Physics Principles with Applications 7th Edition Giancoli Test bank

<< Microbiology A Human Perspective Eugene Nester 7th Edition Test Bank Microbiology A Human Perspective 7th Edition by Eugene Nester Denise Anderson C. Evans Roberts Martha Nester Test bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Physics Principles with Applications 7th Edition Giancoli Test bank

Description

Exam Name___________________________________
MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.
1) Which two temperature changes are equivalent? A) 1C=1K
C) 1K=1F
2) The temperature in your classroom is closest to
A) 68C. B) 295 K.
B)1F=1C
D) noneoftheabove
C) 68 K.
D) 50C.
1)
2)
3) As shown in the figure, a bimetallic strip, consisting of metal G on the top and metal H on the 3) bottom, is rigidly attached to a wall at the left. The coefficient of linear thermal expansion for metal
G is greater than that of metal H. If the strip is uniformly heated, it will
A) remain horizontal, but get shorter. B) bend in the middle.
C) curve downward. D) curve upward.
E) remain horizontal, but get longer.
4) Consider a flat steel plate with a hole through its center as shown in the figure. When the 4) temperature of the plate is increased, the hole will
A) always expand with the plate.
B) expand only if it takes up more than half the plates surface area.
C) contract if it takes up less than half the plates surface area. D) remain the same size as the plate expands around it.
E) always contract as the plate expands into it.
5) The coefficient of linear expansion for aluminum is 1.8 10-6 K-1. What is its coefficient of 5) volume expansion?
A) 3.6 10-6 K-1 B) 5.8 10-18 K-1
C) 5.4 10-6 K-1 D) 9.0 10-6 K-1
E) 0.60 10-6 K-1
1
6) Two metal spheres are made of the same material and have the same diameter, but one is solid 6) and the other is hollow. If their temperature is increased by the same amount,
A) the hollow sphere becomes bigger than the solid one. B) the solid sphere becomes bigger than the hollow one.
C) the solid sphere becomes less dense and the hollow one denser. D) the two spheres remain of equal size.
E) the solid sphere becomes denser and the hollow one less dense.
7) Two containers of equal volume each hold samples of the same ideal gas. Container A has twice as 7) many molecules as container B. If the gas pressure is the same in the two containers, the correct statement regarding the absolute temperatures TA and TB in containers A and B, respectively, is
A)TA= 1 TB. 2
B) TA = 2TB. C ) T A = 12 T B . D) TA = TB.
E ) T A = 14 T B .
8) Consider two equal-volume flasks of gas at the same temperature and pressure. One gas, oxygen, 8) has a molecular mass of 32. The other gas, nitrogen, has a molecular mass of 28. What is the ratio
of the number of oxygen molecules to the number of nitrogen molecules in these flasks?
A)1 B) 32 C) 28 D)32 E)28 1 28 32 38 32
9) An ideal gas is held in a container of volume V at pressure p. The rms speed of a gas molecule 9) under these conditions is v. If now the volume and pressure are changed to 2V and 2p, the rms
speed of a molecule will be
A) v/4 B) 2v C) 4v D) v E) v/2
10) A mole of diatomic oxygen molecules and a mole of diatomic nitrogen molecules are at STP. 10) Which statements are true about these molecules? (There could be more than one correct choice.)
A) Both gases have the same number of molecules.
B) Both gases have the same average kinetic energy per molecule.
C) Both gases have the same average momentum per molecule. D) Both gases have the same average molecular speeds.
11) The root-mean-square speed of the molecules of an ideal gas is v. The gas is now slowly 11) compressed to one-half its original volume with no change in temperature. What is the root-mean-square speed of the molecules now?
A)v B)2v C)4v D)v/2 E)v/ 2
12) A sample of an ideal gas is heated and its Kelvin temperature doubles. If the root-mean-square 12) speed of its molecules was originally v, what is the new root-mean-square speed?
A)4v B)v/ 2 C)v/4
D)2v E)v 2
2
13) The absolute temperature of an ideal gas is directly proportional to which of the following 13) quantities?
A) the average momentum of its molecules B) the mass of its molecules
C) the average speed of its molecules
D) the average kinetic energy of its molecules
E) It is proportional to all of the above quantities.
14) The absolute temperature of a gas is T. In order to double the rms speed of its molecules, what 14) should be the new absolute temperature?
A)2T B)8T C)4T D)16T E)T 2
15) Oxygen molecules are 16 times more massive than hydrogen molecules. At a given temperature, 15) the average molecular kinetic energy of oxygen molecules, compared to that of hydrogen
molecules,
A) is less.
B) is greater.
C) is the same.
D) cannot be determined without knowing the pressure and volume.
16) Oxygen molecules are 16 times more massive than hydrogen molecules. At a given temperature, 16) how do their average molecular speeds compare? The oxygen molecules are moving
A) sixteen times faster than the hydrogen molecules. B) at 1/16 the speed of the hydrogen molecules.
C) at 1/4 the speed of the hydrogen molecules. D) at 1/ 2 the speed of the hydrogen molecules.
E) four times faster than the hydrogen molecules.
17) A fixed container holds oxygen and helium gases at the same temperature. Which of the following 17) statements are correct? (There could be more than one correct choice.)
A) The helium molecules have the greater average kinetic energy.
B) The helium molecules have the same average kinetic as the oxygen molecules.
C) The oxygen molecules have the greater speed.
D) The oxygen molecules have the greater average kinetic energy.
E) The helium molecules have the greater speed. 18) Express a body temperature 98.6F in Celsius degrees.
18)
19)
A) 72.6C
19) Express -40C in F. A) 4.4F
B) 66.6C
B) -54F
C) 45.5C
C) -72F
D) 37.0C
D) -40F
20) The temperature changes from 35F during the night to 75F during the day. What is the 20) temperature change on the Celsius scale?
A) 32 C B) 40 C C) 72 C D) 22 C
21) A temperature change of 20 C corresponds to a Fahrenheit temperature change of 21)
A) 68 F. B) 11 F.
C) 18 F. D) 36 F.
3
22) At what, if any, temperature are the numerical readings on the Fahrenheit and Celsius scales the 22) same?
A) -50 B) -40 C) -30 D) -60
E) They can never read the same because they are based on different zeroes.
23) Oxygen condenses into a liquid at approximately 90 K. What temperature, in degrees Fahrenheit, 23) does this correspond to?
A) -297F B) -193F C) -217F D) -265F
SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.
24) What is absolute zero on the (a) Celsius scale and (b) on the Fahrenheit scale? 24)
MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.
25) Nitrogen boils at -196C. What is the corresponding temperature in the Fahrenheit scale? 25) A) -196F B) -346F C) -315F D) -290F E) -321F
26) The weather outside is frightful. The temperature is -22F. What is the corresponding temperature 26)
in the Celsius scale?
A) -12C B) -20C C) -22C D) -35C
27) Platinum melts at 3215F. What is the corresponding temperature in the Kelvin scale? A) 2207 K B) 2296 K C) 2135 K D) 3215 K
E) -30C
27)
E) 2041 K
28) The coefficient of linear expansion of steel is 12 10-6 K-1. What is the change in length of a 25-m 28) steel bridge span when it undergoes a temperature change of 40 K from winter to summer?
A) 1.8 cm B) 1.4 cm C) 1.2 cm D) 1.6 cm E) 2.0 cm
29) A steel bridge is 1000 m long at -20C in winter. What is the change in length when the 29) temperature rises to 40C in summer? The average coefficient of linear expansion of this steel is 11
10-6 K-1.
A) 0.33 m B) 0.55 m C) 0.44 m D) 0.66 m
30) An aluminum rod 17.400 cm long at 20C is heated to 100C. What is its new length? Aluminum 30)
has a linear expansion coefficient of 25 10-6 K-1.
A) 17.365 cm B) 0.0348 cm C) 0.348 cm D) 17.435 cm
31) By what length will a slab of concrete that is originally 18 m long contract when the temperature 31) drops from 24C to -16C? The coefficient of linear thermal expansion for this concrete is 1.0
10-5 K-1.
A) 0.72 cm B) 0.50 cm C) 1.2 cm D) 1.5 cm
32) A hole in a brass plate has a diameter of 1.200 cm at 20C. What is the diameter of the hole when 32) the plate is heated to 220C? The coefficient of linear thermal expansion for brass is 19 10-6 K-1.
A) 1.200 cm B) 1.210 cm
C) 1.205 cm D) 1.195 cm
4
33) A quantity of mercury occupies 400.0 cm3 at 0C. What volume will it occupy when heated to 33) 50C? Mercury has a volume expansion coefficient of 180 10-6 K-1.
A) 409.7 cm3 B) 403.6 cm3 C) 401.8 cm3 D) 450 cm3
34) A large vat contains 1.000 L of water at 20C. What volume will this water occupy when it is 34) heated up to 80C? Water has a volume expansion coefficient of 210 10-6 K-1.
A) 1.013 L B) 0.987 L C) 0.9987 L D) 1.600 L
35) The volume coefficient of thermal expansion for gasoline is 950 10-6 K-1. By how many cubic 35) centimeters does the volume of 1.00 L of gasoline change when the temperature rises from 30C to
50C?
A) 37 cm3 B) 19 cm3 C) 12 cm3 D) 6.0 cm3
36) For the mercury in a thermometer to expand from 4.00 cm3 to 4.10 cm3, what change in 36)
temperature is necessary? The mercury has a volume expansion coefficient of 1.80 10-4 K-1. A) 400 C B) 8.2 C C) 140 C D) 14 C
37) A mercury thermometer has a glass bulb of interior volume 0.100 cm3 at 10C. The glass capillary 37)
tube above the bulb has an inner cross-sectional area of 0.012 mm2. The coefficient of volume
expansion of mercury is 1.8 10-4 K-1. If the expansion of the glass is negligible, how much will the mercury rise in the capillary tube when the temperature rises from 5C to 35C if the bulb was full at 5C?
A) 45 mm B) 45 cm C) 4.5 mm D) 0.45 mm
38) The coefficient of linear expansion of copper is 17 10-6 K-1. A sheet of copper has a round hole 38) with a radius of 3.0 m cut out of it. If the sheet is heated and undergoes a change in temperature of
80 K, what is the change in the radius of the hole?
A) It decreases by 4.1 mm. B) It increases by 8.2 mm.
C) It does not change.
D) It increases by 4.1 mm.
E) It decreases by 8.2 mm.
39) Suppose that a rigid aluminum wire were to be strung out in a loop that just fits snugly around the 39)
equator (assuming a perfectly spherical Earth with a radius of 6.37 106 m). If the temperature of the wire is increased by 0.50C, and the increase in length is distributed equally over the entire length, how far off the ground will the wire loop be if it remained centered on the earth? The
coefficient of linear expansion of aluminum is 24 10-6 K-1.
A) 7.6 mm B) 760 m C) 76 cm D) 76 mm E) 76 m
40) The coefficient of linear expansion of copper is 17 10-6 K-1. A block of copper 30 cm wide, 45 cm 40) long, and 10 cm thick is heated from 0C to 100C What is the change in the volume of the block?
A) 6.9 10-5 m3 B) 4.6 10-5 m3 C) 5.2 10-5 m3 D) 2.3 10-5 m3
E) 14 10-5 m3
5
41) The coefficient of linear expansion of aluminum is 24 10-6 K-1 and the coefficient of volume 41)
expansion of olive oil is 0.68 10-3 K-1. A novice cook, in preparation of some pesto, fills a 1.00-L aluminum pot to the brim and heats the oil and the pot from an initial temperature of 15C to 190C. To his consternation some olive oil spills over the top. How much?
A) 0.12 L B) 0.13 L C) 0.14 L D) 0.11 L E) 0.15 L
42) The coefficient of volume expansion of a certain olive oil is 0.68 10-3 K-1. A 1.0-L glass beaker is 42) filled to the brim with olive oil at room temperature. The beaker is placed on a range and the temperature of the oil and beaker increases by 25 C. As a result, 0.0167 L of olive oil spills over the
top of the beaker. Which of the following values is closest to the coefficient of linear expansion of
the glass from which the beaker is made? A) 1 10-5 K-1
B) 4 10-6 K-1 C) 2 10-5 K-1 D) 1 10-6 K-1 E) 3 10-5 K-1
43) The coefficient of linear expansion of aluminum is 24.0 10-6 K-1, and the density of aluminum 43) at 0C is 2.70 103 kg/m3. What is the density of aluminum at 300C?
A) 2.73 103 kg/m3 B) 2.70 103 kg/m3 C) 2.64 103 kg/m3 D) 3.93 103 kg/m3 E) 2.67 103 kg/m3
44) The density of water at 0C is 999.84 kg/m3 and at 4C it is 999.96 kg/m3. A 1.0-L container, full to 44) the brim with water at 4.0C is placed in the refrigerator. By the time that the temperature of the
water reaches 0.0C, what volume of water has spilled from the container, assuming that the
contraction of the container is negligible?
A) 1.1 10-7 m3 B) 1.5 10-7 m3 C) 1.2 10-7 m3 D) 1.3 10-7 m3 E) 1.4 10-7 m3
45) The coefficient of linear expansion of copper is 17 10-6 K-1 and that of steel is 12 10-6 K-1. At 45) 12C a steel rod has a diameter of 2.540 cm and a copper pipe has a diameter of 2.536 cm. Which
one of the following quantities is closest to the temperature to which the copper pipe must be
heated in order for the unheated steel rod to fit snugly in the copper pipe?
A) 81C B) 143C C) 53C D) 105C E) 93C
46) The coefficient of linear expansion of copper is 17 10-6 K-1 and that of steel is 12 10-6 K-1. At 46) 12C a steel rod has a diameter of 2.540 cm and a copper pipe has a diameter of 2.536 cm. If they
are heated together to a higher temperature, which one of the following quantities is closest to the common temperature at which the steel rod will fit snugly in the copper pipe?
A) 350C B) 310C C) 330C D) 340C E) 380C 6

47) A steel pipe 36.0 m long, installed when the temperature was 15C, is used to transport 47) superheated steam at a temperature of 155C. Steels coefficient of linear expansion is
1.2 10-5 K-1. The pipe is allowed to expand freely when the steam is transported. What is the increase in the length of the pipe when it is used with the superheated steam?
A) 67 mm B) 60 mm C) 64 mm D) 54 mm E) 57 mm
48) An aluminum rod is 10.0 cm long and a steel rod is 80.0 cm long when both rods are at a 48) temperature of 15C. Both rods have the same diameter. The rods are now joined end-to-end to
form a rod 90.0 cm long. If the temperature is now raised from 15C to 90C, what is the increase
in the length of the joined rod? The coefficient of linear expansion of aluminum is 2.4 10-5 K-1 and that of steel is 1.2 10-5 K-1.
A) 0.63 mm B) 0.72 mm C) 0.90 mm D) 0.99 mm E) 0.81 mm
49) A brass rod is 69.5 cm long and an aluminum rod is 49.3 cm long when both rods are at an initial 49) temperature of 0 C. The rods are placed in line with a gap of 1.2 cm between them, as shown in
the figure. The distance between the far ends of the rods is maintained at 120.0 cm throughout.
The temperature of both rods is raised equally until they are barely in contact. At what
temperature does contact occur? The coefficients of linear expansion of brass and aluminum are 2.0 10-5 K-1 (brass) and 2.4 10-5 K-1 (aluminum).
A) 440C B) 470C C) 490C D) 420C E) 510C
50) A glass flask has a volume of 500 mL at a temperature of 20 C. The flask contains 492 mL of 50) mercury at an equilibrium temperature of 20C. The temperature is raised until the mercury
reaches the 500 mL reference mark. At what temperature does this occur? The coefficients of
volume expansion of mercury and glass are 18 10-5 K-1 (mercury) and 2.0 10-5 K-1 (glass). A) 130C B) 100C C) 120C D) 110C E) 140C
SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.
51) A solid object has a volume density 0 at a temperature of 315 K. The coefficient of 51) volume expansion for the material of which it is made is 7.00 10-5 K-1. What will be its
density (in terms of 0 at a temperature of 425 K, assuming that it does not melt and that its thermal properties do not change with temperature?
52) Originally 2.00 mol of gas are at STP. If the temperature changes to 47.0C and the 52) pressure decreases to half of what it was, how many liters do the two moles now occupy?
(1 atm = 101 kPa, R = 8.31 J/mol K)
53) How many molecules are in (a) 1.0 cm3 of air at STP and (b) 1.0 cm3 of helium at STP? (R 53) = 8.31 J/mol . K, NA = 6.022 1023 molecules/mol)
7
54) If a certain sample of an ideal gas has a temperature of 104C and exerts a pressure of 2.3 54) 104 Pa on the walls of its container, how many gas molecules are present in each cubic
centimeter of volume? The ideal gas constant is R = 8.31 J/mol K and Avogadros number is NA = 6.022 1023 molecules/mol.
55) A jar holds 2.0 L of ideal nitrogen gas, N2, at STP. The atomic mass of nitrogen is 14.0 55) g/mol, the ideal gas constant is R = 8.31 J/mol K, Avogadros number is NA = 6.022
1023 molecules/mol, and 1.00 atm = 101 kPa.
(a) How many moles of nitrogen are in the jar? (b) How many nitrogen molecules are in the jar? (c) What is the mass of the nitrogen in the jar?
MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.
56)
57)
58)
59)
60)
61)
How many moles are there in 2.00 kg of copper? The atomic weight of copper is 63.5 g/mol and 56)
its density is 8.90 g/cm3.
A) 31.5 B) 53.1 C) 51.3 D) 15.3
An ideal gas has a pressure of 2.5 atm, a volume of 1.0 L at a temperature of 30C. How many 57) molecules are there in this gas? (R = 8.31 J/mol K,1.00 atm = 101 kPa, NA = 6.022 1023)
A) 6.0 1022 B) 2.3 1023 C) 2.4 1022 D) 6.1 1023
A car starts out when the air temperature is 288 K and the absolute (total) air pressure in the tires is 58) 500 kPa. After driving a while, the temperature of the air in the tires increases to 298 K. What is the pressure in the tires at that point, assuming their volume does not change?
A) 129 kPa B) 517 kPa C) 532 kPa D) 507 kPa E) 483 kPa
An ideal gas occupies 6.00 102 cm3 at 20C. At what temperature will it occupy 1.20 103 cm3 if 59) the pressure is held constant?
A) 10C B) 40C C) 313C D) 100C
A balloon originally has a volume of 1.0 m3 when the gas in it is at 20C and under a pressure of 60) 1.0 atm. As it rises in the earths atmosphere, its volume expands. What will be its new volume if
its final temperature and pressure are -40C and 0.10 atm?
A) 2.0 m3 B) 6.0 m3 C) 8.0 m3 D) 4.0 m3
A certain automobile tire has a volume of 0.0185 m3. If the absolute (or total) pressure in the tire is 61) 500 kPa and the temperature is 298 K, how many molecules are there inside the tire? (R = 8.31
J/mol K, NA = 6.022 x 1023 molecules/mol)
A) 3.25 1025 molecules B) 3.25 1023 molecules C) 2.25 1024 molecules D) 3.25 1024 molecules E) 2.25 1023 molecules
8
62) On a cold day, you take in 4.2 L of air into your lungs at a temperature of 0C. If you hold your 62) breath until the temperature of the air in your lungs reaches 37C, what is the volume of the air in
your lungs at that point, assuming the pressure does not change?
A) 4.8 L B) 4.4 L C) 4.2 L D) 5.0 L E) 4.6 L
63) Your lungs hold 4.2 L of air at a temperature of 27C and a pressure of 101.3 kPa. How many 63) moles of air do your lungs hold? (R = 8.31 J/mol K)
A) 0.17 moles B) 0.21 moles C) 0.19 moles D) 0.15 moles E) 0.23 moles
64) A 20.0-L pressure vessel holds 2.00 mol of oxygen at 30C. What is the pressure inside the vessel? 64) (R = 8.31 J/mol K)
A) 1.01 MPa B) 101 kPa C) 2.52 MPa D) 101 Pa E) 252 kPa
65) A weather balloon containing 2.0 m3 of hydrogen gas rises from a location at which the 65) temperature is 22C and the pressure is 101 kPa to a location where the temperature is -39C and
the pressure is 20 kPa. If the balloon is free to expand so that the pressure of the gas inside is equal
to the ambient pressure, what is the new volume of the balloon?
A) 4.0 m3 B) 10 m3 C) 8.0 m3 D) 6.0 m3 E) 12 m3
66) A laboratory vacuum pump can reduce the pressure in a chamber to 1.0 10-7 Pa. If the volume 66) of the chamber is 0.500 m3 and the temperature is 27C, how many molecules are left inside the chamber? (NA = 6.022 1023 molecules/mol, R = 8.31 J/mol K)
A) 2.4 1013 B) 2.4 1012 C) 1.2 1013 D) 1.2 1012 E) 1.2 1014
67) A refrigerator has an interior volume of 0.500 m3. The temperature inside the refrigerator in 282 K, 67) and the pressure is 101 kPa. If the molecular weight of air is 29 g/mol, what is the mass of air inside
the refrigerator? (R = 8.31 J/mol K)
A) 513 g B) 243 g C) 447 g D) 329 g E) 625 g
68) A vertical cylinder, closed at the bottom end, contains 0.0100 mol of ideal gas. It is fitted at the top 68) with a piston that can move freely. The mass of the piston is 14.0 kg and the initial height of the
piston above the bottom of the cylinder is 25 cm. What is the temperature of the gas? (R = 8.31
J/mol K)
A) 290 K B) 3620 K C) 413 K D) 500 K E) 405 K
69) A gas-filled vertical cylinder, closed at the bottom end, is fitted at the top with a piston that can 69) move freely. The mass of the piston is 10.0 kg, and the initial height of the piston above the bottom
of the cylinder is 25 cm. A mass of 8.0 kg is placed on the piston. What is the resulting height of the piston, assuming that the temperature of the ideal gas is kept constant?
A) 12 cm B) 14 cm C) 15 cm D) 13 cm E) 16 cm
70) A quantity of an ideal gas is kept in a rigid container of constant volume. If the gas is originally at a 70) temperature of 19C, at what temperature will the pressure of the gas double from its original
value?
A) 311C B) 38C C) 91C D) 273C E) 122C 9

71) A 5.3 L flask of ideal neon gas (which is monatomic) is at a pressure of 6.0 atm and a temperature 71) of 290 K. The atomic mass of neon is 20.2 g/mol. What is the mass of the neon gas in the flask. (R =
8.31 J/mol K, 1 atm = 101 kPa, NA = 6.022 1023 molecules/mol)
A) 1.6 10-2 B) 2.7 103 C) 1.3 101 D) 2.7 10-2 E) 2.7 101
72) A 4.2-L flask of ideal neon gas (which is monatomic) is at a pressure of 3.3 atm and a temperature 72) of 450 K. The atomic mass of neon is 20.2 g/mol. How many neon atoms are in the flask? (R = 8.31
J/mol K, 1 atm = 101 kPa, NA = 6.022 1023 molecules/mol)
A) 6.9 1023 B) 2.3 1023 C) 2.3 1025 D) 2.3 1022 E) 6.9 1022
73) A 3.9-L volume of ideal neon gas (monatomic) is at a pressure of 5.6 aym and a temperature of 73) 330 K. The atomic mass of neon is 20.2 g/mol. The temperature of the gas is now increased to 430 K
and the volume is increased to 5.9 L. What is the final pressure of the gas?
A) 4.8 atm B) 5.3 atm C) 6.3 atm D) 5.8 atm E) 4.3 atm
74) A 0.40-m3 gas tank holds 7.0 moles of ideal diatomic nitrogen gas at a temperature of 290 K. The 74) atomic mass of nitrogen is 14.0 g/mol. What is the pressure of the gas? (R = 8.31 J/mol K, 1 atm =
101 kPa)
A) 32 atm B) 37 atm C) 27 atm D) 42 atm E) 22 atm
75) A 24.0-L tank contains ideal helium gas at 27C and a pressure of 22.0 atm. How many moles of 75) gas are in the tank? (R = 8.31 J/mol K, 1 atm = 101 kPa)
A) 76.0 mol B) 21.4 mol C) 238 mol D) 17.5 mol E) 138 mol
76) A sealed cylinder fitted with a movable piston contains ideal gas at 27C, pressure 0.500 105 Pa, 76)
and volume 1.25 m3. What will be the final temperature if the gas is compressed to 0.800 m3 and
the pressure rises to 0.820 105 Pa?
A) 150C B) 68C C) 42C D) 250C E) 130C
77) A sealed container holds 0.020 moles of ideal nitrogen (N2) gas, at a pressure of 1.5 atm and a 77) temperature of 290 K. The atomic mass of nitrogen is 14.0 g/mol. How many molecules of nitrogen
are in the container? (R = 8.31 J/mol K, 1 atm = 101 kPa) A) 3.0 1021 mol
B) 2.4 1022 mol C) 6.0 1021 mol D) 1.5 1021 mol E) 1.2 1022 mol
10
SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.
78) As shown in the figure, an air pocket at the top of a vertical tube, closed at the upper end 78) and open at the lower, occupies a volume of 560 cm 3 at the surface of a lake where the air
pressure is 1.0 105 Pa and the temperature is 37C. What is the volume of the air in the pocket if the tube is taken to a depth of 56 meters, where the temperature is 7C? Assume that none of the air escapes from the tube. The density of the water in the lake is 1000
kg/m3.
79) What is the total translational kinetic energy of the gas in a classroom filled with nitrogen 79) at 1.01 105 Pa at 20.7C? The dimensions of the classroom are 4.60 m 5.20 m 8.80 m.
The Boltzmann constant is 1.3806503 10-23 J/K, R = 8.31 J/mol K, and NA = 6.022
1023 molecules/mol.
80) A flask contains a mixture of argon and neon gases at a stabilized temperature. The 80) root-mean-square speed of the argon gas is determined to be 1.21 km/s. What is the root-mean-square speed of the neon gas? The atomic mass of argon is 39.95 g/mol, and
that of neon is 20.18 g/mol.
81) (a) At what Celsius temperature is the average kinetic energy of a helium gas atom equal 81)
to 6.21 10-21 J? The Boltzmann constant is 1.38 10-23 J/K . (b) What would be the temperature for radon gas?
MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.
82) What is the average translational kinetic energy of an ideal gas at 819 K? The Boltzmann constant 82) is 1.38 10-23 J/K.
A) 3.77 x 10-19 J B) 5.65 x 10-21 J C) 1.13 x 10-17 J D) 1.70 x 10-20 J
83) A sealed container holds 0.020 moles of ideal nitrogen (N2) gas, at a pressure of 1.5 atm and a 83) temperature of 290 K. The atomic mass of nitrogen is 14.0 g/mol. What is the average translational kinetic energy of a nitrogen molecule? The Boltzmann constant is 1.38 10-23 J/K.
A) 8.0 1021 J B) 4.0 1021 J C) 6.0 1021 J
D) 10 1021 J E) 12 1021 J
84) The rms speed of a certain sample of carbon dioxide molecules, with a molecular weight of 44.0 84) g/mole, is 396 m/s. What is the rms speed of water vapor molecules, with a molecular weight of
18.0 g/mol, at the same temperature as the carbon dioxide?
A) 253 m/s B) 387 m/s C) 421 m/s D) 619 m/s E) 506 m/s 11

85) What is the average translational kinetic energy of a nitrogen molecule in the air in a room in 85) which the air temperature is 17C? The Boltzmann constant is 1.38 10-23 J/K.
A) 6.01 10-21 J B) 4.00 10-21 J C) 7.00 10-21 J D) 9.00 10-21 J E) 5.00 10-21 J
86) The molecular weight of nitrogen, N2, is 28 g/mol. What is the rms speed of nitrogen molecules in 86)
a cooler at 8.0C? The Boltzmann constant is 1.38 10-23 J/K and NA = 6.022 1023
molecules/mol.
A) 600 m/s B) 500 m/s C) 650 m/s D) 450 m/s E) 550 m/s
87) At what temperature is the rms speed of hydrogen molecules, H2, which have a molecular weight 87)
of 2.02 g/mole, equal to 2.0 km/s? The Boltzmann constant is 1.38 10-23 J/K and NA = 6.022
1023 molecules/mol.
A) 17C B) 34C C) 68C D) 72C E) 51C
88) A 0.50 m3 gas tank holds 3.0 moles of ideal diatomic nitrogen gas at a temperature of 350 K. The 88) atomic mass of nitrogen is 14.0 g/mol. What is the rms speed of the molecules? (The Boltzmann
constant is 1.38 10-23 J/K, NA = 6.022 1023 molecules/mol.)
A) 97 B) 790 C) 21 D) 560 E) 390
89) At what temperature would the root mean square speed of oxygen molecules, O2, be 14.0 m/s if 89) oxygen behaves like an ideal gas? The mass of one O2 molecule is 5.312 10-26 kg, and the
Boltzmann constant is 1.38 10-23 J/K.
A) 0.251 K B) 2090 K C) 1.52 1023 K D) 6270 K
90) If the temperature of a gas is increased from 20C to 100C, by what factor does the rms speed of 90) an ideal molecule change?
A) 1.6 B) 1.3 C) 1.1 D) 2.2
91) An oxygen molecule, O2, falls in a vacuum. From what height must it fall so that its translational 91) kinetic energy at the bottom of its fall equals the average translational kinetic energy of an oxygen molecule at 920 K? The mass of one O2 molecule is 5.312 10-26 kg, and the Boltzmann constant
is 1.38 10-23 J/K. Neglect air resistance and assume that g remains constant at 9.8 m/s2 throughout the fall of the molecule.
A) 49 km B) 5.2 km C) 24 km D) 37 km E) 12 km
12
92) Dust particles in a grain elevator frequently have masses of the order of 1.0 10-9 kg. If, to a first 92) approximation, we model the dust particles as an ideal gas, what would be the rms speed of such a
particle in air at 27C? The Boltzmann constant is 1.38 10-23 J/K . A) 7.8 10-4 m/s
B) 5.2 10-3 m/s C) 3.5 10-6 m/s D) 5.6 10-5 m/s E) 4.9 10-2 m/s
93) At what temperature would the root-mean-square speed of hydrogen, H2, molecules equal 11.2 93)
km/s (the earths escape speed)? The mass of a hydrogen atom is 1.67 10-27 kg, and the Boltzmann constant is 1.38 10-23 J/K.
A) 1.01 104 K B) 1.01 106 K C) 1.01 102 K D) 1.01 108 K
94) If the temperature of an ideal gas is increased from 20C to 40C, by what percent does the speed 94) of the molecules increase?
A) 100% B) 70% C) 30% D) 3%
95) If an ideal gas molecule has a speed of 0.50 km/s at 20C, what is its speed at 80C? 95)
A) 1000 m/s B) 550 m/s
C) 500 m/s D) 2000 m/s
13
Answer Key
Testname: UNTITLED4
1) A 2) B 3) C 4) A 5) C 6) D 7) C 8) A 9) B
10) A, B
11) A
12) E
13) D
14) C
15) C
16) C
17) B, E
18) D
19) D
20) D
21) D
22) B
23) A
24) (a) -273C 25) E
26) E 27) E 28) C 29) D 30) D 31) A 32) C 33) B 34) A 35) B 36) C 37) A 38) D 39) E 40) A 41) D 42) B 43) C 44) C 45) D 46) C 47) B 48) C 49) B 50) C
(b) -460F
14
Answer Key
Testname: UNTITLED4
51) 0.992 0
52) 105 L
53) 2.7 1019 molecules in both cases 54) 4.4 1018 molecules
55) (a) 0.089 mol 56) A
57) A
58) B
59) C 60) C 61) C 62) A 63) A 64) E 65) C 66) C 67) E 68) C 69) B 70) A 71) D 72) B 73) A 74) D 75) B 76) C 77) E
78) 78 cm3
79) 3.19 107 J
(b) 5.4 1022 molecules
(c) 2.5 g
80) 1700 m/s 81) (a) 27C 82) D
83) C
84) D 85) A 86) B 87) E 88) D 89) A 90) C 91) D 92) C 93) A 94) D 95) B
(b) 27C
15

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here