Financial Markets and Institutions Mishkin 8th Edition Test Bank

<< Fundamental Accounting Principles John Wild 22nd Edition Test Bank Foundations of Psychiatric Mental Health Nursing A Clinical Approach 5th Edition by Elizabeth M. Varcarolis Test Bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Financial Markets and Institutions Mishkin 8th Edition Test Bank

Description

Financial Markets and Institutions, 8e (Mishkin)
Chapter 9 Central Banks and the Federal Reserve System

9.1 Multiple Choice

1) Americans fear of centralized power and their distrust of moneyed interests explain why the U.S. did not have a central bank until the
A) 17th century.
B) 18th century.
C) 19th century.
D) 20th century.
Answer: D
Topic: Chapter 9.1 Origins of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

2) Bank panics in 1819, 1837, 1857, 1873, 1884, 1893, and 1907 convinced many that
A) the Federal Reserve needed greater control over the banking system.
B) the Federal Reserve needed greater authority to deal with problem banks.
C) a central bank was needed to prevent future financial panics.
D) both A and B of the above.
Answer: C
Topic: Chapter 9.1 Origins of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

3) The unusual structure of the Federal Reserve System is perhaps best explained by
A) Americans fear of centralized power.
B) the traditional American distrust of moneyed interests.
C) Americans desire to remove control of the money supply from the U.S. Treasury.
D) all of the above.
E) only A and B of the above.
Answer: E
Topic: Chapter 9.1 Origins of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

4) The traditional American distrust of moneyed interests and the fear of centralized power help to explain
A) the failures of the first two experiments in central banking in the United States.
B) the decentralized structure of the Federal Reserve System.
C) why the Board of Governors of the Federal Reserve System is not located in New York.
D) all of the above.
E) only A and B of the above.
Answer: D
Topic: Chapter 9.1 Origins of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

5) The financial panic of 1907 resulted in such widespread bank failures and substantial losses to depositors that the American public finally became convinced that
A) the First Bank of the United States had failed to serve as a lender of last resort.
B) the Second Bank of the United States had failed to serve as a lender of last resort.
C) the Federal Reserve System had failed to serve as a lender of last resort.
D) a central bank was needed to prevent future panics.
Answer: D
Topic: Chapter 9.1 Origins of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

6) Nationwide financial panics in 1873, 1884, 1893, and 1907 might have been avoided had
A) the First Bank of the United States served its intended role of lender of last resort.
B) the Second Bank of the United States not been abolished in 1836 by President Andrew Jackson.
C) the Second Bank of the United States served its intended role of lender of last resort.
D) the Federal Reserve served its intended role of lender of last resort.
Answer: B
Topic: Chapter 9.1 Origins of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

7) The many regional Federal Reserve banks resulted from a compromise between parties favoring
A) the establishment of a central bank and those opposed to its establishment.
B) a private central bank and those favoring a government institution.
C) the establishment of the Board of Governors in Washington, D.C., and those preferring its establishment in New York City.
D) none of the above.
Answer: B
Topic: Chapter 9.1 Origins of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

8) Which of the following is an element of the Federal Reserve System?
A) The Federal Reserve banks
B) The Board of Governors
C) The FDIC
D) All of the above
E) Only A and B of the above
Answer: E
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

9) Which of the following is an element of the Federal Reserve System?
A) The Federal Reserve banks
B) The Board of Governors
C) The FOMC
D) All of the above
Answer: D
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition
10) Which of the following is not an entity of the Federal Reserve System?
A) Federal Reserve banks
B) The FDIC
C) The Board of Governors
D) The Federal Advisory Council
E) Member commercial banks
Answer: B
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

11) Which of the following functions are not performed by any of the twelve regional Federal Reserve banks?
A) Check clearing
B) Conducting economic research
C) Setting interest rates payable on time deposits
D) Issuing new currency
Answer: C
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

12) Which Federal Reserve Bank president always has a vote in the Federal Open Market Committee?
A) Philadelphia
B) New York
C) Boston
D) San Francisco
Answer: B
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

13) Each Fed bank president attends FOMC meetings; although only ________ Fed bank presidents vote on policy, all ________ provide input.
A) three; ten
B) five; ten
C) three; twelve
D) five; twelve
Answer: D
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

14) The ________ Fed bank, with about 25 percent of the systems assets, is the most important of the Federal Reserve banks.
A) Chicago
B) Los Angeles
C) Miami
D) New York
E) Washington, D.C.
Answer: D
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition
15) Member commercial banks have purchased stock in their district Fed banks; the dividend paid by that stock is limited to
A) four percent annually.
B) five percent annually.
C) six percent annually.
D) eight percent annually.
Answer: C
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

16) All ________ are required to be members of the Fed.
A) state-chartered banks
B) nationally chartered banks
C) banks with more than $100 million in assets
D) banks with more than $500 million in assets
Answer: B
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

17) Which of the following banks are required to be members of the Federal Reserve System?
A) State-chartered banks
B) Insured banks
C) Banks having over $500 million in assets
D) None of the above
Answer: D
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

18) Of all commercial banks, about ________ percent belong to the Federal Reserve System.
A) 10
B) 25
C) 33
D) 50
Answer: C
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Updated from Previous Edition

19) Banks subject to reserve requirements set by the Federal Reserve System include
A) only state-chartered banks.
B) only nationally chartered banks.
C) only banks with less than $100 million in assets.
D) only banks with less than $500 million in assets.
E) all banks whether or not they are members of the Federal Reserve System.
Answer: E
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition
20) The Feds support of the Depository Institutions Deregulation and Monetary Control Act of 1980 stemmed in part from its
A) concern over declining Fed membership.
B) belief that all banking regulations should be eliminated.
C) belief that interest rate ceilings were too low.
D) belief that depositors had to become more knowledgeable about banking operations.
Answer: A
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

21) Which of the following are duties of the Board of Governors of the Federal Reserve System?
A) Setting margin requirements, the fraction of the purchase price of securities that has to be paid for with cash.
B) Setting the maximum interest rates payable on certain types of time deposits under Regulation Q.
C) Regulating credit with the approval of the President under the Credit Control Act of 1969.
D) None of the above has been a duty of the Board since the mid-1980s.
Answer: A
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

22) Which of the following are not duties of the Board of Governors of the Federal Reserve System?
A) Setting margin requirements, the fraction of the purchase price of securities that has to be paid for with cash.
B) Setting the maximum interest rates payable on certain types of time deposits under Regulation Q.
C) Approving the discount rate established by the Federal Reserve banks.
D) Representing the United States in negotiations with foreign governments on economic matters.
Answer: B
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

23) The chairman of the Board of Governors of the Federal Reserve System exercises a high degree of control over the board
A) through his ability to set the agenda of the Board and the FOMC.
B) through his role as spokesperson for the Fed with the President and before Congress.
C) because he can veto decisions made by a majority of the other Board members.
D) because of all of the above.
E) because of only A and B of the above.
Answer: E
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition
24) Members of the Board of Governors are
A) chosen by the Federal Reserve Bank presidents.
B) appointed by the newly elected president of the United States, as are cabinet positions.
C) appointed by the president of the United States and confirmed by the Senate as members resign.
D) never allowed to serve more than seven-year terms.
Answer: C
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

25) Each member of the seven-member Board of Governors is appointed by the president and confirmed by the Senate to serve
A) 4-year terms.
B) 6-year terms.
C) 14-year terms.
D) as long as the appointing president remains in office.
Answer: C
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

26) The Board of Governors
A) establishes, within limits, reserve requirements.
B) effectively sets the discount rate.
C) sets margin requirements.
D) does all of the above.
E) does only A and B of the above.
Answer: D
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

27) Although neither ________ nor the ________ is officially set by the Federal Open Market Committee, decisions concerning these policy tools are effectively made by the committee.
A) margin requirements; discount rate
B) margin requirements; federal funds rate
C) reserve requirements; discount rate
D) reserve requirements; federal funds rate
Answer: C
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

28) Although the Federal Open Market Committee does not have formal authority to set ________ and the ________, it does possess the authority in practice.
A) margin requirements; discount rate
B) margin requirements; federal funds rate
C) reserve requirements; discount rate
D) reserve requirements; federal funds rate
Answer: C
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

29) Which of the following are true statements?
A) The FOMC usually meets every six weeks to set monetary policy.
B) The FOMC issues directives to the trading desk at the New York Fed.
C) Designers of the Federal Reserve Act did not envision the use of open market operations as a monetary policy tool.
D) All of the above are true statements.
E) Only A and B of the above are true statements.
Answer: D
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

30) The Federal Open Market Committee consists of
A) the five senior members of the seven-member Board of Governors.
B) the seven members of the Board of Governors and seven presidents of the regional Fed banks.
C) the seven members of the Board of Governors and five presidents of the regional Fed banks.
D) the twelve regional Fed bank presidents and the chairman of the Board of Governors.
Answer: C
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

31) The Federal Reserve entity that determines monetary policy strategy is the
A) Board of Governors.
B) Federal Open Market Committee.
C) Chairman of the Board of Governors.
D) Shadow Open Market Committee.
Answer: B
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

32) Which of the following are true statements?
A) The FOMC usually meets every six weeks to set monetary policy.
B) The FOMC issues directives to the trading desk at the New York Fed.
C) Designers of the Federal Reserve Act did not envision the use of discount lending as a monetary policy tool.
D) All of the above are true statements.
E) Only A and B of the above are true statements.
Answer: E
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

33) The designers of the Federal Reserve Act meant to create a central bank characterized by its
A) system of checks and balances and decentralization of power.
B) strong concentration of power in the hands of a few people.
C) inability to function as a lender of last resort.
D) responsiveness to the electorate.
Answer: A
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition
34) The power within the Federal Reserve was effectively transferred to the Board of Governors by
A) the banking legislation of the Great Depression.
B) Supreme Court decisions in the 1950s.
C) the Depository Institutions Deregulation and Monetary Control Act of 1980.
D) the Treasury-Federal Reserve Accord of 1951.
Answer: A
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

35) Factors that provide the Federal Reserve with a high degree of independence include
A) 14-year terms for members of the Board of Governors.
B) a four-year term for the chairman of the Board of Governors that is not coincident with the presidents term of office.
C) constitutional independence from Congress and the president.
D) all of the above.
E) only A and B of the above.
Answer: E
Topic: Chapter 9.3 How Independent Is the Fed?
Question Status: Previous Edition

36) Federal Reserve independence is thought to
A) introduce a short-term bias to monetary policymaking.
B) lead to better fiscal and monetary policy coordination.
C) introduce longer-run considerations to monetary policymaking.
D) do both A and B of the above.
Answer: C
Topic: Chapter 9.3 How Independent Is the Fed?
Question Status: Previous Edition

37) Members of Congress are able to influence monetary policy, albeit indirectly, through their ability to
A) withhold appropriations from the Board of Governors.
B) withhold appropriations from the Federal Open Market Committee.
C) propose legislation that would force the Fed to submit budget requests to Congress, as must other government agencies.
D) do all of the above.
Answer: C
Topic: Chapter 9.3 How Independent Is the Fed?
Question Status: Previous Edition

38) Although it enjoys a high degree of autonomy, the Fed is still subject to the influence of Congress because
A) Congress can pass legislation that would restrict the Feds independence.
B) Congress can withhold the Feds budget requests.
C) Congress can remove members of the Board of Governors whose views on policy differ from those of key members of Congress.
D) All of the above.
Answer: A
Topic: Chapter 9.3 How Independent Is the Fed?
Question Status: Previous Edition
39) According to the textbook authors, the Fed is
A) remarkably free of the political pressures that influence other government agencies.
B) more responsive to the political pressures that influence other government agencies.
C) probably somewhat constrained in its policymaking by the congressional threat to reduce Fed independence.
D) both A and C of the above.
Answer: D
Topic: Chapter 9.3 How Independent Is the Fed?
Question Status: Previous Edition

40) According to the textbook authors,
A) the Fed appears to be remarkably free of the political pressures that influence other government agencies.
B) since the president can protect the Fed from Congress, the Fed may be responsive to the presidents policy preferences.
C) the Fed appears to be more responsive to the political pressures that influence other government agencies.
D) both A and B of the above.
E) both B and C of the above.
Answer: D
Topic: Chapter 9.3 How Independent Is the Fed?
Question Status: Previous Edition

41) The oldest central bank, founded in 1694, is the
A) Bank of England.
B) Deutsche Bundesbank.
C) Bank of Japan.
D) Federal Reserve System.
Answer: A
Topic: Chapter 9.6 Structure and Independence of Other Foreign Central Banks
Question Status: Previous Edition

42) The newest central bank, which began operations in January 1999, is the
A) European Central Bank.
B) Bank of Argentina.
C) Bank of Korea.
D) Bank of New Zealand.
Answer: A
Topic: Chapter 9.5 Structure and Independence of the European Central Bank
Question Status: Previous Edition

43) Which of the following central banks has the greatest degree of independence?
A) Bank of England
B) European Central Bank
C) Bank of Japan
D) Federal Reserve System
Answer: B
Topic: Chapter 9.5 Structure and Independence of the European Central Bank
Question Status: Previous Edition
44) A trend in recent years is that more and more governments
A) have been granting greater independence to their central banks.
B) have been reducing the independence of their central banks to make them more accountable for poor economic performance.
C) have mandated that their central banks give up multiple policy goals to focus strictly on inflation.
D) have required their central banks to coordinate policies with their ministers of finance.
Answer: A
Topic: Chapter 9.6 Structure and Independence of Other Foreign Central Banks
Question Status: Previous Edition

45) The theory of bureaucratic behavior suggests that the objective of a bureaucracy is to maximize
A) the publics welfare.
B) its own welfare.
C) profits.
D) conflict between the executive and legislative branches of government.
Answer: B
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

46) The theory of bureaucratic behavior suggests that the Federal Reserve will
A) try to avoid a conflict with the president and Congress over increases in interest rates.
B) try to gain regulatory power over more banks.
C) devise clever strategies in an effort to avoid blame for poor economic performance.
D) do all of the above.
Answer: D
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

47) According to the theory of bureaucratic behavior, the objective of bureaucracy is
A) to maximize its own welfare, meaning that it seeks additional power and prestige.
B) to maximize consumers surplus, meaning that it seeks additional regulatory powers.
C) to protect the industry it regulates, meaning that it seeks additional regulatory powers.
D) none of the above.
Answer: A
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

48) According to the theory of bureaucratic behavior,
A) the objective of a bureaucracy is to maximize its own welfare, meaning that it seeks additional power and prestige.
B) the bureaucracy will fight vigorously to preserve its autonomy; thus, it will attempt to avoid conflict with the president and Congress.
C) the bureaucracy will support legislation that gives it additional regulatory power.
D) all of the above describe bureaucratic behavior.
Answer: D
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition
49) The theory of bureaucratic behavior when applied to the Fed helps to explain why the Fed
A) resists so vigorously congressional attempts to limit the central banks autonomy.
B) is secretive about the conduct of future monetary policy.
C) sought less control over banks in the 1980s.
D) all of the above.
E) only A and B of the above.
Answer: E
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

50) The theory of bureaucratic behavior when applied to the Fed helps to explain why the Fed
A) is supportive of congressional attempts to limit the central banks autonomy.
B) is secretive about the conduct of future monetary policy.
C) sought less control over banks in the 1980s.
D) is willing to take on powerful groups that may threaten its autonomy.
Answer: B
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

51) The strongest argument for an independent Federal Reserve rests on the view that subjecting the Fed to more political pressures would impart
A) an inflationary bias to monetary policy.
B) a deflationary bias to monetary policy.
C) a disinflationary bias to monetary policy.
D) a countercyclical bias to monetary policy.
Answer: A
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

52) Politicians in a democratic society may be shortsighted because of their desire to win reelection; thus, the political process can
A) impart an inflationary bias to monetary policy.
B) impart a deflationary bias to monetary policy.
C) generate a political business cycle in which, just before an election, expansionary policies are pursued to lower unemployment and interest rates.
D) cause both A and C of the above to occur.
Answer: D
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

53) The case for Federal Reserve independence includes the idea that
A) political pressure would impart an inflationary bias to monetary policy.
B) a politically insulated Fed would be more concerned with long-run objectives and thus be a defender of a sound dollar and a stable price level.
C) a Federal Reserve under the control of Congress or the president might make the so-called political business cycle more pronounced.
D) all of the above.
Answer: D
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

54) The case for Federal Reserve independence includes the idea that
A) a politically insulated Fed would be more concerned with long-run objectives and thus be a defender of a sound dollar and a stable price level.
B) a Federal Reserve under the control of Congress or the president might make the so-called political business cycle more pronounced.
C) the principal-agent problem is perhaps worse for the Fed than for congressmen since the former does not answer to the voters on election day.
D) only A and B of the above.
Answer: D
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

55) The case for Federal Reserve independence does not include the idea that
A) political pressure would impart an inflationary bias to monetary policy.
B) a politically insulated Fed would be more concerned with long-run objectives and thus be a defender of a sound dollar and a stable price level.
C) policy is always performed better by an elite group such as the Fed.
D) a Federal Reserve under the control of Congress or the president might make the so-called political business cycle more pronounced.
Answer: C
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

56) The case for Federal Reserve independence does not include the idea that
A) political pressure would impart an inflationary bias to monetary policy.
B) the principal-agent problem is perhaps worse for the Fed than for congressmen since the former does not answer to the voters on election day.
C) a politically insulated Fed would be more concerned with long-run objectives and thus be a defender of a sound dollar and a stable price level.
D) a Federal Reserve under the control of Congress or the president might make the so-called political business cycle more pronounced.
Answer: B
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

57) Advocates of Fed independence fear that subjecting the Fed to direct presidential or congressional control would
A) impart an inflationary bias to monetary policy.
B) force monetary authorities to sacrifice the long-run objective of price stability.
C) make the so-called political business cycle even more pronounced.
D) do all of the above.
E) do only A and B of the above.
Answer: D
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

58) Advocates of Fed independence fear that subjecting the Fed to direct presidential or congressional control would
A) impart an inflationary bias to monetary policy.
B) force monetary authorities to sacrifice the long-run objective of price stability.
C) make the so-called political business cycle less pronounced.
D) do all of the above.
E) do only A and B of the above.
Answer: E
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

59) Supporters of the current system of Fed independence believe that a less autonomous Fed would
A) adopt a long-run bias toward policymaking.
B) pursue overly expansionary monetary policies.
C) be more likely to create a political business cycle.
D) do only B and C of the above.
Answer: D
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

60) Critics of the current system of Fed independence contend that
A) the current system is undemocratic.
B) voters have too much say about monetary policy.
C) the president has too much control over monetary policy on a day-to-day basis.
D) all of the above are true.
Answer: A
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

61) Critics of Fed independence argue
A) that it is undemocratic to have monetary policy controlled by an elite group responsible to no one.
B) that an independent Fed conducts monetary policy with a consistent inflationary bias.
C) that the Fed, since it does not face a binding budget constraint, spends too much of its earnings.
D) only A and B of the above.
Answer: A
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

62) Critics of Fed independence argue
A) that it is undemocratic to have monetary policy controlled by an elite group responsible to no one.
B) that independence seemingly does little to guarantee good monetary policy.
C) that its independence may encourage the Fed to pursue a course of narrow self-interest rather than the public interest.
D) all of the above.
Answer: D
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition
63) Instrument independence means the central bank is free from
A) political pressure regarding how it uses the tools of monetary policy.
B) political pressure regarding the goals it pursues.
C) both A and B of the above.
D) neither A nor B of the above.
Answer: A
Topic: Chapter 9.3 How Independent Is the Fed?
Question Status: Previous Edition

64) Suppose legislation requiring the Fed to keep the inflation rate between 1.5% and 2.5% per year is passed by Congress. This law restricts the Feds
A) instrument independence.
B) goal independence.
C) both A and B of the above.
D) neither A nor B of the above.
Answer: B
Topic: Chapter 9.3 How Independent Is the Fed?
Question Status: Previous Edition

65) Cross-country evidence suggests that an increase in central bank independence results in a ________ inflation rate and ________ unemployment.
A) lower; higher
B) lower; no worse
C) higher; lower
D) higher; higher
Answer: B
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

66) The Board of Governors of the Federal Reserve System
A) appoint three directors to each Federal Reserve Bank.
B) elect six members to member commercial banks.
C) both of the above.
D) none of the above.
Answer: A
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

67) The Federal Advisory Council has ________ member(s) from each district.
A) one
B) two
C) three
D) can have any number of
Answer: A
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition
68) The three largest Federal Reserve banks in terms of assets are those of New York, Chicago, and
A) Atlanta.
B) Los Angeles.
C) Baltimore.
D) San Francisco.
Answer: D
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

69) The directors of a district bank are classified into three categories: A, B, and C. The three B directors are
A) professional bankers.
B) prominent leaders from industry, labor, agriculture, or the consumer sector.
C) elected by the board of governors to represent the public interest.
D) all of the above.
Answer: B
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

70) The 12 Federal Reserve banks are involved in monetary policy in which of the following ways?
A) Their directors establish the discount rate.
B) They decide which banks can obtain discount loans from the Federal Reserve Bank.
C) Their directors select one commercial banker from each banks district to serve on the Federal Advisory Council.
D) all of the above.
Answer: D
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

71) The ________ of the Board of Governors is the spokesperson for the Fed.
A) chairman
B) president
C) either of the above can be the spokesperson
D) neither of the above
Answer: A
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

72) Currently, there are ________ countries that are members of the European Monetary Union.
A) 10
B) 17
C) 15
D) 20
Answer: B
Topic: Chapter 9.5 Structure and Independence of the European Central Bank
Question Status: Updated from Previous Edition
9.2 True/False

1) The unusual structure of the Federal Reserve System is best explained by Americans fear of centralized power.
Answer: TRUE
Topic: Chapter 9.1 Origins of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

2) Rapid money supply growth and uncontrollable inflation were among the factors which motivated the creation of the Federal Reserve System.
Answer: FALSE
Topic: Chapter 9.1 Origins of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

3) The Washington, D.C. Fed bank, with over 30 percent of the systems assets, is the most important Federal Reserve Bank.
Answer: FALSE
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

4) The FOMC is an element of the Federal Reserve System.
Answer: TRUE
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

5) All nationally chartered banks are required to be members of the Fed.
Answer: TRUE
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

6) Each member of the seven-member Board is appointed by the president and confirmed by the Senate to serve 14-year terms.
Answer: TRUE
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

7) The Board of Governors sets reserve requirements.
Answer: TRUE
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

8) Monetary policy is set by the Board of Governors.
Answer: FALSE
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

9) Federal Reserve monetary policy decisions must be approved by the Secretary of the Treasury before they may be implemented.
Answer: FALSE
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition
10) The FOMC issues directives to the trading desk at the New York Fed.
Answer: TRUE
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

11) Critics of the current system of Fed independence contend that the president has too much control over monetary policy on a day-to-day basis.
Answer: FALSE
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

12) Countries with more independent central banks have lower inflation rates, but these have come at the expense of greater output fluctuations.
Answer: FALSE
Topic: Chapter 9.6 Structure and Independence of Other Foreign Central Banks
Question Status: Previous Edition

13) Announcing the FOMCs policy decision immediately after the FOMC meeting is an example of how Fed policymaking has become more transparent.
Answer: TRUE
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

14) The Fed has goal independence but not instrument independence.
Answer: FALSE
Topic: Chapter 9.3 How Independent Is the Fed?
Question Status: Previous Edition

15) The Federal Reserve banks act as liaisons between the business community and the Federal Reserve System.
Answer: TRUE
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

16) The FOMC does not actually carry out securities purchases or sales.
Answer: TRUE
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

17) In the ECB, the Governing Council has the right to vote, and this right is taken very seriously, with all important matters decided by a majority vote.
Answer: FALSE
Topic: Chapter 9.5 Structure and Independence of the European Central Bank
Question Status: New Question

9.3 Essay

1) Former Congressman Jack Kemp reportedly once said that he wanted to become the most powerful man in Washington, D.C.the chairman of the Board of Governors of the Federal Reserve System. What does Representative Kemps comment imply about the power of the chairman of the Federal Reserve? Do you think he may have been exaggerating? Explain.
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

2) Former Board of Governors chairman Paul Volcker reportedly once said that the Federal Reserve is free to pursue any policy it desires, as long as it convinces Congress that such a policy is reasonable. What does Volckers comment suggest about the independence of the Fed? Explain.
Topic: Chapter 9.3 How Independent Is the Fed?
Question Status: Previous Edition

3) What are the factors that promote the independence of the Federal Reserve?
Topic: Chapter 9.3 How Independent Is the Fed?
Question Status: Previous Edition

4) What factors limit the independence of the Federal Reserve?
Topic: Chapter 9.3 How Independent Is the Fed?
Question Status: Previous Edition

5) What are the arguments for and against an independent Fed?
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

6) What is the theory of bureaucratic behavior? What types of behavior does it predict the Fed might undertake?
Topic: Chapter 9.4 Should the Fed Be Independent?
Question Status: Previous Edition

7) In recent years, has Fed policymaking become more or less transparent? Why?
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

8) Describe the structure and responsibility for policy tools in The Federal Reserve System.
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

9) Discuss similarities and differences between Ben Bernanke and Alan Greenspan in their respective roles as chairman of the Federal Reserve Board.
Topic: Chapter 9.2 Structure of the Federal Reserve System
Question Status: Previous Edition

10) How did the current Federal Reserve System evolve? What aspects of the American experience with a central bank were important in shaping the current structure of the Fed?
Topic: Chapter 9.1 Origins of the Federal Reserve System
Question Status: New Question
11) Describe similarities and differences between the ECB and the US Fed.
Topic: Chapter 9.5 Structure and Independence of the European Central Bank
Question Status: New Question

12) Are central banks in other nations moving toward more or less independence? Why?
Topic: Chapter 9.6 Structure and Independence of Other Foreign Central Banks
Question Status: New Question

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here