International Business 15th Edition by Daniels Test Bank

<< International Accounting 3rd Ed By Doupnik Test Bank Role Development in Professional Nursing Practice 3rd Ed Masters Test bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

International Business 15th Edition by Daniels Test Bank

Description

WITH ANSWERS
International Business 15th Edition by Daniels Test Bank

International Business: Environments and Operations, 15e (Daniels et al.)

Chapter 5   International Trade and Factor-Mobility Theory

 

1) Factor mobility refers to the movement of which of the following combinations?

  1. A) capital, technology and people
  2. B) currency, profits and raw materials
  3. C) labor, capital and management
  4. D) trade, profits and materials

Answer:  A

Diff: 2

Learning Outcome:  Define the fundamental concepts of international business

Skill:  Concept

Objective:  4

AACSB:  Application of knowledge

 

2) In the text, Costa Rica devised a strategic trade policy to accomplish what goals?

  1. A) attract industries that promised high growth and higher wages
  2. B) develop and grow local industries to keep capital in Costa Rica
  3. C) attract industries that were green and produced sustainable products
  4. D) attract companies that were acceptable to the U.S.

Answer:  A

Diff: 2

Learning Outcome:  Define the fundamental concepts of international business

Skill:  Concept

Objective:  3

AACSB:  Application of knowledge

 

3) Which of the following statements about Costa Rica and its approach to trade and factor-mobility strategy is true?

  1. A) Costa Rica decided to select industries that would produce competitive products and improve workers skills.
  2. B) Costa Rica decided to attract industries acceptable to its major trading partners.
  3. C) Costa Rica decided to select industries on a least cost basis.
  4. D) Costa Rica decided to invite industries that were highly technical.

Answer:  A

Diff: 3

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  3

AACSB:  Application of knowledge

 

 

4) All countries face the questions of what, how much, and with whom they should import and export. How they answer these questions primarily affects whether ________.

  1. A) nontradable goods become tradable
  2. B) products go through a lengthy life cycle
  3. C) companies adhere to laissez-faire export policies
  4. D) a companys present production location will be competitive

Answer:  D

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  1

5) The trade theory that says a country should export more than it imports is known as ________.

  1. A) mercantilism
  2. B) absolute advantage
  3. C) comparative advantage
  4. D) import substitution

Answer:  A

Diff: 1

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Application of knowledge

 

6) Under mercantilism, governments sought to influence trade by ________.

  1. A) establishing bilateral trading agreements with other countries
  2. B) limiting exports
  3. C) limiting imports and subsidizing exports
  4. D) encouraging the development of manufacturing in their colonies

Answer:  C

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Application of knowledge

 

7) Which of the following UNDESIRABLE results will most likely occur for a country running a favorable balance of trade?

  1. A) higher unemployment
  2. B) higher domestic interest rates
  3. C) fewer funds to invest abroad
  4. D) granting credit that may be risky

Answer:  D

Diff: 2

Skill:  Application

Objective:  1

AACSB:  Analytical thinking

 

8) Neomercantilism describes the approach of countries that try to run a favorable balance of trade to ________.

  1. A) build up gold reserves
  2. B) achieve a social or political objective
  3. C) lower their rates of inflation
  4. D) buy raw materials more cheaply

Answer:  B

Diff: 1

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Application of knowledge

9) According to Adam Smiths theory of absolute advantage, specialization allows countries to increase their efficiency for each of the following reasons EXCEPT ________.

  1. A) labor could become more skilled by repeating the same tasks
  2. B) transportation costs could be lowered by producing closer to markets
  3. C) labor would not lose time in switching from the production of one kind of product to another
  4. D) higher production would provide incentives for the development of more effective working methods

Answer:  B

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Application of knowledge

 

10) Which of the following is most likely a basis for a Jamaican natural advantage in international trade?

  1. A) product technology developed by a Jamaican company
  2. B) high literacy rates among Jamaican citizens
  3. C) the use of English as the primary language
  4. D) beautiful beaches and climate

Answer:  D

Diff: 2

Skill:  Application

Objective:  1

AACSB:  Reflective thinking

 

 

11) As a leading exporter of luxury automobiles, Germany has built a strong reputation in engineering. Germanys trade most likely relies on a(n) ________.

  1. A) outward immigration restriction
  2. B) natural advantage
  3. C) acquired advantage
  4. D) neomercantilist policy

Answer:  C

Diff: 2

Skill:  Application

Objective:  1

AACSB:  Application of knowledge

12) Assume the following conditions: In the United States it takes 5 units of resources to produce a ton of potatoes and 10 to produce a ton of coal. In Canada it takes 6 units of resources to produce a ton of potatoes and 9 to produce a ton of coal. According to the theory of absolute advantage, ________.

  1. A) the United States should export potatoes to Canada and import coal from Canada
  2. B) the United States should export coal to Canada and import potatoes from Canada
  3. C) the United States should import both potatoes and coal from Canada, while concentrating on production of more valuable goods
  4. D) there would be no basis for trade

Answer:  A

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Application

Objective:  1

AACSB:  Analytical thinking

 

13) Comparative advantage differs from absolute advantage in that the former ________, whereas the latter ________.

  1. A) holds that countries should specialize their production; does not
  2. B) holds that trade should be kept as nearly in balance as possible; says countries should seek a favorable balance of trade
  3. C) bases trade on natural advantages; bases trade on acquired advantage
  4. D) states that there is a basis of trade even if one country can produce everything more efficiently than another country; does not deal with this issue

Answer:  D

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Analytical thinking

 

 

14) The comparative advantage theory holds that a country will gain from trade ________.

  1. A) when it exports products for which it has an acquired advantage and imports products for which another country has a natural advantage
  2. B) if it exports goods it can produce more efficiently than other countries and imports goods other countries can produce more efficiently than it can
  3. C) even though it can produce all goods more efficiently than other countries
  4. D) if it exports products using its abundant production factors in exchange for products for which it has scarce production factors

Answer:  C

Diff: 1

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Application of knowledge

15) According to the theory of comparative advantage, a country gains from foreign trade even though it may have an absolute advantage in the production of all products because ________.

  1. A) the country will forego producing its less efficient output in order to produce its more efficient output
  2. B) workers become more efficient through specialization
  3. C) economies of scale will reduce cost
  4. D) there will be more incentive to develop cost-saving technologies

Answer:  A

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Analytical thinking

 

16) Assume the following conditions: In the United States it takes 4 units of resources to produce a ton of potatoes and 5 to produce a ton of coal. In Canada it takes 6 units of resources to produce a ton of potatoes and 10 to produce a ton of coal. According to the theory of comparative advantage, ________.

  1. A) there would be no basis for trade
  2. B) the United States should import potatoes from Canada and export coal to Canada
  3. C) the United States should export both potatoes and coal to Canada
  4. D) the United States should export potatoes to Canada and import coal from Canada

Answer:  B

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Analytical thinking

 

 

17) Which of the following assumptions was made in the original theories of absolute and comparative advantage?

  1. A) Specialized labor seeks efficiency.
  2. B) Labor resources are fully employed.
  3. C) Countries pursue objectives other than economic efficiency.
  4. D) Production networks enable countries to concentrate on particular functions.

Answer:  B

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Analytical thinking

 

18) The free trade theories of specialization primarily assume that ________.

  1. A) specialization leads to unemployment, but production gains compensate for job losses
  2. B) resources can move internationally from the production of one good to another
  3. C) resources can move domestically from the production of one good to another
  4. D) countries have objectives other than economic efficiency

Answer:  C

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  2

AACSB:  Application of knowledge

19) The free trade theories of specialization primarily assume that ________.

  1. A) domestic resources are unable to move from the production of one good to another
  2. B) countries have objectives other than economic efficiency
  3. C) specialization triggers unemployment
  4. D) resources are immobile internationally

Answer:  D

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  2

AACSB:  Analytical thinking

 

20) Nontradable goods are best defined as ________.

  1. A) products and services for which exporting costs are excessive
  2. B) factors of production that exceed safety regulations
  3. C) goods used for national defense
  4. D) products that comprise a portion of the inputs for finished products

Answer:  A

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  3

AACSB:  Application of knowledge

 

21) Countries with varied climates and varied natural resources generally ________ than countries with less varied climates and natural resources.

  1. A) have lower per capita incomes
  2. B) depend less heavily on trade
  3. C) have more ethnic subgroups
  4. D) have higher endowments of capital relative to labor

Answer:  B

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  3

AACSB:  Analytical thinking

 

22) Countries with large land areas are generally less dependent on trade than countries with small land areas because of ________.

  1. A) highly restricted economic scales
  2. B) self-sufficiency with natural resources
  3. C) higher transportation costs related to foreign trade
  4. D) the development of unique products that have a limited demand

Answer:  C

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  3

AACSB:  Analytical thinking

23) Eight of the top 10 exporting and importing countries are countries with ________.

  1. A) cheap labor forces
  2. B) small land masses
  3. C) natural advantages
  4. D) developed economies

Answer:  D

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  3

AACSB:  Application of knowledge

 

 

24) The trade theory that says countries should concentrate production on those products using their most abundant production factors is the ________.

  1. A) factor proportions theory
  2. B) theory of comparative advantage
  3. C) theory of absolute advantage
  4. D) theory of nontradable goods

Answer:  A

Diff: 1

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  3

AACSB:  Application of knowledge

 

25) El Salvador has a population density of about 620 people per square mile and neighboring Honduras a population density of about 115 people per square mile. According to the factor proportions theory of trade, one would expect El Salvadors exports to Honduras to ________.

  1. A) have a lower labor-to-land ratio than its imports from Honduras
  2. B) have a higher labor-to-land ratio than its imports from Honduras
  3. C) embody more capital per square mile than its imports from Honduras
  4. D) embody more capital per worker than its imports from Honduras

Answer:  B

Diff: 3

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Critical Thinking

Objective:  3

AACSB:  Reflective thinking

 

26) Tests to substantiate the factor proportions theory have had mixed results most likely because ________.

  1. A) labor migration quickly outdates any studies
  2. B) most countries have a favorable balance of trade
  3. C) labor skills and education are not homogeneous
  4. D) large and small countries have different trade policies

Answer:  C

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  3

AACSB:  Analytical thinking

 

27) Most world trade takes place ________.

  1. A) between developed countries and developing countries
  2. B) among developed countries
  3. C) among developing countries
  4. D) between raw material exporters and manufacturing exporters

Answer:  B

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  3

AACSB:  Application of knowledge

 

28) One way that developed countries specialize in order to gain acquired advantages is by ________.

  1. A) allocating research efforts more heavily in specific sectors
  2. B) emphasizing production in natural resource endowments
  3. C) restricting imports to those in the service sector
  4. D) subsidizing the transport of exports

Answer:  A

Diff: 3

Skill:  Concept

Objective:  3

AACSB:  Analytical thinking

 

29) Why is the United States both an exporter and importer of such products as vehicles and passenger aircraft?

  1. A) Buyers procure similar products for replacement parts.
  2. B) Transportation costs and cultural differences limit exporters.
  3. C) Companies differentiate products to appeal to different consumers.
  4. D) Bilateral trading agreements require this interchange for a number of products.

Answer:  C

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  3

AACSB:  Analytical thinking

 

30) Which of the following statements is most likely FALSE?

  1. A) Developing countries trade mainly with developed countries.
  2. B) Developed countries trade mainly with other developed countries.
  3. C) Cultural similarity among countries enhances their trade with each other.
  4. D) The greater the geographic distance between countries, the greater the trade.

Answer:  D

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  3

AACSB:  Reflective thinking

 

31) According to the product life cycle theory, production and sales are primarily domestic in the introductory stage because ________.

  1. A) businesses need quick market feedback
  2. B) tariff reductions remain under negotiation
  3. C) international transport costs are too high
  4. D) international patents have not been approved

Answer:  A

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  4

AACSB:  Application of knowledge

 

32) According to the PLC theory, at an early stage of a products life cycle the product is likely to be made in a more ________ method than in its later stages.

  1. A) capital-intensive
  2. B) labor-intensive
  3. C) land-intensive
  4. D) low-cost

Answer:  B

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  4

AACSB:  Analytical thinking

 

33) According to the PLC theory, what is the most likely reason that companies manufacture products in locations with high labor rates during the introductory stage of a products life cycle?

  1. A) Doing so allows use of long production runs using capital-intensive methods.
  2. B) Many consumers are willing to pay high costs for the newest products.
  3. C) Transportation costs are reduced by focusing on markets in developed countries.
  4. D) Import restrictions prevent production in countries other than the ones making product innovations.

Answer:  B

Diff: 3

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  4

AACSB:  Analytical thinking

 

 

34) According to the PLC theory, developing countries have their best production advantage in which stage of the product life cycle?

  1. A) growth
  2. B) maturity
  3. C) decline
  4. D) introduction

Answer:  C

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  4

AACSB:  Application of knowledge

35) Which of the hypothetical new products, if successful, would most likely diffuse its production and sales according to the product life cycle theory?

  1. A) a Ferrari sports car selling for $200,000 to a niche, upper-end market
  2. B) a Sony television that receives global transmissions without a satellite dish or cable connection, introduced at a high price but targeted eventually for sale to a mass market
  3. C) a new Diet Coca-Cola soft drink flavored with cranberries
  4. D) a Kyocera plastic chip carrier, which is expected to be quickly obsolete because of innovations

Answer:  B

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Application

Objective:  4

AACSB:  Reflective thinking

 

36) All of the following are types of products that are usually exceptions to what is predicted by the product life cycle theory EXCEPT ________.

  1. A) trendy clothing
  2. B) luxury items
  3. C) differentiated products
  4. D) consumer durables

Answer:  D

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  4

AACSB:  Analytical thinking

 

 

37) Contrary to the product life cycle theory, there has been an increased tendency for companies to ________.

  1. A) sell products only in their home markets throughout the cycle
  2. B) produce and sell products in countries where counterfeiting is low
  3. C) introduce new products simultaneously in domestic and foreign markets
  4. D) sell new products in developing countries before expanding into developed countries

Answer:  C

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  4

AACSB:  Analytical thinking

 

38) All of the following are features of the diamond of national advantage theory EXCEPT ________.

  1. A) firm strategy, structure, and rivalry
  2. B) strategic trade policy regulations
  3. C) related and supporting industries
  4. D) demand conditions

Answer:  B

Diff: 1

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  4

AACSB:  Analytical thinking

39) The diamond of national advantage would be best used to answer which of the following questions?

  1. A) How do developed countries prevent the trade of blood diamonds?
  2. B) How can developing countries create a significant trade surplus?
  3. C) Why do specialized competitive advantages differ among countries?
  4. D) Why do most innovative products originate in developed countries?

Answer:  C

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Application

Objective:  4

AACSB:  Reflective thinking

 

 

40) According to the diamond of national advantage theory, the domestic existence of all four conditions best explains ________.

  1. A) the essence of an industrys development
  2. B) the position of a product in its life cycle
  3. C) where globally competitive firms develop and sustain themselves
  4. D) why countries rely on abundant factor endowments

Answer:  C

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  4

AACSB:  Reflective thinking

 

41) Costa Rica applied the concepts of the diamond of national advantage theory to help transform its economy by ________.

  1. A) building domestic demand for its products and services
  2. B) looking globally to develop favorable conditions
  3. C) following import substitution policies
  4. D) concentrating on nontradable goods

Answer:  B

Diff: 2

Skill:  Application

Objective:  4

AACSB:  Application of knowledge

 

42) Which of the following best supports a nations decision to implement a strategic trade (industrial) policy?

  1. A) The policies have usually resulted in big payoffs.
  2. B) Governments, rather than entrepreneurs, should take the risks of developing new industries.
  3. C) Consumer needs would otherwise not be met.
  4. D) Government actions should target industries that are believed to give the country its best export advantages.

Answer:  D

Diff: 3

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Critical Thinking

Objective:  4

AACSB:  Analytical thinking

 

43) A governmental strategic trade (industrial) policy is one that ________.

  1. A) lessens dependence on foreign military goods
  2. B) seeks reciprocal free trade agreements between developed and developing countries
  3. C) targets the resources needed to support industries that seem to fit best with the countrys advantages
  4. D) limits imports to encourage domestic production of what would otherwise be imported

Answer:  C

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  4

AACSB:  Application of knowledge

 

44) Which of the following statements most likely undermines the arguments for a strategic trade policy?

  1. A) Entrepreneurs, rather than governments, should take business risks.
  2. B) Developed countries have production lead time over developing countries.
  3. C) If big companies can figure out what products to develop, so can governments.
  4. D) Governments have limited resources, so industries with greater growth potential should be targeted.

Answer:  A

Diff: 3

Skill:  Critical Thinking

Objective:  4

AACSB:  Analytical thinking

 

45) Between now and 2050, countries undergoing a simultaneous population reduction and an increased percentage of retirees in the population most likely will need more ________.

  1. A) imports
  2. B) immigrants
  3. C) domestic products
  4. D) favorable balances of trade

Answer:  B

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  5

AACSB:  Reflective thinking

 

46) The most internationally mobile factor of production is ________.

  1. A) labor
  2. B) management
  3. C) long-term capital
  4. D) short-term capital

Answer:  D

Diff: 1

Skill:  Concept

Objective:  5

AACSB:  Application of knowledge

47) All the following are reasons for the lower international mobility of people than capital EXCEPT which one?

  1. A) The differences in economic return between countries are lower for people than for capital.
  2. B) It is more expensive to move people than capital.
  3. C) People may have to learn another language and adapt to a different culture.
  4. D) International capital transfers have less cumbersome legal restrictions than international movements of people.

Answer:  A

Diff: 2

Skill:  Application

Objective:  5

AACSB:  Analytical thinking

 

48) All of the following are examples of international labor mobility EXCEPT ________.

  1. A) a manager assigned by an MNE to work short-term abroad
  2. B) a refugee who takes up employment in another country
  3. C) a college student on a study abroad program
  4. D) an illegal immigrant working in another country

Answer:  C

Diff: 2

Skill:  Application

Objective:  5

AACSB:  Analytical thinking

 

49) Labor and capital mobility are intertwined because ________.

  1. A) illegal workers sometimes pay large sums to people who smuggle them into another country
  2. B) people cannot emigrate to another country unless they bring capital with them
  3. C) companies receive tax benefits for hiring immigrants
  4. D) immigrants bring an investment in human capital with them

Answer:  D

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  5

AACSB:  Analytical thinking

 

50) Brain drain is a term that describes ________.

  1. A) a countrys loss of educated, productive people
  2. B) a nations shift from an emerging market to a developed economy
  3. C) the exportation of high-technology products in exchange for low-technology products
  4. D) the unauthorized use of patents, copyrights, and technology by the counterfeiting industry

Answer:  A

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  5

AACSB:  Application of knowledge

 

51) Which of the following is the LEAST likely result of outward migration?

  1. A) Emigrants remit capital used to start businesses in their home countries.
  2. B) Nations receive more foreign aid.
  3. C) Nations lose highly educated and productive workers.
  4. D) Countries receive remittances from emigrants.

Answer:  B

Diff: 3

Skill:  Concept

Objective:  5

AACSB:  Reflective thinking

 

52) Country X brings in a large number of unskilled immigrants to meet its labor needs. Which of the following is the LEAST likely to occur in Country X as a result?

  1. A) Country X will develop a long-term class of have-nots if the children of immigrants remain unskilled.
  2. B) Country X will need more unskilled people in the future if immigrant children become skilled.
  3. C) The continual supply of unskilled labor will delay the development of labor saving technology in Country X.
  4. D) Country X will experience a significant transfer of knowledge and a resulting rise in start-up businesses.

Answer:  D

Diff: 3

Skill:  Application

Objective:  5

AACSB:  Reflective thinking

 

53) In this example, assume that both trade and production factors are internationally mobile. Using domestic labor, the labor cost per silicon chip is $.10 in Japan and $.20 in the United States. Using domestic capital, the capital cost per chip is $.10 in Japan and $.05 in the United States. Chip transportation in either direction is $.10. Japanese labor is willing to work in the United States for $.15 per chip including the workers transport cost. U.S. capital will go to Japan at a cost of $.08 per chip including transaction costs. Which silicon chips will the United States buy?

  1. A) those made in Japan with Japanese labor and capital
  2. B) those made in the United States with U.S. labor and capital
  3. C) those made in Japan with Japanese labor and U.S. capital
  4. D) those made in the United States with Japanese labor and U.S. capital

Answer:  D

Diff: 3

Skill:  Application

Objective:  6

AACSB:  Analytical thinking

 

54) The inability of a company to gain foreign production factors to use in its domestic operations most likely ________.

  1. A) entices the company to export its own production factors
  2. B) stimulates the company to adopt efficient substitute methods of production
  3. C) stimulates foreign companies to invest in that domestic market
  4. D) causes the companys products to move more rapidly through their life cycles

Answer:  B

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  6

AACSB:  Analytical thinking

 

55) All of the following are reasons that foreign investment may stimulate exports from the home (donor) country EXCEPT which of the following?

  1. A) The investor often sends home-country components to its facilities abroad.
  2. B) The investor often sends home-country equipment to its facilities abroad.
  3. C) Home-country aid usually goes where the investments are made.
  4. D) The foreign facility is adept at selling the investors home country products.

Answer:  C

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  6

AACSB:  Analytical thinking

 

56) Analysts conclude that the finite supply of natural resources will most likely ________.

  1. A) cause a higher proportion of world trade to occur among developed countries
  2. B) cause a higher proportion of world trade to occur among developing countries
  3. C) serve as an advantage for developing countries in their sales to developed countries
  4. D) create a greater portion of world trade in the form of services

Answer:  C

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  6

AACSB:  Analytical thinking

 

57) Research shows that urbanization leads to higher productivity. Which of the following is the LEAST likely reason for this?

  1. A) Urbanization establishes an inflow of immigrants who will work for less money.
  2. B) In urban areas, firms can more easily find people with the exact skills they need.
  3. C) Urbanization allows for economies in moving supplies and finished products.
  4. D) In urban areas, knowledge flows more easily from one company to another and from one industry to another.

Answer:  A

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  6

AACSB:  Analytical thinking

58) The premise that there will be more finely tuned specialization of production among countries is most likely based on the idea that companies will ________.

  1. A) depend more on production of nontradable goods and services
  2. B) encourage urbanization in emerging countries that lack infrastructure
  3. C) establish facilities in dispersed locations to hinder domestic competition
  4. D) take advantage of wage and skill differences among countries

Answer:  D

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  6

AACSB:  Analytical thinking

 

59) Costa Ricas recent economic transformation to depend more on high-tech manufacturing is largely due to its adoption of ________ trade policy.

  1. A) an import substitution
  2. B) a comparative advantage
  3. C) a factor proportions
  4. D) a strategic

Answer:  D

Diff: 2

Skill:  Application

Objective:  1

AACSB:  Reflective thinking

 

60) All of the following factors most likely led to Costa Ricas attraction of high-tech FDI EXCEPT the countrys ________.

  1. A) demand for high-tech products
  2. B) literacy rate
  3. C) quality of life
  4. D) political stability

Answer:  A

Diff: 2

Learning Outcome:  Explain the implications of foreign direct investment for both host and home country

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Reflective thinking

 

61) Countries enact trade policies based on trade theories, which, in turn, affect companies optimum production locations.

Answer:  TRUE

Diff: 1

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Reflective thinking

62) Understanding trade theories helps companies know if they will need to compete against goods and services produced abroad.

Answer:  TRUE

Diff: 1

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Reflective thinking

 

63) Under mercantilism, colonial powers sought to run trade surpluses with their colonies by preventing the colonies from manufacturing.

Answer:  TRUE

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Analytical thinking

 

64) An objective of neomercantilism is to build up gold reserves.

Answer:  FALSE

Diff: 1

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Application of knowledge

 

65) The theory of absolute advantage holds that there are advantages to trade because different countries can produce different goods more efficiently than others.

Answer:  TRUE

Diff: 1

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Application of knowledge

 

66) Under the theory of absolute advantage, countries hold two types of advantagesacquired advantages and technological advantages.

Answer:  FALSE

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Analytical thinking

 

 

67) The comparative advantage theory holds that a country will gain from trade even though it can produce all goods more efficiently than other countries.

Answer:  TRUE

Diff: 1

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Analytical thinking

68) Comparative advantage theory holds that gains from trade are the result of capital movements from countries with low interest rates to countries with higher interest rates.

Answer:  FALSE

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Analytical thinking

 

69) The free trade theories of specialization assume that countries will be better off even though some people are unemployed.

Answer:  FALSE

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Application of knowledge

 

70) According to theories of specialization in international trade, gains occur because specialized workers move to countries that can use their skills more effectively.

Answer:  FALSE

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Reflective thinking

 

71) Countries with large land areas are generally less dependent on trade than countries with small land areas.

Answer:  TRUE

Diff: 1

Skill:  Concept

Objective:  3

AACSB:  Reflective thinking

 

 

72) The top 10 exporting countries are dominated by developing countries.

Answer:  FALSE

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  3

AACSB:  Application of knowledge

 

73) The factor proportions theory holds that countries should concentrate production on those products that use their most abundant production factors.

Answer:  TRUE

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Application of knowledge

74) The factor proportions theory holds that countries should improve their competitiveness by importing capital and skilled employees from abroad.

Answer:  FALSE

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  1

AACSB:  Analytical thinking

 

75) Most world trade takes place between raw material exporters and manufacturing exporters.

Answer:  FALSE

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  3

AACSB:  Application of knowledge

 

76) Trade occurs more between culturally dissimilar countries than between culturally similar countries.

Answer:  FALSE

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  3

AACSB:  Analytical thinking

 

 

77) Many products location of production will shift internationally as the products go through their life cycle.

Answer:  TRUE

Diff: 1

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  4

AACSB:  Analytical thinking

 

78) According to the PLC theory of trade, most new products are produced in countries where wage rates are low.

Answer:  FALSE

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  4

AACSB:  Application of knowledge

 

79) Luxury products are the most likely types of products to behave according to the product life cycle theory of trade.

Answer:  FALSE

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  4

AACSB:  Application of knowledge

80) An exception to the PLC theory in terms of production location is often a product with very rapid change in innovation.

Answer:  TRUE

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  4

AACSB:  Application of knowledge

 

81) The four favorable domestic conditions of the diamond of national advantage help to explain how and where globally competitive companies develop and sustain themselves.

Answer:  TRUE

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  4

AACSB:  Application of knowledge

 

 

82) The existence of the four favorable conditions of the diamond of national advantage does not guarantee that an industry will develop in a given locale.

Answer:  TRUE

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Concept

Objective:  4

AACSB:  Analytical thinking

 

83) A strategic trade policy is one that develops industries to lessen dependence on foreign military goods.

Answer:  FALSE

Diff: 1

Skill:  Concept

Objective:  4

AACSB:  Application of knowledge

 

84) Companies and individuals transfer capital internationally primarily because of expectations of earning higher returns.

Answer:  TRUE

Diff: 1

Skill:  Concept

Objective:  5

AACSB:  Application of knowledge

 

85) The international mobility of labor includes workers, students, tourists, and retirees who travel to another country.

Answer:  FALSE

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  5

AACSB:  Analytical thinking

86) The foreign-born population as a percentage of total population is substantial for some countries and insignificant for others.

Answer:  TRUE

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  5

AACSB:  Application of knowledge

 

 

87) The term brain drain describes the export of high-technology products in exchange for low-technology products.

Answer:  FALSE

Diff: 1

Skill:  Concept

Objective:  5

AACSB:  Application of knowledge

 

88) The combination of free trade and free movement of production factors offers maximum production efficiency.

Answer:  TRUE

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  6

AACSB:  Analytical thinking

 

89) The finite nature of natural resources should work as a disadvantage for the export prices of developing countries.

Answer:  FALSE

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  6

AACSB:  Reflective thinking

 

90) The growth of small-scale production technology will most likely enable small countries to produce products efficiently for their own consumption.

Answer:  TRUE

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  6

AACSB:  Analytical thinking

 

91) As an international business manager, how can you benefit from an understanding of international trade theories?

Answer:  Trade policies have an impact on business because they affect which countries can produce given products more efficiently and whether countries will permit imports to compete against their domestically produced goods and services. In turn, a countrys policies influence which products companies might export to given countries, as well as what and where companies can produce in order to sell in the given countries.

Diff: 3

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Application

Objective:  1

AACSB:  Reflective thinking

 

92) In a short essay, discuss the theory of mercantilism, and discuss favorable and unfavorable balances of trade as they apply to international business.

Answer:  Mercantilism holds that a countrys wealth is measured by its holdings of treasure, which usually meant gold. According to the theory, countries should export more than they import and, if successful, receive gold from countries that run deficits. To export more than they imported, governments imposed restrictions on most imports and subsidized production of many products that could otherwise not compete in domestic or export markets.

 

A favorable balance of trade indicates that a country is exporting more than it is importing. An unfavorable balance of trade indicates that a country is importing more than it is exporting, which is known as a deficit. However, it is not necessarily beneficial to run a trade surplus nor is it necessarily disadvantageous to run a trade deficit. A country that is running a surplus, or favorable balance of trade, is, for the time being, importing goods and services of less value than those it is exporting. In effect, the surplus country is granting credit to the deficit country. If that credit cannot eventually buy sufficient goods and services, the so-called favorable trade balance actually may turn out to be disadvantageous for the country with the surplus.

Diff: 3

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Application

Objective:  1

AACSB:  Reflective thinking

 

93) In a short essay, discuss the theory of absolute advantage and the reasons a countrys efficiency improves based on this theory.

Answer:  The theory of absolute advantage holds that different countries produce some goods more efficiently than other countries; thus, global efficiency can increase through free trade. Developed by Adam Smith, the theory of absolute advantage says the real wealth of a country consists of the goods and services available to its citizens. Smith reasoned that if trade were unrestricted, each country would specialize in those products that gave it a competitive advantage. Each countrys resources would shift to the efficient industries because the country could not compete in the inefficient ones. Through specialization, countries could increase their efficiency because of three reasons:

  1. Labor could become more skilled by repeating the same tasks.
  2. Labor would not lose time in switching from the production of one kind of product to another.
  3. Long production runs would provide incentives for the development of more effective working methods.

Diff: 3

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Synthesis

Objective:  1, 2

AACSB:  Analytical thinking

 

94) What is the difference between the free trade theories of absolute advantage and comparative advantage? How can free trade improve global efficiency?

Answer:  Absolute advantage holds that different countries produce some goods more efficiently than other countries; thus, global efficiency can increase through free trade. Based on this theory, Adam Smith questioned why the citizens of any country should have to buy domestically produced goods when they could buy those goods cheaper abroad. But what happens when one country can produce all products at an absolute advantage? David Ricardo examined this question and expanded on Adam Smiths theory of absolute advantage to develop the theory of comparative advantage. Ricardo reasoned that there may still be global efficiency gains from trade if a country specializes in products that it can produce more efficiently than other productsregardless of whether other countries can produce those same products even more efficiently.

Diff: 3

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Synthesis

Objective:  1, 2

AACSB:  Analytical thinking

 

95) What assumptions underlie the theories of specialization in international trade? What are the limitations of these assumptions?

Answer:  The assumptions that underlie the theories of specialization in international trade include the following:

  1. Full employment: When countries have many unemployed or unused resources, they may seek to restrict imports to employ or use idle resources.
  2. Economic efficiency: Countries may pursue objectives other than output efficiency. They may avoid overspecialization because of the vulnerability created by changes in technology.
  3. Division of gains: If a country perceives a trading partner is gaining too large a share of benefits, it may forgo absolute gains for itself so as to prevent relative losses.
  4. Two countries, two commodities: Two countries trading only two commodities is unrealistic.
  5. Transport costs: If it costs more to transport the goods than is saved through specialization, then the advantages of trade are negated.
  6. Statics and dynamics: The relative conditions that give countries advantages or disadvantages in the production of given products are dynamic, not static, as the theories view countries advantages.
  7. Services: An increasing portion of world trade is in services, and the theories deal with commodities.
  8. Production networks: Specialization may take place by function or by component as well as by final product.
  9. Mobility: The assumption that resources can move domestically from the production of one good to another, and at no cost, is not completely valid.

Diff: 3

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Critical Thinking

Objective:  2

AACSB:  Analytical thinking

 

96) What is the theory of country size? How is country size determined? How does country size affect national trade patterns?

Answer:  The theory of country size says that countries with large land areas are more likely to have varied climates and an assortment of natural resources than smaller countries, thus making them more self-sufficient. Although land area is the most obvious way of measuring a countrys size, countries also can be compared on the basis of economic size. Distance to foreign markets affects trade patterns in large and small countries differently. Normally, the farther the distance, the higher the transport costs, the longer the inventory carrying time, and the greater the uncertainty and unreliability of timely product delivery. In addition, large countries production and market centers are more likely to be located at a greater distance from other countries, raising the transport costs of foreign trade.

Diff: 3

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Synthesis

Objective:  1, 3

AACSB:  Analytical thinking

 

97) What is the country similarity theory? According to this theory, what factors affect trade patterns?

Answer:  Observations of trade patterns reveal that most of the worlds trade occurs among countries that have similar characteristics, specifically among industrial, or developed, countries. The country similarity theory says that once a company has developed a new product in response to observed market conditions in the home market, it will turn to markets it sees as most similar to those at home. In addition, markets in industrial countries can support products and their variations. Thus, companies from different countries produce different product models, and each may gain some markets abroad.

Diff: 2

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Synthesis

Objective:  1, 3

AACSB:  Analytical thinking

 

98) In a short essay, discuss the four stages of the international product life cycle.

Answer:  The international product life cycle theory of trade states that certain kinds of products go through a continuum, or cycle, that consists of four stagesintroduction, growth, maturity, and decline. The location of production will shift internationally depending on the stage of the cycle.

  1. Introduction: Most new products are produced in and exported from developed countries because of their combined demand conditions and labor skills. Many reasons account for the dominant position of developed countries, including competition, demanding consumers, the availability of scientists and engineers, and high incomes. Early production also generally occurs in a domestic location so the company can obtain rapid market feedback, as well as save transport costs.
  2. Growth: As sales of the new product grow, competitors enter the market. At the same time, demand is likely to grow substantially in foreign markets, particularly in other developed countries. In fact, demand may be sufficient to justify producing in some foreign markets to reduce or eliminate transport charges, but the output at this stage is likely to stay almost entirely in the foreign country with the additional manufacturing unit. The original producing country will also increase its exports in this stage but lose certain key export markets in which competitors commence local production.
  3. Maturity: In this stage, worldwide demand begins to level off, although it may be growing in some countries and declining in others. There is often a shake-out of producers such that product models become highly standardized, making cost an important competitive weapon. Longer production runs become possible for foreign plants, which in turn reduce per-unit cost for their output. The lower per-unit costs create demand in developing countries.
  4. Decline: As a product moves to the decline stage, those factors occurring during the mature stage continue to evolve. The markets in developed countries decline more rapidly than those in developing countries as affluent customers demand newer products. By this time, market and cost factors have dictated that almost all production is in developing countries, which export to the declining or small-niche markets in developed countries. In other words, the country in which the innovation first emerged and exported from then becomes the importer.

Diff: 3

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Application

Objective:  4

AACSB:  Analytical thinking

 

99) What are the arguments for and against nations developing and implementing strategic trade policies?

Answer:  The two basic approaches to government policy are to alter conditions that will affect industry in generala non-strategic approachand to alter conditions that will affect a targeted industrya strategic approach. Regardless of whether a government takes a general or specific approach, it may alter the competitive positions of specific companies and production locations.

 

The first approach means altering conditions that affect factor proportions, efficiency, and innovation. A country may upgrade production factors by improving human skills through education, providing infrastructure, promoting a highly competitive environment so that companies must make improvements, and inducing consumers to demand a higher quality of products and services.

 

The second approach is to target specific industries. This approach has usually resulted in only small payoffs, largely because governments find it difficult to identify and target the right industries. Moreover, too many countries may identify the same industries.

Diff: 3

Learning Outcome:  Compare and contrast theories of international trade

Skill:  Critical Thinking

Objective:  1

AACSB:  Analytical thinking

 

100) From an economic standpoint, why do production factors move from one country to another? How does factor movement affect international trade?

Answer:  Capital, especially short-term capital, is the most internationally mobile production factor. Companies and private individuals primarily transfer capital because of differences in expected return. Short-term capital is more mobile than long-term capital, especially direct investment, because there is more likely to be an active market through which investors can quickly buy foreign holdings and sell them if they want to transfer capital back home or to another country. Furthermore, investors feel more certain about short-term political and economic conditions in a foreign country than about long-term ones. People are also internationally mobile. Unlike funds that can be cheaply transferred by wire, people must usually incur high transportation costs to work in another country. Although international mobility of production factors may be a substitute for trade, the mobility may stimulate trade through sales of components, equipment, and complementary products. If trade could not occur and production factors could not move internationally, a country would have to either forego consuming certain goods or produce them differently, which in either case would usually result in decreased worldwide output and higher prices. In some cases, however, the inability to gain sufficient access to foreign production factors may stimulate efficient methods of substitution, such as the development of alternatives for traditional production methods.

Diff: 3

Skill:  Synthesis

Objective:  5, 6

AACSB:  Analytical thinking

 

International Business: Environments and Operations, 15e (Daniels et al.)

Chapter 11   Globalization and Society

 

1) According to the text, which of the following has resulted from GEs Ecomagination initiative?

  1. A) rising profitability for many GE products
  2. B) increasing doubt among GEs foreign partners
  3. C) reducing investments by GE due to poor returns
  4. D) improving pollution levels near GE plants in China

Answer:  A

Diff: 2

Learning Outcome:  Discuss the role of ethics and social responsibility in international business

Skill:  Concept

Objective:  4

 

2) General Electric has focused on being more green in recent years most likely because ________.

  1. A) the industry has always looked to GE as a trend setter in green technology
  2. B) GE executives believe the firm can strategically align investor and environmental interests
  3. C) GE executives realize that the firm can save significant money through the use of solar technology
  4. D) the U.S. government has decided to use GE as a test case to see if the adoption of the Kyoto Protocol can actually work for a U.S. firm

Answer:  B

Diff: 3

Learning Outcome:  Discuss the role of ethics and social responsibility in international business

Skill:  Concept

Objective:  3

 

3) Which of the following statements about GE and its Green is Green movement is true?

  1. A) GE is responding in part to the fact that it is operating in many countries which require compliance with higher environmental standards than exist in the United States.
  2. B) GE has decided to develop new products that are environmentally friendly rather than adopt internal policies to reduce greenhouse gas emissions.
  3. C) GE has moved aggressively to reduce greenhouse gas usage internally but has not been able to develop commercially viable clean technologies.
  4. D) GE considered joining the U.S. Climate Action Partnership but decided the group was too radical in its approach to reducing greenhouse gas emissions.

Answer:  A

Diff: 3

Learning Outcome:  Discuss the role of ethics and social responsibility in international business

Skill:  Concept

Objective:  3

AACSB:  Dynamics of the global economy

 

4) Which of the following is NOT a key stakeholder group that a company must work to satisfy in order to survive in a global environment?

  1. A) employees
  2. B) competitors
  3. C) shareholders
  4. D) customers

Answer:  B

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  1

 

5) Which stakeholder group primarily wants additional sales and increased productivity?

  1. A) customers
  2. B) shareholders
  3. C) society at large
  4. D) government

Answer:  B

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  1

 

6) Which stakeholder group is most interested in trustworthy behavior by corporate executives and increased corporate taxes?

  1. A) shareholders
  2. B) society
  3. C) employees
  4. D) customers

Answer:  B

Diff: 2

Skill:  Concept

Objective:  1

 

7) Which of the following statements is mos

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here