Human Biology Concepts and Current Issues 7th Edition By Johnson-Test Bank

<< Solution manual For The Power of Logic 5th Edition by Howard-Snyder Human Development A Cultural Approach 1st Edition By Arnett-Test Bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Human Biology Concepts and Current Issues 7th Edition By Johnson-Test Bank

Description

WITH ANSWERS
Human Biology Concepts and Current Issues 7th Edition By Johnson-Test Bank

Human Biology, 7e (Johnson)

Chapter 2   The Chemistry of Living Things

 

2.1   Multiple Choice Questions

 

1) Which one of the following characteristics applies to both living organisms and nonliving things?

  1. A) composed of matter
  2. B) capable of reproduction
  3. C) capable of storing energy for later use
  4. D) capable of growth
  5. E) composed of cells

Answer:  A

Topic:  Sec. 2.0

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

2) Which one of the following is the study of matter and the energy that causes matter to combine, break apart, and recombine in everything living and nonliving?

  1. A) biology
  2. B) geology
  3. C) chemistry
  4. D) physics

Answer:  C

Topic:  Sec. 2.0

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

3) ________ is the capacity to do work, the capacity to cause some change in matter.

  1. A) Energy
  2. B) Atom
  3. C) Matter
  4. D) Molecule

Answer:  A

Topic:  Sec. 2.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

4) A mad scientist has ripped apart an atom and collected all the subatomic particles located in the nucleus of the atom. Which one of the following has he collected?

  1. A) electrons
  2. B) protons
  3. C) protons and neutrons
  4. D) electrons and protons
  5. E) neutrons and electrons

Answer:  C

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Application/Analysis

 

5) Which one of the following statements is TRUE regarding the structure of the atom?

  1. A) The nucleus is composed of equal numbers of positively charged particles and negatively charged particles.
  2. B) All electrons are located at the same distance from the nucleus.
  3. C) In small elements, such as carbon, electrons have a positive charge; in larger elements, such as barium, electrons have a negative charge.
  4. D) Most of the mass of an atom is due to its protons and neutrons.
  5. E) Neutrons carry a negative charge.

Answer:  D

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

6) Which one of the following statements CORRECTLY describes the relationship between an atom and an element?

  1. A) An element is the fundamental unit of an atom.
  2. B) An element is composed of atoms that are joined together by ionic and covalent bonds.
  3. C) An atom is composed of different elements that are joined together by ionic and covalent bonds.
  4. D) An atom is the smallest unit of an element that demonstrates all of the properties of that element.

Answer:  D

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

7) The total number of protons and neutrons in an atom can best be determined by

  1. A) atomic mass
  2. B) the subscript number following the chemical symbol
  3. C) atomic number
  4. D) the charge of the atom
  5. E) the chemical symbol

Answer:  A

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

8) Isotopes of an element have the same ________, but different ________.

  1. A) number of electron shells, numbers of protons
  2. B) atomic number, atomic masses
  3. C) number of neutrons, numbers of protons
  4. D) atomic mass, atomic numbers
  5. E) name, chemical symbols

Answer:  B

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

9) Radioisotopes have a number of uses in science and medicine. These uses include which one of the following?

  1. A) repairing damaged heart tissue
  2. B) dating fossils and treating cancer
  3. C) providing the power supply in heart pacemakers
  4. D) treating asthma and regulating nerve transmission
  5. E) curing diabetes

Answer:  B

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

10) Chlorine has an atomic number of 17 and an atomic mass of 35. Therefore, chlorine has ________ electrons and ________ neutrons.

  1. A) 17, 18
  2. B) 18, 17
  3. C) 17, 35
  4. D) 35, 17
  5. E) 18, 18

Answer:  A

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Application/Analysis

 

11) Which one of the following is TRUE regarding electrons, shells, and energy?

  1. A) Electrons are located in shells around the nucleus.
  2. B) Electrons are attracted to each other because they have the same charge.
  3. C) In order for an electron to move closer to the nucleus, it must absorb energy.
  4. D) The innermost electron shell has the most potential energy.
  5. E) As an electron moves to a shell further from the nucleus, it loses energy.

Answer:  A

Topic:  Sec. 2.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

12) Which one of the following is a molecule?

  1. A) NaCl
  2. B) O
  3. C) C
  4. D) Lead
  5. E) N

Answer:  A

Topic:  Sec. 2.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

13) ________ bonds hold the hydrogens to the oxygen within a water molecule, and ________ bonds attract one water molecule to other water molecules.

  1. A) Ionic, hydrogen
  2. B) Hydrogen, ionic
  3. C) Hydrogen, covalent
  4. D) Covalent, hydrogen
  5. E) Ionic, covalent

Answer:  C

Topic:  Sec. 2.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

14) Ions in body fluids of a human are referred to as

  1. A) electrolytes
  2. B) osmolytes
  3. C) isotopes
  4. D) atoms

Answer:  A

Topic:  Sec. 2.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

15) Which one of the following is TRUE regarding water?

  1. A) Each molecule of water consists of two atoms of hydrogen and one atom of oxygen covalently bonded to each other.
  2. B) The oxygen side of the water molecule is partially positive.
  3. C) Water is a type of ion.
  4. D) Electrons are shared equally between the atoms of water.
  5. E) Water molecules are attracted to each other by ionic bonds.

Answer:  A

Topic:  Sec. 2.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

16) Each of the following statements is TRUE regarding hydrogen bonds EXCEPT which one?

  1. A) Hydrogen bonds hold the two strands of DNA together.
  2. B) Hydrogen bonds are responsible for the attraction of Na+to Cl-.
  3. C) Hydrogen bonds are responsible for some aspects of the three-dimensional structure of proteins.
  4. D) Hydrogen bonds form between different water molecules.

Answer:  B

Topic:  Sec. 2.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

17) Molecules such as water are referred to as ________ because they are electrically neutral overall but still have partially charged regions.

  1. A) electrolytes
  2. B) polar molecules
  3. C) ions
  4. D) covalently charged
  5. E) isotopes

Answer:  B

Topic:  Sec. 2.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

18) Water is an excellent solvent for biological systems because

  1. A) it can maintain a relatively unstable temperature for chemical reactions to occur.
  2. B) compounds with ionic bonds as well as those with polar covalent bonds readily dissolve in water.
  3. C) it is semisolid at body temperature, preventing it from flowing freely through the human body.
  4. D) it can rearrange its bonds, forming covalent bonds with other molecules once dissolved.

Answer:  B

Topic:  Sec. 2.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

19) A solution has been prepared by mixing glucose in water. Which one of the following statements CORRECTLY describes this solution?

  1. A) Both water and glucose are solutes.
  2. B) Both water and glucose are solvents.
  3. C) Water is the solute, and glucose is the solvent.
  4. D) Water is the solvent, and glucose is the solute.

Answer:  D

Topic:  Sec. 2.3

Skill:  Application/Analysis

 

20) A solution with a pH of 6 has ________ times as many hydrogen ions as a solution with a pH of 8.

  1. A) 1,000
  2. B) 10
  3. C) 100
  4. D) 10,000
  5. E) 100,000

Answer:  C

Topic:  Sec. 2.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

21) A student measuring the pH of the water in a fish tank found it to have a pH of 8. Which one of the following statements is TRUE regarding that solution?

  1. A) The water is alkaline.
  2. B) The water does not contain hydrogen ions.
  3. C) The water contains equal numbers of hydrogen ions and hydroxyl ions.
  4. D) The water is highly acidic.
  5. E) The water is more alkaline than a solution with a pH of 10.

Answer:  A

Topic:  Sec. 2.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

22) Body fluids in humans have a high buffering capacity because of

  1. A) the presence of the bicarbonate/carbonic acid buffer system
  2. B) the natural result of water as a solvent
  3. C) hydrogen bonding between water molecules in biological fluids
  4. D) shifts in blood pH that are required to maintain homeostasis

Answer:  A

Topic:  Sec. 2.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

23) Each of the following statements about carbon is TRUE EXCEPT which one?

  1. A) All organic molecules contain carbon.
  2. B) Carbon atoms form four covalent bonds.
  3. C) Carbon atoms form diverse molecules that may be linear, branched, or circular.
  4. D) Carbon can form strong hydrogen bonds with other elements.
  5. E) Carbon can form bonds with hydrogen, oxygen, nitrogen, as well as another carbon atom.

Answer:  D

Topic:  Sec. 2.5

Skill:  Knowledge/Comprehension

24) Which one of the following is TRUE regarding macromolecules?

  1. A) Cells cannot use macromolecules to signal other cells.
  2. B) An example of a macromolecule is H2
  3. C) Cells produce macromolecules by the process of hydrolysis.
  4. D) Macromolecules are broken down by hydration synthesis.
  5. E) Cells use certain macromolecules to store energy.

Answer:  E

Topic:  Sec. 2.5

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

25) Which one of the following statements accurately describes hydrolysis reactions in biological systems?

  1. A) Hydrolysis reactions enable the breakdown of food molecules during digestion.
  2. B) Hydrolysis reactions enable small molecules to be joined to form larger molecules.
  3. C) Hydrolysis reactions generally require substantial input of energy.
  4. D) Hydrolysis reactions are spontaneous and dont require catalysis by enzymes.
  5. E) Hydrolysis reactions generally occur for the purpose of energy storage.

Answer:  A

Topic:  Sec. 2.5

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

26) Carbohydrates have which one of the following characteristics?

  1. A) They are composed of carbon, hydrogen, nitrogen, and oxygen.
  2. B) They release energy when their peptide bonds are broken.
  3. C) They are indigestible by most organisms.
  4. D) They contain carbon, hydrogen, and oxygen in a ratio of 1-2-1.
  5. E) They are able to store and transmit genetic information.

Answer:  D

Topic:  Sec. 2.5

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

27) Which one of the following is a very important source of energy for nearly all cells?

  1. A) cellulose
  2. B) deoxyribose
  3. C) starch
  4. D) glucose
  5. E) ribose

Answer:  D

Topic:  Sec. 2.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

28) Which one of the following is an oligosaccharide?

  1. A) glucose
  2. B) DNA
  3. C) maltose
  4. D) starch
  5. E) ribose

Answer:  C

Topic:  Sec. 2.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

29) Sucrose is an oligosaccharide made up of which one of the following sugars?

  1. A) glucose and glucose
  2. B) deoxyribose and ribose
  3. C) starch and glycogen
  4. D) maltose and glucose
  5. E) glucose and fructose

Answer:  E

Topic:  Sec. 2.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

30) Lipids are important to biological systems because

  1. A) they are solid at body temperature so they stabilize membranes
  2. B) some lipid types are potentially large sources of energy to perform cellular work
  3. C) most help to buffer aqueous solutions in the body
  4. D) all lipids are very soluble in water
  5. E) they are able to store and transmit genetic information

Answer:  B

Topic:  Sec. 2.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

31) Which one of the following molecules is stored in adipose tissue and serves as an important source of energy for the human body?

  1. A) glucose
  2. B) steroids
  3. C) glycogen
  4. D) triglycerides
  5. E) phospholipids

Answer:  D

Topic:  Sec. 2.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

32) Which one of the following is a lipid?

  1. A) cholesterol
  2. B) alanine
  3. C) maltose
  4. D) glycogen
  5. E) cellulose

Answer:  A

Topic:  Sec. 2.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

33) The most important physical characteristic of lipids with regard to living organisms is that they

  1. A) are hydrophobic
  2. B) are very large and therefore difficult to store
  3. C) dissolve easily in water
  4. D) are typically a form of waste product that is difficult to eliminate
  5. E) are denser than water

Answer:  A

Topic:  Sec. 2.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

34) Which one of the following forms a bilayer structure that is found in cell membranes?

  1. A) triglycerides
  2. B) amino acids
  3. C) cholesterol
  4. D) phospholipids
  5. E) saturated fats

Answer:  D

Topic:  Sec. 2.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

35) Pancreatic cells make insulin, which is a type of protein. These cells use ________ in order to synthesize insulin by the process of ________.

  1. A) oligosaccharides, hydrolysis
  2. B) nucleotides, condensation
  3. C) amino acids, dehydration synthesis
  4. D) fatty acids and glycerol, hydrolysis
  5. E) monosaccharides, dehydration synthesis

Answer:  C

Topic:  Sec. 2.8

Skill:  Application/Analysis

 

36) Each amino acid is composed of a central carbon that forms covalent bonds with four other atoms/molecules. These atoms/molecules include each of the following EXCEPT which one?

  1. A) an R group
  2. B) an A group
  3. C) an amino group
  4. D) a hydrogen atom
  5. E) a carboxyl group

Answer:  B

Topic:  Sec. 2.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

37) Alpha helices and beta sheets are characteristic of protein

  1. A) primary structure
  2. B) secondary structure
  3. C) tertiary structure
  4. D) quaternary structure
  5. E) enzymatic structure

Answer:  B

Topic:  Sec. 2.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

38) Which one of the following is a function of a protein?

  1. A) stores genetic material and enables its transmission to the next generation
  2. B) acts as a catalyst, speeding up chemical reactions
  3. C) is a major subunit of cellulose
  4. D) is a primary structural component of a cell membrane
  5. E) provides energy for a muscle contraction

Answer:  B

Topic:  Sec. 2.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

39) Which one of the following is TRUE regarding enzymes?

  1. A) Enzyme function is not affected by changes in temperature or pH.
  2. B) Enzymes slow the rate of chemical reactions in living systems.
  3. C) Enzymes are consumed in a chemical reaction, so an organism must constantly replace these enzymes.
  4. D) Each enzyme catalyzes one specific reaction or group of reactions.
  5. E) Enzymes convert products into reactants.

Answer:  D

Topic:  Sec. 2.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

40) Which one of the following is needed to synthesize a new strand of DNA?

  1. A) lipids
  2. B) glucose
  3. C) amino acids
  4. D) nucleotides
  5. E) ribose

Answer:  D

Topic:  Sec. 2.9

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

41) DNA differs from RNA in that DNA

  1. A) is single stranded
  2. B) contains deoxyribose
  3. C) is made up of nucleotides
  4. D) contains cytosine
  5. E) contains phosphates

Answer:  B

Topic:  Sec. 2.9

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

42) A research student is analyzing the nucleic acid of a virus. He finds that the nucleic acid contains thymine. From this it can be concluded that the nucleic acid

  1. A) contains uracil
  2. B) contains ribose
  3. C) is actually a protein
  4. D) contains glucose
  5. E) is a strand of DNA

Answer:  E

Topic:  Sec. 2.9

Skill:  Application/Analysis

 

43) Which one of the following is TRUE regarding nucleotides?

  1. A) There are three different DNA nucleotides.
  2. B) DNA nucleotides are assembled into RNA by the process of dehydration synthesis.
  3. C) DNA nucleotides contain deoxyribose; RNA nucleotides contain sucrose.
  4. D) Nucleotides are bonded together by covalent bonds between the sugars and the phosphates.
  5. E) A DNA nucleotide could be made up of ribose, a phosphate, and cytosine.

Answer:  D

Topic:  Sec. 2.9

Skill:  Knowledge/Comprehension

44) Which one of the following occurs when a phosphate is removed from an ATP molecule?

  1. A) Energy is added to the ATP molecule to form ADP.
  2. B) Oxygen produced in the reaction causes the molecule to explode.
  3. C) Energy is released for cell work.
  4. D) Chemical reactions stop in a cell due to lack of an energy source.
  5. E) Fat is converted to protein.

Answer:  C

Topic:  Sec. 2.10

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

45) Proteins that function as a catalyst

  1. A) slow down the speed at which chemical reactions occur, but do not alter the final products formed
  2. B) facilitate chemical reactions by altering the final products formed
  3. C) maintain primary structure
  4. D) can participate only in reactions that synthesize new products
  5. E) are referred to as enzymes

Answer:  E

Topic:  Sec. 2.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

46) A student has isolated a large compound (macromolecule) from cells. Chemical analysis of the compound shows that it is made up of the following elements: carbon, hydrogen, oxygen, nitrogen, and sulfur. To which group of macromolecules does this compound most likely belong?

  1. A) carbohydrate
  2. B) protein
  3. C) nucleic acid
  4. D) lipid
  5. E) aqueous

Answer:  B

Topic:  Sec. 2.6-2.9

Skill:  Application/Analysis

 

47) A student has isolated a large compound (macromolecule) from cells. Chemical analysis of the compound shows that it is made up of the following elements: carbon, hydrogen, oxygen, nitrogen, and phosphorus. To which group of macromolecules does this compound most likely belong?

  1. A) carbohydrate
  2. B) protein
  3. C) nucleic acid
  4. D) lipid
  5. E) aqueous

Answer:  C

Topic:  Sec. 2.6-2.9

Skill:  Application/Analysis

 

2.2   True/False Questions

 

1) Electrons are smaller than protons, are negatively charged, and orbit the nucleus.

Answer:  TRUE

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

2) All matter is made up of atoms.

Answer:  TRUE

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

3) If the number of protons in an atom equals the number of electrons in the atom, the atom is an ion.

Answer:  FALSE

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

4) Atoms with either more or fewer neutrons than the usual number for an element are referred to as isotopes.

Answer:  TRUE

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

5) Potential energy is energy that has not been used yet, but has the potential to do work.

Answer:  TRUE

Topic:  Sec. 2.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

6) When water is released from a dam, potential energy is converted to chemical energy.

Answer:  FALSE

Topic:  Sec. 2.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

 

7) The type of bond indicated by the dotted lines in the figure above is a hydrogen bond.

Answer:  TRUE

Topic:  Sec. 2.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

8) The difference between water molecules in liquid water and water molecules in ice is in the number of covalent bonds that form.

Answer:  FALSE

Topic:  Sec. 2.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

9) During intense exercise, you produce a lot of heat energy, yet your body temperature rises only in small increments. This temperature stability is because water in body fluids releases the heat very quickly.

Answer:  FALSE

Topic:  Sec. 2.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

10) One of the most important buffer pairs in blood is carbonic acid and bicarbonate because they regulate the pH of blood by absorbing and releasing hydrogen ions as needed.

Answer:  TRUE

Topic:  Sec. 2.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

11) The more buffers present in a body fluid, the more likely that the blood pH will change after absorbing nutrients during digestion.

Answer:  FALSE

Topic:  Sec. 2.4

Skill:  Application/Analysis

 

 

12) Because carbon requires four additional electrons to fill its outermost shell, it has a natural tendency to form four covalent bonds with other atoms, making it an ideal element for forming structures in living cells.

Answer:  TRUE

Topic:  Sec. 2.5

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

13) The figure above shows a triglyceride that contains unsaturated fatty acids.

Answer:  FALSE

Topic:  Sec. 2.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

 

14) The figure above shows a triglyceride that is liquid at room temperature.

Answer:  TRUE

Topic:  Sec. 2.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

15) If your blood pH is lowered significantly, many proteins will not be able to fold correctly. The result will be decreased enzyme function throughout the body.

Answer:  TRUE

Topic:  Sec. 2.8

Skill:  Application/Analysis

 

2.3   Matching Questions

 

Match each of the following descriptions to the appropriate term. Each term may be used only once.

 

  1. A) molecules
  2. B) nucleic acids
  3. C) chemical bonds
  4. D) atom
  5. E) elements
  6. F) proton
  7. G) electrons
  8. H) carbohydrates
  9. I) amino acids
  10. J) matter
  11. K) isotopes
  12. L) lipids

 

1) a component of an atom that carries a positive charge

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

2) the smallest unit of matter that can take part in a chemical reaction

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

3) anything that has mass and occupies space

Topic: Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

4) attractive forces between atoms in molecules

Topic:  Sec. 2.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

5) different forms of the same element that differ in their number of neutrons

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

6) steroids, triglycerides

Topic:  Sec. 2.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

7) matter that cannot be broken down

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

8) DNA, RNA

Topic:  Sec. 2.9

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

9) water, sodium chloride, carbon dioxide

Topic:  Sec. 2.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

10) alanine, glycine, cysteine

Topic:  Sec. 2.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

11) glucose, cellulose, glycogen

Topic:  Sec. 2.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

12) part of an atom that may participate in bonding with another atom

Topic:  Sec. 2.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

Answers: 1) F 2) D 3) J 4) C 5) K 6) L 7) E 8) B 9) A 10) I 11) H 12) G

 


Match the following.

 

  1. A) unsaturated fat
  2. B) saturated fat
  3. C) glucose
  4. D) glycogen
  5. E) cellulose
  6. F) DNA
  7. G) cholesterol
  8. H) polypeptide

 

13) a double strand of nucleotides; stores genetic information

Topic: Sec. 2.9

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

14) lipid that stabilizes membranes and is a precursor to many hormones

Topic: Sec. 2.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

15) dominant energy source used by cells

Topic:  Sec. 2.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

16) major structural polysaccharide produced by plants

Topic:  Sec. 2.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

17) a molecule consisting of glycerol plus fatty acid chains with two hydrogen atoms per carbon atom; solid at room temperature

Topic:  Sec. 2.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

18) a polysaccharide stored in the human body

Topic:  Sec. 2.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

19) a strand of 3 to 100 amino acids

Topic:  Sec. 2.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

20) a triglyceride that has double bonds in its fatty acids and is a liquid at room temperature

Topic:  Sec. 2.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

Answers: 13) F 14) G 15) C 16) E 17) B 18) D 19) H 20) A

 

 

2.4   Short Answer Questions

 

Use the letters from the figure below to answer the following questions.

 

 

 

1) The subatomic particles ________ and ________ have approximately the same mass.

Answer:  B, C

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

2) Isotopes of this element would differ in the number of ________.

Answer:  B

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

3) In order for this atom to be electrically neutral, the number of subatomic particles labeled A in the figure would have to equal the number of ________.

Answer:  C

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

4) The label ________ points to a neutron.

Answer:  B

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

5) In order for this atom to develop a positive charge, it would have to lose ________.

Answer:  A

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

6) The number of subatomic particles ________ is the atomic number of that atom.

Answer:  C

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

7) All things on Earth are made up of ________, which is defined as anything that has mass and occupies space.

Answer:  matter

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

8) The pure form of matter that cannot be broken down into a simpler form is a(n) ________.

Answer:  element

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

9) Protons and neutrons are located in the ________ of an atom.

Answer:  nucleus

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

10) In the atom, electrons are located in clouds, with negative charges around the nucleus; these are called ________.

Answer:  shells

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

11) Isotopes that give off energy and emit particles are known as ________.

Answer:  radioisotopes

Topic:  Sec. 2.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

12) Water held behind a dam has a large amount of ________ energy.

Answer:  potential

Topic:  Sec. 2.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

13) An electrically charged molecule or atom is a(n) ________.

Answer:  ion

Topic:  Sec. 2.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

14) Molecules that are polar and attracted to water are ________; molecules that are nonpolar and therefore not attracted to water are ________.

Answer:  hydrophilic, hydrophobic

Topic:  Sec. 2.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

15) Evaporation of water from the skin results in a(n) ________ in body temperature.

Answer:  decrease

Topic:  Sec. 2.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

16) Molecules that give up or donate hydrogen ions are ________.

Answer:  acids

Topic:  Sec. 2.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

17) The acidity or alkalinity of a solution can be measured in terms of ________.

Answer:  pH

Topic:  Sec. 2.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

18) Which solution has more free hydrogen ions: pH = 9 or pH = 3?

Answer:  pH = 3

Topic:  Sec. 2.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

19) The normal pH of human blood falls within a range that is near a(n) ________ pH.

Answer:  neutral

Topic:  Sec. 2.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

20) A substance that helps to maintain a stable pH is a(n) ________.

Answer:  buffer

Topic:  Sec. 2.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

21) Large organic molecules that are composed of thousands of smaller molecules bonded to one another are known as ________.

Answer:  macromolecules

Topic:  Sec. 2.5

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

22) The process by which cells break down organic macromolecules into their subunits is ________.

Answer:  hydrolysis

Topic:  Sec. 2.5

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

23) In order for a cell to produce a fat, it must have one molecule of ________ and three ________.

Answer:  glycerol, fatty acids

Topic:  Sec. 2.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

24) A diet rich in ________ fat is believed to contribute to the development of cardiovascular disease.

Answer:  saturated

Topic:  Sec. 2.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

25) The structure of a cell membrane includes a modified form of lipid called a(n) ________.

Answer:  phospholipid

Topic:  Sec. 2.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

26) Lipid molecules composed of four joined carbon rings are known as ________.

Answer:  steroids

Topic:  Sec. 2.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

27) When a protein is heated, it may unfold, losing its secondary, tertiary, and even quaternary structure. This process is known as ________.

Answer:  denaturation

Topic:  Sec. 2.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

28) A polypeptide is generally referred to as a(n) ________ if it has more than 100 amino acids and has folded into a complex structure with a specific function.

Answer:  protein

Topic:  Sec. 2.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

29) The molecule that stores the set of instructions of a cell and directs everything a cell does is ________.

Answer:  DNA

Topic:  Sec. 2.9

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

30) The molecule with which an enzyme reacts is a(n) ________.

Answer:  substrate (reactant)

Topic:  Sec. 2.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

31) There are ________ different deoxyribonucleotides found in the human genome.

Answer:  four

Topic:  Sec. 2.9

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

32) Plants produce a polysaccharide made of glucose known as ________, which is virtually indigestible by most animals.

Answer:  cellulose

Topic:  Sec. 2.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

33) The universal energy source for cells is a nucleotide known as ________.

Answer:  ATP

Topic:  Sec. 2.10

Skill:  Knowledge/Comprehension

2.5   Essay Questions

 

1) Describe how denaturing a protein alters the function of that protein.

Answer:  Denaturing a protein permanently disrupts protein structure. Ordinarily, if the protein shape is altered, so is the function of that protein. This can be seen with denatured enzymes that lose the ability to bind the substrate, and thus no chemical reaction can occur.

Topic:  Sec. 2.8

Skill:  Application/Analysis

 

2) Explain how water in the human body helps to regulate body temperature following a long-distance bike ride.

Answer:  Water in body fluids is able to absorb heat without experiencing large temperature shifts. Water is also able to hold the heat, so that when the warm fluid moves to the periphery of the body, the heat can be exchanged or released into the environment. Perspiration is one means for the heat to be released from the body, which in turn allows a person to maintain a relatively constant body temperature.

Topic:  Sec. 2.3

Skill:  Synthesis/Evaluation

 

3) In the human body, bicarbonate and carbonate ions work together to stabilize or buffer the pH of body fluids. What would happen to blood if these buffering agents were removed?

Answer:  Blood pH could not be regulated in the absence of this buffering pair. Anything absorbed or released from body fluids that altered the hydrogen or hydroxyl ion content of blood would cause a pH change. For humans who tightly regulate homeostasis, even relatively modest changes in blood pH can have devastating consequences.

Topic:  Sec. 2.4

Skill:  Application/Analysis

Human Biology, 7e (Johnson)

Chapter 12   Sensory Mechanisms

 

12.1   Multiple Choice Questions

 

1) Which one of the following receive(s) a physical or chemical stimulus and ultimately cause(s) nerve impulses to be generated in sensory neurons?

  1. A) the brain
  2. B) axons
  3. C) Schwann cells
  4. D) hillocks
  5. E) receptors

Answer:  E

Topic:  Sec. 12.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

2) A stronger stimulus results in which one of the following?

  1. A) activation of more receptors
  2. B) greater frequency of action potentials
  3. C) action potentials that travel more quickly
  4. D) activation of more receptors and initiation of more action potentials
  5. E) neural fatigue

Answer:  D

Topic:  Sec. 12.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

3) Which one of the following types of receptors are most likely to be classified as silent receptors?

  1. A) pain receptors
  2. B) receptors in skin for light touch
  3. C) joint receptors
  4. D) chemoreceptors
  5. E) thermoreceptors

Answer:  D

Topic:  Sec. 12.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

4) Some sensory receptors stop sending action potentials even though the original stimulus persists. This is known as which one of the following?

  1. A) receptor overload
  2. B) receptor adaptation
  3. C) receptor shutdown
  4. D) receptor oversight
  5. E) receptor discontinuance

Answer:  B

Topic:  Sec. 12.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

5) Which of the following receptors are MOST likely to demonstrate receptor adaptation?

  1. A) pain receptors
  2. B) olfactory receptors in the nose
  3. C) photoreceptors in the eye
  4. D) stretch receptors in the muscles and tendons
  5. E) mechanoreceptors in the cochlea (ear)

Answer:  B

Topic:  Sec. 12.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

6) Receptor adaption occurs when

  1. A) impulse transmission stops at a synapse
  2. B) the brain ignores the incoming action potentials
  3. C) the stimulus stops
  4. D) the sensory neuron stops sending action potentials
  5. E) action potentials from multiple sensory neurons cancel one another

Answer:  D

Topic:  Sec. 12.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

7) Mechanoreceptors specifically designed to monitor muscle length are termed

  1. A) thermoreceptors
  2. B) muscle spindles
  3. C) dendrites
  4. D) muscle fibers
  5. E) Pacinian corpuscles

Answer:  B

Topic:  Sec. 12.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

8) Somatic receptors distributed throughout the body are linked to sensory neurons that send impulses to which one of the following regions of the brain?

  1. A) pons
  2. B) medulla oblongata
  3. C) parietal lobe
  4. D) frontal lobe
  5. E) occipital lobe

Answer:  C

Topic:  Sec. 12.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

9) Receptors for fast pain

  1. A) generally arise from muscles or internal organs
  2. B) give rise to a phenomenon called referred pain
  3. C) transmit action potentials to the brain along the same neurons used by spinal neurons
  4. D) generally occur in or near skin
  5. E) initiate action potentials that travel more quickly

Answer:  D

Topic:  Sec. 12.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

10) A student noticed that when he closed his eyes, he could still determine the position of his arms and legs. This is largely due to the activity of

  1. A) pain receptors
  2. B) mechanoreceptors
  3. C) Merkel disks
  4. D) Meissners corpuscles
  5. E) chemoreceptors

Answer:  B

Topic:  Sec. 12.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

11) Slow pain originating from an internal organ is often perceived as coming from an area of the body totally unrelated to the source. This is known as

  1. A) delayed perception
  2. B) threshold propagation
  3. C) indirect tolerance
  4. D) shooting pain
  5. E) referred pain

Answer:  E

Topic:  Sec. 12.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

12) Olfactory receptors are located in which one of the following?

  1. A) taste buds
  2. B) muscles
  3. C) upper part of nasal passages
  4. D) skin surrounding nasal openings
  5. E) upper regions of mouth

Answer:  C

Topic:  Sec. 12.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

13) Whereas the sense of taste is based on ________ (how many?) classes of taste receptors, the sense of smell has over ________ (how many?) different receptors for chemicals associated with odor.

  1. A) 5, 1,000
  2. B) 20, 200
  3. C) 150, 6
  4. D) 10, 10,000
  5. E) 500, 5,000

Answer:  A

Topic:  Sec. 12.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

14) ________ extend from the tip of taste cells in taste buds into the mouth.

  1. A) Papillae
  2. B) Taste hairs
  3. C) Olfactory bulbs
  4. D) Spindles
  5. E) Tendons

Answer:  B

Topic:  Sec. 12.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

15) The loudness (intensity) of a sound is specifically associated with the

  1. A) frequency of sound waves
  2. B) area of the brain interpreting the sensory input
  3. C) specific hair cells that respond in the cochlea
  4. D) amplitude of the sound waves
  5. E) duration of the sound

Answer:  D

Topic:  Sec. 12.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

16) Sound is amplified by components of the middle ear when they vibrate. When one of these components, the stapes, vibrates, the ________ will vibrate.

  1. A) tympanic membrane
  2. B) pinna
  3. C) oval window
  4. D) eustachian tube
  5. E) cochlea

Answer:  C

Topic:  Sec. 12.4

Skill:  Knowledge/Comprehension


Use the figure below to answer the following question.

 

 

17) The structure shown in the figure above is found in which one of the following?

  1. A) skin
  2. B) inner ear
  3. C) retina
  4. D) middle ear
  5. E) vestibulocochlear nerve

Answer:  B

Topic:  Sec. 12.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

18) Vibration of the ________ bends hairs of the hair cells, which ultimately generate impulses in ________.

  1. A) basilar membrane, hair cells
  2. B) sensory neurons, tectorial membrane
  3. C) hair cells, sensory neurons
  4. D) organ of Corti, hair cells
  5. E) basilar membrane, sensory neurons

Answer:  E

Topic:  Sec. 12.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

19) When a sound wave first arrives at the ear, the wave is directed toward the auditory canal by

  1. A) receptors on the head
  2. B) tympanic membranes
  3. C) pinna
  4. D) auditory tube
  5. E) vestibular apparatus

Answer:  C

Topic:  Sec. 12.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

20) The malleus and incus function to

  1. A) channel sounds in the inner ear
  2. B) amplify sound
  3. C) convert a sound wave into an electrical impulse
  4. D) convert a long wave light into an electrical impulse
  5. E) sense static position

Answer:  B

Topic:  Sec. 12.4

Skill:  Knowledge

 

21) Different pitched (high or low) sounds are discriminated by the

  1. A) tympanic membrane
  2. B) round and oval windows
  3. C) malleus, incus, and stapes
  4. D) hair cells in specific regions of the cochlea
  5. E) auditory nerve

Answer:  D

Topic:  Sec. 12.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

22) Within the cochlea, higher-frequency sounds are converted to electrical impulses near the

  1. A) cornea
  2. B) tapered tip
  3. C) auditory tube
  4. D) oval window
  5. E) round window

Answer:  D

Topic:  Sec. 12.4

Skill:  Understanding

 

23) Which one of the following structures is used to sense rotational movement of the head and body?

  1. A) vestibule
  2. B) stapes
  3. C) semicircular canals
  4. D) ampulla and cupula
  5. E) oval window

Answer:  C

Topic:  Sec. 12.5

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

24) An individual never developed otoliths in the inner ear due to a genetic defect. Which one of the following will be impaired as a result?

  1. A) hearing low-pitched sounds
  2. B) hearing high-pitched sounds
  3. C) sense of head position
  4. D) sense of direction of movement
  5. E) sense of rotational movement

Answer:  C

Topic:  Sec. 12.5

Skill:  Application/Analysis

25) The vestibule contains two fluid-filled chambers, called the utricle and saccule, which are alike in that

  1. A) they both are surrounded by cupular membranes
  2. B) each has a gel-like substance on the inside
  3. C) both contain ampulla
  4. D) they are directly attached to semicircular canals
  5. E) each lines the semicircular canals

Answer:  B

Topic:  Sec. 12.5

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

26) Which one of the following parts of the eye is continuous with the cornea and forms the outer surface of the back of the eye?

  1. A) retina
  2. B) choroid
  3. C) oval window
  4. D) iris
  5. E) sclera

Answer:  E

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

27) The following is a list of structures in the eye through which light passes. Which one of the following answers best describes the order in which light passes through or hits each structure?

  1. lens
  2. pupil
  3. cornea
  4. aqueous humor
  5. retina
  6. A) 5, 4, 2, 1, 3
  7. B) 3, 4, 2, 1, 5
  8. C) 3, 2, 4, 1, 5
  9. D) 3, 1, 2, 4, 5
  10. E) 3, 4, 5, 2, 1

Answer:  B

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

28) The transparent covering of the front of the eye is the

  1. A) cornea
  2. B) lens
  3. C) iris
  4. D) fovea centralis
  5. E) pupil

Answer:  A

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

29) The vitreous humor fills the main chamber of the eye. Which one of the following structures of the eye would vitreous humor come in contact with?

  1. A) sclera
  2. B) cornea
  3. C) iris
  4. D) choroid
  5. E) retina

Answer:  E

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

30) The blind spot is associated with which one of the following?

  1. A) optic disk
  2. B) vitreous humor
  3. C) choroid
  4. D) fovea centralis
  5. E) lens

Answer:  A

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

31) Which one of the following occurs when bright light hits the eye?

  1. A) The muscle arranged circularly around the iris relaxes.
  2. B) The pupil dilates.
  3. C) The photoreceptors no longer respond to the light.
  4. D) The pupil decreases in size.
  5. E) The muscle arranged radially around the iris contracts.

Answer:  D

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

32) Which one of the following conditions results when the transparency of the lens decreases?

  1. A) glaucoma
  2. B) retinal detachment
  3. C) cataracts
  4. D) color blindness
  5. E) astigmatism

Answer:  C

Topic:  Sec. 12.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

33) Color blindness usually results from a decrease in the number of

  1. A) rods
  2. B) optic disks
  3. C) foveae
  4. D) cones
  5. E) ciliary muscles

Answer:  D

Topic:  Sec. 12.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

34) LASIK treatment functions to improve eyesight by

  1. A) completely removing a defective cornea
  2. B) widening the iris
  3. C) replacing the eye lens
  4. D) inserting a corrective pupil
  5. E) changing the shape of the cornea

Answer:  E

Topic:  Health & Wellness

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

35) Nearsightedness and farsightedness are caused by the

  1. A) density of the aqueous and vitreous humor
  2. B) length of the eyeball
  3. C) shape of the cornea
  4. D) shape of the lens
  5. E) positioning of the rods and cones

Answer:  B

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

36) As humans age, their ability to focus on nearby objects deteriorates. This is the result of

  1. A) loss of rods and cones
  2. B) increased viscosity of the aqueous and vitreous humor
  3. C) stiffening of the lens and loss of accommodation capability
  4. D) inappropriate response of the iris to varying light intensities
  5. E) changing shape of the eyeball

Answer:  C

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

37) Each of the following statements about cones is TRUE, EXCEPT which one?

  1. A) Cones enable humans to see color.
  2. B) Color vision is enabled by the presence of three types of cones.
  3. C) Cones are evenly distributed throughout the retina, accounting for visual acuity.
  4. D) Cones require more intense light for activation than rods do.
  5. E) Visual acuity is dependent upon cones and bright light.

Answer:  C

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

38) Which one of the following parts of the eye is affected by cataracts?

  1. A) cornea
  2. B) lens
  3. C) aqueous humor
  4. D) vitreous humor
  5. E) retina

Answer:  B

Topic:  Sec. 12.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

39) Insufficient number of particular types of cones causes

  1. A) impaired night vision
  2. B) macular degeneration
  3. C) detachment of the retina
  4. D) impaired color vision
  5. E) glaucoma

Answer:  D

Topic:  Sec. 12.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

40) During eye examinations, a test is done to monitor the pressure within the eye. This test is done to detect

  1. A) detachment of the retina
  2. B) glaucoma
  3. C) macular degeneration
  4. D) astigmatism
  5. E) cataracts

Answer:  B

Topic:  Sec. 12.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

41) In the United States, more than 500,000 accidents and 6,000 deaths are linked to car crashes involving

  1. A) drivers with impaired corneas
  2. B) teenagers listening to loud music
  3. C) distracted drivers
  4. D) adults with diagnosed eye disease
  5. E) individuals under the age of 20 with damaged otoliths

Answer:  C

Topic:  Current Issue

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

12.2   True/False Questions

 

1) The human body may stop responding to a stimulus even though the original stimulus is still present; this is a process referred to as receptor adaptation.

Answer:  TRUE

Topic:  Sec. 12.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

2) Stronger stimuli activate more receptors and trigger a greater amplitude and speed of action potentials in sensory neurons.

Answer:  FALSE

Topic:  Sec. 12.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

3) Pain receptors and receptors that monitor and maintain homeostasis typically do not adapt.

Answer:  TRUE

Topic:  Sec. 12.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

4) Somatic sensations include temperature, touch, vibration, pressure, and pain; these sensations originate from receptors found in certain localized areas of the body.

Answer:  FALSE

Topic:  Sec. 12.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

5) Mechanoreceptors include unencapsulated dendritic endings, Merkel disks, Meissners corpuscles, Pacinian corpuscles, and olfactory receptors.

Answer:  FALSE

Topic:  Sec. 12.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

6) Taste hairs contain chemoreceptors that are specific for specific chemicals or tastants.

Answer:  TRUE

Topic:  Sec. 12.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

7) The vestibular apparatus located in the middle ear is a system of fluid-filled chambers that is essential to the sense of hearing.

Answer:  FALSE

Topic:  Sec. 12.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

8) Pressure in the middle ear is equalized with the external air pressure through the auditory tube.

Answer:  TRUE

Topic:  Sec. 12.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

9) Both eyes have a blind spot, an area where there are no photoreceptors. When an image is focused on the blind spot, it cannot be seen.

Answer:  TRUE

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

10) The retina is composed of four layers of cells, which are the pigmented cells, photoreceptor cells, bipolar cells, and the ganglion cells. Axons of the ganglion cells become the optic nerve.

Answer:  TRUE

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

11) The figure above is a diagram of an abnormal eye that would result in vision problems. A person with this condition would be considered farsighted and would require convex lenses in order to see objects in the distance.

Answer:  FALSE

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

12) LASIK surgery involves reshaping the lens to correct for vision problems such as nearsightedness, farsightedness, and astigmatism.

Answer:  FALSE

Topic:  Health & Wellness

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

 

12.3   Matching Questions

 

Match the following types of receptors to their definitions.

 

  1. A) mechanoreceptors
  2. B) photoreceptors
  3. C) chemoreceptors
  4. D) pain receptors

 

1) allow a person to taste food

Topic:  Sec. 12.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

2) respond to immediate, extreme heat or cold

Topic:  Sec. 12.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

3) detect light touch of skin

Topic:  Sec. 12.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

4) respond to tissue damage

Topic:  Sec. 12.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

5) respond to light

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

Answers: 1) C 2) D 3) A 4) D 5) B

 

 

In the figure above, match the structures of a taste bud with the regions (A-D) identified on the figure.

 

  1. A) B
  2. B) C
  3. C) A
  4. D) D

 

6) supporting cell

Topic:  Sec. 12.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

7) taste cell

Topic:  Sec. 12.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

8) sensory nerve cell

Topic:  Sec. 12.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

9) taste hairs

Topic:  Sec. 12.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

Answers: 6) D 7) A 8) B 9) C

 

 

Using the figure above, identify the structures of the eye.

 

  1. A) retina
  2. B) sclera
  3. C) lens
  4. D) aqueous humor
  5. E) pupil
  6. F) cornea
  7. G) choroid
  8. H) iris
  9. I) vitreous humor

 

10) Label R represents the ________.

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

11) Label S represents the ________.

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

12) Label T represents the ________.

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

13) Label U represents the ________.

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

14) Label V represents the ________.

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

15) Label W represents the ________.

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

16) Label X represents the ________.

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

17) Label Y represents the ________.

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

18) Label Z represents the ________.

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

Answers: 10) B 11) G 12) H 13) C 14) E 15) F 16) D 17) I 18) A

 


Match the following. Answers may be used more than once.

 

  1. A) inner ear
  2. B) middle ear
  3. C) outer ear

 

19) site of the vestibular canal and tympanic canal

Topic:  Sec. 12.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

20) air-filled chamber in temporal bone containing three small bones

Topic:  Sec. 12.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

21) sound waves moving through this area hit tympanic membrane

Topic:  Sec. 12.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

22) location of the auditory nerve

Topic:  Sec. 12.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

Answers: 19) A 20) B 21) C 22) A

 


Match each of the following disorders associated with sensory mechanisms with its description.

 

  1. A) astigmatism
  2. B) presbyopia
  3. C) cataracts
  4. D) glaucoma
  5. E) otitis media
  6. F) myopia
  7. G) Mnires syndrome

 

23) chronic disorder of the inner ear; symptoms include nausea, dizziness, and loss of hearing

Topic:  Sec. 12.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

24) condition resulting from irregularities in the shape of the lens or cornea; symptoms include blurred vision

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

25) condition that results from a decrease in the normal transparency of the lens

Topic:  Sec. 12.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

26) condition that generally occurs after age 40 as the lens stiffens; results in the inability to focus on objects that are nearby

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

27) condition caused by blockage of the canal of Schlemm; increased amount of aqueous humor causes increased pressure in the eye; may lead to blindness

Topic:  Sec. 12.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

28) distant objects appear out of focus because the eyeball is longer than normal; also known as nearsightedness

Topic:  Sec. 12.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

29) inflammation of the middle ear; a common cause of earaches

Topic:  Sec. 12.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

Answers: 23) G 24) A 25) C 26) B 27) D 28) F 29) E

 

 

12.4   Short Answer Questions

 

1) ________ neurons transmit information about stimuli, in the form of electrical impulses, to integration centers.

Answer:  Sensory

Topic:  Sec. 12.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

2) When an individual first gets dressed, he or she is conscious of the clothing on his body. A short time later, however, he or she is no longer aware of it. This is known as ________.

Answer:  receptor adaptation

Topic:  Sec. 12.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

3) A fifth primary taste quality called ________ allows people to taste foods like parmesan cheese, mushrooms, and soy sauce.

Answer:  umami

Topic:  Sec. 12.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

 

4) Pain caused by a heart attack in men is often felt

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here