Seeing Sociology An Introduction 3rd Edition Test bank

<< Seidel Guide to Physical Examination 8th Edition Jane W. Ball Test bank Sears and Zemansky University Physics with Modern Physics 13th Edition by Hugh D. Young Roger A. Freedman A. Lewis Ford Test Bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Seeing Sociology An Introduction 3rd Edition Test bank

Description

Multiple Choice

1. A self-fulfilling prophecy begins with
a. an accurate assessment of a situation.
b. faulty socialization.
c. the best of intentions.
d. a false definition of a situation.

ANSWER: d
REFERENCES: 168
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 comprehensive
TOPICS: Mod 5.1
NOTES: New

2. The statement If people define their situations as real, they are, in fact, real in their consequences best describes the
a. informal education.
b. self-fulfilling prophecy.
c. looking-glass self.
d. problem with good intentions.

ANSWER: b
REFERENCES: 168
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.1
NOTES: New

3. Caretakers usually talk to babies by telling them what is happening around them. In doing so they are
a. engaged in self-fulfilling prophecies.
b. doing their jobs.
c. defining the situation.
d. teaching baby to be objective.

ANSWER: c
REFERENCES: 164
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.1
NOTES: New

4. Don does poorly on a test. He attributes his failure to his heavy work schedule. Dons explanation emphasizes
a. situational factors.
b. dispositional factors.
c. genetic disposition.
d. historical forces.

ANSWER: a
REFERENCES: 168
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.1
NOTES: Pickup

5. Dons professor believes that Don failed his exam because he doesnt care about school. The professors explanation focuses on
a. situational factors.
b. dispositional factors.
c. genetic disposition.
d. historical forces.

ANSWER: b
REFERENCES: 168
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.1
NOTES: Pickup

6. Goffman uses the analogy of __________ to describe the work of impression management.
a. rocket science
b. gardening
c. games
d. theater

ANSWER: d
REFERENCES: 169
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 comprehensive
TOPICS: Mod 5.2
NOTES: Pickup

7. __________ is the sociologist associated with the dramaturgical model of social interaction.
a. Erving Goffman
b. Emile Durkheim
c. Randy Shilts
d. Neil Postman

ANSWER: b
REFERENCES: 169
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.03 factual
TOPICS: Mod 5.2
NOTES: Pickup

8. A woman discloses that no one knows I have a husband. To pull this reality off, that woman has to engage in
a. self-fulfilling prophecy.
b. impression management.
c. false attributions.
d. ethnomethodology.

ANSWER: b
REFERENCES: 171
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.2
NOTES: Pickup

9. Impression management is a concept that is part of
a. attribution theory.
b. phenomenology.
c. the dramaturgical model.
d. labeling theory.

ANSWER: c
REFERENCES: 169
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 comprehensive
TOPICS: Mod 5.2
NOTES: Pickup

10. Megan shops for a dress to wear for an upcoming interview so she appears professional. Megan is engaged in
a. back stage behavior.
b. impression management.
c. role strain.
d. role conflict.

ANSWER: b
REFERENCES: 171
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.2
NOTES: Pickup

11. The __________ is the region visible to an audience where people feel compelled to present themselves in expected ways.
a. back stage
b. front stage
c. middle stage
d. off stage

ANSWER: b
REFERENCES: 172
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 comprehensive
TOPICS: Mod 5.2
NOTES: New

12. In the back stage, people
a. are on their best behavior.
b. can let their guard down.
c. behave in expected ways.
d. follow the rules.

ANSWER: b
REFERENCES: 172
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 comprehensive
TOPICS: Mod 5.2
NOTES: New

13. From a dramaturgical perspective, the presentation of self
a. is a one person show.
b. is never sincere.
c. depends on a supporting cast.
d. thrives in the backstage.

ANSWER: c
REFERENCES: 170
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 comprehensive
TOPICS: Mod 5.2
NOTES: New

14. Ethnomethodology focuses on
a. memories of past experiences.
b. false definitions of the situation.
c. how people present the self to others.
d. the ways in which people work to uphold social order.

ANSWER: d
REFERENCES: 178
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 comprehensive
TOPICS: Mod 5.4
NOTES: Pickup

15. Ethnomethodologists insist that the only way to really penetrate reality is to
a. ask people to explain what is going on.
b. disrupt it.
c. penetrate the backstage.
d. engage in participant observation.

ANSWER: b
REFERENCES: 178
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 comprehensive
TOPICS: Mod 5.4
NOTES: Pickup

16. __________ ask What can be done to make trouble, to produce and sustain bewilderment and confusion?
a. Symbolic interactionists
b. Dramaturgical sociologists
c. Ethnomethodologists
d. Conflict theorists

ANSWER: c
REFERENCES: 179
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.4
NOTES: Pickup

17. Sociologist Harold Garfunkel noted that students typically chose __________ to engage in behaviors that disrupt social order.
a. a professor
b. strangers
c. people they knew very well
d. someone they barely know

ANSWER: c
REFERENCES: 179
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 comprehensive
TOPICS: Mod 5.4
NOTES: New

18. Sociologist Harold Garfunkel found that his students were very reluctant to disrupt expectations. He attributed their unwillingness to their wish not to
a. undermine trust.
b. violate personal space.
c. do assignments in general.
d. draw attention to themselves.

ANSWER: a
REFERENCES: 180
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 comprehensive
TOPICS: Mod 5.4
NOTES: Pickup

19. Which one of the following is true about reference groups?
a. A person has to be a member of the reference group for the group to matter.
b. A group to which someone once belonged cannot be a reference group.
c. People use the standards of a reference group to evaluate themselves.
d. A group to which someone hopes to belong cannot be a reference group.

ANSWER: c
REFERENCES: 182
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 comprehensive
TOPICS: Mod 5.5
NOTES: Pickup

20. Jane realizes that her salary ($10.00 per hour) is significantly less than her two colleagues doing the same job. Those friends constitute
a. a comparison reference group.
b. a normative reference group.
c. an outgroup.
d. an audience reference group.

ANSWER: a
REFERENCES: 182
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.5
NOTES: Pickup

21. When speaking to a group of college students, a politician mentions her efforts to increase access to college loans and grants. In this case students are the
a. comparison reference group.
b. normative reference group.
c. outgroup.
d. audience reference group.

ANSWER: d
REFERENCES: 182
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.5
NOTES: Pickup

22. A student earns a 68 on a chemistry test and feels terrible until he learns that the class average was a 48. In this case the class is a(n)
a. comparison reference group.
b. normative reference group.
c. outgroup.
d. audience reference group.

ANSWER: a
REFERENCES: 182
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.5
NOTES: Pickup

23. A group distinguishes itself through symbolic or physical boundaries. An example of a physical boundary is a
a. special hand shake.
b. distinguishing color.
c. gate or fence.
d. secret password.

ANSWER: c
REFERENCES: 183
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.5
NOTES: Pickup

24. Carmen writes, When I was in high school, there were different groups such as preps, hoods, and nerds. It was easy to tell who belonged to each group simply by looking at their dress and general physical appearance. People who belonged to one group didnt have much to do with those in the other two groups. Carmen is describing __________ dynamics.
a. socialization
b. ingroup-outgroup
c. primary-secondary group
d. internalization

ANSWER: b
REFERENCES: 184
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.5
NOTES: Pickup

25. Under which circumstance does the presence of an outgroup unify an ingroup and create an us-versus-them dynamic?
a. When ingroup members respect the outgroup
b. When the ingroup perceives an outgroup as a threat
c. When there are no tensions to exploit for political purposes
d. When both groups are concerned about a third group

ANSWER: b
REFERENCES: 185
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 comprehensive
TOPICS: Mod 5.5
NOTES: Pickup

26. Most Americans have assigned some meaning to a rat, a meaning that rarely evokes pet. This example relates to which of the following principles regarding reality construction?
a. Everything in the world has been named and assigned a meaning.
b. People divide reality in zones of varying distances.
c. It is easy to challenge reality.
d. We create reality by locating ourselves in time.

ANSWER: a
REFERENCES: 165
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.1
NOTES: Pickup

27. __________ are mental frameworks that allow people to anticipate what will occur in social encounters and to make broad simplistic generalizations.
a. Observations
b. Names
c. Typificatory schemes
d. Time frames

ANSWER: c
REFERENCES: 166
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 comprehensive
TOPICS: Mod 5.1
NOTES: Pickup

28. Sociologist Arlie Hochschild extended the work of Erving Goffman by presenting actors as not only managing outer impressions but as also managing
a. other peoples impressions.
b. their physical appearance.
c. their surroundings.
d. inner feelings or emotions.

ANSWER: d
REFERENCES: 174
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 comprehensive
TOPICS: Mod 5.3
NOTES: Pickup

29. Javier suppresses feelings of envy at an award ceremony upon losing and makes himself walk over to congratulate the winner. Sociologist Arlie Hochschild called this
a. rationalization.
b. alienation.
c. impression management.
d. emotion work.

ANSWER: d
REFERENCES: 175
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.3
NOTES: Pickup

30. Which one of the following careers is least likely to involve emotional labor as an expected part of the job description?
a. food services
b. funeral director
c. construction worker
d. customer service reps

ANSWER: c
REFERENCES: 175
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.3
NOTES: Pickup

31. Phrases like I psyched myself up, I tried hard not to feel disappointed, and I let myself feel sad get at the effort involved in
a. emotion work.
b. alienation.
c. rationalization.
d. internalization.

ANSWER: a
REFERENCES: 175
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.3
NOTES: Pickup

32. Sociologist Arlie Hochschild makes the case that __________ are under the most pressure to manage their emotions on the job.
a. minorities
b. females
c. males
d. younger workers

ANSWER: b
REFERENCES: 176
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 comprehensive
TOPICS: Mod 5.3
NOTES: Pickup

33. Relative to men, women are expected to manage emotions on the job and to hold jobs that require emotion work. This is because of the cultural belief that women
a. are more authentic about the emotions they display.
b. should lose control of their emotions.
c. have deeper emotions.
d. are practiced at managing emotions.

ANSWER: d
REFERENCES: 176
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 comprehensive
TOPICS: Mod 5.3
NOTES: Pickup

34. Which of the following factors shape the way the world appears to people?
a. The language we speak makes it easy to challenge reality.
b. Typically, people are most interested in remote zones.
c. When the routine is disrupted people work to keep their beliefs about reality intact.
d. Our place in history has little bearing on our view of the world.

ANSWER: c
REFERENCES: 167
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 comprehensive
TOPICS: Mod 5.1
NOTES: New

35. When we meet people who defy typifications, we usually
a. change our views about them.
b. pretend to not see the contradiction.
c. break contact with them.
d. consider them exceptions to the rule.

ANSWER: d
REFERENCES: 167
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.01 comprehensive
TOPICS: Mod 5.1
NOTES: New

36. When teachers step into a classroom of students or doctors step into an examining room with patients, they step onto what dramaturgical sociologists call
a. the back stage.
b. the front stage.
c. the make up room.
d. the dressing room.

ANSWER: b
REFERENCES: 172
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.2
NOTES: New

37. Sociologists drawing on the __________ perspective point to the associative qualities of language that make a certain gender a default (e.g., nurses evoke associations with women).
a. functionalist
b. conflict
c. symbolic interactionist
d. feminist

ANSWER: d
REFERENCES: 189
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.6
NOTES: New

38. In thinking about language, the __________ perspective is the perspective most likely to place emphasis on people as active agents in using language to challenge meaning.
a. functionalist
b. conflict
c. symbolic interactionist
d. feminist

ANSWER: c
REFERENCES: 189
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.6
NOTES: New

39. In thinking about language, __________ are most interested in the kind of words that are so powerful they can unite everyone in a country.
a. functionalists
b. conflict theorists
c. symbolic interactionists
d. feminists

ANSWER: a
REFERENCES: 188
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.6
NOTES: New

40. Which one of the four sociological perspectives alerts us to the way language can be used to camouflage exploitation?
a. functionalist
b. conflict
c. symbolic interactionist
d. feminist

ANSWER: b
REFERENCES: 188
LEARNING OBJECTIVES: SSOC.FERR.15.02 applied
TOPICS: Mod 5.6
NOTES: New

True / False

41. People approach each new situation with a fresh perspective.
a. True
b. False

ANSWER: False
REFERENCES: 164
TOPICS: Mod 5.1
NOTES: Pickup

42. Children learn the codes of society from those around them.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 164
TOPICS: Mod 5.1
NOTES: Pickup

43. A self-fulfilling prophecy is set into motion with a false definition of the situation.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 168
TOPICS: Mod 5.1
NOTES: Pickup

44. The excuse I failed the exam because the teacher is terrible draws upon dispositional factors to explain failure.
a. True
b. False

ANSWER: False
REFERENCES: 168
TOPICS: Mod 5.1
NOTES: Pickup

45. When naming the cause of their own failures, people favor situational factors.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 168
TOPICS: Mod 5.1
NOTES: Pickup

46. Dramaturgical sociology focuses on social interaction as theater.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 169
TOPICS: Mod 5.2
NOTES: New

47. Impression management is always deceitful.
a. True
b. False

ANSWER: False
REFERENCES: 171
TOPICS: Mod 5.2
NOTES: New

48. When coaches hide doubts about their teams ability to win, they are engaged in impression management.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 171
TOPICS: Mod 5.2
NOTES: New

49. The front stage is the area where individuals can let their guard down.
a. True
b. False

ANSWER: False
REFERENCES: 172
TOPICS: Mod 5.2
NOTES: Pickup

50. A closed door can symbolize the line separating front stage from back stage.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 172
TOPICS: Mod 5.2
NOTES: New

51. Ethnomethodology is an observational method of studying how people construct social order.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 178
TOPICS: Mod 5.4
NOTES: New

52. Ethnomethodologists strive to penetrate the everyday reality that people take for granted.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 178
TOPICS: Mod 5.4
NOTES: New

53. A person must belong to a reference group to be influenced by its standards.
a. True
b. False

ANSWER: False
REFERENCES: 182
TOPICS: Mod 5.5
NOTES: Pickup

54. Symbolic boundaries for groups include colors or dress codes.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 181
TOPICS: Mod 5.5
NOTES: Pickup

55. Typically people are least interested in zones closest to them.
a. True
b. False

ANSWER: False
REFERENCES: 166
TOPICS: Mod 5.1
NOTES: Pickup

56. The language we use reinforces an existing reality.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 165
TOPICS: Mod 5.1
NOTES: New

57. Language is both constraining and empowering.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 187
TOPICS: Mod 5.6
NOTES: New

58. Conflict theorists focus on the ways in which language contributes to order and stability.
a. True
b. False

ANSWER: False
REFERENCES: 188
TOPICS: Mod 5.6
NOTES: New

59. Sociologists informed by the feminist perspective focus on ways language is used in gendered ways.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 189
TOPICS: Mod 5.6
NOTES: New

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here