.
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Newtons Third Law of Motion

 

 

30) Neglecting air resistance, once a tossed ball leaves your hand

  1. A) no further forces act on it.
  2. B) only the force due to gravity acts on it.
  3. C) inertia becomes the force acting on it.
  4. D) your tossing force remains while the ball goes upward.
  5. E) your tossing force remains until it comes to a stop.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Newtons Third Law of Motion

31) When a ball falls downward, it may have a net force

  1. A) equal to its weight.
  2. B) of zero.
  3. C) equal to its weight minus air drag.
  4. D) any of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Newtons Third Law of Motion

 

32) An automobile and a golf cart traveling at the same speed collide head-on. The impact force is

  1. A) greater on the automobile.
  2. B) greater on the golf cart.
  3. C) the same for both.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Newtons Third Law of Motion

 

33) A Mack truck and a Volkswagen traveling at the same speed have a head-on collision. The vehicle that undergoes the greatest change in velocity will be the

  1. A) Volkswagen.
  2. B) Mack truck.
  3. C) same for both.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Newtons Third Law of Motion

 

34) Two people, one twice as massive as the other, attempt a tug-of-war with 12 meters of rope on frictionless ice. After a brief time, they meet. The heavier person slides a distance of

  1. A) 3 m.
  2. B) 4 m.
  3. C) 6 m.
  4. D) 0 m.

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Newtons Third Law of Motion

 

35) A car traveling at 100 km/h strikes an unfortunate bug and splatters it. The force of impact is

  1. A) greater on the bug.
  2. B) greater on the car.
  3. C) the same for both.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Action and Reaction on Different Masses

36) When a tennis racquet hits a ball,

  1. A) the racquet loses as much speed as the ball gains.
  2. B) the ball is set in motion with the same speed of the racquet upon contact.
  3. C) the ball hits the racquet.
  4. D) all of the above

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Action and Reaction on Different Masses

 

37) As a ball falls, the action force is the Earths pull on the ball. The reaction force is the

  1. A) air resistance acting against the ball.
  2. B) acceleration of the ball.
  3. C) balls pull on Earth.
  4. D) none of the above

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Action and Reaction on Different Masses

 

38) A pair of air pucks on an air table are set in motion when a compressed spring between them is released. If one puck moves with twice the speed of the other, then its mass is

  1. A) half the mass of the other.
  2. B) the same mass as the other.
  3. C) twice the mass as the other.
  4. D) need more information

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Action and Reaction on Different Masses

 

39) Joshua is attracted toward Earth by a 500-N gravitational force. The Earth is attracted toward Joshua with a force of

  1. A) zero.
  2. B) 250 N.
  3. C) 500 N.
  4. D) 1000 N.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Action and Reaction on Different Masses

 

40) The attraction between Earth and Sydney is equal to her weight. The reaction to Earths pull on Sydney is

  1. A) Sydney pushing against Earths surface.
  2. B) the support of Earths surface on Sydney.
  3. C) Sydneys pull on Earth.
  4. D) none of the above

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Action and Reaction on Different Masses

41) The force with which Earth pulls on the Moon is

  1. A) somewhat greater than Moons pull on Earth.
  2. B) the only force acting between Earth and Moon.
  3. C) equal in magnitude to the force that Moon pulls on Earth.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Action and Reaction on Different Masses

 

42) Earth pulls on the Moon, and the Moon pulls on Earth, which tells us that

  1. A) these two pulls comprise an action-reaction pair.
  2. B) both Earth and Moon circle a common point.
  3. C) more massive objects pull harder.
  4. D) all of the above

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Action and Reaction on Different Masses

 

43) A pair of toy freight cars, one twice the mass of the other, fly apart when a compressed spring that joins them is released. The spring exerts the greater force on the

  1. A) heavier car.
  2. B) lighter car.
  3. C) same on each.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Action and Reaction on Different Masses

 

44) A pair of toy freight cars, one twice the mass of the other, fly apart when a compressed spring that joins them is released. Acceleration will be greater for the

  1. A) heavier car.
  2. B) lighter car.
  3. C) same on each.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Action and Reaction on Different Masses

 

 

45) The force that propels a cannonball when fired from a cannon is

  1. A) huge compared to the recoil force on the cannon.
  2. B) equal and opposite to the force the ball exerts on the cannon.
  3. C) in some cases, equal and opposite to the force the ball exerts on the cannon.

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Action and Reaction on Different Masses

 

46) When a cannonball is fired from a cannon, which undergoes the greater acceleration?

  1. A) the cannonball
  2. B) the recoiling cannon
  3. C) both the same

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Action and Reaction on Different Masses

47) When a rocket forces exhaust gases downward, the exhaust gases

  1. A) as the name implies, soon exhaust their influence.
  2. B) play no further role in the motion of the rocket.
  3. C) exert an upward force on the rocket.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Action and Reaction on Different Masses

 

48) An astronaut of mass 70 kg weighs 700 N on Earths surface. His weight on the surface of Mars, where the acceleration due to gravity is 3.7 m/s2, would be about

  1. A) the same as on Earth.
  2. B) 130 N.
  3. C) 260 N.
  4. D) 370 N.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Action and Reaction on Different Masses

 

49) You stand on your skateboard and exert a 50-N push on the wall next to you. If your mass is 60 kg youll momentarily accelerate from the wall at about

  1. A) 0.08 m/s2.
  2. B) 0.8 m/s2.
  3. C) 8.0 m/s2.
  4. D) none of the above

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Action and Reaction on Different Masses

 

 

50) If vertically falling rain makes slanted 45 streaks on the side windows of a moving car, the speed of the car

  1. A) is less than the speed of the falling drops.
  2. B) equals the speed of the falling drops.
  3. C) exceeds the speed of the falling drops.
  4. D) need more information

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Vectors and the Third Law

 

51) A vertical vector of 3 units combined with a horizontal vector of 4 units has a resultant of

  1. A) 1 unit.
  2. B) 5 units.
  3. C) 7 units.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Vectors and the Third Law

52) Two equal-size vectors at right angles to each other have a resultant that is

  1. A) equal to that of either vector.
  2. B) 2 the length of either vector.
  3. C) twice the length of either vector.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Vectors and the Third Law

 

53) Nellie Newton pulls her sled by a rope that is 45 to the horizontal. The horizontal and vertical components of force are

  1. A) equal in magnitude.
  2. B) each about 0.7 times the force she exerts on the rope.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Vectors and the Third Law

 

54) A 10-unit vector at 60 from the vertical has a vertical component with a magnitude

  1. A) less than 10 units.
  2. B) 10 units.
  3. C) greater than 10 units.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Vectors and the Third Law

 

 

55) Nellies weight and normal force usually have the same magnitude when she stands on a

  1. A) horizontal surface.
  2. B) inclined surface.
  3. C) either a horizontal or inclined surface.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Vectors and the Third Law

 

56) When Nellie hangs suspended from a pair of ropes that are not vertical, the tension in each rope is

  1. A) less than half her weight.
  2. B) half her weight.
  3. C) more than half her weight.
  4. D) her weight.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Vectors and the Third Law

 

57) Art museums use weaker wires than those used in homes because paintings in museums

  1. A) are suspended by pairs of vertical wires.
  2. B) are usually lighter in weight.
  3. C) are more firmly attached.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Vectors and the Third Law

58) The force due to gravity that acts on a block of ice that slides down an icy ramp

  1. A) remains equal to mg at all angles.
  2. B) decreases as the slope of the ramp increases.
  3. C) becomes greatest when the ramp is vertical.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Vectors and the Third Law

 

59) The normal force that acts on a block of ice that slides on a ramp

  1. A) is equal to mg at all angles.
  2. B) decreases as the slope of the ramp increases.
  3. C) becomes greatest when the ramp is vertical.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Vectors and the Third Law

 

 

60) A shoe on an inclined surface barely remains at rest when friction equals the

  1. A) weight mg of the shoe.
  2. B) component of mg perpendicular to the surface.
  3. C) component of mg parallel to the surface.
  4. D) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Vectors and the Third Law

 

61) As the sloped surface supporting a shoe becomes steeper

  1. A) the shoes weight mg remains unchanged.
  2. B) the normal force becomes less.
  3. C) friction needed to keep it at rest increases.
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Vectors and the Third Law

 

62) When Monkey Mo is suspended at rest by holding a rope with one hand and the side of his cage with the other, all the force vectors that act on him

  1. A) have equal magnitudes.
  2. B) cancel except for his weight vector,
  3. C) have a vector sum of zero.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Vectors and the Third Law

63) Three kids pull on a toy. Kim pulls with a force of 30 N north, Jim pulls with a force of 30 N south, and Tim pulls with a force of 15 N east. The acceleration of the toy is

  1. A) 10 m/s2.
  2. B) 15 m/s2.
  3. C) 33 m/s2
  4. D) need more information

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Vectors and the Third Law

 

64) Nellie tosses a ball upward at an angle. Neglecting air resistance, the horizontal component of the initial velocity

  1. A) decreases with time.
  2. B) remains constant.
  3. C) increases with time.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Vectors and the Third Law

 

65) Nellie tosses a ball upward at an angle. Neglecting air resistance, the vertical component of the initial velocity

  1. A) decreases with time to reach the top.
  2. B) remains constant.
  3. C) increases with time to reach the top.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Vectors and the Third Law

 

66) An airplane travels at 141 km/h toward the northeast. What is its component of velocity due north?

  1. A) 41 km/h
  2. B) 100 km/h
  3. C) 110 km/h
  4. D) 141 km/h

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Vectors and the Third Law

 

67) The airspeed of an airplane is 200 km/h. When it is caught in a 200-km/h crosswind, its speed across the ground below is

  1. A) 0 km/h.
  2. B) 200 km/h.
  3. C) 283 km/h.
  4. D) 400 km/h.
  5. E) 1600 km/h.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Vectors and the Third Law

68) A pair of equal-length vectors at right angles to each other have a resultant. If the angle between the vectors is less than 90, their resultant is

  1. A) less.
  2. B) the same.
  3. C) greater.

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Vectors and the Third Law

 

69) A pair of equal-length vectors at right angles to each other have a resultant. If the angle between the vectors is greater than 90, their resultant is

  1. A) less.
  2. B) the same.
  3. C) greater.

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  Vectors and the Third Law

 

70) A river 100 m wide flows due south. A boat that goes 1 m/s relative to the water is pointed due east as it crosses from the west bank. The boat crosses in

  1. A) 50 s.
  2. B) 100 s.
  3. C) 141 s.
  4. D) 200 s.

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Vectors and the Third Law

 

71) A river 100 m wide flows due south at 1 m/s. A boat that goes 1 m/s relative to the water leaves the west bank. To land at a point due east of its starting point, the boat must be pointed

  1. A) northeast.
  2. B) east.
  3. C) southeast.
  4. D) nowhereit cant be done.

Answer:  D

Diff: 3

Topic:  Vectors and the Third Law

Conceptual Physics, 12e (Hewitt)

Chapter 15  Temperature, Heat, and Expansion

 

15.1  Multiple-Choice Questions

 

1) The air in your room is composed of molecules that have

  1. A) nearly identical speeds.
  2. B) a wide variety of speeds.
  3. C) no speeds worth mentioning.

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Temperature

 

2) The kind of molecular motion that mostly relates to the temperature of a substance is

  1. A) translational motion.
  2. B) rotational motion.
  3. C) vibrational motion.
  4. D) all about equally

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Temperature

 

3) Translational motion is characterized by

  1. A) motion that carries a molecule from one place to another.
  2. B) the motion used in measuring temperature.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Temperature

 

4) Temperature is most closely related to molecular

  1. A) kinetic energy.
  2. B) potential energy.
  3. C) electrical energy.
  4. D) mechanical energy in general.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Temperature

 

 

5) Which temperature scales have equal sized degrees?

  1. A) Fahrenheit and Celsius
  2. B) Fahrenheit and Kelvin
  3. C) Celsius and Kelvin
  4. D) none of the above

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Temperature

6) Which temperature scale has the smallest sized degrees?

  1. A) Fahrenheit
  2. B) Celsius
  3. C) Kelvin
  4. D) none of the above

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Temperature

 

7) A temperature difference of 10 Celsius degrees is also equal to a temperature difference of 10 on the

  1. A) Fahrenheit scale.
  2. B) Kelvin scale.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Temperature

 

8) Room temperature on the Kelvin scale is about

  1. A) 100 K.
  2. B) 200 K.
  3. C) 300 K.
  4. D) 400 K.
  5. E) more than 400 K.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Temperature

 

9) The fact that a thermometer takes its own temperature illustrates

  1. A) thermal equilibrium.
  2. B) energy conservation.
  3. C) the difference between heat and internal energy.
  4. D) the fact that molecules are constantly moving.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Temperature

 

10) In which is the temperature greater?

  1. A) boiling-hot tea in a cup
  2. B) boiling-hot tea in a fire-engine pail
  3. C) both the same

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Temperature

11) Internal energy is greater in a

  1. A) cup of boiling-hot tea.
  2. B) fire-engine pail of boiling-hot tea.
  3. C) both the same

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Heat

 

12) When you touch a cold piece of ice with your finger, energy flows

  1. A) from your finger to the ice.
  2. B) from the ice to your finger.
  3. C) actually, both ways.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Heat

 

13) When you touch a hot potato with your finger, energy flows

  1. A) from your finger to the potato.
  2. B) from the potato to your finger.
  3. C) actually, both ways.

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Heat

 

14) Compared to a giant iceberg, a hot cup of coffee has

  1. A) more internal energy and higher temperature.
  2. B) higher temperature, but less internal energy.
  3. C) a greater specific heat and more internal energy.
  4. D) none of the above

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Heat

 

 

15) Heat energy travels from an object with a high

  1. A) internal energy to an object with a lower internal energy.
  2. B) temperature to an object with a lower temperature.
  3. C) both of the above
  4. D) none of the above

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Heat

 

16) Heat energy is measured in units of

  1. A) joules.
  2. B) calories.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Heat

17) The amount of heat needed to raise the temperature of 1 gram of water by 1C is

  1. A) 4.19 calories.
  2. B) 4.19 Calories.
  3. C) 4.19 joules.
  4. D) none of the above

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Heat

 

18) When 10 grams of hot water cool by 1C, the amount of heat given off is

  1. A) 41.9 calories.
  2. B) 41.9 Calories.
  3. C) 41.9 joules.
  4. D) more than 41.9 joules.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Heat

 

19) Which unit represents the most energy?

  1. A) calorie
  2. B) Calorie
  3. C) joule
  4. D) all the same

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Heat

 

 

20) White-hot sparks from a 4th-of-July-type sparkler that strike your skin have relatively

  1. A) high temperatures.
  2. B) few molecules per spark.
  3. C) low transfer of energy.
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Heat

 

21) The white-hot sparks from a 4th-of-July-type sparkler that strike your skin transfer

  1. A) little energy to you in spite of their high temperature.
  2. B) little energy to you due to their low temperature.
  3. C) much energy, but at a low temperature.
  4. D) none of the above

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Heat

22) Pour a liter of water at 40C into a liter of water at 20C and the final temperature of the two becomes

  1. A) less than 30C.
  2. B) at or about 30C.
  3. C) more than 30C.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Heat

 

23) Pour two liters of water at 40C into one liter of water at 20C and the final temperature of the two becomes

  1. A) less than 30C.
  2. B) at or about 30C.
  3. C) more than 30C.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Heat

 

24) Place a 1-kilogram block of iron at 40C into 1 kilogram of water at 20C and the final temperature of the two becomes

  1. A) less than 30C.
  2. B) at or about 30C.
  3. C) more than 30C.

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  Heat

 

 

25) A substance with a high thermal inertia has a high

  1. A) temperature, in many cases.
  2. B) heat conductivity.
  3. C) specific heat capacity.
  4. D) energy content.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Specific Heat Capacity

 

26) The quantity of heat that a substance can transfer relates to its

  1. A) mass
  2. B) specific heat capacity
  3. C) change in its temperature.
  4. D) all of the above

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Specific Heat Capacity

27) Materials composed of molecules that absorb large amounts of energy in the form of internal vibrations and rotations have

  1. A) low specific heats.
  2. B) high specific heats.
  3. C) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Specific Heat Capacity

 

28) The specific heat capacity is highest for substances that absorb or release large quantities of heat for correspondingly

  1. A) small temperature changes.
  2. B) large temperature changes.
  3. C) small or large changes in temperature.
  4. D) none of the above

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Specific Heat Capacity

 

29) Aluminum has a higher specific heat capacity than iron. This means that for equal masses of aluminum and iron, the metal that heats more quickly when the same amount of heat is applied is

  1. A) aluminum.
  2. B) iron.
  3. C) need more information

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Specific Heat Capacity

 

 

30) Tomatoes have a higher specific heat capacity than dough. This means that when you bite into a hot pizza

  1. A) the dough feels hotter than the tomato sauce.
  2. B) the tomato sauce feels hotter than the dough.
  3. C) since sauce and dough are at the same temperature, neither feels hotter.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Specific Heat Capacity

 

31) Which of the following normally warms up fastest when heat is applied?

  1. A) water
  2. B) iron
  3. C) glass
  4. D) wood
  5. E) all of the above

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Specific Heat Capacity

32) A substance that cools down faster than others has a

  1. A) low specific heat capacity.
  2. B) high specific heat capacity.
  3. C) either of these
  4. D) neither of these

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Specific Heat Capacity

 

33) A substance that heats up relatively slowly has a

  1. A) high specific heat capacity.
  2. B) low specific heat capacity.
  3. C) either of these
  4. D) neither of these

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Specific Heat Capacity

 

34) A substance that heats up relatively quickly has a

  1. A) high specific heat capacity.
  2. B) low specific heat capacity.
  3. C) either of these
  4. D) neither of these

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Specific Heat Capacity

 

 

35) Aluminum has a specific heat capacity more than twice that of copper. Place equal masses of aluminum and copper wire in a flame and the one to undergo the fastest increase in temperature will be

  1. A) copper.
  2. B) aluminum.
  3. C) both the same

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Specific Heat Capacity

 

36) The fact that desert sand is very hot in the day and very cold at night is evidence that the specific heat capacity of sand is relatively

  1. A) low.
  2. B) high.
  3. C) practically absent.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Specific Heat Capacity

37) One of waters interesting thermal properties is that when heated it takes a relatively

  1. A) long time in changing temperature.
  2. B) short time in changing temperature.
  3. C) same amount of time to cool.
  4. D) none of the above

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  High Specific Heat Capacity of Water

 

38) The moderate temperatures of islands throughout the world has much to do with waters

  1. A) good conductivity.
  2. B) vast supply of internal energy.
  3. C) high specific heat capacity.
  4. D) high evaporation rate.
  5. E) absorption of solar energy.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  High Specific Heat Capacity of Water

 

39) If the specific heat capacity of water were lower than it is, a nice hot bath would be a

  1. A) shorter experience.
  2. B) longer experience.
  3. C) same regardless of waters specific heat capacity.

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  High Specific Heat Capacity of Water

 

 

40) If the specific heat capacity of water were lower than it is, a watermelon in a picnic cooler would cool in a

  1. A) shorter time.
  2. B) longer time.
  3. C) the same time anyway.

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  High Specific Heat Capacity of Water

 

41) If the specific heat of water were lower than it is, ponds in the cold of winter would be

  1. A) more likely to freeze.
  2. B) less likely to freeze.
  3. C) neither more nor less likely to freeze.

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  High Specific Heat Capacity of Water

42) In terms of thermal expansion it is important that

  1. A) a key and its lock are made of similar or the same material.
  2. B) the fillings in your teeth expand at the same rate as teeth.
  3. C) iron rods and concrete in which theyre embedded expand equally.
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Thermal Expansion

 

43) A closed, sealed can of air placed on a hot stove. The contained air undergoes an increase in

  1. A) mass.
  2. B) temperature.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Thermal Expansion

 

44) When most substances are heated, molecules inside move faster and take up more space, resulting in thermal

  1. A) bending.
  2. B) expansion.
  3. C) contraction.
  4. D) heat.

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Thermal Expansion

 

 

45) When we enlarge a photograph of an iron ring, the image of the hole becomes

  1. A) smaller.
  2. B) larger.
  3. C) neither smaller nor larger.

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Thermal Expansion

 

46) When an iron ring is heated, the hole becomes

  1. A) smaller.
  2. B) larger.
  3. C) neither smaller nor larger.
  4. D) either smaller or larger, depending on the ring thickness.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion

47) As a piece of metal with a hole in it cools, the diameter of the hole

  1. A) increases.
  2. B) decreases.
  3. C) remains the same.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion

 

48) Consider a metal ring with a gap cut in it. When the ring is heated, the gap

  1. A) becomes narrower.
  2. B) becomes wider.
  3. C) retains its size.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion

 

49) When a bimetallic bar made of copper and iron strips is heated, the bar bends toward the iron strip. The reason for this is

  1. A) iron gets hotter before copper.
  2. B) copper gets hotter before iron.
  3. C) copper expands more than iron.
  4. D) iron expands more than copper.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion

 

 

50) It is important that the two metals that compose a bimetallic strip have

  1. A) different conductivities.
  2. B) different rates of expansion.
  3. C) equal thicknesses.
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion

 

51) The fact that gasoline overflows a full tank on a hot day is evidence that

  1. A) gasoline expands more with increasing temperature than its tank.
  2. B) the tank contracts while gasoline expands with temperature.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Thermal Expansion

52) In most cases, which expands more for comparable changes in temperature?

  1. A) solids.
  2. B) liquids.
  3. C) gases.
  4. D) all expand about equally.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Thermal Expansion

 

53) Which of the following expands more when the temperature is increased? Equal volumes of

  1. A) iron.
  2. B) wood.
  3. C) ice water.
  4. D) helium.
  5. E) all expand the same.

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion

 

54) Which of the following contracts most when the temperature is decreased? Equal volumes of

  1. A) iron.
  2. B) wood.
  3. C) water.
  4. D) helium.
  5. E) all contract the same.

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion

 

55) Which of these expands when the temperature is lowered?

  1. A) iron
  2. B) wood
  3. C) ice water
  4. D) helium
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion

 

56) If glass expanded more than mercury, then the column of mercury in a mercury thermometer would fall when the temperature

  1. A) increases.
  2. B) decreases.
  3. C) neither of these

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion

57) If you measure the width of an outdoor barn with a steel tape on a very cold day, your measured width will be

  1. A) a bit short.
  2. B) a bit long.
  3. C) the same as on an average-temperature day.

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Thermal Expansion

 

58) If you measure the distance between two telephone poles with a steel tape on a very hot day, your measured distance will be

  1. A) a bit short.
  2. B) a bit long.
  3. C) the same as on an average-temperature day.

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  Thermal Expansion

 

59) A body of water will be deeper when its

  1. A) temperature rises.
  2. B) temperature drops.
  3. C) neither of these

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Thermal Expansion of Water

 

 

60) Which of these is correct?

  1. A) a piece of solid iron floats in molten iron.
  2. B) a piece of solid aluminum floats in molten aluminum.
  3. C) a piece of ice floats in water.
  4. D) all the above
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion of Water

 

61) When ice water at 0C is heated

  1. A) thermal expansion occurs.
  2. B) thermal contraction occurs.
  3. C) both occur until 4C is reached

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion of Water

 

62) Open spaces in ice crystals contribute to

  1. A) decreased density.
  2. B) increased density.
  3. C) neither of these

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Thermal Expansion of Water

63) Due to the presence of ice crystals in nearly frozen liquid water, the density of water is

  1. A) lower.
  2. B) unaffected.
  3. C) higher.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Thermal Expansion of Water

 

64) Microscopic slush in ice water tends to make water density

  1. A) lower.
  2. B) higher.
  3. C) sustain at one value.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Thermal Expansion of Water

 

 

65) Ice has a lower density than water because ice

  1. A) molecules are more compact in the solid state.
  2. B) molecules vibrate at lower rates than water molecules.
  3. C) is composed of open-structured crystals.
  4. D) density decreases with decreasing temperature.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Thermal Expansion of Water

 

66) Ice tends to form first at the

  1. A) surface of bodies of water.
  2. B) bottom of bodies of water.
  3. C) either depending on water depth.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Thermal Expansion of Water

 

67) Ice crystals in nearly frozen liquid water make up a

  1. A) microscopic slush.
  2. B) region of lower density.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion of Water

 

68) When ice crystals collapse at the surface of ice, the result is a

  1. A) thin film of water.
  2. B) slippery surface.
  3. C) both of these.
  4. D) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion of Water

69) If the temperature of a sample of water at 0C is slightly increased, its volume

  1. A) increases.
  2. B) decreases.
  3. C) remains the same.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion of Water

 

 

70) If the temperature of a sample of water at 4C is slightly increased, its volume

  1. A) increases.
  2. B) decreases.
  3. C) remains the same.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion of Water

 

71) If the temperature of a sample of water at 4C is slightly lowered, its volume

  1. A) increases.
  2. B) decreases.
  3. C) remains the same.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion of Water

 

72) If you wish to expand the volume of a sample of water at 4C

  1. A) raise its temperature a bit.
  2. B) lower its temperature a bit.
  3. C) either of these
  4. D) neither of these

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion of Water

 

73) When water at 4C is heated it expands. If it is instead cooled it will

  1. A) contracts.
  2. B) also expand.
  3. C) neither contracts nor expands.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion of Water

 

74) Consider some water at 6C. For a slight increase its temperature the water will

  1. A) expand.
  2. B) contract.
  3. C) remain the same.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion of Water

 

75) Before ice can form on a lake, all the water in the lake must be cooled to

  1. A) zeroC.
  2. B) 4C.
  3. C) -32C.
  4. D) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion of Water

 

76) When the temperature of a solid block of ice is lowered, its volume

  1. A) increases.
  2. B) decreases.
  3. C) stays the same.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion of Water

 

77) During a very cold winter, water pipes sometimes burst due to

  1. A) the ground contracting when colder.
  2. B) water expanding when freezing.
  3. C) water contracting when freezing.
  4. D) thawing producing pressure on the pipes.
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion of Water

 

78) The temperature at the bottom of Lake Tahoe, high in the Sierra Nevada Mountains in California, at this moment is

  1. A) below 4C.
  2. B) 4C.
  3. C) above 4C.
  4. D) uncertain.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Thermal Expansion of Water

 

79) When ice floats in water, a small part of it extends above the surface. Interestingly, the volume of ice that extends above the surface is equal to the volume of the

  1. A) water the ice displaces.
  2. B) vast number of open spaces in all the hexagonal ice crystals.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Thermal Expansion of Water

 

Conceptual Physics, 12e (Hewitt)

Chapter 25  Electromagnetic Induction

 

25.1  Multiple-Choice Questions

 

1) Electromagnetism unites

  1. A) electricity and magnetism.
  2. B) electric and gravitational fields.
  3. C) physics and biophysics.
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Electromagnetic Induction

 

2) The discovery of electromagnetic induction is credited to

  1. A) Joseph Henry in America.
  2. B) Michael Faraday in England.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Electromagnetic Induction

 

3) Electromagnetic induction is employed in

  1. A) electric power lines.
  2. B) triggering traffic lights.
  3. C) hybrid automobiles.
  4. D) mobile phones.
  5. E) all the above

Answer:  E

Diff: 1

Topic:  Electromagnetic Induction

 

4) When a change occurs in the magnetic field in a closed loop of wire

  1. A) a voltage is induced in the wire.
  2. B) a current is created in the loop of wire.
  3. C) electromagnetic induction occurs.
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Electromagnetic Induction

 

 

5) If you thrust a magnet into a closed loop of wire, the loop will

  1. A) rotate.
  2. B) have a current in it.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Electromagnetic Induction

6) Thrust a magnet into the opening of a rubber band and it

  1. A) rotates.
  2. B) then has a current in it.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Electromagnetic Induction

 

7) When voltage is induced in a coil of wire, current is

  1. A) also induced.
  2. B) not induced.
  3. C) cancelled.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Electromagnetic Induction

 

8) When a bar magnet is thrust into a coil of copper wire, the coil tends to

  1. A) attract the magnet as it enters.
  2. B) repel the magnet as it enters.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Electromagnetic Induction

 

9) Electromagnetic induction occurs in a coil when there is a change in

  1. A) electric field intensity in the coil.
  2. B) magnetic field intensity in the coil.
  3. C) electromagnetic polarity.
  4. D) none of the above

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Electromagnetic Induction

 

 

10) Voltage can be induced in a wire by

  1. A) moving the wire near a magnet.
  2. B) moving a magnet near the wire.
  3. C) changing the current in a nearby wire.
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Electromagnetic Induction

11) Magnetic field strength inside a current-carrying coil will be greater if the coil encloses a

  1. A) vacuum.
  2. B) wooden rod.
  3. C) glass rod.
  4. D) rod of iron.
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Electromagnetic Induction

 

12) Faradays law underlies the operation of

  1. A) an electric guitar.
  2. B) a shake flashlight.
  3. C) the changing of traffic lights.
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Faradays Law

 

13) When a magnet is moved to and fro in a wire coil, voltage is induced. If the coil has twice as many loops, the voltage induced is

  1. A) half.
  2. B) the same.
  3. C) twice.
  4. D) four times as much.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Faradays Law

 

 

14) The frequency of induced voltage in a wire coil depends on

  1. A) the frequency of current producing it.
  2. B) how frequently a magnet dips in and out of the coil.
  3. C) the number of loops in the coil.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Faradays Law

 

15) The amount of current produced by electromagnetic induction depends on the

  1. A) amount of induced voltage.
  2. B) resistance of the circuit to which it is connected.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Faradays Law

16) The metal detectors that people walk through at airports operate via

  1. A) Ohms law.
  2. B) Faradays law.
  3. C) Coulombs law.
  4. D) Newtons laws.
  5. E) civil laws.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Faradays Law

 

17) Disregarding the effects of friction, a cyclist will coast farther when a lamp powered by a wheel generator is

  1. A) of low wattage.
  2. B) of high wattage.
  3. C) turned off.
  4. D) none of the above

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Faradays Law

 

 

18) Fred swings a sheet of copper in pendulum fashion between the poles of a strong magnet. The sheet slows in entering the magnetic field because it

  1. A) induces swirling currents in the copper and accompanying magnetic fields that resist motion.
  2. B) experiences both air and magnetic friction.
  3. C) is repelled by free electrons in the copper.
  4. D) none of the above

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  Faradays Law

 

19) If you drop a bar magnet in a vertical copper pipe it will fall slowly because

  1. A) of air resistance.
  2. B) it induces a magnetic field in the pipe that resists motion of the magnet.
  3. C) the copper is a good conductor of both electricity and magnetism.
  4. D) of electron repulsion.

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Faradays Law

 

20) A device that transforms electrical energy to mechanical energy is a

  1. A) generator.
  2. B) motor.
  3. C) transformer.
  4. D) magnet.
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Generators and Alternating Current

21) A device that transforms mechanical energy into electrical energy is a

  1. A) generator.
  2. B) motor.
  3. C) transformer.
  4. D) magnet.
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Generators and Alternating Current

 

 

22) The current produced by a common generator is

  1. A) dc.
  2. B) ac.
  3. C) neither of these

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Generators and Alternating Current

 

23) A turbogenerator produces

  1. A) energy.
  2. B) power.
  3. C) neither, but transforms energy from one form to another.
  4. D) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Generators and Alternating Current

 

24) An electric motor is very similar to

  1. A) an electric generator.
  2. B) an automobile battery.
  3. C) a radio receiver.
  4. D) none of the above

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Generators and Alternating Current

 

25) If the voltage produced by a generator alternates, it does so because

  1. A) unlike a battery, it produces alternating current.
  2. B) the changing magnetic field that produces it alternates.
  3. C) of alterations in the mechanical energy input.
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Generators and Alternating Current

26) A generator armature is more difficult to rotate when supplying electric current due to

  1. A) an induced magnetic field in the windings that resists change.
  2. B) increased resistance.
  3. C) energy leaking as heat.
  4. D) none of the above

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Generators and Alternating Current

 

 

27) The rate at which energy is transferred is

  1. A) power.
  2. B) electromagnetic induction.
  3. C) transformation.
  4. D) none of the above

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Power Production

 

28) A principle difference between an MHD generator and a conventional generator is that the MHD generator

  1. A) has no moving parts.
  2. B) operates more efficiently at high temperatures.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Power Production

 

29) The major advantage of MHD generators over conventional generators is that MHD generators

  1. A) do not use electromagnetic induction.
  2. B) do not require magnets.
  3. C) require no power input.
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  E

Diff: 2

Topic:  Power Production

 

30) A transformer actually transforms

  1. A) voltage.
  2. B) magnetic field lines.
  3. C) generators into motors.
  4. D) non-safe forms of energy to safe forms of energy.
  5. E) all of the above

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Power Production

 

31) A transformer transforms voltage while

  1. A) producing energy.
  2. B) producing power.
  3. C) transferring energy from one coil to another.
  4. D) transferring current from one coil to another.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Transformers

 

32) The output power of an ideal transformer is

  1. A) greater than the input power.
  2. B) equal to the input power.
  3. C) smaller than the input power.
  4. D) may be any of the above

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Transformers

 

33) Transformers use ac to satisfy the required

  1. A) transfer of energy from coil to coil.
  2. B) voltage for transformation.
  3. C) change in magnetic field for operation.
  4. D) change in input current.
  5. E) magnetic field intensities.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Transformers

 

34) Compared to the primary voltage, the secondary voltage can be

  1. A) higher.
  2. B) lower.
  3. C) the same.
  4. D) any of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Transformers

 

35) The principle difference between a step-up and step-down transformer is

  1. A) step-up transformers can handle more current.
  2. B) different geometries.
  3. C) different ratios of turns of wire for each.
  4. D) none of the above

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Transformers

36) An efficient step-up transformer boosts

  1. A) energy.
  2. B) power.
  3. C) voltage.
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Transformers

 

37) An efficient step-down transformer decreases

  1. A) power.
  2. B) energy.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Transformers

 

38) A transformer produces

  1. A) energy.
  2. B) power.
  3. C) neither, but transforms mechanical energy to electric energy.
  4. D) none of the above

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Transformers

 

39) The primary of a transformer is the coil connected to

  1. A) the load.
  2. B) the Internet.
  3. C) the input power line.
  4. D) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Transformers

 

40) The secondary of a transformer is the coil connected to

  1. A) the load.
  2. B) the Internet.
  3. C) the input power line.
  4. D) none of the above

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Transformers

 

41) The primary of a transformer

  1. A) has an iron core.
  2. B) may or may not have an iron core.
  3. C) has more turns of wire than the secondary.
  4. D) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Transformers

 

42) An iron core in a transformer

  1. A) guides magnetic field lines.
  2. B) shields unwanted external electric or magnetic fields.
  3. C) separates the primary and secondary regions.
  4. D) reduces energy losses.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Transformers

 

43) A step-up transformer steps up voltage by ten times. If voltage input is 120 volts, voltage output is

  1. A) 60 V.
  2. B) 120 V.
  3. C) 1200 V.
  4. D) 12000 V.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Transformers

 

44) A step-up transformer steps up voltage by ten times. Neglecting slight losses, if 100 W of power go into the primary coil, the power coming from the secondary coil is

  1. A) 1 W.
  2. B) 10 W.<

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here