Smith and Roberson Business Law 16th Edition by Richard A. Mann Barry S. Roberts Test Bank

<< Race Gender Sexuality and Social Class Dimensions of Inequality and Identity 2nd Edition by Susan J. Ferguson Test bank Sociological Theory in the Classical Era 3rd Edition by Laura D. Edles Scott Appelrouth Test Bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Smith and Roberson Business Law 16th Edition by Richard A. Mann Barry S. Roberts Test Bank

Description

Chapter 3. Civil Dispute Resolution

1. A U.S. Court of Appeals is the final step in the appeal process within the federal court system. a. True
b. False

ANSWER: False
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.01 03.01
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: The Court System
KEYWORDS: Blooms : Knowledge

2. The U.S. District Court is the trial level court in the federal court system. a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.01 03.01
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: The Court System
KEYWORDS: Blooms : Knowledge

3. The United States Supreme Court is staffed by judges who receive lifetime appointments from the President, subject to confirmation by the Senate.
a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.01 03.01
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: The Court System
KEYWORDS: Blooms : Knowledge

4. The federal courts only have jurisdiction to hear cases involving federal law. a. True
b. False

ANSWER: False
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms : Comprehension

5. The decisions of the U.S. Court of Appeals are binding on the other federal courts except for the U.S. Supreme
Court. a. True b. False

ANSWER: False
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms : Comprehension

6. Venue has to do with which state has jurisdiction over the subject matter of a lawsuit. a. True
b. False

ANSWER: False
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.03 03.03
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms : Comprehension

7. A quorum of the U.S. Supreme Court consists of any five justices. a. True
b. False

ANSWER: False
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.01 03.01
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: The Court System
KEYWORDS: Blooms : Knowledge

8. On appeal, neither party may bring new evidence to the court. a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms: Comprehension

9. If a plaintiff in a civil lawsuit wins the case but the defendant does not pay the judgment, the plaintiff may request the clerk to issue a writ of execution. If the writ is returned unsatisfied, certain property of the defendant may be seized by the sheriff and sold to pay the judgment.
a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Comprehension

10. The U.S. Supreme Court has original jurisdiction in certain types of cases. a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms : Knowledge

11. The federal courts have jurisdiction over all matters that have not been given exclusively to the state courts by the
Constitution or Congress. a. True
b. False

ANSWER: False
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms : Knowledge

12. Congress enacted legislation that almost completely eliminated the right to appeal to the U.S. Supreme Court. a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.01 03.01
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: The Court System
KEYWORDS: Blooms : Knowledge

13. All states have at least one federal judicial district and some, more populous states have more than one. a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.01 03.01
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: The Court System
KEYWORDS: Blooms: Knowledge

14. In the federal system, appeals from the Bankruptcy Court and Tax Court are heard directly by the U.S. Supreme
Court. a. True b. False

ANSWER: False
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.01 03.01
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: The Court System
KEYWORDS: Blooms: Knowledge

15. A deposition is a pretrial discovery device, which consists of sworn testimony of a witness, taken out of court. a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms: Knowledge

16. In the United States, there is never a right to a jury trial in a civil case. a. True
b. False

ANSWER: False
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Knowledge

17. Mediation, like arbitration, is often a compulsory process in which the mediator can render a decision, which is binding upon the parties.
a. True
b. False

ANSWER: False
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15. 03.05 03.05
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms: Knowledge

18. The federal courts and the state courts can have concurrent jurisdiction over the same case. a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms: Analysis

19. Subject matter jurisdiction refers to the authority of a particular court to adjudicate a controversy of a particular kind. a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.03 03.03
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms: Knowledge

20. A long-arm statute allows a state to obtain jurisdiction over a nonresident defendant when the nonresident defendant has sufficient contacts with the state.
a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms: Knowledge

21. In rem jurisdiction refers to jurisdiction over the person. a. True
b. False

ANSWER: False
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.03 03.03
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms: Knowledge

22. A court needs to have both subject matter jurisdiction and jurisdiction over the defendant involved before it can hear a particular case.
a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.03 03.03
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms: Analysis

23. Often arbitration is preferred over litigation because the quality of the arbitrators decision is often higher than that available through the court system.
a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.05 03.05
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms: Evaluation

24. Federal courts have exclusive jurisdiction over bankruptcy, patent, trademark, and copyright cases. a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms: Knowledge

25. Stare decisis has no application in a dual court system. a. True
b. False

ANSWER: False
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms: Analysis

26. The purpose of venue is to regulate the distribution of cases within a specific court system and to identify a convenient forum.
a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.03 03.03
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms: Analysis

27. Attachment jurisdiction is jurisdiction over property. a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms : Knowledge

28. A typical state long-arm statute applies only to nonresident defendants who commit criminal acts in the state. a. True
b. False

ANSWER: False
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms: Analysis

29. Pleadings are a series of responsive, formal, written statements in which each side to a lawsuit states its claims and defenses.
a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms: Knowledge

30. The purpose of pleadings is to give notice and to establish what issues of fact and law are disputed. a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms: Comprehension

31. A demurrer is a motion filed by a defendant denying the allegations of the complaint. a. True
b. False

ANSWER: False
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Knowledge

32. A pretrial conference between the judge and the attorneys representing the parties in a lawsuit is held to simplify the issues in dispute and to encourage settlement of the dispute without trial.
a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Knowledge

33. If a defendant fails to respond to a summons, a default judgment will be entered against the defendant for the relief the court determines in a hearing.
a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms: Comprehension

34. A directed verdict is a judges final binding determination on the merits after a jurys verdict.
a. True
b. False

ANSWER: False
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Knowledge

35. In making conflict of law decisions, judges need not be concerned about choosing what laws to follow since conflict of law rules are the same from state to state.
a. True
b. False

ANSWER: False
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms: Comprehension

36. An appeal from a small claims court is taken to the state court of appeals, where a trial de novo is begun. a. True
b. False

ANSWER: False
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.01 03.01
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: The Court System
KEYWORDS: Blooms: Knowledge

37. In a typical case before a U.S. Court of Appeals, all the judges of the circuit sit en banc to decide the case. a. True
b. False

ANSWER: False
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.01 03.01
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: The Court System
KEYWORDS: Blooms: Comprehension

38. A civil lawsuit commences when the plaintiff files with the clerk of the trial court a complaint against the defendant. a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Knowledge

39. The jury in a jury trial decides issues of fact. a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms: Comprehension

40. Federal courts have limited subject matter jurisdiction. a. True
b. False

ANSWER: True
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms : Knowledge

41. Appellate judges can reverse a decision of the trial court:
a. where any error below is found.
b. only where there was an error that prejudiced the decision. c. only where the outcome of the case is clearly wrong.
d. where the losing party desires a new trial.

ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms: Knowledge

42. The nonbinding, informal process in which a third party is selected by the disputing parties to attempt to help them reach a mutually acceptable agreement is known as:
a. conciliation. b. negotiation.
c. consensual arbitration. d. compulsory arbitration.

ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.05 03.05
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms: Analysis

43. Mark, a resident of Illinois, while driving on the freeway, hits Bill, a resident of Wisconsin, and totally destroys Bills brand new vehicle. Bill may bring suit in federal district court:
a. because of federal question jurisdiction.
b. because there is always jurisdiction if there is diversity of citizenship. c. if the amount in controversy is over $75,000.
d. if the accident occurred outside of Illinois or Wisconsin.

ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms: Application

44. A decision of the Supreme Court of Washington would always be binding on:
a. a federal district court in Washington. b. a state trial court in Washington.
c. the U.S. Court of Appeals for the 9th Circuit. d. a state trial court in Oregon.

ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms: Knowledge

45. Generally, State A may exercise long arm jurisdiction over a defendant located in State B if the defendant:
a. once resided in State A.
b. uses a product produced in State A. c. made a contract in State A.
d. has relatives in State A.

ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms: Analysis

46. The discovery stage of a trial includes which one of the following?
a. Production of documents b. Selection of jury
c. Cross examination of witnesses d. Arrest of suspect

ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Analysis

47. When the unsuccessful party challenges the verdict and the judge in a jury trial decides that the evidence is so clear that reasonable people could not differ as to the outcome of the case, the judge grants a:
a. judgment on the verdict.
b. motion for judgment notwithstanding the verdict. c. directed verdict.
d. motion for a new trial.

ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Analysis

48. The U.S. Supreme Court reviews most decisions of lower courts by:
a. the mandatory writ of certiorari.
b. the discretionary writ of certiorari. c. appeal by right.
d. appeal in rem.

ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.01 03.01
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: The Court System
KEYWORDS: Blooms: Knowledge

49. A traffic offense, such as a speeding ticket, would be heard by a:
a. U.S. District Court.
b. state inferior trial court. c. state probate court.
d. U.S. Court of Federal Claims.

ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.01 03.01
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: The Court System
KEYWORDS: Blooms: Knowledge

50. Bankruptcy cases are heard by:
a. the U.S. Bankruptcy Courts within the federal court system. b. only special courts within the state court system.
c. either federal or state courts.
d. the U.S. Court of Appeals for the Federal Circuit, if an appeal is made.

ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.01 03.01
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: The Court System
KEYWORDS: Blooms: Knowledge

51. On a federal question, a decision of the Sixth Circuit Court of Appeals:
a. may be persuasive but is not binding on a Tennessee court. b. is binding on a Tennessee court.
c. has no effect on any state court.
d. is binding on all other federal appeals courts.

ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis
STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal
TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms : Analysis

52. The pleadings in a lawsuit include:
a. the complaint and answer b. the depositions.
c. written interrogatories.
d. evidence presented in trial

ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Analysis

53. Which of the following is NOT considered to be an alternative method of dispute resolution?
a. Special verdict b. Negotiation
c. Conciliation d. Mediation

ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.05 03.05
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms: Knowledge

54. To resolve a lawsuit, a court must have how many different types of jurisdiction?
a. One b. Two c. Three d. Four

ANSWER: b

55. Janet is called for jury duty and is selected for possible service on a jury. However, when the defendants attorney sees her, he notices that she is wearing a green dress. Both the defendant and the defendants attorney hate green dresses. If the defendants attorney strikes her name from the jury because of the dress color:
a. this is a valid challenge for cause.
b. this is a valid peremptory challenge. c. this is not a valid challenge.
d. the plaintiffs attorney can have Janet serve by making an offer of proof to the judge.

ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms: Application

56. Janets husband, Paul, is called for jury duty and is selected for possible service on a jury. However, when he is questioned by the defendants attorney before final jury selection, he admits that he thinks the defendant is guilty based on the news reports that he saw on the local television news. The defendant asks the judge to excuse Paul from serving on the jury. If the judge agrees:
a. this is a valid challenge for cause.
b. this is a valid peremptory challenge. c. this is not a valid challenge.
d. the plaintiffs attorney can have Paul serve by making an offer of proof to the judge.

ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms: Application

57. Once a plaintiff has filed a complaint, the clerk of the court issues a notice that a suit has been brought.
a. writ of execution b. summons
c. deposition d. demurrer

ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Analysis

to be served on the defendant to provide

58. Which of the following may a U.S. Court of Appeals NOT do in ruling on a case?
a. Reverse the judgment of the lower court.
b. Remand or send it back to the lower court.
c. Rehear the case by taking testimony of the witnesses. d. Affirm the judgment of the lower court.

ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Analysis

59. The procedural stage of a lawsuit after the pleadings but before trial is the:
a. peremptory challenge stage.
b. pretrial stage, including discovery. c. special verdict stage.
d. offer of proof stage.

ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Analysis

60. The federal courts do not have exclusive jurisdiction over:
a. federal criminal prosecutions.
b. trademark and copyright cases.
c. issues involving state constitutions. d. bankruptcy cases.

ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms : Analysis

61. With a findings.

, the jury makes specific written findings on each factual issue; the judge then applies the law to these

a. general verdict b. special verdict c. voir dire
d. quasi in rem

ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Analysis

62. Able and Baker are both residents of Iowa, but they have a dispute regarding some land located in Kansas. Able files, in Kansas, a lawsuit regarding the land and Baker objects, claiming the Kansas courts have no jurisdiction. In this case:
a. only the Iowa courts can hear the lawsuit.
b. the Iowa federal district court can hear the suit based on diversity of citizenship.
c. the Kansas courts have in rem jurisdiction to adjudicate the claim regarding the property. d. the Kansas federal district court can hear the suit based upon diversity of citizenship.

ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms: Application

63. When a trial is conducted with a jury, the judge determines issues of
____.
a. evidence, law b. law, evidence c. law, fact
d. fact, law

ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Analysis

and the jury determines questions of

64. When the defendants property located within a state is seized to obtain payment of a judgment from a court from another state that is unrelated to the property being seized, the jurisdiction over the property is known as jurisdiction.
a. quasi in rem b. in personam c. in rem
d. forum non conveniens

ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Analysis

65. The U.S. Supreme Court in applying the doctrine of stare decisis is:
a. rigidly bound by its own decisions.
b. subject to a majority decision by the federal appellate courts. c. not rigidly bound by its own decisions.
d. bound on all federal questions by state and lower federal court decisions.

ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms : Analysis

66. In diversity of citizenship cases, federal courts apply:
a. federal substantive and procedural law. b. state substantive and procedural law.
c. state procedural and federal substantive law. d. federal procedural and state substantive law.

ANSWER: d
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms : Analysis

67. Personal jurisdiction:
a. may be obtained by personally serving a person within a state if that person is domiciled in that state. b. is also known as in rem jurisdiction.
c. is obtained by seizing the defendants property. d. may arise only through a partys consent.

ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.03 03.03
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms : Analysis

68. Patricia Plaintiff, a resident of California, has a valid judgment against David Defendant, a resident of Nevada, which she now wishes to execute. David owns hundreds of acres of beach-front property in California. Patricia may execute her judgment in California based on what type of jurisdiction?
a. Subject matter jurisdiction
b. Concurrent federal jurisdiction c. Quasi in rem jurisdiction
d. Diversity of citizenship jurisdiction

ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms: Application

69. An example of a special court in the federal judicial system is the:
a. U.S. Court of Federal Claims. b. Federal District Court.
c. U.S. Supreme Court.
d. U.S. Court of Appeals.

ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.01 03.01
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: The Court System
KEYWORDS: Blooms: Comprehension

70. If the judge denies a defendants

, then the defendant has the opportunity to present evidence. However, if the

judge grants the motion, then the defendant automatically wins the case and does not need to present any evidence. a. motion for a new trial
b. motion for a directed verdict c. offer of proof
d. motion for change of venue

ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms: Analysis

71. The decision of an arbitrator is called a(n):
a. verdict.
b. judgment. c. award.
d. binding decision.

ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.05 03.05
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms: Knowledge

72. State trial courts of general jurisdiction:
a. may be called county, district, common pleas, or superior courts. b. have a dollar limitation on their jurisdiction in civil cases.
c. cannot hear criminal cases.
d. maintain no formal records of their proceedings.

ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.01 03.01
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: The Court System
KEYWORDS: Blooms: Knowledge

73. Midway Corporation is incorporated in Delaware, but it has its principal place of business in Minnesota. It does much of its business in California. For purposes of diversity of citizenship, Midway is a resident of:
a. Delaware. b. Minnesota.
c. both Delaware and Minnesota.
d. Delaware, Minnesota, and California.

ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms: Application

74. Able, a resident of New York, has a dispute with Baker, a resident of Illinois, involving a contract signed and performed in New York. His damages amount to $75,000, and he wants to sue. The case can be brought:
a. only in the New York state courts. b. only in the New York federal court. c. only in the Illinois state courts.
d. in either the New York state courts or the New York federal court.

ANSWER: d
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms: Application

75. Alice, a resident of Ohio, has obtained a valid judgment against Bill, a resident of Kentucky. In this case:
a. Alice can attach Bills automobile in Ohio to satisfy her court judgment. b. Alice must go to Kentucky to satisfy her judgment.
c. Alice has no recourse against Bill because he has left the state.
d. Ohio has no jurisdiction over Bill because he is a resident of Kentucky.

ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms : Analysis

76. A motion to dismiss for failure to state a claim upon which the court may grant relief is also known as a(n):
a. motion for directed verdict. b. offer of proof.
c. demurrer.
d. motion for a new trial.

ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Analysis

77. Andrew, an attorney, has a case that was recently heard by the United States Court of Appeals (8th Circuit).
Andrew believes the case involves a significant issue of U.S. Constitutional law. He would like to have the United
States Supreme Court hear the case. One way by which the U.S. Supreme Court may review the case is by:
a. forum non conveniens. b. writ of certiorari.
c. stare decisis.
d. appellate novus

ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.01 03.01
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: The Court System
KEYWORDS: Blooms: Application

78. Which is NOT TRUE about a pretrial conference?
a. It is a meeting between the attorneys and their clients to discuss issues and fees. b. It is held to encourage settlement of a dispute without a trial.
c. It involves the judge and the attorneys representing the parties to a dispute. d. The purpose is to simplify the issues in dispute.

ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Analysis

79. A quorum consists of how many justices on the U.S. Supreme Court?
a. 3 b. 5 c. 6 d. 7

ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.01 03.01
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: The Court System
KEYWORDS: Blooms: Knowledge

80. Court-annexed arbitration:
a. is used in a growing number of federal courts, but is not being used in state courts. b. is used in civil cases in which the parties seek limited amounts of damages.
c. typically uses arbitrators who are medical doctors since cases using this kind of arbitration are medical malpractice disputes.
d. results in a binding award which cannot be appealed to the courts.

ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.05 03.05
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Analysis

81. What is jurisdiction? How does subject matter jurisdiction differ from jurisdiction over the parties? How does in personam jurisdiction differ from jurisdiction in rem?

ANSWER: Jurisdiction is the power or authority of a court to hear and decide a case. Subject matter jurisdiction refers to the power or authority of a court to hear a particular kind
of case, whereas jurisdiction over the parties to a lawsuit refers to the power of a court to bind the parties to a suit to the decision of the court. A court must have both subject matter jurisdiction and jurisdiction over the parties. In personam jurisdiction refers to the power of a court over a person in contrast to jurisdiction over the property of the person. In rem jurisdiction refers to the power of a court over the property of a person.
POINTS: 1
DIFFICULTY: Challenging
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.03 03.03
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms : Synthesis

82. Explain the process of jury selection and the differences in the types of challenges. In addition, discuss the implications of race-based or gender-based exclusion from a jury by a prosecutor or defense attorney.

ANSWER: Voir dire is the examination of potential jurors by the parties attorneys or in some courts by the judge. The questioning and evaluation of the potential jurors is based on trying to create an unbiased jury that will allow the parties an impartial hearing. The attorneys can strike a potential juror from the jury pool in two ways: 1) challenge for cause, and 2) peremptory challenge. Challenge for cause is used when a prospective juror has exhibited bias in some objective way. Peremptory challenges can be used by the attorneys for purely subjective reasons. Each party has a limited number of peremptory challenges but has an unlimited number of challenges for cause. The Supreme Court held that the U.S. Constitution prohibits discrimination in jury selection on the basis of race or gender.
POINTS: 1
DIFFICULTY: Challenging
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms: Analysis

83. When do the federal courts have jurisdiction to hear a case? Over what types of cases do the federal courts have concurrent jurisdiction? Over what types of cases do the federal courts have diversity jurisdiction?

ANSWER: Federal courts have exclusive jurisdiction to hear cases involving federal crimes, bankruptcy, patents, copyright and trademarks, admiralty, antitrust, suits against the United States, and suits involving specified federal statutes. Federal courts have concurrent jurisdiction with state courts to hear cases involving federal questions and diversity of citizenship. Diversity jurisdiction arises where there is diversity of citizenship and the amount in controversy exceeds $75,000.
POINTS: 1
DIFFICULTY: Challenging
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.02 03.02
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Jurisdiction
KEYWORDS: Blooms : Synthesis

84. Describe how a civil case is commenced and how it proceeds through the court system. Be sure to use appropriate terminology in describing the various stages of a lawsuit.

ANSWER: The three stages in a lawsuit are (1) the pleading stage, (2) the pre-trial stage, and (3) the trial. There may also be an appeal after the trial. Key terms that should be discussed include: pleadings, complaint, summons, default judgment, demurrer, answer, reply, judgment on the pleadings, discovery, pretrial conference, summary judgment, voir dire, challenges for cause and peremptory challenges, opening statement, direct
examination, cross-examination, offer of proof, directed verdict, closing arguments, jury instructions, verdict, special verdict, motion for a new trial, appeal, and writ of execution.
POINTS: 1
DIFFICULTY: Challenging
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.04 03.04
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Synthesis

85. What is alternative dispute resolution? Discuss the various devices that can be used.

ANSWER: Alternative dispute resolution refers to the various nonjudicial methods of dealing with disputes that have developed. These include consensual arbitration, compulsory arbitration, conciliation, mediation, mini-trials, summary jury trials, and negotiation. Arbitration is binding, controlled by the parties, affords privacy, allows for a decision by an individual with special expertise in the area of dispute, and gives a relatively speedy resolution of the dispute. Its disadvantages are that there are no public norms for decisions, no precedent and no guarantee of uniformity of decisions. The advantages of mediation and conciliation are that they preserve relations, are controlled by the parties, afford privacy, and are flexible. Their disadvantages are that they are not binding, lack finality, cannot be compelled, and have no binding precedents so that decisions are not uniform. Mini-trials are structured settlement processes that combine elements of negotiation, mediation, and trials. A summary jury trial is a mock trial in which the parties present their case to an advisory jury. The verdict is not binding, but does influence the negotiations in which the parties must participate following the mock trial. Negotiation is a consensual bargaining process in which the parties attempt to reach an agreement. No third parties are involved.
POINTS: 1
DIFFICULTY: Challenging
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.05 03.05
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: Civil Dispute Resolution KEYWORDS: Blooms : Synthesis

86. Describe the structure of the federal court system. How does the federal court system compare/contrast with the state court system of the state where you are living? How are state and federal courts similar? How are they different? Explain your answer.

ANSWER: The federal court system consists of the U.S. District Courts, which are the federal trial courts, the U.S. Courts of Appeals, and the U.S. Supreme Court, which is the highest tribunal in the United States. Other, specialized federal courts include the U.S. Court of Federal Claims, the U.S. Tax Court, the U.S. Bankruptcy Courts, and the U.S. Court of Appeals for the Federal Circuit. Most state court systems consist of inferior trial courts, general jurisdiction trial courts, courts of appeals, and a state
supreme court. Most states also have specialized courts to handle matters such as wills and estates and family concerns, such as divorce and child custody.
POINTS: 1
DIFFICULTY: Challenging
LEARNING OBJECTIVES: SRBL.MANN.15.03.01 03.01
NATIONAL STANDARDS: United States AICPA: BB-Risk Analysis STATE STANDARDS: United States NC AICPA BB-Legal TOPICS: A-Head: The Court System
KEYWORDS: Blooms: Synthesis

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here