Human Geography Places And Regions in Global Context 4th Canadian Edition by Paul L. Knox Test Bank

<< Fundamentals Of Organizational Behaviour 5Th CANADIAN EDITION by Langton Test Bank Human Heredity Principles And Issues 11th Edition by Michael Cummings Test Bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Human Geography Places And Regions in Global Context 4th Canadian Edition by Paul L. Knox Test Bank

Description

WITH ANSWERS

Human Geography Places And Regions in Global Context 4th Canadian Edition by Paul L. Knox Test Bank

 

Human Geography, Cdn. 4e (Knox, et al.)

Chapter 2   The Changing Global Context

 

1) The modern world-system

  1. A) does not include the worlds poorer states.
  2. B) is characterized by interdependence.
  3. C) is characterized by five types of regions.
  4. D) has been dominated by the periphery since the early 1900s.
  5. E) does not really exist according to historian Immanuel Wallerstein.

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 54

Topic:  Understanding the world as a system

Skill:  Applied

 

2) The modern world-system began in

  1. A) Roman times.
  2. B) the latter years of Charlemagnes reign in central Europe.
  3. C) the late fifteenth century.
  4. D) the late seventeenth century.
  5. E) the early eighteenth century.

Answer:  C

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 54

Topic:  Understanding the world as a system

Skill:  Recall

 

3) The core regions of the modern world-system

  1. A) dominate world trade.
  2. B) are primarily in the southern hemisphere.
  3. C) tend to have low per-capita incomes.
  4. D) became core regions by refusing to engage in colonialism.
  5. E) include many former colonies.

Answer:  A

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 55

Topic:  Understanding the world as a system

Skill:  Applied

4) Which of the following is the most suitable map projection to emphasize the geographic centrality and proximity of the worlds core regions?

  1. A) Mercator
  2. B) Globe
  3. C) Dymaxion
  4. D) World Systems
  5. E) Mollweide

Answer:  C

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 56

Topic:  Understanding the world as a system

Skill:  Applied

 

 

5) Which of the following was one of the core regions in the world-system?

  1. A) Spain
  2. B) the Middle East
  3. C) the Mediterranean
  4. D) Greece
  5. E) Holland

Answer:  E

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 55

Topic:  Understanding the world as a system

Skill:  Recall

 

6) Semiperipheral regions

  1. A) currently include Japan and Scandinavia.
  2. B) often exploit peripheral regions.
  3. C) will eventually evolve to become core regions.
  4. D) are geographically located between core regions and peripheral regions.
  5. E) regroup mostly states which have small areas.

Answer:  B

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 55

Topic:  Understanding the world as a system

Skill:  Applied

 

7) These refer to societies with a single cultural base and a reciprocal social economy.

  1. A) world systems
  2. B) global systems
  3. C) mini systems
  4. D) functional systems
  5. E) formal systems

Answer:  C

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 58

Topic:  Geographic expansion, integration and change

Skill:  Recall

8) Dividing the world according to the world-system model is an example of using a(n) ________ concept of space.

  1. A) relative
  2. B) absolute
  3. C) formal
  4. D) functional
  5. E) cognitive

Answer:  A

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 58

Topic:  Understanding the world as a system

Skill:  Applied

 

 

9) The transition from hunter-gatherer societies to agriculturally based systems

  1. A) resulted in a dispersal of population.
  2. B) led to societies based on equality.
  3. C) was necessary for the formation of the first world-empires.
  4. D) made social relations less complex.
  5. E) was in part a result of early urbanization.

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 58

Topic:  Geographic expansion, integration and change

Skill:  Applied

 

10) The legacy of a hydraulic society can best be seen in the terraced landscapes of the following place:

  1. A) Paris, France
  2. B) Tenochtitlan, Mexico
  3. C) Rome, Italy
  4. D) East Java, Indonesia
  5. E) Pueblo, Mexico

Answer:  D

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 60

Topic:  Geographic expansion, integration and change

Skill:  Applied

 

11) The most important reason for colonization by early world-empires was

  1. A) the need to increase productivity.
  2. B) the desire to spread religion.
  3. C) the greed of power-hungry rulers.
  4. D) to keep the military involved in suppressing revolts in the colonies rather than causing revolution at home.
  5. E) population pressures in the home country.

Answer:  A

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 60

Topic:  Geographic expansion, integration and change

Skill:  Applied

12) Which of the following was a regrouping of northern European city-states?

  1. A) the Baltic Alliance
  2. B) the Northern League
  3. C) the Hanseatic League
  4. D) the Antwerp Associates
  5. E) the Scandinavian Alliance

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 62

Topic:  Geographic expansion, integration and change

Skill:  Recall

 

 

13) Which among the following European peoples were probably the first to exploit Canadas natural resources on a regular basis?

  1. A) Viking hunters
  2. B) Basque whalers
  3. C) French fur traders
  4. D) Irish fishermen
  5. E) English iron prospectors

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 65

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

 

14) The decision to copy goods previously available only by trading is known as

  1. A) export reproduction.
  2. B) import substitution.
  3. C) patent purchase.
  4. D) product cloning.
  5. E) economic imperialism.

Answer:  B

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 63

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

15) This territory was granted to the Hudsons Bay Company in 1670.

  1. A) the Yukon
  2. B) Newfoundland
  3. C) Labrador
  4. D) Ruperts Land
  5. E) Ungava

Answer:  D

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 66

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

16) The North West Company had its centre of operations in

  1. A) Montreal.
  2. B) Winnipeg.
  3. C) Moose Factory.
  4. D) London, England.
  5. E) Ottawa.

Answer:  A

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 67

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

 

 

17) Periods of international power established by individual states through economic, political and military competition are called

  1. A) Kondratieff waves.
  2. B) Rostow cycles.
  3. C) hegemonic cycles.
  4. D) leadership cycles.
  5. E) imperial eras.

Answer:  D

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 68

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

18) The Treaty of Tordesillas in 1494 gave the following country control over what were the most accessible parts of the New World:

  1. A) Portugal
  2. B) Spain
  3. C) France
  4. D) Britain
  5. E) Holland

Answer:  A

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 69

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

 

19) Which of the following is the proper time order of world-system hegemons?

  1. A) British, Dutch, Portuguese
  2. B) Dutch, British, Portuguese
  3. C) Portuguese, Dutch, British
  4. D) Dutch, Portuguese, British
  5. E) Spanish, British, United States

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 69

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

20) The third wave of industrialization

  1. A) was characterized by a core-within-a-core that stretched from London to Berlin.
  2. B) excluded Scandinavia and the Mediterranean states.
  3. C) saw the first introduction of steam power.
  4. D) began after World War I.
  5. E) was halted by the Great Depression of the 1930s.

Answer:  A

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 70

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

 

21) The United States became a part of the world-system core in the

  1. A) late 1700s.
  2. B) early 1800s.
  3. C) late 1800s.
  4. D) early 1900s.
  5. E) aftermath of World War II.

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 71

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

 

22) This regional age can be traced to Portugals Prince Henry the Navigator (1394-1460).

  1. A) European Age of Enlightenment
  2. B) European Age of Discovery
  3. C) European Age of Science
  4. D) European Age of Navigation
  5. E) European Age of Religion

Answer:  B

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 64

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

 

23) This strategy was used by the government of (early) Canada to protect Canada from American competition.

  1. A) free trade with Britain
  2. B) removal of tariffs on trade with the United States
  3. C) the National Policy of 1879
  4. D) stricter enforcement of its border with the United States
  5. E) claiming of Northern and Arctic resources

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 71

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

24) The following expression is associated with the danger Canada faces in remaining heavily dependent on the exploitation of its natural resources:

  1. A) monoindustrialism
  2. B) the staples trap
  3. C) resource dependency
  4. D) semiperipheralization
  5. E) the tragedy of the commons

Answer:  B

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 71

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

 

25) Harold Innis developed this thesis on the impact of the export of natural resources on Canada.

  1. A) the heartland-hinterland thesis
  2. B) the core-periphery thesis
  3. C) the staples thesis
  4. D) the dependency model
  5. E) trade deficit reduction thesis

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 72

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

26) In the era of early Canadian industrialization, significant amounts of hydropower were already in use

  1. A) in the Saguenay region of Quebec.
  2. B) in the St. John valley (New Brunswick).
  3. C) in Southern Ontario.
  4. D) in the Fraser River valley (British Columbia).
  5. E) around Montreal.

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 71

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

 

27) Albertas reserves of oil and gas started to be significantly developed

  1. A) in the 1890s.
  2. B) in the 1920s.
  3. C) after 1945.
  4. D) in the early 1960s.
  5. E) following the oil crisis of 1973.

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 71

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

28) Which among the following canals was never a commercial success because of its hinterlands thin population?

  1. A) Rideau canal
  2. B) Chambly canal
  3. C) Welland canal
  4. D) Trent-Severn Waterway
  5. E) Lachine canal

Answer:  D

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 73

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

 

 

29) This canal, initially built in 1829, enables vessels to climb from Lake Ontario to Lake Erie.

  1. A) Trent-Severn
  2. B) Welland
  3. C) Rideau
  4. D) Erie
  5. E) Algoma

Answer:  B

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 73

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

 

30) This invention powered further rounds of internal development, integration and intensification for the twentieth century.

  1. A) steam engine
  2. B) internal combustion engine
  3. C) pig iron
  4. D) electricity
  5. E) radio

Answer:  B

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 75

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

 

31) The Canadian Pacific Railroad was completed in

  1. A) 1851.
  2. B) 1860.
  3. C) 1870.
  4. D) 1885.
  5. E) 1895.

Answer:  D

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 71

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

32) The Trans-Canada Highway was completed

  1. A) in the 1930s.
  2. B) after World War Two.
  3. C) in the mid 1950s.
  4. D) in the early 1960s.
  5. E) in the late 1960s.

Answer:  D

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 76

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

 

 

33) In the early 1900s, peripheral countries

  1. A) were well on their way to becoming core countries.
  2. B) had to import most of their manufactured goods from core countries.
  3. C) had diversified economies.
  4. D) began achieving independence at a rapid rate.
  5. E) exported a broad range of goods.

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 76

Topic:  Organizing the periphery

Skill:  Applied

 

34) The great scramble for African colonies occurred

  1. A) just after the Napoleonic wars.
  2. B) during the latter part of Portugals period of domination of the world-system.
  3. C) in the thirty years preceding World War I.
  4. D) in years between the two World Wars.
  5. E) in the ten years following World War II.

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 79

Topic:  Organizing the periphery

Skill:  Recall

 

35) This continent was the most affected by the second wave of imperialism beginning in the late nineteenth century.

  1. A) South Asia
  2. B) Oceania
  3. C) South America
  4. D) the Caribbean
  5. E) Africa

Answer:  E

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 79

Topic:  Organizing the periphery

Skill:  Recall

36) The following makes reference to strategies by which core states indirectly maintain their influence over other areas:

  1. A) postcolonialism
  2. B) imperialism
  3. C) neo-colonialism
  4. D) subsumption
  5. E) peripheralization

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 79-80

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Applied

 

 

37) Ethnoscapes

  1. A) are produced by flows of people, including tourists, immigrants, refugees, and guest workers.
  2. B) are produced via the processes of neo-colonialism.
  3. C) are created as a result of the digital divide.
  4. D) develop as the peripheral region is marginalized by the new international division of labour.
  5. E) are relativized places associated with spatial justice.

Answer:  A

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 82

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Applied

 

38) One of these entities has played and continues to play a prominent role in expanding the processes of contemporary globalization.

  1. A) North Atlantic Treaty Organization (NATO)
  2. B) United Nations (UN)
  3. C) International Non-Governmental Organization (INGO)
  4. D) Free Trade Association (FTA)
  5. E) Transnational Corporation (TNC)

Answer:  E

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 85

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Applied

39) Which of the following cities is NOT considered a nerve centre of the globalized financial system?

  1. A) Hong Kong
  2. B) Frankfurt
  3. C) London
  4. D) Tokyo
  5. E) New York

Answer:  A

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 83

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Recall

 

40) The introduction of this transportation technology in the 1970s significantly contributed to the globalization of the world economy.

  1. A) wide-bodied cargo jets
  2. B) combined transport rail networks
  3. C) electric passenger vehicles
  4. D) container ships
  5. E) 18-wheel, wide-bodied trucks

Answer:  A

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 84

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Applied

 

 

41) In general terms, the world economy is now structured around a core of

  1. A) United States, European Union, Japan.
  2. B) United States, China, Japan.
  3. C) United States, European Union, China.
  4. D) China, European Union, Japan.
  5. E) China, European Union, India.

Answer:  A

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 85

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Applied

 

42) According to the UNDP, the poorest 20 percent of the worlds population accounted for what percent of world income?

  1. A) 0.5 percent
  2. B) 1.5 percent
  3. C) 2.5 percent
  4. D) 3 percent
  5. E) 4.5 percent

Answer:  B

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 87

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Recall

43) Which of the following principles takes into account variations in both peoples needs and their contributions to the production of wealth?

  1. A) spatial justice
  2. B) social justice
  3. C) spatial equity
  4. D) social equity
  5. E) unequal development

Answer:  A

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 87

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Applied

 

44) Inequalities associated with differential use and access to the Internet are part of a(n)

  1. A) balance of power.
  2. B) international division of labour.
  3. C) core-periphery framework.
  4. D) digital divide.
  5. E) new economy.

Answer:  D

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 91

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Applied

 

 

45) Canada has sought to protect its cultural industries from the effects of Americanization by way of

  1. A) the Canadian Cultural Policy.
  2. B) NAFTA sanctions.
  3. C) the Canadian Media Associations Act.
  4. D) Canadian quota sanctions.
  5. E) the Canadian content rules.

Answer:  E

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 85

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Recall

 

46) According to Manuel Castells those that are denied access to the vital networks of the information age become part of

  1. A) electronic ghettoes.
  2. B) the Fourth World.
  3. C) the slow world.
  4. D) spirals of poverty.
  5. E) the periphery.

Answer:  B

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 91

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Applied

47) The Logistics Mall

  1. A) allows consumers to access global markets with greater ease.
  2. B) can be invoked to minimize the effects of the digital divide.
  3. C) allows small and medium-sized business to operate worldwide.
  4. D) supplies semiperipheral regions with access to up-to-date information technologies.
  5. E) has been shown to increase exploitation of the periphery by the core.

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 85

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Applied

 

48) It is estimated that in this region of the world, peoples standard of living is now, on average, lower than it was in the early 1960s.

  1. A) Andean South America
  2. B) Central America
  3. C) sub-Saharan Africa
  4. D) the Middle East
  5. E) Polynesia

Answer:  C

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 87

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Applied

 

 

49) In 2006, the World Trade Organization ruled against this regions intention to impose a regulatory system on genetically modified foods.

  1. A) EU
  2. B) NAFTA
  3. C) ASEAN
  4. D) APEC
  5. E) EFTA

Answer:  A

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 89

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Recall

 

50) Which of the following countries has the most Internet users as a percentage of total population?

  1. A) Mexico
  2. B) Brazil
  3. C) Iceland
  4. D) China
  5. E) India

Answer:  C

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 90

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Recall

51) Australia and New Zealand were quickly integrated into the world-system.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 55

Topic:  Understanding the world as a system

Skill:  Applied

 

52) Canadas GNP places it in the group of the worlds seven most prosperous economies.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 58

Topic:  Understanding the world as a system

Skill:  Recall

 

53) The BRIC regional category (Brazil, Russia, India, and China) was first used as a theoretical construct by academics before the group actually constituted itself.

Answer:  TRUE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 57

Topic:  Understanding the world as a system

Skill:  Applied

 

54) The global core and periphery have not changed their locations over time but remained fixed.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 57

Topic:  Understanding the world as a system

Skill:  Applied

 

 

55) Mini-systems lose their cultural differences as they are absorbed into world-empires.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 59

Topic:  Geographic expansion, integration and change

Skill:  Applied

 

56) In the early 2000s, more than half a million Toronto households had incomes below the poverty line.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 57

Topic:  Geographic expansion, integration and change

Skill:  Recall

 

57) According to Brazils National Indian Foundation there are presently no uncontacted groups within Brazil.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 59

Topic:  Geographic expansion, integration and change

Skill:  Recall

58) Whaling stations were already established in the Lower St. Lawrence in the early 1500s.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 66

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

 

59) The permanent bases used for trading by the Hudsons Bay Company were known as forts.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 66

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

 

60) In Montreal, the emergence of the early business elite was mainly the result of the surrounding regions prosperous agriculture.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 67

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

61) Britain maintained world dominance in two successive cycles.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 69

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

62) For the periphery, European overseas expansion meant independency.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 65

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

 

63) As early as the 1920s, U.S. capital represented over 50 percent of all foreign investment in Canada.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 71

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

 

64) Development of Albertas reserves of oil and gas began in the 1980s.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 71

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

65) According to the staples thesis, large levels of exports of natural resources do not result in significant amounts of economic growth.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 72

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

66) In Canada, high levels of natural-resource exports produce significant economic growth.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 72

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

67) By 1900, Canada effectively moved from the semi-periphery in the world-system to the core.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 73

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

68) Construction of the transcontinental railroad in the 1880s caused a major shift of manufacturing activity to Western Canada.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 74

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

69) In Canada, the main objective of canal construction was to improve or protect navigation along the St. Lawrence-Great Lakes corridor.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 73

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

70) The staples thesis examines the way in which the periphery is marginalized by the colonizing centre.

Answer:  TRUE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 72

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

71) The Trans-Canada Highway was completed in the mid-1970s.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 76

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

72) The fundamental logic behind nineteenth century colonization was to secure political advantage.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 79

Topic:  Organizing the periphery

Skill:  Applied

 

73) One of the results of the division of labour was that colonial economies were founded on narrow specializations that were dependent on the core.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 76

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

74) The British Army was the primary means by which the British Empire secured its colonies.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 77

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

75) African states are a patchwork of different ethnicities and religions as a direct result of neocolonialism

Answer:  FALSE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 77

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

76) Postcolonialism refers to the strategies by which core states maintain their influence over the periphery.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 80

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Applied

 

77) Ship containerization had a negative effect on world trade because of the slow pace of having to load standardized containers.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 84

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Applied

 

78) Most observers point to a hybridization of culture as a result of globalization, rather than the development of a single global culture.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 82

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Applied

 

79) One of the effects of globalization has been a levelling of global wages across various economic sectors.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 82

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Applied

 

80) In 1998, the wealth of the 200 richest individuals was greater than the combined annual income of 40 percent of the worlds population.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 87

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Recall

 

81) In relation to the processes of globalization, places and regions are reconstructed rather than effaced.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 91

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Recall

 

82) While including in your explanation examples of states and/or specific areas of the world, compare and contrast the three types of regions that compose todays world-system.

Diff: 2      Type: SA      Page Ref: 54-58

Topic:  Understanding the world as a system

Skill:  Applied

 

83) While reflecting on the facts and arguments presented in the textbook, explain where Canada fits in the conceptual framework of world-system.

Diff: 2      Type: SA      Page Ref: 56-57

Topic:  Understanding the world as a system

Skill:  Applied

84) Who are the BRICs and what is their unique position in the modern world-system.

Diff: 2      Type: SA      Page Ref: 57

Topic:  Understanding the world as a system

Skill:  Applied

 

85) Describe and analyze the processes of geographic expansion and change in the early world-system by discussing minisystems and the growth and characteristics of early empires.

Diff: 3      Type: ES      Page Ref: 58-62

Topic:  Geographic expansion, integration and change

Skill:  Applied

 

86) Identify and describe the geography of the major world-empires from their early appearance to the beginning of European overseas expansion.

Diff: 2      Type: ES      Page Ref: 59-62

Topic:  Geographic expansion, integration and change

Skill:  Applied

 

87) Write an essay in which you describe the various factors and motivations responsible for European overseas expansion during the modem world-system.

Diff: 2      Type: ES      Page Ref: 62-63

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

88) Starting from the late 1400s and continuing to the present, discuss world leadership cycles and what causes states to rise to hegemony only to fall later.

Diff: 3      Type: ES      Page Ref: 68-70

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

89) Identify and describe the early stages of European overseas expansion to Canada. How did this reflect the creation of a relation of dependency between periphery and core?

Diff: 2      Type: ES      Page Ref: 66-68

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

90) Give the approximate dates of the three periods of industrialization and discuss the characteristics of each period.

Diff: 2      Type: SA      Page Ref: 67-68

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

91) While making reference to specific cases and geographic locations, identify and discuss the evolution of the various forms of transportation technology, which generated economic growth and development in the core countries of the world-system.

Diff: 3      Type: ES      Page Ref: 73-76

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Recall

 

92) While pointing to structural characteristics of the Canadian economy which support it, explain Harold Inniss staples thesis.

Diff: 1      Type: ES      Page Ref: 72

Topic:  Mapping a new world geography

Skill:  Applied

 

93) Discuss the three primary changes to the New International Division of Labour as a result of globalization.

Diff: 2      Type: SA      Page Ref: 82

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Applied

 

 

94) In an essay, discuss and evaluate the imperialism of the late nineteenth century, the disintegration of colonial empires, and neo-colonialism.

Diff: 3      Type: ES      Page Ref: 78-80

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Applied

 

95) Present some traits of the new form of imperialism associated to transnational corporations.

Diff: 1      Type: SA      Page Ref: 74

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Applied

 

96) Present and discuss the four important factors contributing to globalization.

Diff: 2      Type: ES      Page Ref: 80-82

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Recall

 

97) Present a few ways in which Canada has sought to protect its cultural industries in a context of globalization.

Diff: 1      Type: SA      Page Ref: 83

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Recall

98) Define and contrast these two concepts: slow world and fast world.

Diff: 2      Type: ES      Page Ref: 87

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Applied

 

99) Briefly explain and discuss Manual Castellss concept of the Fourth World.

Diff: 2      Type: SA      Page Ref: 91

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Recall

 

100) Discuss the issues associated with the opposition to globalization and the various means by which this opposition can be mobilized.

Diff: 3      Type: ES      Page Ref: 81-89

Topic:  Neo-colonialism and early globalization

Skill:  Applied

 

 

Human Geography, Cdn. 4e (Knox, et al.)

Chapter 4   Nature, Society, and Technology

 

1) The 1992 Earth Summit was concerned primarily with this type of issue.

  1. A) population growth
  2. B) the status of women
  3. C) local environmental issues
  4. D) global environmental issues
  5. E) economic development of the periphery

Answer:  D

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 177

Topic:  Human action and recent environmental change

Skill:  Applied

 

2) This models suggests that nature limits or shapes society.

  1. A) environmental determinism
  2. B) naturism
  3. C) societal determinism
  4. D) ecological structure
  5. E) eco-centrism

Answer:  A

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 147

Topic:  Nature as a concept

Skill:  Recall

 

3) The North American Commission on Environmental Cooperation is based in

  1. A) Washington, D.C.
  2. B) Ottawa.
  3. C) Mexico City.
  4. D) Montreal.
  5. E) New York.

Answer:  D

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 147

Topic:  Nature as a concept

Skill:  Recall

 

4) According to the Ecological Footprint Atlas, the global average is

  1. A) 2.7 hectares.
  2. B) 2.5 hectares.
  3. C) 2.3 hectares.
  4. D) 2.1 hectares.
  5. E) 3.0 hectares.

Answer:  A

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 151

Topic:  Nature as a concept

Skill:  Recall

 

5) This environmentalist published the first piece of critical research on the environmental effects of pesticides.

  1. A) Gro Bruntland
  2. B) David Suzuki
  3. C) Rachel Carson
  4. D) Maurice Strong
  5. E) Aldo Leopold

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 148

Topic:  Nature as a concept

Skill:  Recall

 

6) An argument presented in the text and attributed to some who favour population growth as a way to solve the global environmental crisis is that a large population

  1. A) will lead to the quick spread of lethal diseases, which will drastically reduce population.
  2. B) makes it more likely that the technological innovations necessary to solve the global crisis will be developed.
  3. C) will have more power in pressuring politicians to address the problems.
  4. D) makes it more likely that there will be pressure to colonize other planets.
  5. E) will favour more efficient occupation of available land on the planet.

Answer:  B

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 150

Topic:  Nature as a concept

Skill:  Applied

 

7) According to the arguments in Garry Gardners Engaging Religions in the Quest for a Sustainable World,

  1. A) all religious traditions involve ideas about nature.
  2. B) some religions involve ideas about nature.
  3. C) religions have no useful ideas or influences on our understanding of nature.
  4. D) religious associate nature with the location of deities.
  5. E) all religions view nature as the creation of God.

Answer:  A

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 151

Topic:  Nature as a concept

Skill:  Recall

8) The following is a recent development in Canada that allowed investors to support environmentally friendly businesses:

  1. A) eco funds
  2. B) sustainable stock
  3. C) ethical funds
  4. D) green funds
  5. E) sustainability funds

Answer:  C

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 152

Topic:  Nature as a concept

Skill:  Recall

 

 

9) The Buddhist perspective on nature

  1. A) is more like the Islamic perspective than the Taoist perspective.
  2. B) holds that humans must safeguard all life.
  3. C) teaches that all forms of life are separate and independent from one another.
  4. D) was developed by Lao Tzu.
  5. E) puts forward that heavenly powers control what occurs on Earth.

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 152

Topic:  Nature as a concept

Skill:  Applied

 

10) Which religious perspective believes that all animate and inanimate natural phenomena have a spirit or consciousness?

  1. A) Judeo-Christian perspective
  2. B) Buddhist perspective
  3. C) Taoist perspective
  4. D) Islamic perspective
  5. E) Animistic perspective

Answer:  E

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 152

Topic:  Nature as a concept

Skill:  Applied

 

11) Henry David Thoreau

  1. A) lived during the early part of the twentieth century.
  2. B) stressed mans domination of nature.
  3. C) denounced transcendentalism.
  4. D) is seen by some as having been a primary force behind Romanticism.
  5. E) is considered as the founder of the American environmental movement.

Answer:  D

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 155

Topic:  Nature as a concept

Skill:  Applied

12) Which of the following environmental philosophies is the most mainstream?

  1. A) conservation
  2. B) environmental ethics
  3. C) deep ecology
  4. D) ecofeminism
  5. E) preservation

Answer:  A

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 155

Topic:  Nature as a concept

Skill:  Applied

 

 

13) Among these preservationist groups, which operates the most outside the bounds of institutional frameworks?

  1. A) the Sierra Club
  2. B) the World Wildlife Fund
  3. C) the Canadian Green Party
  4. D) the International Fund for Animal Welfare (IFAW)
  5. E) the International Union for the Conservation of Nature

Answer:  D

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 155

Topic:  Nature as a concept

Skill:  Recall

 

14) Which of these organizations actively promotes the use of ecoterrorist tactics?

  1. A) International Fund for Animal Welfare
  2. B) Sea Shepherd Conservation Society
  3. C) Greenpeace
  4. D) the Sierra Club
  5. E) Equiterre

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 155

Topic:  Nature as a concept

Skill:  Recall

 

15) This environmental organization was founded in Vancouver:

  1. A) Greenpeace
  2. B) the Sierra Club
  3. C) the World Wildlife Fund
  4. D) the United Nations Environmental Program
  5. E) the international Union for the Conservation of Nature

Answer:  A

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 155

Topic:  Nature as a concept

Skill:  Recall

16) Ecofeminism

  1. A) rejects Goddess worship.
  2. B) has found significant acceptance primarily in core countries.
  3. C) holds that men equate women with nature.
  4. D) calls for the creation of a strong patriarchy.
  5. E) militates for more feminine values in politics.

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 156

Topic:  Nature as a concept

Skill:  Applied

 

 

17) Carolyn Merchant argued that because patriarchy has equated women with nature

  1. A) it has elevated and worshipped both.
  2. B) it has created deities which intimately associate both.
  3. C) it has had equal amount of respect for both.
  4. D) it has enabled the subordination and exploitation of both.
  5. E) it has used feminine images to promote environmental conservation.

Answer:  D

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 156

Topic:  Nature as a concept

Skill:  Applied

 

18) The idea that humans could and should dominate nature became prevalent in Western culture

  1. A) in direct opposition to Christian teachings.
  2. B) despite the opposing efforts of Thomas Hobbes and Francis Bacon.
  3. C) during the sixteenth century.
  4. D) because of the writings of Henry David Thoreau and the early nineteenth-century transcendentalists.
  5. E) at the time of the Inquisition.

Answer:  C

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 154

Topic:  Nature as a concept

Skill:  Applied

 

19) This influential book, by Clarence Glacken, demonstrated that the ancient Greeks were the original source of the idea that nature is separate from humans.

  1. A) Silent Spring
  2. B) Sand County Almanac
  3. C) Traces on the Rhodian Shore
  4. D) Nature in Greek Thought
  5. E) The Death of Nature

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 154

Topic:  Nature as a concept

Skill:  Recall

20) The Paleolithic Period

  1. A) saw the first use of chipped stone tools.
  2. B) began about 10 000 years ago.
  3. C) is also called the late Stone Age.
  4. D) was when humans started creating significant numbers of permanent settlements.
  5. E) was characterized by early slash and burn agricultural practices.

Answer:  A

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 157

Topic:  The transformation of Earth by ancient humans

Skill:  Applied

 

 

21) Which of the following is a Canadian UNESCO World Heritage site associated to the paleolithic period?

  1. A) Anse aux Meadows, Newfoundland
  2. B) Drumheller Dinosaur site, Alberta
  3. C) Miguasha Fossil site, Quebec
  4. D) Head-Smashed-In Buffalo Jump, Alberta
  5. E) Waterton Lakes, Alberta

Answer:  D

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 158

Topic:  The transformation of Earth by ancient humans

Skill:  Recall

 

22) These refer to a community of different species that interact with one another and with the larger physical environment.

  1. A) biosystem
  2. B) life community
  3. C) ecosystem
  4. D) environment
  5. E) biosphere

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 159

Topic:  The transformation of Earth by ancient humans

Skill:  Recall

 

23) To help ensure survival, Paleolithic peoples

  1. A) sought to transition to a sedentary existence.
  2. B) constantly moved over great distance.
  3. C) invented early agriculture.
  4. D) engaged in trade and barter.
  5. E) organized raiding parties.

Answer:  B

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 157

Topic:  The transformation of Earth by ancient humans

Skill:  Applied

24) The Neolithic Period

  1. A) ended with the end of the last Ice Age.
  2. B) saw significant development of agriculture.
  3. C) was characterized by hunting as the primary food-producing activity of humans.
  4. D) saw little religious activity by humans.
  5. E) did not enjoy favourable conditions for the domestication of plants and animals.

Answer:  B

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 158

Topic:  The transformation of Earth by ancient humans

Skill:  Recall

 

 

25) Which among the following individuals is most associated with the geographical study of domestication?

  1. A) Alexander Von Humboldt
  2. B) Karl Ritter
  3. C) Friedrich Ratzel
  4. D) Ellen Churchill Semple
  5. E) Carl Sauer

Answer:  E

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 158

Topic:  The transformation of Earth by ancient humans

Skill:  Applied

 

26) The Mayan civilization was thought to have collapsed because of

  1. A) environmental mismanagement.
  2. B) European colonization.
  3. C) natural disasters.
  4. D) civil war.
  5. E) disease.

Answer:  A

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 160

Topic:  The transformation of Earth by ancient humans

Skill:  Applied

 

27) Which among the following is considered as one of the most significant ways that humans have been able to alter the limits of their environment?

  1. A) desalinization of sea water
  2. B) improvements in transport technology
  3. C) irrigation
  4. D) discovery of new building materials
  5. E) the beginning of space travel

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 160

Topic:  The transformation of Earth by ancient humans

Skill:  Applied

28) The Bubonic Plague caused a dip in European population in the

  1. A) thirteenth century.
  2. B) fifteenth century.
  3. C) sixteenth century.
  4. D) seventeenth century.
  5. E) twelfth century.

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 162

Topic:  European expansion and globalization

Skill:  Recall

 

 

29) The most important factor in the large decrease in population in the New World after its penetration by Europeans was

  1. A) disease.
  2. B) war.
  3. C) planned genocide.
  4. D) migration to Europe.
  5. E) major natural disasters.

Answer:  A

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 162

Topic:  European expansion and globalization

Skill:  Applied

 

30) Before the beginning of Christian missionizing, it is estimated that contact with Spanish conquistadors in Mexico had already reduced the indigenous populations by

  1. A) around 20 percent.
  2. B) 25 percent.
  3. C) 30 percent to 50 percent.
  4. D) 60 percent.
  5. E) 90 percent.

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 163

Topic:  European expansion and globalization

Skill:  Recall

 

31) The phenomenon of near genocide of indigenous populations in the Americas is referred to as

  1. A) the Trail of Tears.
  2. B) the great epidemics.
  3. C) the Columbian anomaly.
  4. D) the demographic collapse.
  5. E) the conquistador massacre.

Answer:  D

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 163

Topic:  European expansion and globalization

Skill:  Recall

32) The exchange of plants and animals between the Old and New Worlds which was triggered by European overseas expansion is known as

  1. A) vegetal colonialism.
  2. B) natural imperialism.
  3. C) social Darwinism.
  4. D) the Columbian Exchange.
  5. E) import substitution.

Answer:  D

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 165

Topic:  European expansion and globalization

Skill:  Applied

 

 

33) Which among the following animals introduced in the New World had the most significant environmental impact?

  1. A) the ox
  2. B) the cow
  3. C) the horse
  4. D) the donkey
  5. E) the goat

Answer:  A

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 165

Topic:  European expansion and globalization

Skill:  Recall

 

34) Some New World species took longer to be adopted by European farmers because

  1. A) they were too costly.
  2. B) they were little available.
  3. C) use and consumption were too foreign to their habits.
  4. D) they had little information about them.
  5. E) of religious taboos.

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 165

Topic:  European expansion and globalization

Skill:  Applied

 

35) The Western Hemispheres oldest botanic gardens is located in

  1. A) London, England.
  2. B) St. Vincent (Caribbean).
  3. C) South Africa.
  4. D) Mexico.
  5. E) Paris.

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 167

Topic:  European expansion and globalization

Skill:  Recall

36) The highest percentage of the worlds current energy-resource consumption is from

  1. A) coal.
  2. B) oil.
  3. C) hydropower.
  4. D) nuclear power.
  5. E) natural gas.

Answer:  B

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 168

Topic:  Human action and recent environmental change

Skill:  Applied

 

 

37) Significant deposits of natural gas have been discovered

  1. A) off the coast of Nova Scotia.
  2. B) in Labrador strait.
  3. C) on the north coast of British Columbia.
  4. D) around the Magdalen Islands.
  5. E) in the Ontario portion of James Bay.

Answer:  A

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 170

Topic:  Human action and recent environmental change

Skill:  Recall

 

38) Which country is currently the largest source of greenhouse gases on Earth?

  1. A) China
  2. B) United States
  3. C) Russia
  4. D) India
  5. E) Saudi Arabia

Answer:  A

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 171

Topic:  Human action and recent environmental change

Skill:  Recall

 

39) On their own, oil sands developments account for what percent of Canadas greenhouse gas emissions?

  1. A) 1 percent
  2. B) 3 percent
  3. C) 5 percent
  4. D) 8 percent
  5. E) 12 percent

Answer:  C

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 171

Topic:  Human action and recent environmental change

Skill:  Recall

40) Which of the following can be transformed into biofuel much more efficiently than corn?

  1. A) canola
  2. B) barley
  3. C) flaxseed
  4. D) alfalfa
  5. E) sugar cane

Answer:  E

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 172

Topic:  Human action and recent environmental change

Skill:  Applied

 

 

41) Which Canadian First Nations group was directly affected by the development of mega-dam projects at James Bay?

  1. A) Nunavut Inuit
  2. B) Quebec Cree
  3. C) Labrador Innu
  4. D) Naskapi of the Quebec North Shore
  5. E) Ontario Ojibwa

Answer:  B

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 176

Topic:  Human action and recent environmental change

Skill:  Recall

 

42) Which Canadian province is the most opposed to the implementation of the Kyoto Protocol?

  1. A) Quebec
  2. B) Ontario
  3. C) Alberta
  4. D) British Columbia

Answer:  C

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 177

Topic:  Human action and recent environmental change

Skill:  Recall

 

43) This movement reflects a growing awareness that most pollution and exposure to toxins occurs in poorer neighbourhoods.

  1. A) social environmentalism
  2. B) deep ecology
  3. C) environmental justice
  4. D) green economy
  5. E) environmental legality

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 190

Topic:  Human action and recent environmental change

Skill:  Recall

44) A 2006 decision of the Canadian Conservative government

  1. A) ended Canadas participation in the Kyoto Protocol.
  2. B) strengthened regulations pertaining to the Kyoto Protocol goals.
  3. C) led to ratification of the Kyoto Protocol by Parliament.
  4. D) temporarily suspended the Kyoto process in Canada.
  5. E) condemned the position of the United States on the Kyoto Protocol.

Answe

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here