Leadership Research Findings Practice and Skills 8th Edition by Andrew J. DuBrin Test Bank

<< Leadership And Nursing Care Management 5th Edition By Diane Huber -Test Bank Managerial Accounting Creating Value in a Dynamic Business Environment 11Th Ed By Hilton Test Bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Leadership Research Findings Practice and Skills 8th Edition by Andrew J. DuBrin Test Bank

Description

WITH ANSWERS
Leadership Research Findings Practice and Skills 8th Edition by Andrew J. DuBrin Test Bank

Chapter_02_Traits_Motives_And_Characteristics_Of_Leaders

 

True / False

 

1. The trait approach to leadership is based on the idea that effective leaders are made of the right stuff.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
RATIONALE:   According to the trait approach to leadership, Leaders do not have to be great men or women by being intellectual geniuses or omniscient prophets to succeed. But they do need to have the right stuff and this stuff is not equally present in all people. See The Strengths and Limitations of The Trait Approach.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.5
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   The Strengths and Limitations of The Trait Approach
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

2. According to one authority cited in the leadership text, humility adds value to leadership.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
RATIONALE:   Great leadership is manifested or articulated by people who know how to understate it. There is leadership value in humility, the leadership that comes from putting people in the limelight, not yourself. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

3. Telling the truth consistently is considered an important trust builder for leaders.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
RATIONALE:   Telling the truth consistently is considered an important trust builder for leaders. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

4. A synthesis of research studies suggests that when workers trust their supervisor, work satisfaction tends to be higher.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
RATIONALE:   A synthesis of research studies suggests that when workers trust their supervisor, work satisfaction tends to be higher. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

5. An assertive leader finds the right balance between being pushy and being passive.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
RATIONALE:   An assertive person is reasonably tactful rather than being aggressive and obnoxious. A leader with good sensitivity, or emotional intelligence, knows when assertiveness crosses the line into aggressiveness, such as insulting subordinates or making unreasonable demands. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Comprehension
NOTES:   Digital story: Connect

 

6. A key part of being an authentic leader is to be passionate about your purpose.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
RATIONALE:   A key part of being an authentic leader is to be passionate about your purpose. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

7. An effective form of humor by the leader is to poke fun at the problems and limitations of group members.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
RATIONALE:   Aggressive humor can be used to victimize, belittle, and cause others some type of disparagementand will lead to negative outcomes such as stress and counter-hostility among group members. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

8. Leaders are likely to acquire more power if they use humor to build themselves up.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
RATIONALE:   Leaders are likely to acquire more power if they use humor to build themselves up. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

9. A recommended way of building passion into a business is for the leader to tell a story about its creation.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
RATIONALE:   One of the ways for an entrepreneur to inject passion into a business is to tell a creation-of-the-enterprise story. The story should inspire people to understand how your product or cause will make the world a better place. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

10. According to the theory of emotional intelligence, a person with a high degree of self-management would be well organized and helpful in making plans for others.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
RATIONALE:   According to the theory of emotional intelligence, self-management refers to the ability to control ones emotions and act with honesty and integrity in a consistent and adaptable manner. The right degree of self-management helps prevent a person from throwing temper tantrums when activities do not go as planned. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Comprehension
NOTES:   Digital story: Connect

 

11. A resonant leader is one who scores low on emotional intelligence.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
RATIONALE:   The leader who scores high in emotional intelligence is described as resonant. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

12. Part of relationship management in emotional intelligence is building bonds with other people.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
RATIONALE:   Relationship management includes the interpersonal skills of being able to communicate clearly and convincingly, disarm conflicts, and build strong personal bonds. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Connect

 

13. The trait of flexibility is especially important for leadership because it facilitates a leaders ability to adapt to various leadership situations.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
RATIONALE:   The trait of flexibility is especially important for leadership because it facilitates a leaders ability to adapt to various leadership situations. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

14. A leader with a strong internal locus of control readily looks toward environmental forces as the cause of his or her successes and failures.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
RATIONALE:   Locus of control refers to whether a person feels personally responsible for events happening to him or her, helping the leader deliver a take-charge attitude. Hence, a leader with a strong internal locus of control feels personally responsible for events happening to him or her as the cause of his or her successes and failures. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

15. Group members tend to prefer a leader with an internal locus of control rather than an external one.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
RATIONALE:   Group members tend to prefer a leader with an internal locus of control rather than an external one. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

16. Leaders with a socialized power motive use power primarily to achieve organizational goals or vision.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
RATIONALE:   Leaders with a socialized power motive use power primarily to achieve organizational goals or vision. See Leadership Motives.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2, 2.3
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Leadership Motives
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

17. A strong achievement drive is an important contributor to innovative thinking in the workplace.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
RATIONALE:   A strong achievement drive is an important contributor to innovative thinking in the workplace. See Leadership Motives.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2, 2.3
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Leadership Motives
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

18. Knowledge of the business has become less important as a leadership characteristic because so many competent staff specialists are found in organizations.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
RATIONALE:   Knowledge of the business has become less important as a leadership characteristic because so many competent staff specialists are found in organizations. See Cognitive Factors and Leadership.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.3
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Cognitive Factors and Leadership
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

19. Research about emotional intelligence suggests that leadership is much more controlled by heredity than by environment.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
RATIONALE:   Research about emotional intelligence reinforces the idea that leadership is a combination of inherited and learned factors. See The Influence of Heredity and Environment on Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.4
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   The Influence of Heredity and Environment on Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

Multiple Choice

 

20. Leaders who have the right stuff have:

  a. the necessary traits and characteristics to lead effectively.
  b. made the right connections to become leaders.
  c. intellectual characteristics associated with effective leadership.
  d. inborn charismatic behaviors.

 

ANSWER:   a
RATIONALE:   Leaders who have the right stuff have the necessary traits and characteristics to lead effectively. Observations by managers and human resource specialists, as well as dozens of research studies, indicate that leaders have certain personality traits. These characteristics contribute to leadership effectiveness in many situations. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Comprehension
NOTES:   Digital story: Connect

 

21. Self-confidence is an important leadership characteristic found:

  a. primarily among executives.
  b. primarily among supervisors.
  c. in almost every leadership setting.
  d. in male leaders more than in female leaders.

 

ANSWER:   c
RATIONALE:   Self-confidence is not only a personality trait. It also refers to a behaviour and an interpersonal skill that a person exhibits in a number of situations. Hence, it is required in almost every leadership setting. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

22. A key part of a leader having humility is to:

  a. insult the group performance, including that of your own.
  b. put group members in the limelight, rather than oneself.
  c. make forecasts about the group not making standards.
  d. ask the group to lead itself so he or she can do analytical work.

 

ANSWER:   b
RATIONALE:   According to Stephen G. Harrison, Great leadership is manifested or articulated by people who know how to understate it. There is leadership value in humility, the leadership that comes from putting people in the limelight, not yourself. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Comprehension
NOTES:   Digital story: Engage

 

23. Finance manager Sharon has the reputation of walking the talk, so she most likely scores high on the trait of:

  a. humility.
  b. trustworthiness.
  c. extraversion.
  d. sense of humor.

 

ANSWER:   b
RATIONALE:   An effective leader or manager is supposed to walk the talk, thereby showing a consistency between deeds (walking) and words (talk). In this context, trust is defined as a persons confidence in another individuals intentions and motives and in the sincerity of that individuals word. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Comprehension
NOTES:   Digital story: Connect

 

24. Which one of the following actions on the part of a leader would most likely contribute to a reputation of trustworthiness?

  a. Being highly diplomatic so as not to offend anyone
  b. Doing what she or he thinks is right in spite of the political consequences
  c. Behaving in a manner differently than he or she expects others to behave
  d. Making his or her behavior inconsistent with his or her intentions

 

ANSWER:   b
RATIONALE:   Maintaining a high level of integrity and building a reputation for doing what you think is morally right in spite of the political consequences are good trust builders. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

25. An authentic leader would most likely:

  a. imitate the behavior of the company CEO.
  b. engage in excessive organizational politics.
  c. expect more of workers than himself or herself.
  d. practice his or her values consistently.

 

ANSWER:   d
RATIONALE:   Authentic leaders demonstrate a passion for their purpose, practice their values consistently, and lead with their hearts as well as their heads. They establish long-term meaningful relationships and have the self-discipline to get results. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

26. An important part of being assertive is to:

  a. not tolerate differences of opinion.
  b. express feelings and opinions forthrightly.
  c. behave aggressively toward people when necessary.
  d. be obnoxious when necessary.

 

ANSWER:   b
RATIONALE:   Assertiveness refers to being forthright in expressing demands, opinions, feelings, and attitudes. Being assertive helps leaders perform many tasks and achieve goals. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

27. Kent is an enthusiastic leader, so his enthusiasm is likely to:

  a. be perceived as an annoyance by group members.
  b. help him build relationships with the group.
  c. be perceived as somewhat of a phony by group members.
  d. make it difficult for him to advance further.

 

ANSWER:   b
RATIONALE:   In almost all leadership situations, it is desirable for the leader to be enthusiastic. Group members tend to respond positively to enthusiasm, partly because enthusiasm may be perceived as a reward for constructive behavior. Enthusiasm is also a desirable leadership trait because it helps build good relationships with team members. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Comprehension
NOTES:   Digital story: Connect

 

28. The most effective type of humor for an organizational leader to use is directed at:

  a. the competition.
  b. group members.
  c. other departments.
  d. himself or herself.

 

ANSWER:   d
RATIONALE:   Laughter and humor serve such functions in the workplace as relieving tension and boredom and defusing hostility. Executives and other managers who use self-deprecating humor appear more approachable and likeable to subordinates. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Comprehension
NOTES:   Digital story: Connect

 

29. Passion for the work on the part of a leader often expresses itself as a(n):

  a. obsession for achieving company goals.
  b. distrust of employees who are calm and relaxed.
  c. obsession for surfing the Internet during working hours.
  d. tendency to engage in ruthless cost cutting.

 

ANSWER:   a
RATIONALE:   A dominant characteristic of effective leaders is their passion for their work and to some extent for the people who help them accomplish the work. The passion goes beyond enthusiasm and often expresses itself as an obsession for achieving company goals. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Comprehension
NOTES:   Digital story: Connect

 

30. A person with high emotional intelligence is likely to:

  a. become overly enthusiastic during a meeting.
  b. build strong personal bonds with people.
  c. be particularly well suited for performing analytical work.
  d. avoid stressful situations involving people.

 

ANSWER:   b
RATIONALE:   Relationship management, one of the four factors in emotional intelligence, includes the interpersonal skills of being able to communicate clearly and convincingly, disarm conflicts, and build strong personal bonds. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Comprehension
NOTES:   Digital story: Connect

 

31. Research about emotional intelligence and leadership concludes that:

  a. emotional intelligence alone leads to career success.
  b. emotional intelligence combined with ambition accounts for 90 percent of career success.
  c. general intelligence and technical skills are the most important for top-level leaders.
  d. a leaders mood and associated behaviors affect bottom-line performance.

 

ANSWER:   d
RATIONALE:   Research on emotional intelligence and leadership has also focused on the importance of the leaders mood in influencing performance. Daniel Goleman, Richard Boyatzis, and Annie McKee believe that the leaders mood and his or her associated behaviors greatly influence bottom-line performance. One reason is that moods are contagious. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Comprehension
NOTES:   Digital story: Connect

 

32. A leader with an internal locus of control:

  a. is often low in self-confidence.
  b. is often interpreted by group members as being weak.
  c. sees environmental factors as causing most events.
  d. takes responsibility for events happening.

 

ANSWER:   d
RATIONALE:   Locus of control refers to whether a person feels personally responsible for events happening to him or her, helping the leader deliver a take-charge attitude. See Personality Traits of Effective Leaders.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Personality Traits of Effective Leaders
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

33. Donald Trump is seen as a leader with a:

  a. high standing on humility.
  b. personalized power motive.
  c. socialized power motive.
  d. low achievement drive.

 

ANSWER:   b
RATIONALE:   Leaders with a personalized power motive seek power mostly to further their own interests. They crave the trappings of power, such as status symbols, luxury, and money. Their need for dominance can lead to submissive subordinates who are frequently sycophants and yes-persons. See Leadership Motives.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2, 2.3
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Leadership Motives
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

34. The achievement motive refers to:

  a. a desire to surpass productivity quotas.
  b. finding joy in accomplishment for its own sake.
  c. putting high energy into achieving work goals.
  d. sustaining a high level of energy for work.

 

ANSWER:   b
RATIONALE:   Drive refers to a propensity to put forth high energy into achieving objectives and to persistence in applying that energy. Drive also includes achievement motivationfinding joy in accomplishment for its own sake. See Leadership Motives.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2, 2.3
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Leadership Motives
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

35. Tenacity is considered to be an important leadership characteristic because:

  a. leaders have such limited power over group members.
  b. it requires tenacity to keep a job during an era of downsizing.
  c. it often takes a long time to implement a new program.
  d. leaders are so often under attack from group members.

 

ANSWER:   c
RATIONALE:   Tenacity multiplies in importance for organizational leaders because it takes a long time to implement a new program or to consummate a business deal, such as acquiring another company. See Leadership Motives.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.2, 2.3
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Leadership Motives
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

36. Knowledge of the business as a leadership characteristic is closely related to the leadership trait of:

  a. tenacity.
  b. creativity.
  c. cognitive ability.
  d. drive and motivation.

 

ANSWER:   c
RATIONALE:   Intellectual ability is closely related to having knowledge of the business or the key task the group is performing. It is closely related to the leadership trait of cognitive ability. See Cognitive Factors and Leadership.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.3
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Cognitive Factors and Leadership
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

37. A hands on and deeply engaged leader is most likely to be strong on which one of the following traits or characteristics?

  a. knowledge of the business
  b. emotionally supportiveness
  c. humility
  d. sense of humor

 

ANSWER:   a
RATIONALE:   The importance of knowledge of the business is strongly recognized as an attribute of executive leadership. Knowledge of the business or the group task is particularly important when developing strategy, formulating mission statements, and sizing up the external environment. See Cognitive Factors and Leadership.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
LEARNING OBJECTIVES:   2.3
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Cognitive Factors and Leadership
KEYWORDS:   Blooms: Comprehension
NOTES:   Digital story: Connect

 

38. Leadership effectiveness tends to be higher when the leaders intelligence is:

  a. about the same as that of the average group member.
  b. a little higher than that of the average group member.
  c. considerably higher than that of the average group member.
  d. considerably lower than that of the average group member.

 

ANSWER:   b
RATIONALE:   A meta-analysis of 151 studies found a positive relationship between intelligence and job performance of leaders in many different settings. The researchers also found support for the old idea that intelligence contributes the most to leadership effectiveness when the leader is not vastly smarter than most group members. Again, group members prefer that their leaders be smarter than the average group member even if the difference is not huge. See Cognitive Factors and Leadership.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
LEARNING OBJECTIVES:   2.3
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Cognitive Factors and Leadership
KEYWORDS:   Blooms: Comprehension
NOTES:   Digital story: Connect

 

39. Creativity among leaders tends to be distributed:

  a. along a continuum from low to high.
  b. into being creative versus not creative.
  c. between old and young leaders.
  d. between planners versus implementers.

 

ANSWER:   a
RATIONALE:   Many effective leaders are creative in the sense that they arrive at imaginative and original solutions to complex problems. Creative ability lies on a continuum, with some leaders being more creative than others. See Cognitive Factors and Leadership.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.3
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Cognitive Factors and Leadership
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

40. An important application of farsightedness for executive leaders is to:

  a. study technological developments.
  b. avoid being frustrated by the demands of group members and customers.
  c. predict the direction of environmental forces.
  d. memorize product information.

 

ANSWER:   c
RATIONALE:   Conceptual thinking refers to the ability to see the overall perspective, and it makes farsightedness possible. A farsighted leader understands how the external environment influences the organization and how different parts of the organization influence each other. See Cognitive Factors and Leadership.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   2.3
NATIONAL STANDARDS:   United States BUSPROG Analytic
STATE STANDARDS:   United States OHIO DISC: Leadership Principles
TOPICS:   Cognitive Factors and Leadership
KEYWORDS:   Blooms: Knowledge
NOTES:   Digital story: Engage

 

41. A systems thinker would be especially good at:

  a. exp

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here