Structure & Function of the Body 14th Edition by Gary A. Thibodeau Kevin T. Patton test bank

<< Sullivan Effective Leadership and Management 8e Test bank Strategic Management Theory An Integrated Approach 11th Edition Charles W. L. Hill Test Bank >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Structure & Function of the Body 14th Edition by Gary A. Thibodeau Kevin T. Patton test bank

Description

Thibodeau & Patton: Structure & Function of the Body, 14th Edition

Chapter 05: The Integumentary System and Body Membranes

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. Epithelial membranes do not include:
a. cutaneous membranes
b. synovial membranes
c. serous membranes
d. mucous membranes

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 90
TOP: Classification of body membranes

2. An example of a cutaneous membrane would be:
a. the lining of the abdomen
b. the covering of the lung
c. skin
d. the lining of a joint

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 90
TOP: Epithelial membranes

3. The membrane lining the interior of the thoracic cavity is called the:
a. visceral pleura
b. visceral peritoneum
c. parietal pleura
d. parietal peritoneum

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 90
TOP: Serous membranes

4. The membrane covering the organs of the abdomen is called the:
a. visceral pleura
b. visceral peritoneum
c. parietal pleura
d. parietal peritoneum

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 90
TOP: Serous membranes

5. The membrane covering the lungs is called the:
a. visceral pleura
b. visceral peritoneum
c. parietal pleura
d. parietal peritoneum

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 90
TOP: Serous membranes

6. The membrane lining the interior of the abdominal cavity is called the:
a. visceral pleura
b. visceral peritoneum
c. parietal pleura
d. parietal peritoneum

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 90
TOP: Serous membranes

7. Which of the following is not a mucous membrane?
a. Lining of the respiratory tract
b. Lining of the blood vessels
c. Lining of the digestive tract
d. All of the above are examples of mucous membranes

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Mucous membranes

8. Small sacs lined with synovial fluid in joints are called:
a. mucocutaneous sacs
b. parietal sacs
c. visceral sacs
d. bursae

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Connective Tissue membranes

9. Which of the following is not a function of the subcutaneous layer of skin?
a. Produces melanin to protect skin from the ultraviolet rays of the sun
b. Stores fat that can be used for food
c. Protects the underlying tissue by acting as a shock absorber
d. Helps the body in temperature regulation

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Structure of the skin

10. The outermost layer of the epidermis is called the:
a. dermal papillae
b. stratum germinativum
c. stratum corneum
d. subcutaneous layer

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Epidermis

11. The layer of the epidermis that is constantly undergoing mitosis is called the:
a. dermal papillae
b. stratum germinativum
c. stratum corneum
d. subcutaneous layer

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Epidermis

12. The layer of epidermis that contains cells full of keratin is the:
a. dermal papillae
b. stratum germinativum
c. stratum corneum
d. subcutaneous layer

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Epidermis

13. The part of the skin that gives you a unique set of fingerprints is the:
a. dermal papillae
b. stratum germinativum
c. stratum corneum
d. subcutaneous layer

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 94
TOP: Dermis

14. The layer that is below the dermis and contains fat and blood vessels is called the:
a. dermal papillae
b. stratum germinativum
c. stratum corneum
d. subcutaneous layer

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 94 | Page: 95
TOP: Structure of the skin

15. The upper region of the dermis containing parallel rows of tiny bumps is called the:
a. dermal papillae
b. stratum germinativum
c. stratum corneum
d. subcutaneous layer

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 94
TOP: Dermis

16. The part of the hair that begins from a small, cap-shaped cluster of cells is called the:
a. hair follicle
b. hair shaft
c. hair papilla
d. none of the above

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 95
TOP: Hair

17. The visible part of the hair is called the:
a. hair follicle
b. hair shaft
c. hair papilla
d. none of the above

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 95
TOP: Hair

18. The very fine and soft hair of newborns is called the:
a. hair follicle
b. hair shaft
c. hair papilla
d. none of the above

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 95
TOP: Hair

19. The small muscle attached to the hair is called the:
a. hair papilla
b. lanugo
c. arrector pili
d. hair root

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 96
TOP: Hair

20. Which of the following is the receptor in skin that detects pain?
a. Krause end bulb
b. pacinian corpuscle
c. Meissner corpuscle
d. free nerve endings

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 96
TOP: Receptors

21. The receptor in skin that detects pressure is the:
a. Krause end bulb
b. pacinian corpuscle
c. Meissner corpuscle
d. free nerve endings

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 96
TOP: Receptors

22. The root of the nail lies in a groove and is hidden by a fold of skin called the:
a. cuticle
b. nail bed
c. lunula
d. nail body

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 96
TOP: Nails

23. The glands of skin that produce a thin, watery secretion are the:
a. sebaceous glands
b. eccrine glands
c. apocrine glands
d. endocrine glands

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 97
TOP: Skin glands

24. The glands of skin that produce oil that lubricates the hair and skin are the:
a. sebaceous glands
b. eccrine glands
c. apocrine glands
d. endocrine glands

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 97
TOP: Skin glands

25. The glands of skin that produce a thick secretion are the:
a. sebaceous glands
b. eccrine glands
c. apocrine glands
d. endocrine glands

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 97
TOP: Skin glands

26. Which sudoriferous glands are very numerous and found over the total body surface?
a. sebaceous glands
b. eccrine glands
c. apocrine glands
d. endocrine glands

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 97
TOP: Skin glands

27. Which sudoriferous glands are larger and are found in the axillae and around the genitals?
a. sebaceous glands
b. eccrine glands
c. apocrine glands
d. endocrine glands

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 97
TOP: Skin glands

28. Which of the following is not a function of skin?
a. protection
b. temperature regulation
c. sense organ for the body
d. all of the above are functions of skin

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 99
TOP: Functions of the skin

29. The rule of nines:
a. is a method of determining the severity of burns
b. consists of nine areas of the body, each covering about 11% of the body
c. consists of 11 areas of the body, each covering about 9% of the body
d. both a and b above

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 100
TOP: Burns

30. A burn involving both the epidermis and the upper layers of the dermis is called a:
a. first-degree burn
b. second-degree burn
c. third-degree burn
d. full-thickness burn

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 101
TOP: Burns

31. Which of the following is not an accessory structure of the integumentary system?
a. hair
b. skin
c. nails
d. all of the above are appendages

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 89
TOP: Introduction

32. Which of the following is not a function of a membrane?
a. It covers and protects the body surface.
b. It secretes a fluid that reduces the friction of the beating heart.
c. It lines cavities of the body.
d. All of the above are functions of a membrane.

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 89
TOP: Classification of body membranes

33. Which of the following is not a function of a membrane?
a. It produces a hormone that regulates growth and development.
b. It covers the inner surface of hollow organs.
c. It anchors organs to each other.
d. All of the above are functions of a membrane.

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 89
TOP: Classification of body membranes

34. Which of the following is true of the epidermis?
a. It is the outermost layer of skin.
b. It is thicker than the dermis.
c. It is made up of connective tissue.
d. All of the above are true of the epidermis.

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Structure of the skin

35. Which of the following is true of the dermis?
a. It is the outermost layer of skin.
b. It is thicker than the epidermis.
c. It is made up of epithelial tissue.
d. All of the above are true of the dermis.

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 94
TOP: Structure of the skin

36. Which of the following is not true of keratin?
a. It prevents excessive fluid loss.
b. It fills cells of the stratum corneum.
c. It helps prevent ultraviolet rays from penetrating the interior of the body.
d. All of the above are true of keratin.

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Epidermis

37. Burns can be caused by:
a. ultraviolet light
b. electrical current
c. fire or hot surfaces
d. all of the above

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 100
TOP: Burns

38. Synovial membranes are found:
a. lining the wall of body cavities
b. covering organs such as the lung
c. covering surfaces of the body that open to the exterior
d. lining the spaces between bones and joints that move

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Connective Tissue membranes

39. The sense receptor for low-frequency vibration is the:
a. Krause end bulb
b. Meissner corpuscle
c. Pacini corpuscle
d. free nerve endings

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 96
TOP: Skin receptors

40. Going from superficial to deep, the layers of the skin would be:
a. stratum germinativum, stratum corneum, reticular layer, papillary layer
b. stratum germinativum, stratum corneum, papillary layer, reticular layer
c. stratum corneum, stratum germinativum, papillary layer, reticular layer
d. stratum corneum, stratum germinativum, reticular layer, papillary layer

ANS: C DIF: Application REF: Page: 93 | Page: 94
TOP: Epidermis and dermis

41. Which of the following is made of connective tissue?
a. epidermis
b. dermis

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 94
TOP: Dermis

42. Which of the following contains cells full of keratin?
a. epidermis
b. dermis

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Epidermis

43. Which of the following contains collagen and yellow elastic fibers?
a. epidermis
b. dermis

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 94
TOP: Dermis

44. Which of the following is the outermost layer of skin?
a. epidermis
b. dermis

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Epidermis

45. Which of the following is a deeper layer of skin?
a. epidermis
b. dermis

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 94
TOP: Dermis

46. Which of the following is composed of epithelial tissue?
a. epidermis
b. dermis

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Structure of the skin

47. Which of the following contains melanocytes?
a. epidermis
b. dermis

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Skin pigment

48. Which of the following contains nerves that respond to touch?
a. epidermis
b. dermis

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 96
TOP: Receptors

49. This type of membrane is composed of only one kind of tissue:
a. mucous
b. cutaneous
c. synovial
d. serous

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Connective Tissue membranes

50. Pleurisy and peritonitis:
a. occur in the chest cavity wall or the lung surface
b. refer to the inflammation of a serous membrane
c. refer to the inflammation of a mucous membrane
d. both a and b above

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Serous membranes

51. Most mucous membranes are composed of:
a. pseudostratified epithelium or simple squamous epithelium
b. cuboidal epithelium or stratified squamous epithelium
c. simple columnar epithelium or pseudostratified epithelium
d. stratified squamous epithelium or simple columnar epithelium

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Mucous membranes

52. Which substance is not found in the reticular layer of the skin?
a. collagen
b. keratin
c. elastic fibers
d. all of the above are found in the reticular layer

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 94
TOP: Dermis

53. This is not another name for the subcutaneous layer of the skin:
a. hypodermis
b. superficial fascia
c. reticular layer
d. all of the above are names for the subcutaneous layer

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 94
TOP: Subcutaneous tissue

54. The visible part of the nail is called the:
a. nail root
b. cuticle
c. lunula
d. nail body

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 96
TOP: Nails

55. The crescent-shaped white area of the nail is known as the:
a. nail root
b. cuticle
c. lunula
d. nail body

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 96
TOP: Nails

56. This type of skin cancer can develop from benign pigmented moles:
a. Kaposi sarcoma
b. squamous cell carcinoma
c. basal cell carcinoma
d. melanoma

ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 99
TOP: Skin cancer

57. This type of skin cancer is usually associated with immune deficiencies:
a. Kaposi sarcoma
b. squamous cell carcinoma
c. basal cell carcinoma
d. melanoma

ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 98
TOP: Skin cancer

58. This type of skin cancer is a slow-growing malignant tumor of the epidermis:
a. Kaposi sarcoma
b. squamous cell carcinoma
c. basal cell carcinoma
d. melanoma

ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 98
TOP: Skin cancer

59. This type of skin cancer is the most common type and originates at the base of the epidermis:
a. Kaposi sarcoma
b. squamous cell carcinoma
c. basal cell carcinoma
d. melanoma

ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 99
TOP: Skin cancer

TRUE/FALSE

1. Epithelial tissue membranes are made up of only epithelial tissue.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 89
TOP: Classification of body membranes

2. Connective tissue membranes are made up of only connective tissue.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 90
TOP: Classification of body membranes

3. The basement membrane portion of an epithelial tissue membrane is made of connective tissue.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 90
TOP: Serous membranes

4. A serous membrane covering the wall of the chest cavity is called the visceral pleura.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 90
TOP: Serous membranes

5. A serous membrane covering the organs of the abdominal cavity is called the visceral peritoneum.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 90
TOP: Serous membranes

6. A serous membrane covering the wall of the abdominal cavity is called the visceral peritoneum.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 90
TOP: Serous membranes

7. Pleurisy is the inflammation of the serous membrane lining the abdominal cavity.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Serous membranes

8. Serous membranes line body surfaces opening directly to the exterior.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Mucous membranes

9. The mucocutaneous junction is the area in which skin and mucous membranes meet.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Mucous membranes

10. Thick synovial fluid lines the digestive system and protects it from physical and chemical damage.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Connective Tissue membranes

11. Synovial membranes line bursae.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Connective Tissue membranes

12. Synovial membranes are made of connective tissue with a thin epithelial surface.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Connective Tissue membranes

13. Synovial membranes line the spaces between bones and joints.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Connective Tissue membranes

14. The outermost layer of the epidermis is the stratum germinativum.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Epidermis

15. The outermost layer of the epidermis contains cells consisting mostly of keratin.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Epidermis

16. The stratum corneum is the layer in the epidermis undergoing constant mitosis.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Epidermis

17. Melanocytes produce the brown pigment melanin.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Skin pigment

18. Exposure to sunlight can increase the production of melanin.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Skin pigment

19. If the volume of blood to skin increases, the skin will turn pink, a condition called cyanosis.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 94
TOP: Skin pigment

20. Damage to the dermal-epidermal junction can result in the formation of a blister.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 94
TOP: Dermal-epidermal junction

21. Fingerprints come from the layer of the epidermis called the dermal papilla.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 94
TOP: Dermis

22. The subcutaneous layer contains fat that can be used by the body for energy.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Structure of the skin

23. Both the dermis and epidermis contain layers of tightly packed cells.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 94
TOP: Dermis

24. As we age, the amount of collagen in skin decreases and the amount of elastic fibers increases.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 94
TOP: Dermis

25. The soft, fine hair of a newborn is called lanugo.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 95
TOP: Hair

26. Hair growth begins from a small, cap-shaped cluster of cells called the hair follicle.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 95
TOP: Hair

27. The root of the hair is the visible part of the hair above skin.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 95
TOP: Hair

28. The contraction of the arrector pili causes goose pimples.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 95
TOP: Hair

29. Basal cell carcinoma is the most common type of skin cancer.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 99
TOP: Skin cancer

30. Malignant melanoma has been linked to exposure to the ultraviolet radiation of the sun.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 99
TOP: Skin cancer

31. The pacinian corpuscle responds to pain.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 96
TOP: Receptors

32. The pacinian corpuscle responds to pressure.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 96
TOP: Receptors

33. The nail body lies hidden in a skinfold called the cuticle.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 96
TOP: Nails

34. The layer of epithelial tissue directly under the nail is called the nail bed.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 97
TOP: Nails

35. The crescent-shaped, white area near the root of the nail is called the lunula.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 96
TOP: Nails

36. Sebaceous glands produce an oil for the skin called sebum.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 97
TOP: Skin glands

37. Apocrine glands are distributed over almost the entire body surface.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 97
TOP: Skin glands

38. Eccrine glands produce a watery liquid.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 97
TOP: Skin glands

39. Apocrine glands produce a thicker liquid than do eccrine glands.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 97
TOP: Skin glands

40. Eccrine glands are concentrated in the axillae and the genital area.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 97
TOP: Skin glands

41. Lying in one position for a long period of time can cause a decubitus ulcer.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 99
TOP: Clinical Application: Pressure Ulcers

42. Apocrine and sebaceous glands are referred to as sudoriferous glands.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 97
TOP: Skin glands

43. Both melanin and keratin are important in the protective function of skin.

ANS: T DIF: Synthesis REF: Page: 100 TOP: Functions of the skin

44. Skin helps cool the body by producing sweat that evaporates and by constricting the blood vessels near the surface of skin.

ANS: F DIF: Application REF: Page: 100 TOP: Functions of the skin

45. The rule of nines is a method of determining the percent of body surface area in a part of the body.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 100
TOP: Burns

46. The rule of nines divides the body into nine areas of 11% each.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 100
TOP: Burns

47. If a person burned the back of both legs, about 9% of the body would be involved.

ANS: F DIF: Application REF: Page: 100 TOP: Burns

48. If a person burned the front of both arms, about 9% of the body would be involved.

ANS: T DIF: Application REF: Page: 100 TOP: Burns

49. The extra 1% in the rule of nines is at the very top of the head.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 100
TOP: Burns

50. Because a second-degree burn always damages the entire epidermis, it is referred to as a full-thickness burn.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 100
TOP: Burns

51. Third-degree burns can damage tissue down to the bone.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 100
TOP: Burns

52. The nails are accessory structures of the integumentary system.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 89
TOP: Introduction

53. The skin is an accessory structure of the integumentary system.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 89
TOP: Introduction

54. A thin, sheetlike structure in the body can be referred to as a membrane.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 89
TOP: Classification of body membranes

55. The skin can be considered both a cutaneous membrane and a connective tissue membrane.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 90
TOP: Cutaneous membrane

56. The skin composes about 6% of the body weight.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 90
TOP: Cutaneous membrane

57. The gluelike basement membrane connects the connective tissue membrane to the underlying structures.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 90
TOP: Serous membranes

58. The parietal and visceral pleurae are actually two parts of a single, continuous membrane.

ANS: T DIF: Application REF: Page: 90 TOP: Serous membranes

59. A possible serious complication of an infected appendix is pleurisy.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Serous membranes

60. Keratin is a tough, waterproof protein that fills cells of the stratum corneum.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Epidermis

61. A loss of melanin in the skin leads to a condition called cyanosis.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 94
TOP: Skin pigment

62. The cells of the dermis are more tightly packed than the cells of the epidermis.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 94
TOP: Dermis

63. The arrector pili are tiny involuntary muscles in the dermis.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 95
TOP: Hair

64. Eccrine glands reach full functioning before apocrine glands.

ANS: T DIF: Application REF: Page: 97 TOP: Skin glands

65. Pores in the skin are outlets for sebaceous glands.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 97
TOP: Skin glands

66. The terms integument, skin, and cutaneous membrane refer to the same structure.

ANS: T DIF: Application REF: Page: 90 TOP: Epithelial membranes

67. Serous membranes are made up of columnar epithelial tissue attached to a basement membrane.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 90
TOP: Serous membranes

68. Pleurisy and peritonitis are both inflammations of a serous membrane.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Serous membranes

69. Mucous membranes are all made of squamous epithelial tissue attached to a basement membrane.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Mucous membranes

70. The eyelid is an example of a mucocutaneous junction.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Mucous membranes

71. In one square inch of skin, there are more oil glands than sweat glands.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 92
TOP: The skin

72. In one square inch of skin, there are about twice as many pressure sensors as heat sensors.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 92
TOP: The Skin

73. The hypodermis is the layer of the skin found between the epidermis and the dermis.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Structure of the skin

74. Strong, tough collagen fibers can be found in both the dermis and epidermis of the skin.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 94
TOP: Dermis

75. Hair in certain parts of the body is stimulated to grow by the presence of hormones.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 95
TOP: Hair

76. Hair that is frequently cut or shaved will grow in faster and darker than it would if it had not been cut or shaved frequently.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 95
TOP: Hair

77. The small pores in the skin of the face can be outlets for either eccrine or apocrine glands.

ANS: T DIF: Application REF: Page: 97 TOP: Skin glands

78. When the body is cold, blood vessels in the skin dilate and allow more blood to come through to warm up the skin.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 100
TOP: Functions of the skin

79. Serous membranes are anchored to the underlying tissue by the lamina propria.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Mucous membranes

80. The eyelids and lips are examples of a mucocutaneous junction.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Mucous membranes

81. The superficial fascia is another name for subcutaneous tissue.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 94
TOP: Subcutaneous tissue

82. In the presence of ultraviolet light, the skin can produce vitamin C.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 100
TOP: Synthesis of vitamin D

83. The skin helps in the excretion of uric acid and ammonia.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page: 100
TOP: Excretion

MATCHING

Match each of the terms or structures with its definition, description, or function.
a. Keratin
b. Stratum germinativum
c. Stratum corneum
d. Hair papilla
e. Hair shaft
f. Lunula
g. Cuticle
h. Nail bed
i. Eccrine gland
j. Apocrine gland

1. Skinfold that covers the root of the nail

2. Outermost layer of the epidermis

3. Sweat gland distributed over almost all of the body

4. Part of the hair visible above the skin

5. A tough protein that fills the outermost layer of skin cells

6. Layer of epithelial tissue under the nail

7. Sweat glands concentrated in the axillae and in the genital area

8. Layer of the epidermis that undergoes constant mitosis

9. White, crescent-shaped area at the base of the nail

10. Cap-shaped cluster of cells from which hair growth begins

1. ANS: G DIF: Memorization REF: Page: 96
TOP: Nails

2. ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Epidermis

3. ANS: I DIF: Memorization REF: Page: 97
TOP: Skin glands

4. ANS: E DIF: Memorization REF: Page: 95
TOP: Hair

5. ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Epidermis

6. ANS: H DIF: Memorization REF: Page: 97
TOP: Nails

7. ANS: J DIF: Memorization REF: Page: 97
TOP: Skin glands

8. ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Epidermis

9. ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 96
TOP: Nails

10. ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 95
TOP: Hair

Match each of the structures or terms with its definition, description, or function.
a. Synovial membrane
b. Parietal membrane
c. Visceral membrane
d. Dermal papilla
e. Arrector pili
f. Epidermis
g. Sebum
h. Free nerve ending
i. Rule of nines
j. Pacinian corpuscle

11. Structure in the skin that causes goose pimples

12. Membrane that lines the walls of body cavities

13. Skin receptor that responds to pain

14. Contains the stratum corneum and stratum germinativum

15. An oil produced by skin glands

16. Membrane that lines the joints of the body

17. A method of determining the percent of body surface area in a part of the body

18. Membrane that covers the organs of the thoracic or abdominal cavities

19. Forms the fingerprints on the tips of the fingers

20. Skin receptor that responds to pressure

11. ANS: E DIF: Memorization REF: Page: 95
TOP: Hair

12. ANS: B DIF: Memorization REF: Page: 90
TOP: Serous membranes

13. ANS: H DIF: Memorization REF: Page: 96
TOP: Receptors

14. ANS: F DIF: Memorization REF: Page: 93
TOP: Epidermis

15. ANS: G DIF: Memorization REF: Page: 97
TOP: Skin glands

16. ANS: A DIF: Memorization REF: Page: 91
TOP: Connective Tissue membranes

17. ANS: I DIF: Memorization REF: Page: 100
TOP: Burns

18. ANS: C DIF: Memorization REF: Page: 90
TOP: Serous

19. ANS: D DIF: Memorization REF: Page: 94
TOP: Dermis

20. ANS: J DIF: Memorization REF: Page: 96
TOP: Receptors

ESSAY

1. Name the three types of epithelial membranes and give the location of each.

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Memorization REF: Page: 90 | Page: 91
TOP: Epithelial membranes

2. Explain the difference between an epithelial membrane and synovial membrane.

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Synthesis REF: Page: 90 | Page: 91
TOP: Epithelial membranes | Connective Tissue membranes

3. Name and explain the layers of the epidermis.

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Memorization REF: Page: 93 TOP: Epidermis

4. List the functions of the subcutaneous layer.

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Memorization REF: Page: 93 TOP: Structure of the skin

5. People who are albinos do not produce melanin. Explain what problems this might cause.

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Synthesis REF: Page: 93 TOP: Skin pigment

6. Briefly explain the structure of the dermis.

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Memorization REF: Page: 94 TOP: Dermis

7. Briefly describe the structure of the hair.

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Memorization REF: Page: 95 TOP: Hair

8. Briefly describe the structure of the nail.

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Memorization REF: Page: 96 | Page: 97
TOP: Nails

9. List the receptors in the skin and to what each of them responds.

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Memorization REF: Page: 96 TOP: Receptors

10. Differentiate between apocrine and eccrine glands.

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Application REF: Page: 97 TOP: Skin glands

11. Explain the function of sebum. What structure in the skin produces sebum?

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Memorization REF: Page: 97 TOP: Skin glands

12. Explain how the skin provides protection to the body.

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Application REF: Page: 99 | Page: 100 TOP: Functions of the skin

13. Explain how the skin assists the body in temperature regulation.

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Application REF: Page: 100 TOP: Functions of the skin

14. If a person burned the front of his chest and abdomen and the front of both arms, about what percent of his body would be involved in the burn?

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Synthesis REF: Page: 100 TOP: Burns

15. If a burn involved only the epidermis, how would that burn be classified?

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Application REF: Page: 101 TOP: Burns

16. Name and briefly describe the three types of cancers that affect the skin that were discussed in Chapter 5.

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Memorization REF: Page: 98 | Page: 99
TOP: Skin cancer

17. What is a mucocutaneous junction? Give two examples of a mucocutaneous junction.

ANS:
(Answers may vary)

DIF: Memorization REF: Page: 91 TOP: Mucous membranes

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here