Sociology The Essentials 8th Edition Andersen Test bank

<< Solution manual for Introduction to Mechatronic Design by J.Edward Carryer R.Matthew Thomas wKenny Solution Manual for Managerial Economics in a Global Economy 8th edition by Salvatore >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Sociology The Essentials 8th Edition Andersen Test bank

Description

1. A social category of people who share a common culture (i.e., language, national background or religion) is referred to as a(n) .
a. minority group b. dominant group c. racial group
d. ethnic group

ANSWER: d
REFERENCES: 228
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.1 1
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

2. In order for a group to be considered an ethnic group they must
a. look different than the members of other ethnic groups.
b. speak the same language as other members of the group.
c. share an identity they see as different from that of others in society.
d. have a shared system of norms and values.

ANSWER: c
REFERENCES: 228
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.1 1
TOPICS: Conceptual
OTHER: MODIFIED

3. Which of these statements regarding the variability of a groups ethnic identity is true?
a. A groups ethnic identity is constant it does not change over time.
b. Ethnic identity may form or is strengthened when a group is excluded from participation by more powerful social groups.
c. Ethnic identity can only change when one changes their place of residence or marries someone of another ethnicity.
d. Ethnic identity is always imposed involuntarily.

ANSWER: b
REFERENCES: 228
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.3 13.1-1
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

4. Which of these statements regarding race is true?
a. Race is a socially constructed category.
b. Racial categories in a society reflect differences in the biological makeup of individuals.
c. Race is assigned based on scientific investigation.
d. Racial categories are the same in countries throughout the world.

ANSWER: a
REFERENCES: 229
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.. 1.4-4
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

5. Racial groups are defined by:
a. Religious beliefs.
b. The cultural and social norms within a society.
c. Biological characteristics.
d. How the groups have been treated historically.

ANSWER: d
REFERENCES: 229
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.. 1.4-4
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

6. How does the concept of race differ between Brazil and the U.S.?
a. In the U.S. a person with any amount of Black ancestry has historically been designated as Black; this has not been the case in Brazil.
b. In Brazil a person with any amount of Black ancestry has historically been designated as Black; this has not been the case in the U.S.
c. In the U.S. and in Brazil ones racial categorization is strongly influenced by ones social class status.
d. In Brazil, race is determined by religious standards.

ANSWER: a
REFERENCES: 228
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.. 1.4-4
TOPICS: Factual
OTHER: MODIFIED

7. Which of these statements regarding the racial system in Brazil is false?
a. In Brazil a person is considered Black only if they have no discernible White ancestry.
b. A person who might be considered Black in the U.S. would be considered white in Brazil if they had high socioeconomic status.
c. Brazil has successfully created a nation in which there is no social inequality based on race.
d. The racial system in Brazil is different from that of the U.S.

ANSWER: c
REFERENCES: 229
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.. 1.4-4
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

8. Sociologists refer to the process by which something or someone is perceived as having racial characteristics as
.
a. racialization
b. racial formation
c. ethnogeneration
d. ethnicity identification

ANSWER: a
REFERENCES: 229
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.. 1.4-4
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

9. John has a mixed-race background. He is most likely to experience which of the following?
a. He fits well into categories of race.
b. He is able to define his own social category of race
c. He is someone who determines how he is categorized.
d. He defies biological categories typically used to define race.

ANSWER: d
REFERENCES: 230
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE. 5 4-4
TOPICS: Applied
OTHER: NEW

10. What is the current practice of the U.S. Census for reporting ones race?
a. A person may select a single race as their identity.
b. A person may select what they consider their primary, and also their secondary, racial identity.
c. A person may select as many racial categories as they feel applies to them.
d. A person may select a single race or a single ethnicity.

ANSWER: c
REFERENCES: 230
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.. 1.4-4
TOPICS: Factual
OTHER: MODIFIED

11. Which of the following statements about race is true?
a. Official recognition of race by the government matters.
b. Racial formation occurs in youth.
c. Biological characteristics are the major determinants of race.
d. Individuals may have a single race but multiple ethnicities.

ANSWER: a
REFERENCES: 229-230
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.. 1.4-4
TOPICS: Factual
OTHER: NEW

12. What is the most important factor for determining the racial categories within any society?
a. The beliefs and interests of the most powerful group(s) in society.
b. The amount of difference in ancestry or blood that different groups have.
c. The degree to which members of different groups differ from each other biologically.
d. The language that each group speaks.

ANSWER: a
REFERENCES: 232
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.. 1.4-4
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

13. In the 1890 U.S. Census, which of the following was not a racial classification?
a. Chinese
b. Quadroon
c. Black
d. Hispanic

ANSWER: d
REFERENCES: 232
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.. 1.4-4
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

14. The historical process in any society by which a group comes to be defined as a race is called .
a. racial formation
b. immigration contact theory
c. the principle of physical salience
d. engendered racism

ANSWER: a
REFERENCES: 232
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.. 1.4-4
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

15. The process of racial formation is supported by:
a. family members.
b. the government.
c. religious organizations.
d. social institutions.

ANSWER: d
REFERENCES: 232
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.. 1.4-4
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

16. Which of these is an illustration of the concept of out-group homogeneity?
a. Members of some minority groups are perceived as being very similar to the dominant group in society.
b. Members of a set of minority groups, such as Laotians, Chinese, Japanese, and Indonesians, are perceived as being similar enough to share a general category (Asian).
c. Members of all groups considered minority groups in a society are perceived as having the same biological backgrounds.
d. Members of some ethnic groups, such as Italian, German, and French, are considered similar enough to the dominant group so they are no longer considered minority groups.

ANSWER: b
REFERENCES: 232
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.. 1.4-4
SESE.ANDE.13.1 1
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

17. Which of the following does not apply to all minority groups?
a. possessing characteristics generally considered different from the dominant group
b. being smaller in number than the dominant group
c. sharing a sense of group identity
d. experiencing prejudice and discrimination in society

ANSWER: b
REFERENCES: 233
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.1 1
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

18. Which of the following is not a characteristic of a racial or ethnic minority group?
a. They possess characteristics considered different from those of the dominant group.
b. They suffer prejudice and discrimination within the society by the dominant group.
c. Group members share a sense of solidarity and identity.
d. Group members share common beliefs.

ANSWER: d
REFERENCES: 233
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.1 1
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

19. Which of these statements regarding the judgments people make about others is false?
a. People make quick assessments and judgments about others in order to save time.
b. The judgments people make enable them to process a great deal of information very quickly.
c. Quickly categorizing the people one meets is a very common and widespread practice.
d. Most of the time the quick judgments that people make are remarkably comprehensive and accurate.

ANSWER: d
REFERENCES: 233
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.4 4
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

20. Stereotypes are
a. generally only applied to a few groups within any society.
b. oversimplified statements of belief about members of a particular group.
c. understood to apply only to a few members of any particular group.
d. generalizations about minorities groups by the dominant group.

ANSWER: b
REFERENCES: 233
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.4 4
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

21. Ryan is assumed to be like all Lebanese people by a teacher. He is experiencing .
a. a in-group homogeneity effect
b. racial formation
c. ethnicization
d. out-group homogeneity effect

ANSWER: d
REFERENCES: 232
TOPICS: Applied
OTHER: NEW

22. The principle states that we categorize people on the basis of what appears initially prominent and obvious about them.
a. stereotypic
b. salience
c. prejudice
d. perception

ANSWER: b
REFERENCES: 233-234
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.4 4
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

23. Which of the following is not a salient characteristic specified by the text?
a. hair texture
b. tone of voice
c. skin color
d. nose shape

ANSWER: b
REFERENCES: 233-234
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.4 4
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

24. Which of the following statement is true about salient characteristics?
a. Salient characteristics are not culturally specific.
b. Salient characteristics change over time.
c. Salient characteristics differ in various countries.
d. Salient characteristics are constant over time.

ANSWER: c
REFERENCES: 233-234
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.4 4
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

25. When it comes to gender stereotypes,
a. men are generally stereotyped more negatively than women.
b. the same stereotypes are most often applied to both men and women.
c. stereotypes about women are more negative than those about men.
d. men are not subject to stereotyping.

ANSWER: c
REFERENCES: 234
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.4 4
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

26. The principle of holds that stereotypes, especially negative ones, are often applied interchangeable from one group to another.
a. cultural relativism
b. stereotype interchangeability
c. selective identity
d. universal applicability

ANSWER: b
REFERENCES: 234
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.4 4
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

27. Jokes that use humor to stereotype a group as stupid or inept are often repeated substituting different ethnic groups. This is an example of the concept of .
a. cultural relativism
b. stereotype interchangeability
c. selective identity
d. universal applicability

ANSWER: b
REFERENCES: 234
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.4 4
TOPICS: Applied
OTHER: PICKUP

28. A traditional stereotype of African Americans is that they are inherently lazy. This stereotype has also been applied to Hispanics, Polish, and Irish groups. This is an example of .
a. cultural relativism
b. the principle of stereotype interchangeability
c. ethnic inferiority
d. retrospective determinism

ANSWER: b
REFERENCES: 234
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.4 4
TOPICS: Applied
OTHER: PICKUP

29. In general, are likely to attribute poverty and lower class status to individual disposition or personality, while are more likely to attribute the cause of poverty to discrimination and lack of opportunity.
a. lower-income people; middle-class people
b. women; men
c. middle-class people; lower-income people
d. middle-class people; member of the upper class

ANSWER: c
REFERENCES: 235
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.4 4
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

30. Prejudice is
a. always positive.
b. usually negative.
c. neither positive nor negative.
d. equally positive and negative.

ANSWER: b
REFERENCES: 235
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13. 2-2
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

31. is the evaluation of a social group based on misconceptions about the group.
a. Racism
b. Prejudice
c. Discrimination
d. Bias

ANSWER: b
REFERENCES: 235
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13. 2-2
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

32. A prejudiced person is likely to have:
a. positive attitudes towards members of an in-group and positive attitudes toward members of an out- group.
b. positive attitudes towards members of an in-group and negative attitudes toward members of an out- group.
c. negative attitudes towards members of an in-group and positive attitudes toward members of an out- group.
d. negative attitudes towards members of an in-group and negative attitudes toward members of an out- group.

ANSWER: b
REFERENCES: 235
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13. 2-2
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

33. How do strongly prejudiced people end up that way?
a. Some people seem to just naturally have negative feelings about others who are not like them.
b. Children are rarely prejudiced until they enter school and are influenced into prejudice by their peers.
c. Socialization into prejudiced attitudes occurs in the family, as well as through the media and peers.
d. Deviant individuals are more likely to be prejudiced than conforming individuals.

ANSWER: c
REFERENCES: 235
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13. 2-2
SESE.ANDE.13.9 9
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

34. Research on socialization into prejudiced attitudes indicates that
a. children tend to be free of prejudice until around the ages of 9 or 10 years old.
b. there is a close correlation between the racial and ethnic attitudes of parents and those of their children.
c. children and young adults who believe they can think for themselves are able to avoid taking on their parents racial or other prejudices.
d. most people today are unaffected by parental prejudices since the media has become so important.

ANSWER: b
REFERENCES: 235
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13. 2-2
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

35. While prejudice is an attitude, discrimination is .
a. internal
b. overt behavior
c. hidden
d. disposition

ANSWER: b
REFERENCES: 235
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13. 2-2
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

36. Research on discrimination in housing has found that
a. discrimination in housing is less important than other forms of discrimination.
b. when two people of different races apply as tenants for the same housing both are equally likely to be accepted or turned down.
c. members of minority groups are frequently turned down for housing in situations in which a White person is not.
d. reverse discrimination, or discrimination toward a White person is equally as common as discrimination against minority group members.

ANSWER: c
REFERENCES: 236
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13. 2-2
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

37. Which of these statements about economic inequality is true?
a. The gap between the income of Whites and the income of Blacks and Hispanics has remained unchanged since 1967.
b. The median income of Blacks and Hispanics has remained very flat since the 1950s.
c. Although still unequal, per capita income for Whites, Blacks, and Hispanics has been growing at the same rate since 1967.
d. There is little data on the relative incomes of Whites and members of minority groups.

ANSWER: a
REFERENCES: 236
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.5 13. 4-4
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

38. Measurements of economic inequality indicate that
a. the income gap between Blacks and Whites has closed in recent years.
b. net worth among all groups is now relatively equal.
c. the poverty rate is higher for Blacks and Hispanics than it is for Whites and Asians.
d. poverty among members of racial minority groups has been increasing since the 1960s.

ANSWER: c
REFERENCES: 236
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.5 13. 4-4
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

39. Re-drawing the boundaries of school districts and election districts in order to maintain racial segregation is called .
a. gerrymandering
b. redlining
c. outsourcing
d. out-lining

ANSWER: a
REFERENCES: 236
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.8 8
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

40. As a result of gerrymandering, remains a problem in the U.S.
a. economic inequality
b. residential segregation
c. racism
d. the digital racial divide

ANSWER: b
REFERENCES: 236
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.8 8
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

41. Sociologists find that racism
a. is the perception and treatment of members of a racial group as inferior.
b. is limited to individual behavior.
c. involves actions, not attitudes.
d. has practically disappeared in the U.S. since Barack Obama was elected president.

ANSWER: a
REFERENCES: 237
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.7 13. 2-2
SESE.ANDE.13.8 8
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

42. According to the text, there are different forms of racism. Overt, obvious racism, such as physical violence or the use of racial slurs is termed .
a. aversive racism
b. old-fashioned racism
c. covert racism
d. neo-racism

ANSWER: b
REFERENCES: 237
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.7 13. 2-2
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

43. Consistently avoiding contact with people of different races than ones own would be considered an example of
,
a. old-fashioned racism
b. aversive racism
c. neo-racism
d. traditional racism

ANSWER: b
REFERENCES: 237
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.7 13. 2-2
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

44. Which of the following is not an element of laissez-faire racism?
a. subtle and persistent negative stereotyping
b. a tendency to blame blacks for the gap in economic standing
c. resistance to policy efforts to alleviate racially oppressive practices
d. an inability to understand non-racist viewpoints

ANSWER: d
REFERENCES: 238
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.7 13. 2-2
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

45. Holding the belief that one does not notice racial differences, and that discussing race only perpetuates racism, would be considered .
a. old-fashioned racism
b. traditional racism c. color-blind racism d. institutional racism

ANSWER: c
REFERENCES: 238
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.7 13. 2-2
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

46. Blaming Blacks for economic inequality and resistance to policies that might alleviate racial oppression is considered .
a. traditional racism
b. aversive racism
c. color-blind racism
d. symbolic or laissez-faire racism

ANSWER: d
REFERENCES: 238
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.7 13. 2-2
TOPICS: Applied
OTHER: PICKUP

47. If an administrator engages in institutional racism he or she is is able to apply which of the following?
a. party
b. class
c. power
d. prestige

ANSWER: c
REFERENCES: 238
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.8 8
TOPICS: Conceptual
OTHER: NEW

48. Which of the following is the best example of institutional discrimination?
a. Airport security procedures that specify people who appear to be Middle Eastern should be scrutinized more closely than others.
b. A waiter refusing to serve a Black man who sits in his section.
c. Dr. Jones, a professor, claiming she doesnt even notice the color of her students skin.
d. A landlord who will never rent to anyone who has dark skin.

ANSWER: a
REFERENCES: 238
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.8 8
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

49. Educational tracking and racial profiling are both examples of .
a. color-blind racism b. institutional racism c. aversive racism
d. Jim Crow racism

ANSWER: b
REFERENCES: 2328
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.8 8
TOPICS: Applied
OTHER: PICKUP

50. is the psychological theory that argues that members of the dominant group vent their frustrations and aggressions toward minority groups instead of the real source of their frustration.
a. Contact theory
b. Scapegoat theory
c. Pluralist frustration theory
d. Functionalist theory

ANSWER: b
REFERENCES: 239
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.9 9
TOPICS: Applied
OTHER: PICKUP

51. According to a fairly old psychological theory of prejudice and racism, the tendency to rigidly categorize other people, to rigidly conform, and be intolerant of ambiguity is part of a(n) .
a. authoritarian personality
b. repressed personality
c. subordinate personality
d. stereotypic personality

ANSWER: a
REFERENCES: 239
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.9 9
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

52. The assimilation perspective argues that in order to be full members of society members of minority groups must adopt as many aspects of the dominant culture as possible. This perspective pertains to which type of sociological theory?
a. conflict theory
b. functionalist theory
c. symbolic interactionism
d. authoritarian personality

ANSWER: b
REFERENCES: 239
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

53. Contact theory argues that under certain conditions interactions between Whites and members of minority groups will reduce prejudice within both groups. This theory is a type of theory.
a. functionalist
b. conflict
c. symbolic interactionist
d. social exchange

ANSWER: c
REFERENCES: 239
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

54. The process by which a minority becomes socially, economically, and culturally absorbed within the dominant society is called .
a. cultural relativism
b. assimilation
c. amalgamation
d. cultural affiliation

ANSWER: b
REFERENCES: 239
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

55. Contact theory argues that interaction between Whites and minorities will reduce prejudice on the part of both groups if all of the following conditions are met, except:
a. the parties interact on equal ground.
b. the contact is sustained.
c. social norms favoring equality are agreed upon by the participants.
d. all parties agree to work to reduce the prejudice.

ANSWER: d
REFERENCES: 240
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

56. Which theory argues that race and ethnicity are socially constructed categories?
a. functionalist theory
b. social conflict theory
c. symbolic interaction theory
d. social exchange theory

ANSWER: c
REFERENCES: 239
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

57. In the debate over whether class or race are more important as the source of inequality, sociologist William Julius
Wilson argues that
a. the disadvantaged status of minority groups is more a matter of race than class.
b. ignoring skin color and cultural differences is the only way to solve the countrys problems of racism.
c. changes in the economic structure are more important than race in shaping the life chances of different groups.
d. the social construction of race is a myth.

ANSWER: c
REFERENCES: 240
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.11 11
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

58. The view that race intersects with class to shape ones experience in the social structure is a perspective related
to .
a. functionalism
b. conflict theory
c. symbolic interaction theory
d. social exchange theory

ANSWER: b
REFERENCES: 240
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
SESE.ANDE.13.11 11
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

59. The situation for women in society should be studied separately within each social class because differences between men and women are not the same in every racial or class group. This is an argument of the perspective.
a. intersection
b. functionalist
c. symbolic interactionist
d. social exchange

ANSWER: a
REFERENCES: 240
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.5 13. 4-4
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

60. The perspective that argues that minority groups life chances result from the opportunities formed by the
interactions of class, race, and gender is called .
a. functionalism
b. the intersection perspective
c. social interactionism
d. social exchange theory

ANSWER: b
REFERENCES: 240
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.5 13. 4-4
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

61. According to , social change is a slow and gradual process.
a. functionalism
b. conflict theory
c. symbolic interaction theory
d. social exchange theory

ANSWER: a
REFERENCES: 239
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

62. believe that social change results from organized social movements and other forms of resistance to oppression.
a. Functionalists
b. Conflict theorists
c. Symbolic interactionists
d. Social exchange theorists

ANSWER: b
REFERENCES: 240
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

63. Understanding race and ethnicity as social constructions is a significant contribution of .
a. functionalism
b. conflict theory
c. symbolic interaction theory
d. social exchange theory

ANSWER: c
REFERENCES: 239-240
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

64. At the time of their discovery, Native Americans had:
a. a common language.
b. heterogeneous cultures.
c. suffered devastating diseases.
d. shared values.

ANSWER: b
REFERENCES: 241
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Conceptual
OTHER: NEW

65. Which of these statements regarding the position of Native Americans in this country is false?
a. Native American populations were devastated by European diseases from which they had no immunity
b. Only about one-fourth of Native Americans live on or near reservations today.
c. Historical accounts have underrepresented the vast cultural and social heterogeneity of tribes prior to
European conquest.
d. Today Native Americans have the highest poverty rate of any group in the U.S.

ANSWER: b
REFERENCES: 241
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

66. Central to the operation of slavery was the belief that:
a. People can change castes.
b. Human beings could be property.
c. Domination of slavery did not involve the relationship between men and women.
d. Individuals are less efficient than a whole society.

ANSWER: b
REFERENCES: 242
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: NEW

67. Which of these statements regarding the slavery system and the position of African Americans in the U.S. is
true?
a. Enslaved Africans passively accepted their positions as slaves.
b. The Emancipation Proclamation marked the end of the economic exploitation of enslaved Blacks in southern agriculture.
c. The northern migration of Blacks from the South to the North in the U.S. only served to worsen conditions due to the creation of urban ghettos.
d. Pieces of the slavery system remain in the U.S. today.

ANSWER: d
REFERENCES: 242
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

68. A problem with the terms Latino and Latina is that they
a. only refer to Mexican Americans and are not inclusive.
b. refer only to Latin Americans in the U.S. for several generations.
c. do not reflect the diversity of groups who are included in the category.
d. are not used by sociologists.

ANSWER: c
REFERENCES: 243
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

69. Which of these statements is true about the status of Puerto Rico relative to the U.S.?
a. Puerto Rico is a state in the United States of America.
b. Puerto Rico is a colony of the U.S.
c. Puerto Rico is a commonwealth with its own constitution.
d. Puerto Rico has no formal relationship with the U.S.

ANSWER: c
REFERENCES: 244
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

70. Which of the following is not considered a Latino group?
a. Puerto Ricans
b. Cubans
c. Mexicans
d. Hawaiians

ANSWER: d
REFERENCES: 244-245
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: NEW

71. The original entry of Mexican Americans into the U.S. was the result of
a. military conquest.
b. treaty terms negotiated at the end of the Spanish American War.
c. flight from a repressive political regime.
d. illegal migrations across the border into California and Texas.

ANSWER: a
REFERENCES: 244
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

72. created a class system within the Chicano community.
a. Capitalism
b. Wealth being concentrated in the hands of a few ranchers
c. Slavery
d. A social structure of exclusion

ANSWER: b
REFERENCES: 244
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

73. The Jones Act of 1917
a. banned further immigration from Puerto Rico.
b. extended U.S. citizenship to Puerto Ricans.
c. closed the border with Mexico.
d. permitted Cubans to enter following the Cuban Revolution.

ANSWER: b
REFERENCES: 244
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

74. Operation Bootstrap was launched after WWII to attract U.S. corporations to Puerto Rico. What was the overall outcome of Operation Bootstrap?
a. rapid overall growth in the Puerto Rican economy
b. reduced unemployment in Puerto Rico
c. significantly higher wages for workers
d. decreased wages for both Puerto Ricans and U.S. workers

ANSWER: a
REFERENCES: 244
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

75. When unemployment became very severe in Puerto Rico, during the early to mid-1970s the U.S. government responded by
a. encouraging Puerto Ricans to migrate to the U.S. to find work.
b. attempting to reduce the Puerto Rican population to the extent of promoting sterilization of women.
c. providing more opportunities for millions of Puerto Ricans to obtain a college degree.
d. banning further immigration from Puerto Rico.

ANSWER: b
REFERENCES: 244
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

76. The 125,000 Cubans who entered the U.S. in 1980 during the Mariel boat lift, were largely .
a. professionals
b. skilled workers
c. persons considered by the Cuban government as undesirable
d. middle class and college educated

ANSWER: c
REFERENCES: 244-245
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

77. Chinese immigrants began migrating to the U.S. in the mid-19th century because:
a. they desired the American Dream.
b. the Chinese government pushed them out.
c. they were seeking religious freedom.
d. the U.S. needed workers.

ANSWER: d
REFERENCES: 245
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

78. The most recent Asian Americans to migrate to the U.S. have come from .
a. China
b. Japan
c. the Philippines
d. Laos and Cambodia

ANSWER: d
REFERENCES: 245
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

79. The 1913 Alien Land Law of California limited ownership and prohibited land from being inherited. This law was aimed at preventing from establishing themselves in the U.S.
a. Mexican b. Japanese c. Chinese d. Irish

ANSWER: b
REFERENCES: 245
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

80. The largest concentration of Koreans in the U.S. today is located in
a. San Francisco.
b. Los Angeles.
c. Washington, D.C.
d. New York.

ANSWER: b
REFERENCES: 246
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

81. Which of these countries was made a commonwealth of the U.S.?
a. Mexico
b. Philippines
c. Korea
d. Vietnam

ANSWER: b
REFERENCES: 246
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

82. Like other immigrant groups, Middle Eastern immigrants .
a. spoke primarily English upon their arrival
b. formed ethnic enclaves
c. have very high poverty rates
d. were of higher classes than most Americans

ANSWER: b
REFERENCES: 246
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: NEW

83. The group collectively referred to as White AngloSaxon Protestants (WASPS) who settled in the New World
did not include the .
a. English
b. Irish
c. Scotch
d. Welsh

ANSWER: b
REFERENCES: 247
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

84. More than of the worlds Jewish population lives in the United States.
a. 15 percent b. 25 percent c. 40 percent d. 50 percent

ANSWER: c
REFERENCES: 248
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

85. Which of these countries has the largest population of Jews?
a. the U.S.
b. Israel
c. Poland
d. Russia

ANSWER: a
REFERENCES: 248
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

86. Anti-Semitism is the term for
a. hatred of people of other races.
b. fear and hatred of foreigners.
c. hatred of Jewish people.
d. hatred of Arab people.

ANSWER: c
REFERENCES: 248
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

87. The National Origins Quota Act of 1924 limited the number of immigrants
a. to the percentage equal to the numbers already in the U.S.
b. from Mexico and Central America.
c. who were Jewish.
d. who could enter the U.S. on temporary working visas.

ANSWER: a
REFERENCES: 248
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

88. In order to limit the number of immigrants, the U.S. government did all of the following, except:
a. created ethnic quotas that limited the number of immigrants from places other than western and northern
Europe.
b. subjected potential immigrants to literacy tests.
c. applied I.Q. tests in English to immigrants who were not English-speaking.
d. literally closed doors to keep immigrants out of the U.S.

ANSWER: d
REFERENCES: 248
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
TOPICS: Factual
OTHER: MODIFIED

89. Persons with the perspective believe that to overcome adversity and oppression, the minority person needs to imitate the dominant White culture as much as possible.
a. assimilation
b. acculturalist
c. cultural pluralism
d. blending

ANSWER: a
REFERENCES: 248
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.13 13
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

90. A problem with the assimilation model of analysis of group relationships is that it
a. takes no account of the time that it takes certain groups to assimilate.
b. places too much emphasis on the different histories of Black and White immigrants to this country.
c. places too much emphasis on the salience of skin color as a factor affecting the assimilation process.
d. focuses too much attention on the social class of the immigrants.

ANSWER: a
REFERENCES: 248
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
SESE.ANDE.13.13 13
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

91. Which of these is not a criticism of the assimilation model?
a. It does not consider the amount of time that it may take some groups to assimilate.
b. It fails to recognize that the histories of Blacks and Whites in this country have been very different and have long-lasting effect.
c. It ignores the fact that immigrants entering the U.S. at different times have faced very different economic conditions and demands for labor.
d. It does not account for language barriers between groups.

ANSWER: d
REFERENCES: 248
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
SESE.ANDE.13.13 13
TOPICS: Factual
OTHER: MODIFIED

92. A Latino family lives in a neighborhood with only other Latino families. This is referred to as .
a. Cultural amalgamation
b. Hypersegregation
c. Cultural accommodation
d. Cultural co-optation

ANSWER: b
REFERENCES: 249
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
TOPICS: Applied
OTHER: MODIFIED

93. When an Amish family maintains its traditions in America it is an example of . a. assimilation
b. cultural pluralism
c. integration
d. amalgamation

ANSWER: b
REFERENCES: 244
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
TOPICS: Factual
OTHER: MODIFIED

94. Which of these statements about segregation in the U.S. is true?
a. De jure segregation still exists.
b. De facto segregation still exists.
c. There is very little segregation in the U.S. today.
d. Segregation is more vital today than in the past.

ANSWER: b
REFERENCES: 249
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
SESE.ANDE.13.13 13
TOPICS: Factual
OTHER: MODIFIED

95. William Julius Wilson believes the cause of the emergence of an urban underclass is
a. the culture of poverty.
b. prejudice and racism.
c. economic and social structural deficits in society.
d. too much immigration from some areas.

ANSWER: c
REFERENCES: 250
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
SESE.ANDE.13.11 11
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

96. William Julius Wilson rejects the explanation in favor of a social/economic explanation of racial differences.
a. Moynihan
b. culture of poverty
c. cultural deficiencies
d. inner city

ANSWER: b
REFERENCES: 250
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
SESE.ANDE.13.11 11
TOPICS: Factual
OTHER: NEW

97. The major force behind the most progressive social change in race relations in the U.S. was
a. an upturn is the economy during the 1960s and 1970s.
b. the Civil Rights Movement.
c. the end of the Cold War.
d. the Bakke decision ruling by the U.S. Supreme Court.

ANSWER: b
REFERENCES: 250
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.13 13
TOPICS: Conceptual
OTHER: MODIFIED

98. The Civil Rights Movement
a. was influenced by the philosophy of Mahatma Mohandas Gandhi.
b. was the first movement working for the rights of African Americans in the U.S. c. was originally motivated by the establishment of Affirmative Action legislation. d. was large but ineffective.

ANSWER: a
REFERENCES: 250
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.13 13
TOPICS: Factual
OTHER: MODIFIED

99. The landmark Supreme Court case that established that separate but equal was unconstitutional was .
a. Plessy v. Ferguson
b. Roe v. Wade
c. Brown v. Board of Education
d. none of these

ANSWER: c
REFERENCES: 250
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.13 13
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

100. The Black power movement of the late 1960s
a. rejected assimilation.
b. recognized the institutional power that Whites had over Blacks.
c. advocated separatism, under the leadership of Malcolm X.
d. all of the above

ANSWER: d
REFERENCES: 250-251
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.13 13
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

101. The generally held primary objection to Affirmative Action is
a. that it has not been effective.
b. the use of quotas.
c. it doesnt go far enough to equalize education.
d. the fact that it doesnt apply to the private sector.

ANSWER: b
REFERENCES: 252
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.13 13
TOPICS: Conceptual
OTHER: PICKUP

102. Research indicates that Blacks who have been admitted to selective colleges and universities under affirmative action programs
a. later dropped out in large numbers because they were unqualified.
b. completed their degrees without any significant achievement.
c. had high rates of social and economic success after graduation.
d. were not told they were enrolled under affirmative action guidelines.

ANSWER: c
REFERENCES: 252-253
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.13 13
TOPICS: Factual
OTHER: PICKUP

103. Ethnic identity emerges and changes depending upon the social circumstances.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 228
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.3 13.1-1
OTHER: PICKUP

104. People considered as the same race may have different ethnic identities.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 228
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.. 1.4-4
SESE.ANDE.13.3 13.1-1
OTHER: PICKUP

105. The creation of racial categories is a biological process.
a. True
b. False

ANSWER: False
REFERENCES: 229
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.. 1.4-4
OTHER: PICKUP

106. The U.S. Census allows individuals to identify their own race.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 229
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.. 1.4-4
OTHER: PICKUP

107. Different groups use different criteria to define racial groups.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 229-230
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.. 1.4-4
OTHER: PICKUP

108. Racial formation is a process undertaken by the most powerful groups in any particular society.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 232
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.. 1.4-4
OTHER: PICKUP

109. Ethnic and racial groups are always considered minority groups.
a. True
b. False

ANSWER: False
REFERENCES: 233
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.1 1
SESE.ANDE.13.3 13.1-1
OTHER: PICKUP

110. In the Middle East race is a salient characteristic that takes priority over religion.
a. True
b. False

ANSWER: False
REFERENCES: 233
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.4 4
OTHER: PICKUP

111. The salient characteristics used for perceiving race are culturally determined.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 233
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.4 4
OTHER: PICKUP

112. Stereotypes about women tend to be more negative than stereotypes about men.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 234
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13. 2-2
OTHER: PICKUP

113. After World War II, the media played a role in laissez-faire racism.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 238
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.5 13. 4-4
OTHER: PICKUP

114. The income gap between Black and Hispanic families and Whites has remained virtually unchanged since 1967.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 236
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.5 13. 4-4
OTHER: PICKUP

115. From a sociological perspective someone who says that they do not notice other peoples race may still be
considered racist.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 237-238
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.7 13. 2-2
OTHER: PICKUP

116. Members of the dominant group must be intentionally prejudiced and discriminating in order to have power over members of a minority group.
a. True
b. False

ANSWER: False
REFERENCES: 238
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.8 8
OTHER: PICKUP

117. The primary cause of racial inequality in the U.S. is prejudice.
a. True
b. False

ANSWER: False
REFERENCES: 238
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.8 8
OTHER: PICKUP

118. According to conflict theory, frequent interaction between Whites and minorities will reduce prejudice within both groups.
a. True
b. False

ANSWER: False
REFERENCES: 240
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
OTHER: PICKUP

119. Conflict theory addresses how race and ethnicity are socially constructed.
a. True
b. False

ANSWER: False
REFERENCES: 240
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
OTHER: PICKUP

120. The assimilation perspective is still prominent in U.S. sociological thought.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 239
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
OTHER: PICKUP

121. Native Americans have a low poverty rate in the United States, due to their economic recovery over the last 30 years.
a. True
b. False

ANSWER: False
REFERENCES: 241
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
OTHER: PICKUP

122. The Chinese Exclusion Act of 1882 was an openly racist act that had been preceded by extensive violence toward the Chinese.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 245
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
OTHER: PICKUP

123. More than 40 percent of the worlds Jewish population lives in the United States today.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 248
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
OTHER: PICKUP

124. WASPs have been a dominant group in American society since Colonial times.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 247
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
OTHER: PICKUP

125. The purpose of the National Origins Quota Act was to make national immigration policy more equitable across all groups.
a. True
b. False

ANSWER: False
REFERENCES: 248
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
OTHER: MODIFIED

126. The Supreme Court decision that ruled separate but equal unconstitutional was Brown v. Board of Education
in 1954.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 250
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.13 13
OTHER: PICKUP

127. Studies have shown that Blacks admitted to selective colleges and universities under affirmative action programs reveal high rates of social and economic success after graduation.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 252
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.13 13
OTHER: PICKUP

128. Describe how ones ethnic identity may change depending upon the circumstances.

ANSWER: NOT GIVEN
REFERENCES: 228
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.3 13.1-1
OTHER: MODIFIED

LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.. 1.4-4
OTHER: NEW

130. Explain the concept of out-group homogeneity and give an example.

ANSWER: NOT GIVEN
REFERENCES: 232
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.. 1.4-4
OTHER: PICKUP

131. What is the principle of stereotype interchangeability? Give an example.

ANSWER: NOT GIVEN
REFERENCES: 234
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.4 4
OTHER: PICKUP

132. How do sociologists distinguish between prejudice and discrimination?

ANSWER: NOT GIVEN
REFERENCES: 235 237
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13. 2-2
OTHER: PICKUP

133. Explain what is meant by the intersection perspective on prejudice and racism. How is it a variety of conflict theory?

ANSWER: NOT GIVEN
REFERENCES: 240
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
SESE.ANDE.13.5 13. 4-4
OTHER: PICKUP

134. Compare and contrast de jure segregation and de facto segregation.

ANSWER: NOT GIVEN
REFERENCES: 235
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.8 8
OTHER: PICKUP

LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.7 13. 2-2
SESE.ANDE.13.8 8
OTHER: PICKUP

136. Explain how the terms Latino/Latina, Native American, and Asian obscure group differences by using examples from their history in the United States.

ANSWER: NOT GIVEN
REFERENCES: 241-245
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.12 12
OTHER: PICKUP

137. Describe the civil rights strategy.

ANSWER: NOT GIVEN
REFERENCES: 250
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.3 13.1-1
OTHER: NEW

138. Explain the characteristics of a racial or ethnic minority group.

ANSWER: NOT GIVEN
REFERENCES: 228-229
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.1 1
OTHER: MODIFIED

139. How do people become prejudiced? Explain prejudice and socialization from a sociological perspective; include specific information and examples wherever you can.

ANSWER: NOT GIVEN
REFERENCES: 235
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13. 2-2
SESE.ANDE.13.9 9
OTHER: PICKUP

140. Explain the difference between the different forms of racism. How do old-fashioned racism, laissez-faire racism, and color-blind racism differ from each other?

ANSWER: NOT GIVEN
REFERENCES: 237-238
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.7 13. 2-2
OTHER: PICKUP

REFERENCES: 239-240
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
SESE.ANDE.13.9 9
OTHER: PICKUP

142. Explain the differences between functionalist and conflict theories of prejudice and racism. Name and describe a specific type of theory within each perspective.

ANSWER: NOT GIVEN
REFERENCES: 238-239
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE.13.10 10
OTHER: PICKUP

143. Explain the difference between assimilation and cultural pluralism.

ANSWER: NOT GIVEN
REFERENCES: 239
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE. 5 4-4
OTHER: NEW

144. Discuss the distinctive history of the Vietnamese in the U.S. Where are they most likely found? Why?

ANSWER: NOT GIVEN
REFERENCES: 246
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE. 5 4-4
OTHER: NEW

145. Explain how the concept of ethnic enclaves relates to the experience of Middle Easterners in the U.S.

ANSWER: NOT GIVEN
REFERENCES: 247-248
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANSE. 13. 12-12

146. Discuss the how the White Ethnic experience in the U.S. differed from that of the dominant white population.

ANSWER: NOT GIVEN
REFERENCES: 247
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE. 5 4-4
OTHER: NEW

147. Explain how racial discrimination operates in in the housing industry.

ANSWER: NOT GIVEN
REFERENCES: 236
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE. 5 4-4
OTHER: NEW

a. True
b. False

ANSWER: False
REFERENCES: 236
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE. 5 4-4
OTHER: NEW

149. The scapegoat theory of prejudice suggests that prejudice originates when groups direct their frustrations about their own social and economic difficulties at members of minority groups.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 239
LEARNING OBJECTIVES: SESE,ANDE. 13. 10- 10
OTHER: NEW

150. Compare the distinctions between gender, cultural, class, and racial stereotypes.

ANSWER: NOT GIVEN
REFERENCES: 233
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE. 5 4-4
OTHER: NEW

151. Discuss the consequences of the digital racial divide.

ANSWER: NOT GIVEN
REFERENCES: 236
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE. 5 4-4
OTHER: NEW

152. The Civil Rights movement has little influence on the rights of women, disabled people, the aged and other groups.
a. True
b. False

ANSWER: False
REFERENCES: 250
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE. 5 4-4
OTHER: NEW

153. Negative prejudice toward another group is often accompanied by positive prejudice in favor of ones own group.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 235
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE. 5 4-4
OTHER: NEW

154. Traditional racism is declining in society.
a. True
b. False

ANSWER: True
REFERENCES: 237
LEARNING OBJECTIVES: SESE.ANDE. 5 4-4
OTHER: NEW

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here