Economics of Money Banking and Financial Markets 10th Edition by Frederic S. Mishkin Test Bank

<< Effective Training 5th Edition Blanchard Test Bank Effective Leadership and Management in Nursing 7th Edition by Eleanor J. Sullivan test bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Economics of Money Banking and Financial Markets 10th Edition by Frederic S. Mishkin Test Bank

Description

Economics of Money, Banking, and Fin. Markets, 10e (Mishkin)
Chapter 4 Understanding Interest Rates

4.1 Measuring Interest Rates

1) The concept of ________ is based on the common-sense notion that a dollar paid to you in the future is less valuable to you than a dollar today.
A) present value
B) future value
C) interest
D) deflation
Answer: A
Ques Status: Previous Edition

2) The present value of an expected future payment ________ as the interest rate increases.
A) falls
B) rises
C) is constant
D) is unaffected
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills

3) An increase in the time to the promised future payment ________ the present value of the payment.
A) decreases
B) increases
C) has no effect on
D) is irrelevant to
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills

4) With an interest rate of 6 percent, the present value of $100 next year is approximately
A) $106.
B) $100.
C) $94.
D) $92.
Answer: C
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

5) What is the present value of $500.00 to be paid in two years if the interest rate is 5 percent?
A) $453.51
B) $500.00
C) $476.25
D) $550.00
Answer: A
Ques Status: New
AACSB: Analytic skills
6) If a security pays $55 in one year and $133 in three years, its present value is $150 if the interest rate is
A) 5 percent.
B) 10 percent.
C) 12.5 percent.
D) 15 percent.
Answer: B
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

7) To claim that a lottery winner who is to receive $1 million per year for twenty years has won $20 million ignores the process of
A) face value.
B) par value.
C) deflation.
D) discounting the future.
Answer: D
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

8) A credit market instrument that provides the borrower with an amount of funds that must be repaid at the maturity date along with an interest payment is known as a
A) simple loan.
B) fixed-payment loan.
C) coupon bond.
D) discount bond.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition

9) A credit market instrument that requires the borrower to make the same payment every period until the maturity date is known as a
A) simple loan.
B) fixed-payment loan.
C) coupon bond.
D) discount bond.
Answer: B
Ques Status: Previous Edition

10) Which of the following are true of fixed payment loans?
A) The borrower repays both the principal and interest at the maturity date.
B) Installment loans and mortgages are frequently of the fixed payment type.
C) The borrower pays interest periodically and the principal at the maturity date.
D) Commercial loans to businesses are often of this type.
Answer: B
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills
11) A fully amortized loan is another name for
A) a simple loan.
B) a fixed-payment loan.
C) a commercial loan.
D) an unsecured loan.
Answer: B
Ques Status: Previous Edition

12) A credit market instrument that pays the owner a fixed coupon payment every year until the maturity date and then repays the face value is called a
A) simple loan.
B) fixed-payment loan.
C) coupon bond.
D) discount bond.
Answer: C
Ques Status: Previous Edition

13) A ________ pays the owner a fixed coupon payment every year until the maturity date, when the ________ value is repaid.
A) coupon bond; discount
B) discount bond; discount
C) coupon bond; face
D) discount bond; face
Answer: C
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

14) The ________ is the final amount that will be paid to the holder of a coupon bond.
A) discount value
B) coupon value
C) face value
D) present value
Answer: C
Ques Status: Previous Edition

15) When talking about a coupon bond, face value and ________ mean the same thing.
A) par value
B) coupon value
C) amortized value
D) discount value
Answer: A
Ques Status: Previous Edition

16) The dollar amount of the yearly coupon payment expressed as a percentage of the face value of the bond is called the bonds
A) coupon rate.
B) maturity rate.
C) face value rate.
D) payment rate.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
17) The ________ is calculated by multiplying the coupon rate times the par value of the bond.
A) present value
B) par value
C) coupon payment
D) maturity payment
Answer: C
Ques Status: New
AACSB: Analytic skills

18) If a $1000 face value coupon bond has a coupon rate of 3.75 percent, then the coupon payment every year is
A) $37.50.
B) $3.75.
C) $375.00.
D) $13.75
Answer: A
Ques Status: New
AACSB: Analytic skills

19) If a $5,000 coupon bond has a coupon rate of 13 percent, then the coupon payment every year is
A) $650.
B) $1,300.
C) $130.
D) $13.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

20) An $8,000 coupon bond with a $400 coupon payment every year has a coupon rate of
A) 5 percent.
B) 8 percent.
C) 10 percent.
D) 40 percent.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

21) A $1000 face value coupon bond with a $60 coupon payment every year has a coupon rate of
A) .6 percent.
B) 5 percent.
C) 6 percent.
D) 10 percent.
Answer: C
Ques Status: New
AACSB: Analytic skills
22) All of the following are examples of coupon bonds except
A) Corporate bonds.
B) U.S. Treasury bills.
C) U.S. Treasury notes.
D) U.S. Treasury bonds.
Answer: B
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

23) A bond that is bought at a price below its face value and the face value is repaid at a maturity date is called a
A) simple loan.
B) fixed-payment loan.
C) coupon bond.
D) discount bond.
Answer: D
Ques Status: Previous Edition

24) A ________ is bought at a price below its face value, and the ________ value is repaid at the maturity date.
A) coupon bond; discount
B) discount bond; discount
C) coupon bond; face
D) discount bond; face
Answer: D
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

25) A discount bond
A) pays the bondholder a fixed amount every period and the face value at maturity.
B) pays the bondholder the face value at maturity.
C) pays all interest and the face value at maturity.
D) pays the face value at maturity plus any capital gain.
Answer: B
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills

26) Examples of discount bonds include
A) U.S. Treasury bills.
B) corporate bonds.
C) U.S. Treasury notes.
D) municipal bonds.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills
27) Which of the following are true for discount bonds?
A) A discount bond is bought at par.
B) The purchaser receives the face value of the bond at the maturity date.
C) U.S. Treasury bonds and notes are examples of discount bonds.
D) The purchaser receives the par value at maturity plus any capital gains.
Answer: B
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills

28) The interest rate that equates the present value of payments received from a debt instrument with its value today is the
A) simple interest rate.
B) current yield.
C) yield to maturity.
D) real interest rate.
Answer: C
Ques Status: Previous Edition

29) Economists consider the ________ to be the most accurate measure of interest rates.
A) simple interest rate.
B) current yield.
C) yield to maturity.
D) real interest rate.
Answer: C
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills

30) For simple loans, the simple interest rate is ________ the yield to maturity.
A) greater than
B) less than
C) equal to
D) not comparable to
Answer: C
Ques Status: Previous Edition

31) If the amount payable in two years is $2420 for a simple loan at 10 percent interest, the loan amount is
A) $1000.
B) $1210.
C) $2000.
D) $2200.
Answer: C
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills
32) For a 3-year simple loan of $10,000 at 10 percent, the amount to be repaid is
A) $10,030.
B) $10,300.
C) $13,000.
D) $13,310.
Answer: D
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

33) If $22,050 is the amount payable in two years for a $20,000 simple loan made today, the interest rate is
A) 5 percent.
B) 10 percent.
C) 22 percent.
D) 25 percent.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

34) If a security pays $110 next year and $121 the year after that, what is its yield to maturity if it sells for $200?
A) 9 percent
B) 10 percent
C) 11 percent
D) 12 percent
Answer: B
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

35) The present value of a fixed-payment loan is calculated as the ________ of the present value of all cash flow payments.
A) sum
B) difference
C) multiple
D) log
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

36) Which of the following are true for a coupon bond?
A) When the coupon bond is priced at its face value, the yield to maturity equals the coupon rate.
B) The price of a coupon bond and the yield to maturity are positively related.
C) The yield to maturity is greater than the coupon rate when the bond price is above the par value.
D) The yield is less than the coupon rate when the bond price is below the par value.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills
37) The ________ of a coupon bond and the yield to maturity are inversely related.
A) price
B) par value
C) maturity date
D) term
Answer: A
Ques Status: New
AACSB: Reflective thinking skills

38) The price of a coupon bond and the yield to maturity are ________ related; that is, as the yield to maturity ________, the price of the bond ________.
A) positively; rises; rises
B) negatively; falls; falls
C) positively; rises; falls
D) negatively; rises; falls
Answer: D
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills

39) The yield to maturity is ________ than the ________ rate when the bond price is ________ its face value.
A) greater; coupon; above
B) greater; coupon; below
C) greater; perpetuity; above
D) less; perpetuity; below
Answer: B
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills

40) The ________ is below the coupon rate when the bond price is ________ its par value.
A) yield to maturity; above
B) yield to maturity; below
C) discount rate; above
D) discount rate; below
Answer: A
Ques Status: New
AACSB: Reflective thinking skills

41) A $10,000 8 percent coupon bond that sells for $10,000 has a yield to maturity of
A) 8 percent.
B) 10 percent.
C) 12 percent.
D) 14 percent.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills
42) Which of the following $1,000 face-value securities has the highest yield to maturity?
A) A 5 percent coupon bond selling for $1,000
B) A 10 percent coupon bond selling for $1,000
C) A 12 percent coupon bond selling for $1,000
D) A 12 percent coupon bond selling for $1,100
Answer: C
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

43) Which of the following $5,000 face-value securities has the highest yield to maturity?
A) A 6 percent coupon bond selling for $5,000
B) A 6 percent coupon bond selling for $5,500
C) A 10 percent coupon bond selling for $5,000
D) A 12 percent coupon bond selling for $4,500
Answer: D
Ques Status: Revised
AACSB: Analytic skills

44) Which of the following $1,000 face-value securities has the highest yield to maturity?
A) A 5 percent coupon bond with a price of $600
B) A 5 percent coupon bond with a price of $800
C) A 5 percent coupon bond with a price of $1,000
D) A 5 percent coupon bond with a price of $1,200
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

45) Which of the following $1,000 face-value securities has the lowest yield to maturity?
A) A 5 percent coupon bond selling for $1,000
B) A 10 percent coupon bond selling for $1,000
C) A 15 percent coupon bond selling for $1,000
D) A 15 percent coupon bond selling for $900
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

46) Which of the following bonds would you prefer to be buying?
A) A $10,000 face-value security with a 10 percent coupon selling for $9,000
B) A $10,000 face-value security with a 7 percent coupon selling for $10,000
C) A $10,000 face-value security with a 9 percent coupon selling for $10,000
D) A $10,000 face-value security with a 10 percent coupon selling for $10,000
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

47) A coupon bond that has no maturity date and no repayment of principal is called a
A) consol.
B) cabinet.
C) Treasury bill.
D) Treasury note.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
48) The price of a consol equals the coupon payment
A) times the interest rate.
B) plus the interest rate.
C) minus the interest rate.
D) divided by the interest rate.
Answer: D
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

49) The interest rate on a consol equals the
A) price times the coupon payment.
B) price divided by the coupon payment.
C) coupon payment plus the price.
D) coupon payment divided by the price.
Answer: D
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

50) A consol paying $20 annually when the interest rate is 5 percent has a price of
A) $100.
B) $200.
C) $400.
D) $800.
Answer: C
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

51) If a perpetuity has a price of $500 and an annual interest payment of $25, the interest rate is
A) 2.5 percent.
B) 5 percent.
C) 7.5 percent.
D) 10 percent.
Answer: B
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

52) The yield to maturity for a perpetuity is a useful approximation for the yield to maturity on long-term coupon bonds. It is called the ________ when approximating the yield for a coupon bond.
A) current yield
B) discount yield
C) future yield
D) star yield
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills
53) The yield to maturity for a one-year discount bond equals the increase in price over the year, divided by the
A) initial price.
B) face value.
C) interest rate.
D) coupon rate.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills
54) If a $10,000 face-value discount bond maturing in one year is selling for $5,000, then its yield to maturity is
A) 5 percent.
B) 10 percent.
C) 50 percent.
D) 100 percent.
Answer: D
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

55) If a $5,000 face-value discount bond maturing in one year is selling for $5,000, then its yield to maturity is
A) 0 percent.
B) 5 percent.
C) 10 percent.
D) 20 percent.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

56) A discount bond selling for $15,000 with a face value of $20,000 in one year has a yield to maturity of
A) 3 percent.
B) 20 percent.
C) 25 percent.
D) 33.3 percent.
Answer: D
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

57) The yield to maturity for a discount bond is ________ related to the current bond price.
A) negatively
B) positively
C) not
D) directly
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills

58) In Japan in 1998 and in the U.S. in 2008, interest rates were negative for a short period of time because investors found it convenient to hold six-month bills as a store of value because
A) of the high inflation rate.
B) these bills sold at a discount from face value.
C) the bills were denominated in small amounts and could be stored electronically.
D) the bills were denominated in large amounts and could be stored electronically.
Answer: D
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills

59) If the interest rate is 5%, what is the present value of a security that pays you $1, 050 next year and $1,102.50 two years from now? If this security sold for $2200, is the yield to maturity greater or less than 5%? Why?
Answer: PV = $1,050/(1. +.05) + $1,102.50/(1 + 0.5)2
PV = $2,000
If this security sold for $2200, the yield to maturity is less than 5%. The lower the interest rate the higher the present value.
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

4.2 The Distinction Between Interest Rates and Returns

1) The ________ is defined as the payments to the owner plus the change in a securitys value expressed as a fraction of the securitys purchase price.
A) yield to maturity
B) current yield
C) rate of return
D) yield rate
Answer: C
Ques Status: Previous Edition

2) Which of the following are true concerning the distinction between interest rates and returns?
A) The rate of return on a bond will not necessarily equal the interest rate on that bond.
B) The return can be expressed as the difference between the current yield and the rate of capital gains.
C) The rate of return will be greater than the interest rate when the price of the bond falls between time t and time t + 1.
D) The return can be expressed as the sum of the discount yield and the rate of capital gains.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills

3) The sum of the current yield and the rate of capital gain is called the
A) rate of return.
B) discount yield.
C) pertuity yield.
D) par value.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills
4) What is the return on a 5 percent coupon bond that initially sells for $1,000 and sells for $1,200 next year?
A) 5 percent
B) 10 percent
C) -5 percent
D) 25 percent
Answer: D
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

5) What is the return on a 5 percent coupon bond that initially sells for $1,000 and sells for $900 next year?
A) 5 percent
B) 10 percent
C) -5 percent
D) -10 percent
Answer: C
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

6) The return on a 5 percent coupon bond that initially sells for $1,000 and sells for $950 next year is
A) -10 percent.
B) -5 percent.
C) 0 percent.
D) 5 percent.
Answer: C
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

7) Suppose you are holding a 5 percent coupon bond maturing in one year with a yield to maturity of 15 percent. If the interest rate on one-year bonds rises from 15 percent to 20 percent over the course of the year, what is the yearly return on the bond you are holding?
A) 5 percent
B) 10 percent
C) 15 percent
D) 20 percent
Answer: C
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

8) When I purchase a 10 percent coupon bond, I calculate a yield to maturity of 8 percent. If I hold this bond to maturity, then my return on this asset is
A) 10 percent.
B) 8 percent.
C) 12 percent.
D) there is not enough information to determine the return.
Answer: B
Ques Status: New
AACSB: Analytic skills
9) If the interest rates on all bonds rise from 5 to 6 percent over the course of the year, which bond would you prefer to have been holding?
A) A bond with one year to maturity
B) A bond with five years to maturity
C) A bond with ten years to maturity
D) A bond with twenty years to maturity
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

10) An equal decrease in all bond interest rates
A) increases the price of a five-year bond more than the price of a ten-year bond.
B) increases the price of a ten-year bond more than the price of a five-year bond.
C) decreases the price of a five-year bond more than the price of a ten-year bond.
D) decreases the price of a ten-year bond more than the price of a five-year bond.
Answer: B
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

11) An equal increase in all bond interest rates
A) increases the return to all bond maturities by an equal amount.
B) decreases the return to all bond maturities by an equal amount.
C) has no effect on the returns to bonds.
D) decreases long-term bond returns more than short-term bond returns.
Answer: D
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

12) Which of the following are generally true of bonds?
A) The only bond whose return equals the initial yield to maturity is one whose time to maturity is the same as the holding period.
B) A rise in interest rates is associated with a fall in bond prices, resulting in capital gains on bonds whose terms to maturity are longer than the holding periods.
C) The longer a bonds maturity, the smaller is the size of the price change associated with an interest rate change.
D) Prices and returns for short-term bonds are more volatile than those for longer-term bonds.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills
13) Which of the following are generally true of all bonds?
A) The longer a bonds maturity, the greater is the rate of return that occurs as a result of the increase in the interest rate.
B) Even though a bond has a substantial initial interest rate, its return can turn out to be negative if interest rates rise.
C) Prices and returns for short-term bonds are more volatile than those for longer term bonds.
D) A fall in interest rates results in capital losses for bonds whose terms to maturity are longer than the holding period.
Answer: B
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills

14) The riskiness of an assets returns due to changes in interest rates is
A) exchange-rate risk.
B) price risk.
C) asset risk.
D) interest-rate risk.
Answer: D
Ques Status: Previous Edition

15) Interest-rate risk is the riskiness of an assets returns due to
A) interest-rate changes.
B) changes in the coupon rate.
C) default of the borrower.
D) changes in the assets maturity.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition

16) Prices and returns for ________ bonds are more volatile than those for ________ bonds, everything else held constant.
A) long-term; long-term
B) long-term; short-term
C) short-term; long-term
D) short-term; short-term
Answer: B
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills

17) There is ________ for any bond whose time to maturity matches the holding period.
A) no interest-rate risk
B) a large interest-rate risk
C) rate-of-return risk
D) yield-to-maturity risk
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills
18) Your favorite uncle advises you to purchase long-term bonds because their interest rate is 10%. Should you follow his advice?
Answer: It depends on where you think interest rates are headed in the future. If you think interest rates will be going up, you should not follow your uncles advice because you would then have to discount your bond if you needed to sell it before the maturity date. Long-term bonds have a greater interest-rate risk.
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills

4.3 The Distinction Between Real and Nominal Interest Rates

1) The ________ interest rate is adjusted for expected changes in the price level.
A) ex ante real
B) ex post real
C) ex post nominal
D) ex ante nominal
Answer: A
Ques Status: Previous Edition

2) The ________ interest rate more accurately reflects the true cost of borrowing.
A) nominal
B) real
C) discount
D) market
Answer: B
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

3) The nominal interest rate minus the expected rate of inflation
A) defines the real interest rate.
B) is a less accurate measure of the incentives to borrow and lend than is the nominal interest rate.
C) is a less accurate indicator of the tightness of credit market conditions than is the nominal interest rate.
D) defines the discount rate.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

4) When the ________ interest rate is low, there are greater incentives to ________ and fewer incentives to ________.
A) nominal; lend; borrow
B) real; lend; borrow
C) real; borrow; lend
D) market; lend; borrow
Answer: C
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills

5) The interest rate that describes how well a lender has done in real terms after the fact is called the
A) ex post real interest rate.
B) ex ante real interest rate.
C) ex post nominal interest rate.
D) ex ante nominal interest rate.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

6) The ________ states that the nominal interest rate equals the real interest rate plus the expected rate of inflation.
A) Fisher equation
B) Keynesian equation
C) Monetarist equation
D) Marshall equation
Answer: A
Ques Status: Previous Edition

7) If the nominal rate of interest is 2 percent, and the expected inflation rate is -10 percent, the real rate of interest is
A) 2 percent.
B) 8 percent.
C) 10 percent.
D) 12 percent.
Answer: D
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

8) In which of the following situations would you prefer to be the lender?
A) The interest rate is 9 percent and the expected inflation rate is 7 percent.
B) The interest rate is 4 percent and the expected inflation rate is 1 percent.
C) The interest rate is 13 percent and the expected inflation rate is 15 percent.
D) The interest rate is 25 percent and the expected inflation rate is 50 percent.
Answer: B
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

9) In which of the following situations would you prefer to be the borrower?
A) The interest rate is 9 percent and the expected inflation rate is 7 percent.
B) The interest rate is 4 percent and the expected inflation rate is 1 percent.
C) The interest rate is 13 percent and the expected inflation rate is 15 percent.
D) The interest rate is 25 percent and the expected inflation rate is 50 percent.
Answer: D
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills
10) If you expect the inflation rate to be 15 percent next year and a one-year bond has a yield to maturity of 7 percent, then the real interest rate on this bond is
A) 7 percent.
B) 22 percent.
C) -15 percent.
D) -8 percent.
Answer: D
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

11) If you expect the inflation rate to be 12 percent next year and a one-year bond has a yield to maturity of 7 percent, then the real interest rate on this bond is
A) -5 percent.
B) -2 percent.
C) 2 percent.
D) 12 percent.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

12) If you expect the inflation rate to be 4 percent next year and a one year bond has a yield to maturity of 7 percent, then the real interest rate on this bond is
A) -3 percent.
B) -2 percent.
C) 3 percent.
D) 7 percent.
Answer: C
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

13) In the United States during the late 1970s, the nominal interest rates were quite high, but the real interest rates were negative. From the Fisher equation, we can conclude that expected inflation in the United States during this period was
A) irrelevant.
B) low.
C) negative.
D) high.
Answer: D
Ques Status: New
AACSB: Reflective thinking skills

14) The interest rate on Treasury Inflation Protected Securities is a direct measure of
A) the real interest rate.
B) the nominal interest rate.
C) the rate of inflation.
D) the rate of deflation.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills
15) Assuming the same coupon rate and maturity length, the difference between the yield on a Treasury Inflation Protected Security and the yield on a nonindexed Treasury security provides insight into
A) the nominal interest rate.
B) the real interest rate.
C) the nominal exchange rate.
D) the expected inflation rate.
Answer: D
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

16) Assuming the same coupon rate and maturity length, when the interest rate on a Treasury Inflation Protected Security is 3 percent, and the yield on a nonindexed Treasury bond is 8 percent, the expected rate of inflation is
A) 3 percent.
B) 5 percent.
C) 8 percent.
D) 11 percent.
Answer: B
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

17) Would it make sense to buy a house when mortgage rates are 14% and expected inflation is 15%? Explain your answer.
Answer: Even though the nominal rate for the mortgage appears high, the real cost of borrowing the funds is -1%. Yes, under this circumstance it would be reasonable to make this purchase.
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills

4.4 Web Appendix: Measuring Interest-Rate Risk: Duration

1) Duration is
A) an assets term to maturity.
B) the time until the next interest payment for a coupon bond.
C) the average lifetime of a debt securitys stream of payments.
D) the time between interest payments for a coupon bond.
Answer: C
Ques Status: Previous Edition

2) Comparing a discount bond and a coupon bond with the same maturity,
A) the coupon bond has the greater effective maturity.
B) the discount bond has the greater effective maturity.
C) the effective maturity cannot be calculated for a coupon bond.
D) the effective maturity cannot be calculated for a discount bond.
Answer: B
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills
3) The duration of a coupon bond increases
A) the longer is the bonds term to maturity.
B) when interest rates increase.
C) the higher the coupon rate on the bond.
D) the higher the bond price.
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills

4) All else equal, when interest rates ________, the duration of a coupon bond ________.
A) rise; falls
B) rise; increases
C) falls; falls
D) falls; does not change
Answer: A
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills

5) All else equal, the ________ the coupon rate on a bond, the ________ the bonds duration.
A) higher; longer
B) higher; shorter
C) lower; shorter
D) greater; longer
Answer: B
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills

6) If a financial institution has 50% of its portfolio in a bond with a five-year duration and 50% of its portfolio in a bond with a seven-year duration, what is the duration of the portfolio?
A) 12 years
B) 7 years
C) 6 years
D) 5 years
Answer: C
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Analytic skills

7) An assets interest rate risk ________ as the duration of the asset ________.
A) increases; decreases
B) decreases; decreases
C) decreases; increases
D) remains constant; increases
Answer: B
Ques Status: Previous Edition
AACSB: Reflective thinking skills

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here