Introductory Chemistry Concepts and Critical Thinking 7th Edition Test Bank

<< Legal And Ethical Issues For Healthcare Professions 3rd Edition by Elsevier -Test Bank Introduction to Medical-Surgical Nursing, 6e 6th Edition by Linton test Bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Introductory Chemistry Concepts and Critical Thinking 7th Edition Test Bank

Description

WITH ANSWERS
Introductory Chemistry Concepts and Critical Thinking 7th Edition Test Bank

 

Introductory Chemistry: Concepts and Critical Thinking, 7e (Corwin)

Chapter 5  The Periodic Table

 

Key Terms

 

1) What is the term for the elements with atomic numbers 90103?

  1. A) actinide series
  2. B) lanthanide series
  3. C) rare-earth elements
  4. D) transuranium elements
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  Key Terms

 

2) What is the name of the family of elements in Group IA/1?

  1. A) alkali metals
  2. B) alkaline earth metals
  3. C) halogens
  4. D) noble gases
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  Key Terms

 

3) What is the name of the family of elements in Group IIA/2?

  1. A) alkali metals
  2. B) alkaline earth metals
  3. C) halogens
  4. D) noble gases
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  Key Terms

 

4) What is the term for the inner electrons in an atom which are not available for bonding?

  1. A) center electrons
  2. B) core electrons
  3. C) nuclear electrons
  4. D) valence electrons
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  Key Terms

 

 

5) What is the term for a method of writing the electron configuration whereby all the inner electrons are represented by a noble gas symbol in brackets followed by the valence electrons?

  1. A) atomic notation
  2. B) core notation
  3. C) electron notation
  4. D) noble gas notation
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  Key Terms

 

6) What is the term for a chemical symbol of an element surrounded by a dot representing each valence electron?

  1. A) atom dot notation
  2. B) core notation
  3. C) electron dot formula
  4. D) valence formula
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  Key Terms

 

7) What is the term for the shorthand description of the arrangement of electrons by sublevels according to increasing energy?

  1. A) atomic notation
  2. B) atomic number
  3. C) continuous spectrum
  4. D) electron configuration
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  Key Terms

 

8) What terms refer to a vertical column in the periodic table of elements?

  1. A) group or family
  2. B) group or series
  3. C) period or family
  4. D) period or series
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  Key Terms

 

9) What is the name of the family of elements in Group VIIA/17?

  1. A) alkali metals
  2. B) alkaline earth metals
  3. C) halogens
  4. D) noble gases
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  Key Terms

 

 

10) What is the term for the two series of elements that include Ce-Lu and Th-Lr?

  1. A) rare earth elements
  2. B) representative elements
  3. C) transition elements
  4. D) inner transition elements
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  Key Terms

 

11) What is the term for an atom (or group of atoms) that bears a charge as the result of gaining or losing valence electrons?

  1. A) anion
  2. B) cation
  3. C) ion
  4. D) polyatomic ion
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  Key Terms

 

12) What is the term for the charge on an atom that has lost or gained electrons?

  1. A) atomic charge
  2. B) electron charge
  3. C) ionic charge
  4. D) valence charge
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  Key Terms

 

13) What is the term for the minimum amount of energy to remove an electron from a neutral atom in the gaseous state?

  1. A) atomic energy
  2. B) electron energy
  3. C) ionization energy
  4. D) nuclear energy
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  Key Terms

 

14) What is the term for two different ions with the same electron configuration?

  1. A) isoelectronic
  2. B) isoenergetic
  3. C) isonuclear
  4. D) isotopes
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  Key Terms

 

 

15) What is the term for the elements with atomic numbers 5871?

  1. A) actinide series
  2. B) lanthanide series
  3. C) rare earth elements
  4. D) transuranium elements
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  Key Terms

 

16) What is the name of the family of elements in Group VIIIA/18?

  1. A) alkali metals
  2. B) alkaline earth metals
  3. C) halogens
  4. D) noble gases
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  Key Terms

 

17) What terms refer to a horizontal row in the periodic table of elements?

  1. A) group or family
  2. B) group or series
  3. C) period or family
  4. D) period or series
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  Key Terms

 

18) Which of the following laws states that the properties of the elements recur in a repeating pattern when arranged according to increasing atomic number?

  1. A) law of atomic numbers
  2. B) law of constant composition
  3. C) law of periodic properties
  4. D) periodic law
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  Key Terms

 

19) What is the term for the elements with atomic numbers 21, 39, 57, and 58-71?

  1. A) actinide series
  2. B) lanthanide series
  3. C) rare earth elements
  4. D) transuranium elements
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  Key Terms

 

 

20) What is the term for the elements in Groups 1, 2, 13-18?

  1. A) rare earth elements
  2. B) representative elements
  3. C) transition elements
  4. D) inner transition elements
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  Key Terms

 

21) What is the term for the elements in Groups 3-12?

  1. A) rare earth elements
  2. B) representative elements
  3. C) transition elements
  4. D) inner transition elements
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  Key Terms

 

22) What is the term for the elements with atomic numbers beyond 92?

  1. A) actinide series
  2. B) lanthanide series
  3. C) rare earth elements
  4. D) transuranium elements
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  Key Terms

 

23) What is the term for the electrons that occupy the outermost s and p sublevels of an atom?

  1. A) core electrons
  2. B) kernel electrons
  3. C) sublevel electrons
  4. D) valence electrons
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  Key Terms

 

Questions for Chapter 5

 

1) Which of the following scientists contributed to the development of the periodic table of elements?

  1. A) J. W. Dbereiner
  2. B) Dmitri Mendeleev
  3. C) H. G. J. Moseley
  4. D) J. A. R. Newlands
  5. E) all of the above

Answer:  E

Section:  5.1 Classification of Elements

 

 

2) Which of the following scientists did not contribute to the development of the periodic table of elements?

  1. A) John Dalton
  2. B) J. W. Dbereiner
  3. C) Dmitri Mendeleev
  4. D) H. G. J. Moseley
  5. E) J. A. R. Newlands

Answer:  A

Section:  5.1 Classification of Elements

 

3) Which of the following scientists is credited with first arranging the elements into groups according to increasing atomic mass and repeating properties?

  1. A) Johann Dbereiner
  2. B) Dmitri Mendeleev
  3. C) H. G. J. Moseley
  4. D) J. A. R. Newlands
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  5.1 Classification of Elements

 

4) Why was helium absent from Mendeleevs original periodic table of 1871?

  1. A) Helium is unstable.
  2. B) Helium is radioactive.
  3. C) Helium had not been discovered.
  4. D) Helium occurs only in compounds.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  5.1 Classification of Elements

 

5) Why was argon absent from Mendeleevs original periodic table of 1871?

  1. A) Argon is unstable.
  2. B) Argon is radioactive.
  3. C) Argon had not been discovered.
  4. D) Argon occurs only in compounds.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  5.1 Classification of Elements

 

6) Why were noble gases absent from Mendeleevs original periodic table of 1871?

  1. A) The noble gases are unstable.
  2. B) The noble gases are radioactive.
  3. C) The noble gases had not been discovered.
  4. D) The noble gases occur only in compounds.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  5.1 Classification of Elements

 

 

7)  Previous to the X-ray emission evidence of 1913, the order of the elements in the periodic table was

based on which of the following?

  1. A) increasing atomic number
  2. B) increasing mass number
  3. C) increasing atomic mass
  4. D) increasing isotopic mass
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  5.2 The Periodic Law Concept

 

8)  Following the X-ray emission studies of Harry Moseley in 1913, the order of the elements in the periodic table was based on which of the following?

  1. A) increasing atomic number
  2. B) increasing mass number
  3. C) increasing atomic mass
  4. D) increasing isotopic mass
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  5.2 The Periodic Law Concept

 

9)  The modern periodic law states that the properties of the elements repeat when the periodic table is arranged according to which of the following?

  1. A) increasing atomic number
  2. B) increasing mass number
  3. C) increasing atomic mass
  4. D) increasing isotopic mass
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  5.2 The Periodic Law Concept

 

10)  Which of the following is a representative element?

  1. A) B
  2. B) Ba
  3. C) Br
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

11)  Which of the following is a transition element?

  1. A) Cu
  2. B) Ag
  3. C) Au
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

 

12) Which of the following is an inner transition element?

  1. A) Rf
  2. B) Ti
  3. C) Th
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

13) Which fourth period representative element has the highest atomic number?

  1. A) Ca
  2. B) Kr
  3. C) Pb
  4. D) Zn
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

14) Which fourth period transition element has the highest atomic number?

  1. A) Ca
  2. B) Cd
  3. C) Kr
  4. D) Zn
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

15) Which fifth period representative element has the highest atomic number?

  1. A) Bi
  2. B) Cd
  3. C) Sr
  4. D) Xe
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

16) Which fifth period transition element has the highest atomic number?

  1. A) Cd
  2. B) Hg
  3. C) Sr
  4. D) Xe
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

 

17) Which of the following elements are fourth period semimetals?

  1. A) Si and Ge
  2. B) Ge and As
  3. C) Sb and Te
  4. D) Po and At
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

18) Which of the following elements are fifth period semimetals?

  1. A) As and Sb
  2. B) Ge and As
  3. C) Sb and Te
  4. D) Po and At
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

19) Which of the following elements are sixth period semimetals?

  1. A) Te and Po
  2. B) Ge and As
  3. C) Sb and Te
  4. D) Po and At
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

20) Which of the following is a radioactive metal?

  1. A) Tc
  2. B) Te
  3. C) Ti
  4. D) Tl
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

21) Which of the following is a radioactive metal?

  1. A) Pb
  2. B) Pd
  3. C) Pm
  4. D) Pt
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

 

22) Which of the following is a radioactive semimetal?

  1. A) Ge
  2. B) Pm
  3. C) Po
  4. D) Rn
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

23) Which of the following is a radioactive semimetal?

  1. A) At
  2. B) B
  3. C) Ge
  4. D) Si
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

24) Which of the following is a radioactive nonmetal?

  1. A) At
  2. B) Po
  3. C) Ra
  4. D) Rn
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

25) Which of the following is a radioactive nonmetal?

  1. A) At
  2. B) Po
  3. C) Ra
  4. D) Xe
  5. E) none of the above

Answer:  E

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

26) Which of the following is an alkali metal?

  1. A) Li
  2. B) Na
  3. C) K
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

 

27) Which of the following is an alkali metal?

  1. A) Al
  2. B) Fe
  3. C) Ca
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  E

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

28) Which of the following is an alkali metal?

  1. A) Al
  2. B) Cs
  3. C) Cu
  4. D) Mg
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

29) Which of the following is an alkaline earth metal?

  1. A) Mg
  2. B) Ca
  3. C) Ba
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

30) Which of the following is an alkaline earth metal?

  1. A) Al
  2. B) Rb
  3. C) Zn
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  E

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

31) Which of the following is an alkaline earth metal?

  1. A) Ca
  2. B) Co
  3. C) Cu
  4. D) Cs
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

 

32) Which of the following is a halogen?

  1. A) Cl
  2. B) F
  3. C) I
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

33) Which of the following is a halogen?

  1. A) Ar
  2. B) H
  3. C) N
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  E

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

34) Which of the following is a halogen?

  1. A) Ar
  2. B) Br
  3. C) H
  4. D) Hg
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

35) Which of the following is a noble gas?

  1. A) He
  2. B) Ar
  3. C) Xe
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

36) Which of the following is a noble gas?

  1. A) F
  2. B) N
  3. C) O
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  E

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

 

37) Which of the following is a noble gas?

  1. A) Au
  2. B) Kr
  3. C) N
  4. D) No
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

38) Which of the following is a rare earth element?

  1. A) Al
  2. B) Be
  3. C) Li
  4. D) Sc
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

39) Which of the following is a rare earth element?

  1. A) Ba
  2. B) Cr
  3. C) La
  4. D) Th
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

40) Which of the following is a rare earth element?

  1. A) B
  2. B) P
  3. C) U
  4. D) Y
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

41) Which of the following is the highest atomic mass lanthanide?

  1. A) Ce
  2. B) Lr
  3. C) Lu
  4. D) Th
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

 

42) Which of the following is the lowest atomic mass lanthanide?

  1. A) Ce
  2. B) Lr
  3. C) Lu
  4. D) Sc
  5. E) Th

Answer:  A

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

43) Which of the following is the highest atomic number actinide?

  1. A) Ce
  2. B) Lr
  3. C) Lu
  4. D) Th
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

44) Which of the following is the lowest atomic number actinide?

  1. A) Ce
  2. B) Lr
  3. C) Lu
  4. D) Sc
  5. E) Th

Answer:  E

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

45) Which of the following is a transuranium element?

  1. A) Np
  2. B) Cf
  3. C) Lr
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

46) Which of the following is a transuranium element?

  1. A) Pa
  2. B) Th
  3. C) U
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  E

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

 

47) Which of the following is a transuranium element?

  1. A) Ac
  2. B) Md
  3. C) Th
  4. D) U
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  5.3 Groups and Periods of Elements

 

48) Which of the following is a general trend in the periodic table for the metallic character of the elements?

  1. A) increases from left to right, increases from bottom to top
  2. B) increases from left to right, decreases from bottom to top
  3. C) decreases from left to right, increases from bottom to top
  4. D) decreases from left to right, decreases from bottom to top
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.4 Periodic Trends

 

49) Which of the following is a general trend in the periodic table for the atomic radius of the elements?

  1. A) increases from left to right, increases from bottom to top
  2. B) increases from left to right, decreases from bottom to top
  3. C) decreases from left to right, increases from bottom to top
  4. D) decreases from left to right, decreases from bottom to top
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.4 Periodic Trends

 

50) Which of the following is a general trend from left to right in the periodic table of elements?

  1. A) atomic radius increases; metallic character increases
  2. B) atomic radius increases; metallic character decreases
  3. C) atomic radius decreases; metallic character increases
  4. D) atomic radius decreases; metallic character decreases
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.4 Periodic Trends

 

51) Which of the following elements has the most metallic character?

  1. A) Li
  2. B) Na
  3. C) Be
  4. D) Mg
  5. E) Al

Answer:  B

Section:  5.4 Periodic Trends

 

 

52) Which of the following elements has the most metallic character?

  1. A) Na
  2. B) K
  3. C) Ca
  4. D) Fe
  5. E) Al

Answer:  B

Section:  5.4 Periodic Trends

 

53) Which of the following elements has the least metallic character?

  1. A) C
  2. B) N
  3. C) O
  4. D) P
  5. E) S

Answer:  C

Section:  5.4 Periodic Trends

 

54) Which of the following elements has the least metallic character?

  1. A) F
  2. B) Cl
  3. C) Br
  4. D) O
  5. E) S

Answer:  A

Section:  5.4 Periodic Trends

 

55) Which of the following elements has the largest atomic radius?

  1. A) Li
  2. B) Be
  3. C) B
  4. D) Na
  5. E) Mg

Answer:  D

Section:  5.4 Periodic Trends

 

56) Which of the following elements has the largest atomic radius?

  1. A) Na
  2. B) K
  3. C) Ca
  4. D) Fe
  5. E) Al

Answer:  B

Section:  5.4 Periodic Trends

 

 

57) Which of the following elements has the smallest atomic radius?

  1. A) F
  2. B) Cl
  3. C) Br
  4. D) O
  5. E) S

Answer:  A

Section:  5.4 Periodic Trends

 

58) Which of the following elements has the smallest atomic radius?

  1. A) C
  2. B) N
  3. C) O
  4. D) P
  5. E) S

Answer:  C

Section:  5.4 Periodic Trends

 

59) Calculate the predicted atomic radius for potassium, K, given the atomic radius of rubidium, Rb, (0.247 nm) and cesium, Cs, (0.265 nm).

  1. A) 0.018 nm
  2. B) 0.229 nm
  3. C) 0.238 nm
  4. D) 0.256 nm
  5. E) 0.283 nm

Answer:  B

Section:  5.5 Properties of Elements

 

60) Calculate the predicted atomic radius for selenium, Se, given the atomic radius of sulfur, S, (0.104 nm) and tellurium, Te, (0.143 nm).

  1. A) 0.039 nm
  2. B) 0.062 nm
  3. C) 0.124 nm
  4. D) 0.163 nm
  5. E) 0.182 nm

Answer:  C

Section:  5.5 Properties of Elements

 

61) Calculate the predicted atomic radius for radioactive polonium, Po, given the radius of selenium, Se, (0.116 nm) and tellurium, Te, (0.143 nm).

  1. A) 0.027 nm
  2. B) 0.089 nm
  3. C) 0.130 nm
  4. D) 0.157 nm
  5. E) 0.170 nm

Answer:  E

Section:  5.5 Properties of Elements

 

 

62) Calculate the predicted density for calcium, Ca, given the density of strontium, Sr,  (2.63g/cm3) and barium, Ba, (3.65 g/cm3).

  1. A) 1.02 g/cm3
  2. B) 1.61 g/cm3
  3. C) 2.12 g/cm3
  4. D) 3.14 g/cm3
  5. E) 4.67 g/cm3

Answer:  B

Section:  5.5 Properties of Elements

 

63) Calculate the predicted density for rhodium, Rh, given the density of cobalt, Co, (8.89 g/cm3) and iridium, Ir, (22.65 g/cm3).

  1. A) 2.01 g/cm3
  2. B) 6.88 g/cm3
  3. C) 13.76 g/cm3
  4. D) 15.77 g/cm3
  5. E) 29.53 g/cm3

Answer:  D

Section:  5.5 Properties of Elements

 

64) Calculate the predicted density for lanthanum metal, La, given the density of scandium, Sc, (2.99g/cm3) and yttrium, Y, (4.47 g/cm3).

  1. A) 0.740 g/cm3
  2. B) 1.48 g/cm3
  3. C) 3.73 g/cm3
  4. D) 5.21 g/cm3
  5. E) 5.95 g/cm3

Answer:  E

Section:  5.5 Properties of Elements

 

65) Calculate the predicted melting point for iron, Fe, given the melting points of ruthenium, Ru, (2310 C) and osmium, Os, (3045 C).

  1. A) 735 C
  2. B) 1575 C
  3. C) 2678 C
  4. D) 3780 C
  5. E) 5355 C

Answer:  B

Section:  5.5 Properties of Elements

 

 

66) Calculate the predicted melting point for tungsten metal, W, given the melting points of chromium, Cr, (1857 C) and molybdenum, Mo, (2617 C).

  1. A) 760 C
  2. B) 1097 C
  3. C) 2237 C
  4. D) 2997 C
  5. E) 3377 C

Answer:  E

Section:  5.5 Properties of Elements

 

67) Calculate the predicted melting point for radioactive technetium, Tc, given the melting points of manganese, Mn, (1244 C) and rhenium, Re, (3180 C).

  1. A) 968 C
  2. B) 1936 C
  3. C) 2212 C
  4. D) 4148 C
  5. E) 5116 C

Answer:  C

Section:  5.5 Properties of Elements

 

68) Calculate the predicted boiling point for krypton, Kr, given the boiling points of xenon, Xe,  (-107 C) and radon, Rn, (-62 C).

  1. A) -152 C
  2. B) -85 C
  3. C) -45 C
  4. D) -17 C
  5. E) 45 C

Answer:  A

Section:  5.5 Properties of Elements

 

69) Calculate the predicted boiling point for xenon, Xe,  given the boiling points of krypton, Kr, (-152 C) and radon, Rn, (-62 C).

  1. A) -242 C
  2. B) -107 C
  3. C) -45 C
  4. D) 28 C
  5. E) 45 C

Answer:  B

Section:  5.5 Properties of Elements

 

70) Calculate the predicted boiling point for radioactive radon, Rn, given the boiling points of krypton, Kr, (-152 C) and xenon, Xe, (-107 C).

  1. A) -197 C
  2. B) -130 C
  3. C) -62 C
  4. D) -45 C
  5. E) 45 C

Answer:  C

Section:  5.5 Properties of Elements

 

71) Which of the following has chemical properties most similar to sodium?

  1. A) He
  2. B) K
  3. C) Mg
  4. D) B
  5. E) Fe

Answer:  B

Section:  5.5 Properties of Elements

 

72) Which of the following has chemical properties most similar to zinc?

  1. A) Al
  2. B) Ga
  3. C) Cd
  4. D) Ag
  5. E) Cu

Answer:  C

Section:  5.5 Properties of Elements

 

73) Which of the following has chemical properties most similar to arsenic?

  1. A) Ar
  2. B) Cl
  3. C) Ge
  4. D) Sb
  5. E) Se

Answer:  D

Section:  5.5 Properties of Elements

 

74) Which of the following does not have chemical properties similar to Mg?

  1. A) barium
  2. B) beryllium
  3. C) calcium
  4. D) manganese
  5. E) strontium

Answer:  D

Section:  5.5 Properties of Elements

 

75) Which of the following does not have chemical properties similar to At?

  1. A) antimony
  2. B) bromine
  3. C) chlorine
  4. D) fluorine
  5. E) iodine

Answer:  A

Section:  5.5 Properties of Elements

 

 

76) Which of the following does not have chemical properties similar to Rn?

  1. A) argon
  2. B) krypton
  3. C) neon
  4. D) radium
  5. E) xenon

Answer:  D

Section:  5.5 Properties of Elements

 

77) Given the chemical formulas Na2O, MgO, and Al2O3, predict the formula for radioactive francium oxide, Fr?O?.

  1. A) FrO
  2. B) Fr2O
  3. C) FrO2
  4. D) Fr2O3
  5. E) Fr3O2

Answer:  B

Section:  5.5 Properties of Elements

 

78) Given the chemical formulas MgO, Al2O3, and SiO2, predict the formula for germanium oxide, Ge?O?.

  1. A) GeO
  2. B) Ge2O
  3. C) GeO2
  4. D) Ge2O3
  5. E) Ge3O2

Answer:  C

Section:  5.5 Properties of Elements

 

79) Given the chemical formulas for Al2O3, SiO2, and P2O5, predict the formula for arsenic oxide, As?O?.

  1. A) AsO
  2. B) AsO2
  3. C) As2O3
  4. D) As3O2
  5. E) As2O5

Answer:  E

Section:  5.5 Properties of Elements

 

80) Given the chemical formulas CH4, NH3, and H2O, predict the formula for silane, Si?H?.

  1. A) SiH4
  2. B) SiH3
  3. C) H2Si
  4. D) SiH2
  5. E) SiH

Answer:  A

Section:  5.5 Properties of Elements

 

81) Given the chemical formulas CH4, NH3, and H2O, predict the formula for phosphine, P?H?.

  1. A) PH4
  2. B) PH3
  3. C) H2P
  4. D) PH2
  5. E) PH

Answer:  B

Section:  5.5 Properties of Elements

 

82) Given the chemical formulas CH4, NH3, and H2O, predict the formula for arsine, As?H?.

  1. A) AsH4
  2. B) AsH3
  3. C) H2As
  4. D) AsH2
  5. E) AsH

Answer:  B

Section:  5.5 Properties of Elements

 

83) Which energy sublevel is being filled by the elements K to Ca?

  1. A) 3d
  2. B) 4s
  3. C) 4p
  4. D) 4d
  5. E) 4f

Answer:  B

Section:  5.6 Blocks of Elements

 

84) Which energy sublevel is being filled by the elements Rb to Sr?

  1. A) 4d
  2. B) 5s
  3. C) 5p
  4. D) 5d
  5. E) 5f

Answer:  B

Section:  5.6 Blocks of Elements

 

85) Which energy sublevel is being filled by the elements Ga to Kr?

  1. A) 3d
  2. B) 4s
  3. C) 4p
  4. D) 4d
  5. E) 4f

Answer:  C

Section:  5.6 Blocks of Elements

 

 

86) Which energy sublevel is being filled by the elements In to Xe?

  1. A) 4d
  2. B) 5s
  3. C) 5p
  4. D) 5d
  5. E) 5f

Answer:  C

Section:  5.6 Blocks of Elements

 

87) Which energy sublevel is being filled by the elements Sc to Zn?

  1. A) 3d
  2. B) 4s
  3. C) 4p
  4. D) 4d
  5. E) 4f

Answer:  A

Section:  5.6 Blocks of Elements

 

88) Which energy sublevel is being filled by the elements Y to Cd?

  1. A) 4d
  2. B) 5s
  3. C) 5p
  4. D) 5d
  5. E) 5f

Answer:  A

Section:  5.6 Blocks of Elements

 

89) Which energy sublevel is being filled by the elements Ce to Lu?

  1. A) 5d
  2. B) 6d
  3. C) 4f
  4. D) 5f
  5. E) 6f

Answer:  C

Section:  5.6 Blocks of Elements

 

90) Which energy sublevel is being filled by the elements Th to Lr?

  1. A) 6d
  2. B) 7d
  3. C) 4f
  4. D) 5f
  5. E) 6f

Answer:  D

Section:  5.6 Blocks of Elements

 

 

91) What is the core notation for the electron configuration of an aluminum atom?

  1. A) [Ne]
  2. B) [Ne] 2s22p1
  3. C) [Ne] 3s23p1
  4. D) [Ne] 3s23d1
  5. E) [Ar]

Answer:  C

Section:  5.6 Blocks of Elements

 

92) What is the core notation for the electron configuration of a potassium atom?

  1. A) [Ar]
  2. B) [Ar] 4s1
  3. C) [Ar] 4p1
  4. D) [Ar] 4d1
  5. E) [Kr]

Answer:  B

Section:  5.6 Blocks of Elements

 

93) What is the core notation for the electron configuration of an iodine atom?

  1. A) [Kr]
  2. B) [Kr] 5s24p5
  3. C) [Kr] 5s24d10 5p5
  4. D) [Kr] 5s24d10 5d6
  5. E) [Xe]

Answer:  C

Section:  5.6 Blocks of Elements

 

94) Which element has the following electron configuration:  [Ar] 4s2 3d5?

  1. A) Br
  2. B) Cl
  3. C) Kr
  4. D) Mn
  5. E) Tc

Answer:  D

Section:  5.6 Blocks of Elements

 

95) Which element has the following electron configuration:  [Kr] 5s2 4d10 5p2?

  1. A) Pb
  2. B) Sn
  3. C) Sr
  4. D) Xe
  5. E) Zr

Answer:  B

Section:  5.6 Blocks of Elements

 

 

96) Which element has the following electron configuration:  [Xe] 6s2?

  1. A) Ba
  2. B) Cs
  3. C) Hf
  4. D) Pb
  5. E) Sr

Answer:  A

Section:  5.6 Blocks of Elements

 

97) Predict the number of valence electrons for a Group IIA/2 element.

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 6
  5. E) 8

Answer:  B

Section:  5.7 Valence Electrons

 

98) Predict the number of valence electrons for a Group IIIA/13 element.

  1. A) 2
  2. B) 3
  3. C) 5
  4. D) 8
  5. E) 13

Answer:  B

Section:  5.7 Valence Electrons

 

99) Predict the number of valence electrons for a Group IVA/14 element.

  1. A) 2
  2. B) 4
  3. C) 6
  4. D) 8
  5. E) 14

Answer:  B

Section:  5.7 Valence Electrons

 

100) Predict the number of valence electrons for a Group VA/15 element.

  1. A) 2
  2. B) 3
  3. C) 5
  4. D) 8
  5. E) 15

Answer:  C

Section:  5.7 Valence Electrons

 

 

101) Predict the number of valence electrons for a Group VIA/16 element.

  1. A) 2
  2. B) 4
  3. C) 6
  4. D) 8
  5. E) 16

Answer:  A

Section:  5.7 Valence Electrons

 

102) Predict the number of valence electrons for a Group VIIA/17 element.

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 7
  5. E) 17

Answer:  D

Section:  5.7 Valence Electrons

 

103) Predict the number of valence electrons for a phosphorus atom.

  1. A) 3
  2. B) 5
  3. C) 8
  4. D) 15
  5. E) 31

Answer:  B

Section:  5.7 Valence Electrons

 

104) Predict the number of valence electrons for a sulfur atom.

  1. A) 4
  2. B) 6
  3. C) 8
  4. D) 16
  5. E) 32

Answer:  B

Section:  5.7 Valence Electrons

 

105) Predict the number of valence electrons for a chlorine atom.

  1. A) 1
  2. B) 5
  3. C) 7
  4. D) 17
  5. E) 35

Answer:  C

Section:  5.7 Valence Electrons

 

 

106) Which of the following is the electron dot formula for an atom of potassium?

  1. A) (a)
  2. B) (b)
  3. C) (c)
  4. D) (d)
  5. E) (e)

Answer:  A

Section:  5.8 Electroni Dot Formulas

 

107) Which of the following is the electron dot formula for an atom of strontium?

 

  1. A) (a)
  2. B) (b)
  3. C) (c)
  4. D) (d)
  5. E) (e)

Answer:  B

Section:  5.8 Electroni Dot Formulas

 

108) Which of the following is the electron dot formula for an atom of boron?

 

  1. A) (a)
  2. B) (b)
  3. C) (c)
  4. D) (d)
  5. E) (e)

Answer:  B

Section:  5.8 Electroni Dot Formulas

 

109) Which of the following is the electron dot formula for an atom of carbon?

 

  1. A) (a)
  2. B) (b)
  3. C) (c)
  4. D) (d)
  5. E) (e)

Answer:  C

Section:  5.8 Electroni Dot Formulas

 

 

110) Which of the following is the electron dot formula for an atom of nitrogen?

 

  1. A) (a)
  2. B) (b)
  3. C) (c)
  4. D) (d)
  5. E) (e)

Answer:  C

Section:  5.8 Electroni Dot Formulas

 

111) Which of the following is the electron dot formula for an atom of oxygen?

 

  1. A) (a)
  2. B) (b)
  3. C) (c)
  4. D) (d)
  5. E) (e)

Answer:  D

Section:  5.8 Electroni Dot Formulas

 

112) Which of the following is the electron dot formula for an atom of fluorine?

 

  1. A) (a)
  2. B) (b)
  3. C) (c)
  4. D) (d)
  5. E) (e)

Answer:  D

Section:  5.8 Electroni Dot Formulas

 

113) Which of the following is the electron dot formula for an atom of neon?

  1. A) (a)
  2. B) (b)
  3. C) (c)
  4. D) (d)
  5. E) (e)

Answer:  E

Section:  5.8 Electroni Dot Formulas

 

 

114) Which of the following is a general trend for the ionization energy of elements in the periodic table?

  1. A) increases from left to right; increases from bottom to top
  2. B) increases from left to right; decreases from bottom to top
  3. C) decreases from left to right; increases from bottom to top
  4. D) decreases from left to right; decreases from bottom to top
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  5.9 Ionization Energy

 

115) Which of the following groups of elements has the highest ionization energy?

  1. A) Group IA/1
  2. B) Group IIA/2
  3. C) Group IIB/12
  4. D) Group VIIA/17
  5. E) Group VIIIA/18

Answer:  E

Section:  5.9 Ionization Energy

 

116) Which of the following groups of elements has the lowest ionization energy?

  1. A) Group IA/1
  2. B) Group IIA/2
  3. C) Group IIB/12
  4. D) Group VIIA/17
  5. E) Group VIIIA/18

Answer:  A

Section:  5.9 Ionization Energy

 

117) Which of the following elements has the highest ionization energy?

  1. A) H
  2. B) He
  3. C) Ne
  4. D) Cl
  5. E) F

Answer:  B

Section:  5.9 Ionization Energy

 

118) Which of the following elements has the highest ionization energy?

  1. A) Cl
  2. B) Br
  3. C) Ar
  4. D) Kr
  5. E) K

Answer:  C

Section:  5.9 Ionization Energy

 

 

119) Which of the following elements has the lowest ionization energy?

  1. A) H
  2. B) He
  3. C) Li
  4. D) Ba
  5. E) B

Answer:  C

Section:  5.9 Ionization Energy

 

120) Which of the following elements has the lowest ionization energy?

  1. A) K
  2. B) Ca
  3. C) Rb
  4. D) Sr
  5. E) Kr

Answer:  C

Section:  5.9 Ionization Energy

 

121) Which of the following groups has a predictable ionic charge of one positive?

  1. A) Group IA/1
  2. B) Group IB/11
  3. C) Group IIIA/13
  4. D) Group VIIA/17
  5. E) Group VIIIA/18

Answer:  A

Section:  5.10 Ionic Charges

 

122) Which of the following groups has a predictable ionic charge of two positive?

  1. A) Group IIA/2
  2. B) Group IIB/12
  3. C) Group VIA/16
  4. D) Group VIB/6
  5. E) Group VIIIA/18

Answer:  A

Section:  5.10 Ionic Charges

 

123) Which of the following groups has a predictable ionic charge of three positive?

  1. A) Group IIIA/13
  2. B) Group IIIB/3
  3. C) Group VA/15
  4. D) Group VB/5
  5. E) Group VIIIA/18

Answer:  A

Section:  5.10 Ionic Charges

 

 

124) Which of the following groups has a predictable ionic charge of one negative?

  1. A) Group IA/1
  2. B) Group IB/11
  3. C) Group IIIA/13
  4. D) Group VIIA/17
  5. E) Group VIIIA/18

Answer:  D

Section:  5.10 Ionic Charges

 

125) Which of the following groups has a predictable ionic charge of two negative?

  1. A) Group IIA/2
  2. B) Group IIB/12
  3. C) Group VIA/16
  4. D) Group VIB/6
  5. E) Group VIIIA/18

Answer:  C

Section:  5.10 Ionic Charges

 

126) Which of the following groups has a predictable ionic charge of three negative?

  1. A) Group IIIA/13
  2. B) Group IIIB/3
  3. C) Group VA/15
  4. D) Group VB/5
  5. E) Group VIIIA/18

Answer:  C

Section:  5.10 Ionic Charges

 

127) What is the predicted ionic charge for a K ion?

  1. A) 1+
  2. B) 1-
  3. C) 2+
  4. D) 2-
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  5.10 Ionic Charges

 

128) What is the predicted ionic charge for a Ba ion?

  1. A) 1+
  2. B) 1-
  3. C) 2+
  4. D) 2-
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  5.10 Ionic Charges

 

 

129) What is the predicted ionic charge for an Al ion?

  1. A) 1+
  2. B) 1-
  3. C) 3+
  4. D) 3-
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  5.10 Ionic Charges

 

130) What is the predicted ionic charge for a Pb ion?

  1. A) 3+
  2. B) 3-
  3. C) 4+
  4. D) 4-
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  5.10 Ionic Charges

 

131) What is the predicted ionic charge for a Sn ion?

  1. A) 3+
  2. B) 3-
  3. C) 4+
  4. D) 4-
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  5.10 Ionic Charges

 

132) What is the predicted ionic charge for a Bi ion?

  1. A) 2+
  2. B) 2-
  3. C) 4+
  4. D) 4-
  5. E) none of the above

Answer:  E

Section:  5.10 Ionic Charges

 

133) What is the predicted ionic charge for a Cl ion?

  1. A) 1+
  2. B) 1-
  3. C) 7+
  4. D) 7-
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  5.10 Ionic Charges

 

 

134) What is the predicted ionic charge for a S ion?

  1. A) 2+
  2. B) 2-
  3. C) 6+
  4. D) 6-
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  5.10 Ionic Charges

 

135) What is the predicted ionic charge for a P ion?

  1. A) 3+
  2. B) 3-
  3. C) 5+
  4. D) 5-
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  5.10 Ionic Charges

 

136) Which of the following ions is isoelectronic with the noble gas neon?

  1. A) F-
  2. B) Na+
  3. C) Mg2+
  4. D) Al3+
  5. E) all of the above

Answer:  E

Section:  5.10 Ionic Charges

 

137) Which of the following ions is isoelectronic with the noble gas argon?

  1. A) Na+
  2. B) Ca2+
  3. C) Sc+
  4. D) V3+
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  5.10 Ionic Charges

 

138) Which of the following ions is isoelectronic with the noble gas krypton?

  1. A) As3+
  2. B) I-
  3. C) Se2-
  4. D) K+
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  5.10 Ionic Charges

 

 

139) Which of the following ions is not isoelectronic with the noble gas argon?

  1. A) S2-
  2. B) Cl-
  3. C) K+
  4. D) Sc3+
  5. E) V4+

Answer:  E

Section:  5.10 Ionic Charges

 

140) Which of the following ions is not isoelectronic with the noble gas krypton?

  1. A) Ga3+
  2. B) Se2-
  3. C) Br-
  4. D) Sr2+
  5. E) Zr4+

Answer:  A

Section:  5.10 Ionic Charges

 

141) Which of the following ions is not isoelectronic with the noble gas xenon?

  1. A) Te2-
  2. B) I-
  3. C) Cs+
  4. D) Ba2+
  5. E) Sb3+

Answer:  E

Section:  5.10 Ionic Charges

 

142) What is the electron configuration for a sodium ion, Na+?

  1. A) 1s2 2s2 2p6
  2. B) 1s2 2s2 2p6  3s1
  3. C) 1s2 2s2 2p6  3s2
  4. D) 1s2 2s2 2p6  3s2  3p1
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  5.10 Ionic Charges

 

143) What is the electron configuration for a magnesium ion, Mg2+?

  1. A) 1s2 2s2 2p6
  2. B) 1s2 2s2 2p6  3s1
  3. C) 1s2 2s2 2p6  3s2
  4. D) 1s2 2s2 2p6  3s2  3p1
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  5.10 Ionic Charges

 

 

144) What is the electron configuration for an aluminum ion, Al3+?

  1. A) 1s2 2s2 2p6
  2. B) 1s2 2s2 2p6  3s2
  3. C) 1s2 2s2 2p6  3p1
  4. D) 1s2 2s2 2p6  3s2  3p1
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  5.10 Ionic Charges

 

145) What is the electron configuration using core notation for Ca2+?

  1. A) [Ar]
  2. B) [Ar] 4s2
  3. C) [Ar] 4s2 4d8
  4. D) [Ar] 4d10
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  5.10 Ionic Charges

 

146) What is the electron configuration using core notation for Co3+?

  1. A) [Ar]
  2. B) [Ar] 4s2 3d7
  3. C) [Ar] 4s2 3d4
  4. D) [Ar] 3d6
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.10 Ionic Charges

 

147) What is the electron configuration using core notation for Sr2+?

  1. A) [Kr]
  2. B) [Kr] 5s2
  3. C) [Kr] 4d10
  4. D) [Kr] 5s2 4d8
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  5.10 Ionic Charges

 

148) What is the electron configuration for a fluoride ion, F-?

  1. A) 1s2 2s2 2p4
  2. B) 1s2 2s2 2p5
  3. C) 1s2 2s2 2p6
  4. D) 1s2 2s2 2p6  3s1
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  5.10 Ionic Charges

 

 

149) What is the electron configuration for an oxide ion, O2-?

  1. A) 1s2 2s2 2p4
  2. B) 1s2 2s2 2p5
  3. C) 1s2 2s2 2p6
  4. D) 1s2 2s2 2p6  3s1
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  5.10 Ionic Charges

 

150) What is the electron configuration for a nitride ion, N3-?

  1. A) 1s2 2s2 2p3
  2. B) 1s2 2s2 2p4
  3. C) 1s2 2s2 2p5
  4. D) 1s2 2s2 2p6
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.10 Ionic Charges

 

151) What is the electron configuration using core notation for P3-?

  1. A) [Ne] 3s2
  2. B) [Ne] 3s2 3p3
  3. C) [Ne] 3p6
  4. D) [Ar]
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.10 Ionic Charges

 

152) What is the electron configuration using core notation for Se2-?

  1. A) [Ar] 4s2 3d10 4p2
  2. B) [Ar] 4s2 3d10 4p4
  3. C) [Ar] 4s2 4p6
  4. D) [Kr]
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.10 Ionic Charges

 

153) What is the electron configuration using core notation for I-?

  1. A) [Kr] 5s2 4d10 5p4
  2. B) [Kr] 5s2 4d10 5p5
  3. C) [Kr] 5s2 5p6
  4. D) [Xe]
  5. E) none of the above

Answer:  D

Section:  5.10 Ionic Charges

 

 

154) What is the symbol of the element named for the Polish-French physicist who shared the 1903 Nobel physics prize for the discovery of radioactivity and the 1911 Nobel chemistry prize for the discovery of radium and polonium?

  1. A) Cm
  2. B) Es
  3. C) Fm
  4. D) No
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  General Exercises

 

155) What is the symbol of the element named for the German-Swiss-American physicist who in 1905 published the special theory of relativity and proposed that mass and energy are related by the equation:  E = mc2?

  1. A) Cm
  2. B) Es
  3. C) Fm
  4. D) No
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  General Exercises

 

156) What is the symbol of the element named for the Italian-American physicist who supervised the first nuclear chain reaction?

  1. A) Cm
  2. B) Es
  3. C) Fm
  4. D) No
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  General Exercises

 

157) Which of the following is a solid metal at normal conditions?

  1. A) Ge
  2. B) Hg
  3. C) Zn
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  General Exercises

 

158) Which of the following is a liquid metal at normal conditions?

  1. A) Ge
  2. B) Hg
  3. C) Zn
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  General Exercises

 

159) Which of the following is a gaseous metal at normal conditions?

  1. A) Ge
  2. B) Hg
  3. C) Zn
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  E

Section:  General Exercises

 

160) Which of the following is a solid semimetal at normal conditions?

  1. A) Al
  2. B) Ge
  3. C) P
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  General Exercises

 

161) Which of the following is a liquid semimetal at normal conditions?

  1. A) B
  2. B) Si
  3. C) Te
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  E

Section:  General Exercises

 

162) Which of the following is a gaseous semimetal at normal conditions?

  1. A) Sb
  2. B) Te
  3. C) At
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  E

Section:  General Exercises

 

163) Which of the following is a solid nonmetal at normal conditions?

  1. A) Br
  2. B) Kr
  3. C) Se
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  C

Section:  General Exercises

 

 

164) Which of the following is a liquid nonmetal at normal conditions?

  1. A) Br
  2. B) Kr
  3. C) Se
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  General Exercises

 

165) Which of the following is a gaseous nonmetal at normal conditions?

  1. A) Br
  2. B) Kr
  3. C) Se
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  General Exercises

 

Chemistry Connection Dmitri Mendeleev

 

1) What is the symbol for the element that is named in honor of Mendeleev?

  1. A) Md
  2. B) Me
  3. C) Mn
  4. D) Mv
  5. E) none of the above

Answer:  A

 

2) Which of the following elements was predicted by Mendeleev before discovery?

  1. A) Ga
  2. B) Ge
  3. C) Sc
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

 

3) Which of the following elements was predicted by Mendeleev before discovery?

  1. A) Cu
  2. B) Ag
  3. C) Au
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  E

 

 

4) Which of the following elements was predicted by Mendeleev in 1869 before its discovery in 1875 in France (Gallia)?

  1. A) Ga
  2. B) Ge
  3. C) Sc
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  A

 

5) Which of the following elements was predicted by Mendeleev in 1869 before its discovery in 1879 in Scandinavia?

  1. A) Ga
  2. B) Ge
  3. C) Sc
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  C

 

6) Which of the following elements was predicted by Mendeleev in 1869 before its discovery in 1886 in Germany?

  1. A) Ga
  2. B) Ge
  3. C) Sc
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  B

 

Critical Thinking IUPAC Group Numbers

 

1) Which of the following elements has the same group number according to both the American and European conventions?

  1. A) Cu
  2. B) Ag
  3. C) Au
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

 

2) Which of the following elements has the same group number according to both the American and European conventions?

  1. A) Zn
  2. B) Cd
  3. C) Hg
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

 

 

3) Which of the following groups of elements has the same designation according to both the American and European conventions?

  1. A) Group IA
  2. B) Group IIA
  3. C) Group IB
  4. D) Group IIB
  5. E) all of the above

Answer:  E

 

4) Which of the following groups of elements has the same designation according to both the American and European conventions?

  1. A) Group IIIA
  2. B) Group IIIB
  3. C) Group IVA
  4. D) Group IVB
  5. E) none of the above

Answer:  E

 

5) Previous to the 1985 IUPAC recommendation, what was the designation for the Group 15 family of elements according to the American convention?

  1. A) Group IIIA
  2. B) Group IIIB
  3. C) Group VA
  4. D) Group VB
  5. E) none of the above

Answer:  C

 

6) Previous to the 1985 IUPAC recommendation, what was the designation for the Group 15 family of elements according to the European convention?

  1. A) Group IIIA
  2. B) Group IIIB
  3. C) Group VA
  4. D) Group VB
  5. E) none of the above

Answer:  D

 

7) Previous to the 1985 IUPAC recommendation, what was the designation for the Group 16 family of elements according to the American convention?

  1. A) Group IIA
  2. B) Group IIB
  3. C) Group VIA
  4. D) Group VIB
  5. E) none of the above

Answer:  C

 

 

8) Previous to the 1985 IUPAC recommendation, what was the designation for the Group 16 family of elements according to the European convention?

  1. A) Group IIA
  2. B) Group IIB
  3. C) Group VIA
  4. D) Group VIB
  5. E) none of the above

Answer:  D

 

Chemistry Connection Evolution of Chemical Elements

 

1) All chemical elements are derived from which single element?

  1. A) beryllium
  2. B) boron
  3. C) carbon
  4. D) helium
  5. E) hydrogen

Answer:  E

 

2) What is the term for the process of creating heavier elements by nuclear fusion?

  1. A) big bang
  2. B) nuclear fission
  3. C) nucleosynthesis
  4. D) radioactivity
  5. E) none of the above

Answer:  C

 

3) The nuclear fusion of two hydrogen nuclei produces which element?

  1. A) beryllium
  2. B) boron
  3. C) carbon
  4. D) helium
  5. E) lithium

Answer:  D

 

4) The nuclear fusion of a hydrogen and helium nucleus produces which element?

  1. A) beryllium
  2. B) boron
  3. C) carbon
  4. D) helium
  5. E) lithium

Answer:  E

 

 

5) The nuclear fusion of 1H and 3Li produces which element?

  1. A) beryllium
  2. B) boron
  3. C) carbon
  4. D) helium
  5. E) lithium

Answer:  A

 

6) The nuclear fusion of 1H and 4Be produces which element?

  1. A) beryllium
  2. B) boron
  3. C) carbon
  4. D) helium
  5. E) lithium

Answer:  B

 

7) The nuclear fusion of 1H and 5B produces which element?

  1. A) beryllium
  2. B) boron
  3. C) carbon
  4. D) helium
  5. E) lithium

Answer:  C

 

Introductory Chemistry: Concepts and Critical Thinking, 7e (Corwin)

Chapter 11  Liquids and Solids

 

Key Terms

 

1) What is the term that describes a compound which has lost water of hydration?

  1. A) anhydrous
  2. B) deliquescent
  3. C) efflorescent
  4. D) hygroscopic
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  Key Terms

 

2) What is the term for the temperature at which the vapor pressure of a liquid is equal to the atmospheric pressure?

  1. A) absolute zero
  2. B) boiling point
  3. C) critical point
  4. D) vapor point
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  Key Terms

 

3) What is the term for the angle formed by two atoms bonded to the central atom in a molecule?

  1. A) atomic angle
  2. B) bond angle
  3. C) central angle
  4. D) molecular angle
  5. E) none of the above

Answer:  B

Section:  Key Terms

 

4) What is the term for a substance in the solid state that contains particles which repeat in a regular geometric pattern?

  1. A) crystalline solid
  2. B) geometric solid
  3. C) noncrystalline solid
  4. D) regular solid
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  Key Terms

 

 

5) What is the term for water purified by an ion exchange method?

  1. A) deionized water
  2. B) distilled water
  3. C) hard water
  4. D) soft water
  5. E) none of the above

Answer:  A

Section:  Key Terms

 

6) What is the term for an attraction between two molecules with permanent dipoles?

  1. A) dipole force
  2. B) dispersion force
  3. C) hydrogen bond

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here