Leadership Theory And Practice 6th Edition Peter G. Northouse Test Bank

<< Laboratory Manual For Anatomy & Physiology 5th Edition Michael G. Wood Test Bank Kozier and Erbs Fundamentals of Nursing 10th Edition by Berman Snyder Test bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Leadership Theory And Practice 6th Edition Peter G. Northouse Test Bank

Description

1. Path-goal theory could be best described as a
A) Great person theory
B) Transformational theory
C) Motivational theory
D) Trait theory
E) Style theory

2. Path-goal theory suggests all of the following except:
A) That task and subordinate characteristics affect leadership effectiveness.
B) That leaders should help subordinates around their difficulties by removing obstacles.
C) That subordinates with an external locus of control should be directed.
D) That leaders need confidence and articulateness.
E) Leadership generates motivation.

3. Using the path-goal approach, expectancy theory suggests that
A) Leaders needs and followers needs overlap
B) Followers are motivated if they think completing a given task will result in a valuable payoff.
C) A leader should try to help followers reach their fullest potential.
D) Followers are motivated regardless of ability.
E) Leader-follower relations have little to do with motivation.

4. It is accurate to say that directive leadership
A) Attempts to make work challenging.
B) Provides performance standards.
C) Invites shared decision-making.
D) Is feedback oriented.
E) Considers well-being.

5. Path-goal theory suggests that leaders should respond to dogmatic/authoritarian followers from a
A) Directive style
B) Supportive style
C) Participative style
D) Achievement style

6. The need for directive leadership increases when employees
A) Believe that outside circumstances control their lives.
B) Believe they are in charge of their lives.
C) Feel competent to complete their work.
D) Want to help make decisions.
E) Are involved in the leadership aspects.

7. In path-goal theory, the main components are ________, _________, and ________.
A) Leader style, subordinate characteristics, work setting
B) Supportive leadership, directive leadership, participative leadership
C) Subordinate characteristics, task characteristics
D) Leadership, followers, task
E) Leader style, follower styles, organizational context

8. Which of the following leadership theories expects the leader to continually be concerned about subordinate motivation?
A) Situational leadership theory
B) Contingency theory
C) Path-goal theory
D) Leader-member exchange theory
E) Transformational leadership theory

9. Path-goal theory suggests that leaders should respond to autonomous group members with unstructured tasks from a
A) Directive style.
B) Supportive style.
C) Participative style.
D) Achievement style.

10. Path-goal theory is about how leaders _________ subordinates to accomplish designated ________.
A) Encourage; tasks
B) Develop; goals
C) Motivate; goals
D) Influence; tasks
E) Influence; goals

11. Your supervisor gives you a new project. You are informed that you have exactly 1 week to complete it and are handed an outline of what the final project should resemble. According to path-goal theory, which behavior best describes your supervisor?
A) Supportive
B) Directive
C) Participative
D) Achievement oriented
E) Consideration

12. Each week your supervisor holds a meeting in which he invites you and all the other employees to give feedback regarding current projects. According to path-goal theory, which behavior best describes your supervisor?
A) Supportive
B) Directive
C) Participative
D) Achievement-oriented
E) Consideration

13. What best resembles the consideration behavior construct?
A) Supportive
B) Directive
C) Participative
D) Achievement oriented
E) Consideration

14. Challenging followers to perform work at the highest levels possible is an example of which leadership behavior?
A) Supportive
B) Directive
C) Participative
D) Achievement oriented
E) Consideration

15. Subordinates who have strong needs for affiliation prefer which type of leadership behavior?
A) Supportive
B) Directive
C) Participative
D) Achievement oriented
E) Consideration

16. As the followers perception of their own ability and competence increases
A) Need for supportive leadership goes down.
B) Need for supportive leadership goes up.
C) Need for directive leadership goes up.
D) Need for directive leadership goes down.
E) Need for participative leadership goes down.

17. Tasks that are unclear and ambiguous call for leadership input that
A) Provides structure.
B) Provides support.
C) Removes obstacles.
D) Is achievement oriented.

18. In contexts where the group norms are weak or nonsupportive, leadership assists in building __________ and ____________.
A) Rules; clarification
B) Cohesiveness; role responsibility
C) Roles; responsibility
D) Behavior; situations
E) Psychological structure; task clarity

19. House introduced new behaviors in his reformulated path-goal theory in 1996. These include all of the following except
A) Group-oriented decision process.
B) Work facilitation.
C) Work-group representation and networking.
D) Value-based leadership behavior.
E) Inherent trait approach.

20. Path-goal theory integrates into which of the following theories of leadership?
A) Leader emergence theory.
B) Contingency approach.
C) Expectancy theory.
D) Transformational leadership.
E) Great man theory.

21. With path-goal theory incorporating so many different aspects of leadership within its model, which of the following could be argued?
A) The practical use of the theory is not valid.
B) It fails to determine the role of motivation.
C) It allows the leader to have a wider range of options as leader.
D) It is difficult to use the theory fully when trying to improve the leadership process.
E) It simplifies the theory as to allow greater implementation of the theory.

22. Path-goal theory does not clearly show how
A) Leader behaviors affect follower motivation levels.
B) Motivation is achieved by followers.
C) Whether or not leaders can adapt behaviors to different situations.
D) The best context for supportive behaviors.
E) The best context for directive behaviors.

23. Followers with an internal locus of control believe
A) That leaders are in charge of events that occur in their lives.
B) That fate and change are in charge of events that occur in their lives.
C) They are in charge of the events that occur in their lives.
D) The organization is in charge of the events that occur in their lives.
E) There is no defined person in charge of the events that occur in their lives.

24. Which researcher(s) focused on how leaders motivate subordinates to accomplish designated goals:
A) Kotter
B) Fisher
C) Hersey and Blanchard
D) House
E) French and Raven

T F 25. Path-goal theory is based on motivation principles drawn from expectancy theory.

T F 26. A disadvantage of path-goal theory is that its approach could foster subordinate dependency.

T F 27. According to path-goal theory, directive communication is least effective when followers are inexperienced and when the task is unstructured.

T F 28. According to path-goal theory, achievement-oriented leadership is most effective in settings where followers are required to perform unambiguous tasks.

T F 29. Path-goal leadership is not a trait approach that locks leaders into only one kind of leadership.

T F 30. According to path-goal theory, when jobs are very complex, supportive leadership should be provided.

T F 31. In work settings where the formal authority system is weak, leadership becomes a tool that helps subordinates by making the rules and work requirements clear.

T F 32. Path-goal theory predicts that subordinates who have strong needs for affiliation prefer directive leadership.

T F 33. Participative leadership is effective with subordinates who have a strong need to control (internal locus of control).

T F 34. Path-goal leadership is an approach to leadership for which many management-training programs have been developed.

T F 35. Path-goal theory is a lot like coaching and giving guidance.

36. In path-goal theory, when tasks are ambiguous three different styles of leadership are prescribed. How would a leader know which one to choose?

37. How can a leaders style affect a followers motivation?

38. Path-goal theory is criticized for its over-emphasis on the leader and not so much on the follower. This may lead to follower dependence on the leader. What would you recommend to an organization wanting to avoid such outcomes? Use specific behaviors of the leader and give examples.

Answer Key

1. C
2. D
3. B
4. B
5. A
6. A
7. A
8. C
9. C
10. C
11. C
12. C
13. A
14. D
15. A
16. D
17. A
18. B
19. E
20. C
21. D
22. A
23. C
24. D
25. True
26. True
27. False
28. False
29. True
30. True
31. True
32. False
33. True
34. False
35. False
36. After assessing task characteristics, the leader should assess group members orientations. If they like psychological structure and certainty, then the leader should use a directive style. If members have a strong sense of agency and like to be involved in decision-making, then a participative style of leadership is called for. For members who are self-motivated and strive to excel, an achievement-oriented leadership style would be most effective.
37. The path-goal approach is based on expectancy theory, which suggests that subordinates will be motivated if they think they are capable of performing their work, if they believe their efforts will result in a certain outcome, and if they believe that the payoffs for doing their work are worthwhile. Leaders motivate by making subordinates paths to their goal clear, and their work conditions more satisfying. This involves choosing the leader behaviors that best fit subordinate needs (affiliation, etc.) and task characteristics (formal authority, group norms, etc.).
38. Answer should give an overview of the following behaviors and then offer supported suggestions: directive behavior, supportive behavior, participative behavior, achievement-oriented behavior

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here