Organic Chemistry 4th Edition By Janice Smith Test Bank

<< Organic Chemistry 6th Edition By Brown Foote Iverson Test Bank Organic Chemistry 4th 4th Janice Smith Test Bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Organic Chemistry 4th Edition By Janice Smith Test Bank

Description

WITH ANSWERS
Organic Chemistry 4th Edition By Janice Smith Test Bank

Chapter 5: Stereochemistry

 

1. What is the main carbohydrate in the seeds and roots of plants?
  A)  Starch    B)  Glucose    C)  Cellulose    D)  Glycogen

 

2. Which of the following statements about starch and cellulose is true?
  A) Starch and cellulose are not stereoisomers.
  B) In cellulose, the O atom joins two rings using one equatorial and one axial bond.
  C) In starch, the O atom joins two rings using two equatorial bonds.
  D) In cellulose, the O atom joins two rings using two equatorial bonds.

 

3. Which of the following statements about constitutional isomers if not true?
  A) They have different IUPAC names.
  B) They always have the same functional groups.
  C) They have different physical properties.
  D) They have different chemical properties.

 

4. Which of the following statements about stereoisomers is not true?
  A) Stereoisomers have identical IUPAC names except for a prefix like cis or trans.
  B) Stereoisomers differ in configuration.
  C) Stereoisomers always have the same functional groups.
  D) Stereoisomers differ only in their structural formula.

 

5. What is the relationship between the following two compounds?

 

  A) Stereoisomers C) Identical
  B) Constitutional isomers D) Not isomers, different compounds

 

6. What is the relationship between the following two compounds?

 

  A) Constitutional isomers C) Stereoisomers
  B) Identical D) Not isomers, different compounds

 

7. What is the relationship between the following two compounds?

 

  A) Constitutional isomers C) Stereoisomers
  B) Identical D) Not isomers, different compounds

 

8. What is the relationship between the following two compounds?

 

  A) Constitutional isomers C) Identical
  B) Stereoisomers D) Not isomers, different compounds

 

9. Which of the following is the definition of chirality?
  A) The existence of a molecule with a mirror image.
  B) The existence of a molecule with a carbon atom that has four different substituents.
  C) The existence of a molecule that is superimposable on its mirror image.
  D) The existence of a molecule that is not superimposable on its mirror image.

 

10. Which of the following statements is not true?
  A) A molecule that is superimposable on its mirror image is said to achiral.
  B) A molecule that is not superimposable on its mirror image is said to be chiral.
  C) A molecule that is superimposable on its mirror image is said to be chiral.
  D) A carbon atom bonded to four different groups is a stereogenic center.

 

11. Which of the following statements is true?
  A) Enantiomers are mirror images that are not superimposable.
  B) A molecule that is superimposable on its mirror image is chiral.
  C) A chiral molecule usually contains a plane of symmetry.
  D) An achiral molecule does not contain a plane of symmetry.

 

12. Which of the following statements is true?
  A) Achiral molecules usually contain a plane of symmetry.
  B) With one tetrahedral stereogenic center, a molecule may or may not be chiral.
  C) With two or more stereogenic centers, a molecule is always chiral.
  D) Chiral molecules usually contain a plane of symmetry.

 

13. Which of the following is the correct definition for a pair of enantiomers?
  A) A pair of stereoisomers that have a plane of symmetry.
  B) A pair of stereoisomers that are not mirror images of each other.
  C) A pair of stereoisomers that are not superimposable mirror images of each other.
  D) A pair of stereoisomers that are superimposable mirror images of each other.

 

14. Which of the following molecules has a plane of symmetry?

 

  A)  I    B)  II    C)  III    D)  IV

 

15. Which of the following statements is true?
  A) The presence of a plane of symmetry makes a molecule chiral.
  B) An achiral molecule must have one or more stereogenic centers.
  C) All molecules that have stereogenic centers are chiral.
  D) Stereoisomers that are not superimposable on their mirror image are enantiomers.

 

16. Which of the following molecules are chiral?

 

I. cis-1,3-Dibromocyclohexane

II. 1-Bromo-1-methylcyclohexane

III. trans-1-Bromo-3-methylcyclohexane

IV. cis-1-Bromo-3-methylcyclohexane

  A)  I, II    B)  II, III    C)  I, IV    D)  III, IV

 

17. Which of the following molecules are chiral?

 

I. 2-Chlorobutane

II. 3-Bromopentane

III. 1-Bromo-2-methylpropene

IV. 2-Bromo-3-methylbutane

  A)  I, II    B)  I, IV    C)  II, III    D)  III, IV

 

18. Which of the following molecules are achiral?

 

  A)  II, III    B)  I, II    C)  I, IV    D)  III, IV

 

19. Which of the following molecules are chiral?

 

  A)  II, III    B)  I, II    C)  I, IV    D)  III, IV

 

20. How many stereogenic centers are present in ephedrine, a bronchodilator and decongestant?

 

  A)  0    B)  1    C)  2    D)  3

 

21. How many stereogenic centers are present in the following compound?

 

  A)  0    B)  1    C)  2    D)  3

 

22. How many stereogenic centers are present in fructose, a simple sugar?

 

  A)  1    B)  2    C)  3    D)  4

 

23. How many stereogenic centers are present in the following compound?

 

  A)  1    B)  2    C)  3    D)  4

 

24. How many stereogenic centers are present in menthol?

 

  A)  1    B)  2    C)  3    D)  4

 

25. How many stereogenic centers are present in the following compound?

 

  A)  1    B)  2    C)  3    D)  4

 

26. How many stereogenic centers are present in the following molecule?

 

  A)  1    B)  2    C)  4    D)  5

 

27. How many stereoisomers are possible for a molecule with formula CH3CHBrCH(OH)CH3?
  A)  1    B)  2    C)  3    D)  4

 

28. How many stereoisomers can be drawn for a molecule with formula CH3CH(OH)CH(OH)CH3?
  A)  1    B)  2    C)  3    D)  4

 

29. What is the total number of possible stereoisomers for the following molecule?

 

  A)  2    B)  4    C)  6    D)  8

 

30. How many isomers can be drawn (constitutional and stereoisomers) for dimethycyclopropane?
  A)  2    B)  3    C)  4    D)  6

 

31. How many chiral stereoisomers can be drawn for dimethycyclopropane?
  A)  1    B)  2    C)  3    D)  4

 

32. How many stereogenic centers are present in gabapentin, used clinically to treat seizures and certain types of chronic pain?

 

  A)  0    B)  1    C)  2    D)  3

 

33. How many stereogenic centers are present in the following compound?

 

  A)  0    B)  1    C)  2    D)  3

 

34. Rank the following groups in order of decreasing priority according to the Cahn-Ingold-Prelog system.

 

  A) III > I > II > IV C) III > II > IV > I
  B) I > II > IV > III D) III > IV > II > I

 

35. Rank the following groups in order of decreasing priority according to the Cahn-Ingold-Prelog system.

 

  A) I > II > III > IV C) II > I > III > IV
  B) II > I > IV > III D) I > II > IV > III

 

36. Rank the following groups in order of decreasing priority according to the Cahn-Ingold-Prelog system.

 

  A) I > III > IV > II C) IV > III > I > II
  B) III > IV > I > II D) IV > I > III > II

 

37. Rank the following groups in order of decreasing priority according to the Cahn-Ingold-Prelog system.

 

  A) I > II > IV > III C) IV > I > II > III
  B) IV > II > I > III D) III > II > I> IV

 

38. Rank the following groups in order of decreasing priority according to the Cahn-Ingold-Prelog system.

 

  A) IV > III > I > II C) III > IV > I > II
  B) IV > I > III > II D) II > I > III > IV

 

39. Which of the following compounds has a plane of symmetry?

 

  A)  I and II    B)  II and III    C)  II, III and IV    D)  III and IV

 

40. Which of the following structures has a different configuration from the other three?

 

  A)  I    B)  II    C)  III    D)  IV

 

41. Which of the following structures has a different configuration from the other three?

 

  A)  I    B)  II    C)  III    D)  IV

 

42. Which of the following structures has the S configuration?

 

  A)  Only I    B)  Only II    C)  Only I and II    D)  I, II and III

 

43. Which of the following structures has the R configuration?

 

  A)  Only I    B)  Only II    C)  Only I and II    D)  I, II and III

 

44. Which of the following structures has the R configuration?

 

  A)  Only I    B)  Only II    C)  Only I and II    D)  I, II and III

 

45. Which of the following is the definition for a pair of diastereomers?
  A) A pair of stereoisomers with stereogenic centers which is not chiral.
  B) A pair of stereoisomers that are superimposable mirror images of each other.
  C) A pair of stereoisomers that are not superimposable mirror images of each other.
  D) A pair of stereoisomers that are not mirror images of each other.

 

46. What is the relationship between the following compounds?

 

  A)  Constitutional isomers    B)  Diastereomers    C)  Enantiomers    D)  Identical

 

47. What is the relationship between the following compounds?

 

  A)  Constitutional isomers    B)  Diastereomers    C)  Enantiomers    D)  Identical

 

48. What is the relationship between the following compounds?

 

  A)  Constitutional isomers    B)  Diastereomers    C)  Enantiomers    D)  Identical

 

49. What is the relationship between the following compounds?

 

  A)  Constitutional isomers    B)  Diastereomers    C)  Enantiomers    D)  Identical

 

50. What is the relationship between the following compounds?

 

  A)  Constitutional isomers    B)  Diastereomers    C)  Enantiomers    D)  Identical

 

51. What is the relationship between the following compounds?

 

  A)  Constitutional isomers    B)  Diastereomers    C)  Enantiomers    D)  Identical

 

52. What is the relationship between the following compounds?

 

  A)  Constitutional isomers    B)  Diastereomers    C)  Enantiomers    D)  Identical

 

53. What is the relationship between the following compounds?

 

  A)  Constitutional isomers    B)  Diastereomers    C)  Enantiomers    D)  Identical

 

54. Which of the following statements about meso compounds is not true?
  A) A meso compound generally has a plane of symmetry.
  B) A meso compound and its mirror image are identical.
  C) A meso compound is achiral.
  D) A meso compound is chiral.

 

55. Which of the following compounds is a meso compound?
  A) (2R, 3S)-dichlorobutane C) (2R, 3S)-3-chloro-2-butanol
  B) (2R, 3R)-dichlorobutane D) (2R, 3R)-3-chloro-2-butanol

 

56. Which of the following compounds are meso?

 

  A)  Only I    B)  Only II    C)  I and II    D)  Neither

 

57. Which of the following compounds can have a meso stereoisomer?

 

  A)  I    B)  II    C)  III    D)  IV

 

58. How many stereoisomers of 1,3-dibromocyclopentane exist?
  A)  1    B)  2    C)  3    D)  4

 

59. Which of the following compounds does not have a plane of symmetry?

 

  A)  Only I and II    B)  Only II    C)  Only III and IV    D)  Only I, II and IV

 

60. Which of the following cyclic molecules is a meso compound?

 

  A)  I    B)  II    C)  III    D)  IV

 

61. How many isomers (constitutional and stereoisomers) exist for dimethylcyclobutane?
  A)  3    B)  4    C)  5    D)  6

 

62. A natural product was isolated in the laboratory, and its observed rotation was +10 when measured in a 1 dm sample tube containing 1.0 g of compound in 10 mL of H2O.  What is the specific rotation of this compound?
  A)  -10    B)  +100    C)  +10    D)  -100

 

63. A solution containing 0.08 g/mL of a pure R enantiomer in a 1 dm polarimeter rotates plane polarized light by +4.  What is the specific rotation of the S enantiomer?
  A)  +50    B)  -40    C)  +40    D)  -50

 

64. How much of the R enantiomer is present in 10 g of a mixture which has an enantiomeric excess of 30% of the S isomer?
  A)  3.0 g    B)  3.5 g    C)  6.5 g    D)  7.0 g

 

65. A solution containing 0.4 g/mL of a pure S enantiomer is a 1 dm polarimeter rotates plane polarized light by +5.6.  What is the rotation of a solution containing 0.8 g/mL of the S enantiomer in the same polarimeter.
  A)  +5.6    B)  +11.2    C)  +2.8    D)  +1.4

 

66. What is the percent ee of a mixture that has 70% of one enantiomer and 30% of the other?
  A)  70    B)  85    C)  40    D)  30

 

67. If a mixture has an ee of 90%, what is the percentage of each enantiomer?
  A)  65% : 35%    B)  55% : 45%    C)  80% : 20%    D)  95% : 5%

 

68. A reaction mixture is three parts of one enantiomer and one part of the other.  What is the percent ee of this mixture?
  A)  75    B)  40    C)  65    D)  50

 

 

Answer Key

 

1. A
2. D
3. B
4. D
5. B
6. A
7. B
8. B
9. D
10. C
11. A
12. A
13. C
14. B
15. D
16. D
17. B
18. C
19. A
20. C
21. D
22. C
23. B
24. C
25. B
26. B
27. D
28. C
29. D
30. C
31. B
32. A
33. B
34. D
35. B
36. C
37. C
38. A
39. D
40. A
41. D
42. C
43. B
44. C
45. D
46. B
47. C
48. B
49. D
50. B
51. C
52. A
53. B
54. D
55. A
56. B
57. D
58. C
59. B
60. B
61. D
62. B
63. D
64. B
65. B
66. C
67. D
68. D

Chapter 13: Mass Spectrometry and Infrared Spectroscopy

 

1. In electron impact mass spectrometry (EIMS), what is being detected?
  A) The molecular mass of the compound
  B) The molecular formula of the compound
  C) The mass to charge ratio of any ionic species
  D) The mass to charge ratio of any neutral species

 

2. What type of feature will be observed in the EI mass spectrum of chlorobenzene?
  A) An absorption at 3100 cm1
  B) A signal at 113.
  C) A signal at 112 and a signal at 114 in a ratio of 3:1
  D) A signal at 112 and a signal at 114 in a ratio of 1:1

 

3. You observe a compound that exhibits a mass spectrum with peak at 160 and a peak at 162, both of equal intensity. This compound contains:
  A) Two chlorine atoms C) One bromine atom
  B) One iodine atom D) Two bromine atoms

 

4. What type(s) of molecular motion is (are) observed using infrared spectroscopy?
  A) Stretching and bending C) Spin flipping
  B) Rotation and excitation D) Fragmentation

 

5. The functional group region of an infrared spectrum is:
  A) Where the cations appear C) Less than 1500 cm1
  B) Greater than or equal to 1500 cm1 D) Greater than or equal to 2500 cm1

 

6. Stronger bonds will be found where in the infrared spectrum?
  A) Higher molecular weight C) Lower wavenumbers
  B) Lower molecular weight D) Higher wavenumbers

 

7. Compared to a CH bond, a CD bond will vibrate where in the infrared spectrum?
  A) Higher molecular weight C) Lower wavenumbers
  B) Lower molecular weight D) Higher wavenumbers

 

8. Why does an alkyne carboncarbon triple bond vibrate at a higher wavenumber than an alkene carboncarbon double bond?
  A) It is stronger. C) It has fewer hydrogens.
  B) It is weaker. D) It makes a less stable cation.

 

9. Why is the infrared absorption for the stretching motion of internal alkynes rarely observed?
  A) They do not form cations.
  B) They are too strong.
  C) Stretching in internal alkynes does not involve a change in dipole moment.
  D) They do not have hydrogens.

 

10. Consider the three organic compounds drawn below. Which of the following statements is (are) true about the IR spectra of I, II, and III?
  A) I shows strong absorptions at 2950 cm1 and 1700 cm1.
  B) II shows strong absorptions at 2950 cm1 and 2250 cm1.
  C) III shows strong absorptions at 2950 cm1 and 32003600 cm1.
  D) Statements (I shows strong absorptions at 2950 cm1 and 1700 cm1) and (III shows strong absorptions at 2950 cm1 and 32003600 cm1) are true.

 

11. In an IR spectrum, which of the indicated CH bonds exhibits a stretching absorption at the largest wave number?

 

  A)  I    B)  II    C)  III    D)  IV

 

12. Which of the following statements is (are) accurate about the IR spectrum of compounds I, II, and III below?

 

  A) Compound I shows absorptions at 2950 and 1700 cm1.
  B) Compound II shows absorptions at 32003600 and 1650 cm1.
  C) Compound III shows absorptions at 32003600 and 2950 cm1.
  D) Both (Compound I shows absorptions at 2950 and 1700 cm1) and (Compound II shows absorptions at 32003600 and 1650 cm1) are true.

 

13. Which of the indicated CH bonds absorbs at the lowest wave number in the IR spectrum?
  A)  I    B)  II    C)  III    D)  IV

 

14. Which of the following statements is (are) true about the IR spectrum of the compound drawn below?
  A) It shows absorptions at 30003150 cm1 and 1720 cm1.
  B) It shows absorptions at 30002850 cm1 and 2150 cm1.
  C) It shows absorptions at 2250 cm1 and 1650 cm1.
  D) It shows absorptions at 2250 cm1 and 1720 cm1.
  E) Both statements B (It shows absorptions at 30002850 cm1 and 2250 cm1) and D (It shows absorptions at 2250 cm1 and 1720 cm1) are true.

 

15. A compound X shows a molecular ion peak at m/z 72 in its mass spectrum, and a strong peak at ~1715 cm1 in its IR spectrum. Which structures are possible for compound X?

 

  A)  I    B)  II    C)  III    D)  I and II

 

16. A compound X has a molecular ion peak in its mass spectrum at m/z 136. What information does this tell us about X?
  A) X has a molecular mass of 136.
  B) The molecular formula for X is C8H8O2.
  C) The empirical formula for X is C4H4O.
  D) Both A (X has a molecular mass of 136) and B (The molecular formula for X is C8H8O2) are true.
  E) Statements (X has a molecular mass of 136), (The molecular formula for X is C8H8O2), and (The empirical formula for X is C4H4O) are all true.

 

17. You are given a bottle of an organic liquid and told it must be either cyclohexane or 1-hexene. Which of the following statements is (are) true about these two compounds?

 

  A) The two compounds can be differentiated by their mass spectra because they will have molecular ion peaks at different m/z.
  B) 1-Hexene will show an absorption at 1650 cm1 but cyclohexane will not.
  C) Both cyclohexane and 1-hexene will show CH absorptions at about 2950 cm1.
  D) Statements B (1-Hexene will show an absorption at 1650 cm1 but cyclohexane will not) and C (Both cyclohexane and 1-hexene will show CH absorptions at about 2950 cm1) are both true.
  E) Statements A (The two compounds can be differentiated by their mass spectra because they will have molecular ions at different masses), B (1-Hexene will show an absorption at 1650 cm1 but cyclohexane will not), and (Both cyclohexane and 1- hexene will show CH absorptions at about 2950 cm1) are all true.

 

18. Which of the following statements is (are) true about a compound that has a molecular ion peak in its mass spectrum at mass 104, and shows prominent peaks in its IR spectrum at 32002850 cm1?
  A) The compound has a molecular mass of 104.
  B) The compound contains a C=O group and Csp3-H hybridized bonds.
  C) The compound contains an OH group and Csp3-H hybridized bonds.
  D) Both (The compound has a molecular mass of 104) and (The compound contains a C=O group and Csp3-H hybridized bonds) are true statements.
  E) Both (The compound has a molecular mass of 104) and (The compound contains an OH group and Csp3-H hybridized bonds) are true statements.

 

19. An alkyne CH bond absorbs at higher wave number than an alkene CH bond. What does this tell you about the strength of these two bonds?
  A) The alkene CH bond is stronger. C) The alkene CC bond is stronger.
  B) The alkyne CH bond is stronger. D) The alkyne CC bond is stronger.

 

20. Which of the following statements is (are) true about a compound that has a molecular ion peak in its mass spectrum at mass 94, and shows prominent peaks in its IR spectrum at 36003200 and 1600 cm1?
  A) The compound has a molecular mass of 94.
  B) The compound contains a C=O group and Csp3-H hybridized bonds.
  C) The compound contains an OH group and a benzene ring.
  D) Both A (The compound has a molecular mass of 94) and B (The compound contains a C=O group and Csp3-H hybridized bonds) are true statements.
  E) Both A (The compound has a molecular mass of 94) and C (The compound contains an OH group and a benzene ring) are true statements.

 

21. Which of the following statement(s) is (are) true about a compound that has a molecular ion peak in its mass spectrum at mass 69, and shows a prominent peak in its IR spectrum at 2250 cm1?
  A) The compound has a molecular mass of 70.
  B) The compound contains a C=O group.
  C) The compound contains a cyano or alkyne group.
  D) Both (The compound has a molecular mass of 70) and (The compound contains a C=O group) are true statements.
  E) Both (The compound has a molecular mass of 70) and (The compound contains a cyano or alkyne group) are true statements.

 

22. Which of the following statements is (are) true about a compound that has molecular ion peaks in its mass spectrum at mass 170 and 172, and shows prominent peaks in its IR spectrum at 31503000 and 1600 cm1?
  A) The compound is not pure.
  B) The compound contains a halogen.
  C) The compound contains an OH group and Csp3-H hybridized bonds.
  D) Both A (The compound is not pure) and B (The compound contains a halogen) are true statements.
  E) Both A (The compound is not pure) and C (The compound contains an OH group and Csp3-H hybridized bonds) are true statements.

 

23. Which of the following structures is consistent with a compound that displays a molecular ion peak at 103 and infrared signals at 2250 and 1600 cm1?

 

  A)  I    B)  II    C)  III    D)  IV

 

24. Which of the following structures is consistent with a compound that displays a molecular ion peak at 56 and infrared signals at 2250 and 36003200 cm1?

 

  A)  I    B)  II    C)  III    D)  IV

 

25. Which of the following structures is consistent with a compound that displays a molecular ion peak at 84 and infrared signals at 30002850 cm1 and no signals between 3000-3300 cm-1?

 

  A)  I    B)  II    C)  III    D)  IV

 

26. What type of signal(s) would you observe in the mass and (or) infrared spectrum of the following compound?

 

  A) A signal at 1600 cm1 C) A single mass peak at 92 amu
  B) A signal at 3300 cm1 D) Two mass peaks at 92 and 94 amu

 

27. What type of signal(s) would you observe in the mass and/or infrared spectrum of the following compound?

 

  A) A signal at 96 amu C) A signal at 1600 cm1
  B) Two signals at 112 and 114 amu D) A signal at 1720 cm1

 

28. What type of signal(s) would you observe in the mass and (or) infrared spectrum of the following compound?

 

  A) A signal at 95 amu C) Two signals at 95 and 94 amu
  B) A signal at 94 amu D) A signal at 36003200 cm1

 

29. In a typical mass spectrum, a smaller signal is observed at a mass 1 amu higher than the molecular ion peak. Why?
  A) Due to small impurities in the sample
  B) Machine error
  C) Because a small percentage of the compound will have a carbon that is the isotope 13C instead of 12C
  D) Because of fragmentation

 

30. Examine the IR below and classify the compound.
  A)  Alkane    B)  Carboxylic acid    C)  Alcohol    D)  Alkene

 

31. Examine the IR below and classify the compound.
  A)  Alcohol    B)  Aldehyde    C)  Amine    D)  Ketone    E)  Carboxylic acid

 

32. Examine the IR below and classify the compound.
  A)  Alcohol    B)  Arene    C)  Amine    D)  Ketone    E)  Carbocylic acid

 

33. Examine the IR below and classify the compound.
  A)  Alcohol    B)  Aldehyde    C)  Carboxylic acid    D)  Ketone

 

34. Examine the IR below and classify the compound.
  A)  Alcohol    B)  Aldehyde    C)  Amine    D)  Ketone

 

35. 13C NMR is a technique in which the total number of signals represents the number of unique carbon atoms in a molecule.  Propose a structure that is consistent with the following data.

a) The IR includes peaks at 1603 and 1495 cm-1.

b) The 13C NMR has a total of 7 signals.

c) The compound has one acidic proton.

 

  A)  I    B)  II    C)  III    D)  IV

 

36. The base peak in a mass spectrum corresponds to the most stable fragment.  Propose a structure for a compound that is consistent with the following data.

a) The molecular ion peak has m/z = 116

b) The base peak is at m/z = 59.

c) The compound is composed of C, H and O atoms.

d) The IR spectrum shows a strong absorbance at 3257 cm-1.

 

  A)  I    B)  II    C)  III    D)  IV

 

37. An IR spectrum has the following potentially important absorptions: 3091, 3067, 2963, 2921, 2252, 1603, 1499, 1455, 1416, 1078, 1031, 941, 735, and 696 cm-1.  Indicate which structure corresponds to the IR data.

 

  A)  I    B)  II    C)  III    D)  IV

 

38. When the phenol shown below is treated with KOH, it forms a product whose IR spectrum does not show an absorption in the 3200-3600 cm-1 region.  Propose a structure for the product.

 

  A)  I    B)  II    C)  III    D)  IV

 

39. Which of the following information is primarily obtained from an IR spectrum?
  A) Conjugated p system present in a compound.
  B) Functional groups present in a compound.
  C) Molecular weight of a compound.
  D) The carbon and hydrogen framework of a compound.

 

40. Which of the following compounds will have the lowest wavenumber for carbonyl absorption?

 

  A)  I    B)  II    C)  III    D)  IV

 

41. Which of the following p bonds is IR inactive?

 

  A)  I    B)  II    C)  III    D)  IV

 

42. Which of the following statements about the base peak of a mass spectrum is always true?
  A) The base peak corresponds to the molecular ion.
  B) The base peak corresponds to the most abundant ion.
  C) The base peak corresponds to the lowest m/z.
  D) None of the above.

 

 

Answer Key

 

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here

1. C
2. C
3. C
4. A
5. B
6. D
7. C
8. A
9. C
10. D
11. A
12. D
13. C
14. E
15. A