Test Bank for Campbell Biology Concepts & Connections, 8th Edition By Reece, Taylor

<< Test Bank Ethical Obligations and Decision Making in Accounting Text and Cases 4th Edition by Steven M Mintz Chair Test Bank For A History of World Societies Combined Volume 10th Edition By John P. McKay >>
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Test Bank for Campbell Biology Concepts & Connections, 8th Edition By Reece, Taylor

Description

WITH ANSWERS

 

Campbell Biology Concepts & Connections, 8th Edition By Reece, Taylor

Campbell Biology: Concepts and Connections, 8e (Reece et al.)

Chapter 1   Biology: Exploring Life

 

1.1   Multiple-Choice Questions

 

1) Which of the following statements about the properties of life is false?

  1. A) Organisms have the ability to take in energy and use it.
  2. B) Organisms have the ability to respond to stimuli from the environment.
  3. C) Organisms have the ability to reproduce.
  4. D) Organisms have an unchanging, constant internal environment

Answer:  D

Topic:  1.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.2

 

2) Life is organized in a hierarchical fashion. Which of the following sequences correctly lists that hierarchy from least inclusive to most inclusive?

  1. A) ecosystem, population, organ system, cell, community, molecule, organ, organism, organelle, tissue
  2. B) cell, molecule, organ system, organ, organelle, population, tissue, organism, ecosystem, community
  3. C) molecule, cell, organism, organ system, tissue, population, organ, organelle, community, ecosystem
  4. D) molecule, organelle, cell, tissue, organ, organ system, organism, population, community, ecosystem

Answer:  D

Topic:  1.2

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  1.3

Global LO:  2

 

3) What is the difference between a tissue and an organ system?

  1. A) The tissue level of organization is more inclusive than the organ system level.
  2. B) Tissues are not composed of cells; organ systems are composed of cells.
  3. C) A tissue cannot exist unless it is a component of an organ system, whereas an organ system can exist independently of tissues.
  4. D) An organ system includes tissues.

Answer:  D

Topic:  1.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.3

 

 

4) The tree in your backyard is home to two cardinals, a colony of ants, a wasps nest, two squirrels, and millions of bacteria. Together, all of these organisms represent

  1. A) a species.
  2. B) a community.
  3. C) a population.
  4. D) an ecosystem.

Answer:  B

Topic:  1.2

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  1.3

Global LO:  2

5) If you eat a hamburger, you are mainly eating ground-up beef muscle. What levels of organization are represented in this ground-up muscle?

  1. A) organism, population, and community
  2. B) organ, organ system, and organism
  3. C) organelle, cell, and tissue
  4. D) tissue, organ, and organ system

Answer:  C

Topic:  1.2

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  1.3

Global LO:  2

 

6) Which of the following statements regarding a common cellular activity is false?

  1. A) Cells respond to the environment.
  2. B) Cells develop and maintain complex organization.
  3. C) Cells regulate their internal environment.
  4. D) New cells are derived from cellular components like organelles.

Answer:  D

Topic:  1.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.2

 

7) Your instructor asks you to look into your microscope to see a prokaryotic cell. You will be looking for a cell that

  1. A) has a nucleus.
  2. B) has a membrane.
  3. C) makes up most of the tissues of your body.
  4. D) is much larger than most cells in your body.

Answer:  B

Topic:  1.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.3

 

 

8) Which of the following statements about ecosystems is false?

  1. A) Bacteria and fungi recycle energy within an ecosystem.
  2. B) Plants and other photosynthetic organisms are producers in ecosystems.
  3. C) Chemical nutrients cycle within an ecosystem.
  4. D) In the process of energy conversions within an ecosystem, some energy is converted to heat.

Answer:  A

Topic:  1.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.3

 

9) In an ecosystem, energy

  1. A) cycles along with chemical nutrients.
  2. B) typically flows from consumers to producers to decomposers.
  3. C) typically flows from producers through a series of consumers.
  4. D) comes ultimately from bacteria.

Answer:  C

Topic:  1.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.4

10) Which of the following statements about genetics is true?

  1. A) Genes are proteins that produce DNA.
  2. B) DNA is made up of six different kinds of nucleotides.
  3. C) Differences among organisms reflect different nucleotide sequences in their DNA.
  4. D) Each DNA molecule is a single strand of nucleotides.

Answer:  C

Topic:  1.5

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.5

 

11) Organisms that are prokaryotes are in the domains

  1. A) Bacteria and Archaea.
  2. B) Plantae and Animalia.
  3. C) Eukarya and Archaea.
  4. D) Fungi and Bacteria.

Answer:  A

Topic:  1.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.5

 

 

12) Which of the following statements about the domain Bacteria is true?

  1. A) Archaea belong to this domain.
  2. B) All bacteria have a membrane-bound nucleus.
  3. C) All bacteria are multicellular organisms.
  4. D) All bacteria lack a nucleus.

Answer:  D

Topic:  1.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.5

 

13) Members of the kingdom Animalia

  1. A) can obtain their food either by absorption or by photosynthesis.
  2. B) are composed of cells that lack a cell membrane.
  3. C) can obtain their food by eating other organisms.
  4. D) make their own food through photosynthesis.

Answer:  C

Topic:  1.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.5

 

14) Kingdom Fungi includes species

  1. A) such as mushrooms and plants.
  2. B) that obtain food by ingestion.
  3. C) that use photosynthesis to obtain food.
  4. D) that obtain food by decomposing dead organisms and absorbing the nutrients.

Answer:  D

Topic:  1.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.5

15) Which of the following is a kingdom within the domain Eukarya?

  1. A) Viruses
  2. B) Fungi
  3. C) Archaea
  4. D) Bacteria

Answer:  B

Topic:  1.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.5

 

 

16) Organisms belonging to the kingdom Plantae

  1. A) are photosynthetic.
  2. B) obtain food by decomposing the remains of dead organisms and absorbing the nutrients.
  3. C) are unicellular and lack a nucleus.
  4. D) are multicellular and lack a nucleus.

Answer:  A

Topic:  1.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.5

 

17) The teeth of grain-eating animals (such as horses) are usually broad and ridged. This makes the teeth suitable for grinding and chewing. Meat-eating animals (such as lions) have pointed teeth that are good for puncturing and ripping flesh. This illustrates

  1. A) a result of natural selection only.
  2. B) the connection between form and function only.
  3. C) a food web.
  4. D) a result of natural selection as well as the connection between form and function.

Answer:  D

Topic:  1.7

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  1.5

Global LO:  2

 

18) Which of the following statements is not consistent with Darwins theory of natural selection?

  1. A) Individuals in a population exhibit variations, some of which are passed from parents to offspring.
  2. B) Individual organisms experience genetic change during their life spans to better fit their environment.
  3. C) Factors in the environment result in some organisms having better reproductive success than others.
  4. D) Natural selection can lead to the appearance of new species.

Answer:  B

Topic:  1.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.5

 

19) An antibiotic kills 99.9% of a bacterial population. You would expect the next generation of bacteria

  1. A) to be just as susceptible to that antibiotic as was the previous generation.
  2. B) to be more resistant to that antibiotic.
  3. C) to die out due to the drastic decrease in population size.
  4. D) to be more contagious than the prior generation.

Answer:  B

Topic:  1.7

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  1.5

Global LO:  2

 

20) Which of the following statements about evolution is true?

  1. A) Individuals evolve within the span of their own lifetimes.
  2. B) Organisms evolve structures in response to needs.
  3. C) Evolution is deliberate and purposeful.
  4. D) Evolution can result in adaptations.

Answer:  D

Topic:  1.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.5

 

21) Consider the following statement: If all vertebrates have backbones, and turtles are vertebrates, then turtles have backbones. This statement is an example of

  1. A) a hypothesis.
  2. B) rationalization.
  3. C) deductive reasoning.
  4. D) inductive reasoning.

Answer:  C

Topic:  1.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.6

Global LO:  1

 

22) A hypothesis is

  1. A) the same as a theory.
  2. B) a proposed explanation for a set of observations.
  3. C) an explanatory idea that is broad in scope and supported by a large body of evidence.
  4. D) a widely accepted idea about a phenomenon.

Answer:  B

Topic:  1.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.6

Global LO:  1

 

23) You notice that over the past month, many students on campus have started wearing a new style of school sweatshirt. You think to yourself that perhaps the bookstore has recently started selling this new sweatshirt style. This is an example of

  1. A) an experimental question.
  2. B) a type of observation.
  3. C) a hypothesis.
  4. D) an experiment.

Answer:  C

Topic:  1.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.6

Global LO:  1

 

24) A theory is

  1. A) an idea that has been proven.
  2. B) a concept in the early stages that still needs to be tested.
  3. C) a description of a belief that invokes the supernatural.
  4. D) an explanation of an idea that is broad in scope and supported by a large body of evidence.

Answer:  D

Topic:  1.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.6

Global LO:  1

 

25) To be scientifically valid, a hypothesis must be

  1. A) part of a theory.
  2. B) controlled.
  3. C) reasonable.
  4. D) testable and falsifiable.

Answer:  D

Topic:  1.9

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.6

Global LO:  1

 

26) The role of a control in an experiment is to

  1. A) provide a basis of comparison to the experimental group.
  2. B) prove that a hypothesis is correct.
  3. C) ensure repeatability.
  4. D) counteract the negative effect of the experiment.

Answer:  A

Topic:  1.9

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.6

Global LO:  1

 

27) A scientist performs a controlled experiment. This means that

  1. A) the experiment is repeated many times to ensure that the results are accurate.
  2. B) the experiment proceeds at a slow pace to guarantee that the scientist can carefully observe all reactions and process all experimental data.
  3. C) two versions of the experiment are conducted, one differing from the other by only a single variable.
  4. D) one experiment is performed, but the scientist controls the variables.

Answer:  C

Topic:  1.9

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.6

Global LO:  5

 

28) Basic science discoveries often lead to the development of technology, and the development of technology often leads to new scientific discoveries. Which of the following is not an accurate pairing of a technology and a discovery?

  1. A) measurement of atmospheric CO2and understanding of climate change
  2. B) sequencing of genomes and understanding evolutionary relationships among organisms
  3. C) genetic engineering and creation of new drugs
  4. D) invention of the microscope and creation of evolutionary trees

Answer:  D

Topic:  1.10

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.6

Global LO:  1

 

29) Which of the following statements is not an example of evolution that has resulted from human activity?

  1. A) Many strains of bacteria are now resistant to some commonly used antibiotics.
  2. B) Like certain other crops, domesticated strawberries are larger than wild strawberries.
  3. C) Because of hunting, organisms such as bears and wolves are fewer in number.
  4. D) Some insect species are now resistant to pesticides.

Answer:  C

Topic:  1.11

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  1.6

 

 

30) Watching salt crystals form as ocean water evaporates, a student says, Lookmore and more crystals are appearing. The ocean water is alive! Which of the following statements is an accurate evaluation of the students remark?

  1. A) The student is correct: Crystals are ordered structures and they are reproducing, so the ocean water is alive.
  2. B) The student is correct because crystals are formed by processing energy from the sun to create new structures, so ocean water is alive.
  3. C) The student is incorrect because the solution is processing energy from the sun rather than gaining energy from other organisms, so the ocean water is not alive.
  4. D) The student is incorrect because all of the crystals reproduce the same kind of crystals with no variation to provide adaptation, so the ocean water is not alive.

Answer:  D

Topic:  1.2

Skill:  Synthesis/Evaluation

Learning Outcome:  1.2

Global LO:  2

31) During a discussion about ecosystems, a student says, Plants eat sunlight, and animals eat other organisms. Which of the following responses to the students comment is most accurate?

  1. A) Plants dont eat sunlight; they eat sugars that they get from the soil.
  2. B) Plants dont eat sunlight; they use it to make sugars.
  3. C) Plants eat sunlight, but they also eat other organism such as decomposers.
  4. D) Plants eat sunlight, but animals also eat bacteria, which are not considered organisms.

Answer:  B

Topic:  1.4

Skill:  Synthesis/Evaluation

Learning Outcome:  1.4

Global LO:  2

 

32) Which of the following statements about ecosystems is false?

  1. A) Energy cycles from organisms through the atmosphere and back to the organisms.
  2. B) Carbon cycles from the atmosphere through organisms and back to the atmosphere.
  3. C) Energy of sunlight is converted to energy stored in sugar molecules.
  4. D) Most energy that enters the ecosystem leaves the system as heat.

Answer:  A

Topic:  1.4

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  1.4

Global LO:  2

 

 

33) Which of these sequences is not a correct pathway of energy through an ecosystem?

  1. A) insects birds bacteria
  2. B) plants insects birds
  3. C) plants birds bacteria
  4. D) bacteria plants birds

Answer:  D

Topic:  1.4

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  1.4

Global LO:  2

 

34) Which of the following statements provides the best evidence that there is a common genetic code that demonstrates the unity of life?

  1. A) Bees, birds, and bats all have wings and fly.
  2. B) Bacteria, mushrooms, and cats all have DNA.
  3. C) Many insects can pollinate only a particular species of plant due to many generations of evolutionary adaptation.
  4. D) Through genetic engineering, a gene from a firefly can be inserted into a bacterium to make it glow.

Answer:  D

Topic:  1.5

Skill:  Synthesis/Evaluation

Learning Outcome:  1.6

Global LO:  2

 

1.2   Art Questions

 

1) Which level in the hierarchy shown is a community?

 

  1. A) level A
  2. B) level B
  3. C) level C
  4. D) level D

Answer:  C

Topic:  1.2

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  1.3

Global LO:  2

 

2) Which of the following organisms belongs to the group represented in box 1?

 

  1. A) giraffe
  2. B) tree
  3. C) decomposing bacteria
  4. D) leopard

Answer:  B

Topic:  1.4

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  1.4

Global LO:  2

 

3) The box numbered 2 represents which of the following?

 

  1. A) the cycling of energy
  2. B) decomposers acting on all parts of the system
  3. C) the cycling of matter
  4. D) gases in the atmosphere that can block sunlight

Answer:  C

Topic:  1.4

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  1.4

Global LO:  2

 

4) When a lepidopterist examined museum specimens of a particular moth species, she noticed that the variation in color was distributed as shown in the first graph. She was surprised because her data indicated the distribution of colors shown in the second graph. Which of the following hypotheses about the cause of this shift in the range of genetic variation is the most likely to be supported by examination of the distribution of colors in a collection assembled at a time between that of the collection of the museum specimens and her current specimens?

 

  1. A) Darker moths tend to lay more eggs than light moths.
  2. B) Birds prefer to eat lighter moths rather than darker moths.
  3. C) The bark of the tree on which moths landed became darker over time.
  4. D) Darker moths were more likely to survive and have more offspring over time.

Answer:  D

Topic:  1.2

Skill:  Synthesis/Evaluation

Learning Outcome:  1.5

Global LO:  2, 3

 

 

5) Which of these models is best studied through a systems approach?

  1. A) model of O2/CO2exchange in a leaf
  2. B) model of arrangements of atoms in a molecule
  3. C) model of the biogeochemical cycling of nutrients

 

 

  1. D) model of skin color inheritance

 

Answer:  C

Topic:  1.3

Skill:  Synthesis/Evaluation

Learning Outcome:  1.3

Global LO:  2, 6

 

1.3   Scenario Questions

 

After reading the paragraph below, answer the questions that follow.

 

Researchers set up a study to determine whether large doses of a nutritional supplement would shorten the length of time it takes to recover from a cold. Three thousand volunteers were split into two groups. For two weeks, members of group A took 3,000 mg of the supplement daily. Group B received 3,000 mg of a placebo. At the end of the two-week period, the researchers inserted live cold viruses directly into the noses of all the volunteers. The volunteers in both group A and group B continued to take their daily pills. All the volunteers got colds, and there was no significant difference in the length of time the colds lasted.

 

1) Which was the experimental group?

  1. A) group A only
  2. B) group B only
  3. C) all 3,000 volunteers
  4. D) the researchers that inserted the cold virus

Answer:  A

Topic:  1.9

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  1.6

Global LO:  1, 2

 

 

2) To have confidence that the results of the experiment were valid, youd also want to know

  1. A) whether any volunteers had colds at the start of the experiment.
  2. B) whether the volunteers exercised daily.
  3. C) whether the volunteers all worked for the same company.
  4. D) what the volunteers ate during the experiment.

Answer:  A

Topic:  1.9

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  1.6

Global LO:  1, 2

After reading the paragraph below, answer the questions that follow.

 

Researchers have created a robot that has a very thin leg that is moved by cardiac (heart) cells contracting in unison. The robot, made of a polymer similar to that used in making contact lenses, is bathed in heart cells with supporting fibroblasts, which then attach to the robot and provide movement as they contract.

 

3) If the creators of the robot wanted to provide evidence that it is alive, which of the following properties would be best to use as evidence?

  1. A) The robot can move.
  2. B) The robot must be bathed in a liquid medium to provide nutrition for its cells.
  3. C) New robots can be reproduced by researchers using the same manufacturing process.
  4. D) The robot has two different types of cells, fibroblasts and cardiac cells.

Answer:  B

Topic:  1.1, 1.11

Skill:  Synthesis/Evaluation

Learning Outcome:  1.2

Global LO:  2

 

4) All of the cardiac cells working together can cause the robot leg to move in a way that individual cells could not. This is an example of

  1. A) adaptation.
  2. B) emergent properties of cells.
  3. C) energy flow through an ecosystem.
  4. D) internal environment regulation.

Answer:  B

Topic:  1.2, 1.11

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  1.1

Global LO:  2

 

 

5) The robots cardiac cells, working together in synchrony, could be considered at what level in lifes hierarchy of organization?

  1. A) organism
  2. B) organelle
  3. C) tissue
  4. D) organ system

Answer:  C

Topic:  1.2, 1.11

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  1.3

Global LO:  2

After reading the paragraph below, answer the questions that follow.

 

Scientists interested in knowing the best way to restore an area after a temporary road was built through it completed a study comparing two treatments: (1) restoring the contour of an area so that there was no longer a depression or cut-through where the road was previously and (2) simply abandoning the area to allow vegetation to return on its own. They wanted to know whether either or both of these treatments would return the aboveground vegetation and the belowground soil properties to their original state, as seen in a similar area where there had never been a road.

 

6) This study was focused on which level of lifes hierarchy?

  1. A) organism
  2. B) community
  3. C) population
  4. D) ecosystem

Answer:  D

Topic:  1.2

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  1.3

Global LO:  2, 5

 

7) Which of the following best describes the data that the scientists should collect and how they should be compared?

  1. A) comparison of plant species in the recontoured area, the abandoned area, and the never-roaded area
  2. B) comparison of properties of soil and plant species in the contoured area and abandoned area
  3. C) comparison of soil properties and species of plants present in the contoured area with the never-roaded area and of the abandoned area with the never-roaded area.
  4. D) comparison of soil properties only among all three areas since soil properties will determine plant species

Answer:  C

Topic:  1.9

Skill:  Synthesis/Evaluation

Learning Outcome:  1.6

Global LO:  1, 2

 

8) In this experiment, the area that had never had a road is useful to the experiment because

  1. A) at least three samples are necessary to have a valid experiment.
  2. B) the area never roaded serves as a control for the experimental variables of recontoured and abandoned.
  3. C) the researchers need to know what species of plants were common to all three areas.
  4. D) since all three areas had existed for the same amount of time, the third area allowed time to be controlled as a variable.

Answer:  B

Topic:  1.9

Skill:  Synthesis/Evaluation

Learning Outcome:  1.6

Global LO:  1, 2

9) The researchers concluded, These findings support the prediction that recontouring accelerates the rehabilitation of key ecohydrologica properties toward reference dynamics. What does this mean?

  1. A) Recontouring makes the vegetation in the area grow out of control.
  2. B) Recontouring allows the water properties of the system to return to normal faster.
  3. C) Abandonment is the better treatment for restoration.
  4. D) Their original prediction that recontouring would produce greater plant diversity was supported.

Answer:  B

Topic:  1.8

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  1.6

Global LO:  2, 7

Campbell Biology: Concepts and Connections, 8e (Reece et al.)

Chapter 3    The Molecules of Cells

 

3.1   Multiple-Choice Questions

 

1) Lactose intolerance is the inability to

  1. A) produce milk proteins.
  2. B) produce lactose.
  3. C) digest cellulose.
  4. D) digest lactose.

Answer:  D

Topic:  3.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.3

Global LO:  5

 

2) Lactose intolerance

  1. A) is common in people of all ages, from infancy to adulthood.
  2. B) is most common in people of European descent.
  3. C) can currently be treated by gene therapy to treat the underlying cause.
  4. D) does not affect the consumption of beverages made from soy or rice.

Answer:  D

Topic:  3.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.3

Global LO:  5

 

3) Organic compounds

  1. A) always contain nitrogen.
  2. B) are synthesized only by animal cells.
  3. C) always contain carbon.
  4. D) always contain oxygen.

Answer:  C

Topic:  3.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.1

 

4) Which of the following statements regarding carbon is false?

  1. A) Carbon has a tendency to form covalent bonds.
  2. B) Carbon has the ability to bond with up to six other atoms.
  3. C) Carbon has the capacity to form single and double bonds.
  4. D) Carbon has the ability to bond together to form extensive branched or unbranched carbon skeletons.

Answer:  B

Topic:  3.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.1

5) Which of the following statements about hydrocarbons is false?

  1. A) Hydrocarbons are inorganic compounds.
  2. B) Hydrocarbons contain only carbon and hydrogen atoms.
  3. C) Hydrocarbons consist of atoms linked by single or double bonds.
  4. D) Hydrocarbons can form straight, branched, or ringed structures.

Answer:  A

Topic:  3.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.1

 

6) Propanol and isopropanol are isomers. This means that they have

  1. A) the same molecular formula but different chemical properties.
  2. B) different molecular formulas but the same chemical properties.
  3. C) the same molecular formula and the same chemical properties.
  4. D) the same molecular formula but represent different states of the compound.

Answer:  A

Topic:  3.1

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.1

 

7) A hydroxyl group is

  1. A) also called a carbonyl group.
  2. B) characteristic of proteins.
  3. C) characteristic of alcohols.
  4. D) composed of two oxygen atoms.

Answer:  C

Topic:  3.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.1

 

8) Which of the following is a carboxyl group?

  1. A) -C-O
  2. B) -OH
  3. C) -NH2
  4. D) -COOH

Answer:  D

Topic:  3.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.1

 

 

9) Which of the following is an amino group?

  1. A) -OH
  2. B) -NH2
  3. C) -COOH
  4. D) -CO

Answer:  B

Topic:  3.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.1

10) Which of the following statements about the functional groups of organic compounds is false?

  1. A) Functional groups may help make organic compounds hydrophilic.
  2. B) Many biological molecules have two or more functional groups.
  3. C) Functional groups participate in chemical reactions.
  4. D) All functional groups include a carbon atom.

Answer:  D

Topic:  3.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.1

 

11) Which of the following contains a carboxyl and an amino group?

  1. A) amino acid
  2. B) fat
  3. C) sugar
  4. D) vinegar

Answer:  A

Topic:  3.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.1

 

12) Which of the following functional groups is capable of regulating gene expression?

  1. A) -OH
  2. B) -COOH
  3. C) -CO
  4. D) -CH3

Answer:  D

Topic:  3.2

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.1

 

 

13) Which of the following statements about the monomers and polymers found in living organisms is false?

  1. A) Cells typically make all of their macromolecules from a set of 40-50 common monomers and a few other ingredients that are rare.
  2. B) The monomers used to make polymers are essentially universal.
  3. C) Monomers serve as building blocks for polymers.
  4. D) Monomers are joined together by the process of hydrolysis.

Answer:  D

Topic:  3.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.2

 

14) Which of the following statements about dehydration synthesis is false?

  1. A) One monomer loses a hydrogen atom, and the other loses a hydroxyl group.
  2. B) H2O is formed as the monomers are joined.
  3. C) Covalent bonds are formed between the monomers.
  4. D) Animal digestive systems utilize this process to break down food.

Answer:  D

Topic:  3.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.2

15) The results of dehydration synthesis can be reversed by

  1. A) condensation.
  2. B) hydrolysis.
  3. C) polymerization.
  4. D) the addition of an amino group.

Answer:  B

Topic:  3.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.1

 

16) What is the general function of enzymes within a cell?

  1. A) to promote the synthesis of monomers
  2. B) to induce chemical reactions
  3. C) to stop chemical reactions
  4. D) to speed up chemical reactions

Answer:  D

Topic:  3.3

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.6

 

 

17) The molecular formula of most monosaccharides represents a multiple of

  1. A) CH3
  2. B) CH2
  3. C) CHO.
  4. D) CHO2.

Answer:  B

Topic:  3.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.3

 

18) A molecule with the formula C55H110O55 is probably a(n)

  1. A) oil.
  2. B) steroid.
  3. C) protein.
  4. D) polysaccharide.

Answer:  D

Topic:  3.4

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.3

Global LO:  2

 

19) Many names for sugars end in the suffix

  1. A) -acid.
  2. B) -ose.
  3. C) -hyde.
  4. D) -ase.

Answer:  B

Topic:  3.4

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.3

20) Sucrose is formed

  1. A) from two glucose molecules.
  2. B) from two monosaccharides through dehydration synthesis.
  3. C) when ionic bonds link two monosaccharides.
  4. D) when glucose and lactose are combined.

Answer:  B

Topic:  3.5

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.3

 

 

21) A disaccharide forms when

  1. A) two monosaccharides join by dehydration synthesis.
  2. B) two starches join by dehydration synthesis.
  3. C) two monosaccharides join by hydrolysis.
  4. D) two starches join by hydrolysis.

Answer:  A

Topic:  3.5

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.3

 

22) High-fructose corn syrup is made from corn. The main carbohydrate in corn is a polysaccharide called

  1. A) fructose.
  2. B) starch.
  3. C) hydrocarbon.
  4. D) cellulose.

Answer:  B

Topic:  3.6

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.3

 

23) Which of the following lists contains only polysaccharides?

  1. A) sucrose, starch, and cellulose
  2. B) starch, amino acids, and glycogen
  3. C) cellulose, starch, and glycogen
  4. D) fructose, cellulose, and glucose

Answer:  C

Topic:  3.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.3

 

24) Cellulose differs from starch in that

  1. A) starch is formed by plants and cellulose by animals.
  2. B) most animals cannot break down cellulose, whereas starch is easily digested.
  3. C) starch is made of glucose monomers, whereas cellulose is made of fructose monomers.
  4. D) cellulose is highly branched, whereas starch is unbranched.

Answer:  B

Topic:  3.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.3

 

25) Foods that are high in fiber are most likely derived from

  1. A) plants.
  2. B) dairy products.
  3. C) red meats.
  4. D) fish.

Answer:  A

Topic:  3.7

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.3

Global LO:  2, 5

 

26) Cows can derive nutrients from cellulose because

  1. A) they produce the enzymes that break down cellulose.
  2. B) they chew their food so thoroughly that cellulose fibers are broken down.
  3. C) their intestinal tract contains cellulose-hydrolyzing microorganisms.
  4. D) they convert cellulose into starch, which is easily broken down in the intestinal tract.

Answer:  C

Topic:  3.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.3

 

27) The storage form of carbohydrates is ________ in animals and ________ in plants.

  1. A) starch; glycogen
  2. B) glycogen; starch
  3. C) cellulose; glycogen
  4. D) glycogen; cellulose

Answer:  B

Topic:  3.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.3

 

28) Which of the following organisms contain the polysaccharide chitin?

  1. A) animals and plants
  2. B) plants and bacteria
  3. C) fungi and insects
  4. D) insects and plants

Answer:  C

Topic:  3.7

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.3

 

 

29) An oil may be converted into a substance that is solid at room temperature by

  1. A) adding hydrogens, decreasing the number of double bonds in the molecules.
  2. B) removing water, causing a dehydration synthesis reaction to occur.
  3. C) removing hydrogens, increasing the number of double bonds in the molecules.
  4. D) cooling it, so that double bonds form and the fats solidify.

Answer:  A

Topic:  3.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.4

30) A diet high in animal products and hydrogenated vegetable margarine may increase the risk for atherosclerosis. This is because

  1. A) most animal fats are unsaturated and most hydrogenated vegetable margarines contain high levels of steroids.
  2. B) most hydrogenated vegetable margarines are hydrogenated oils and most animal products contain high levels of phospholipids.
  3. C) most animal fats are used for energy storage and most hydrogenated vegetable margarines contain high levels of unsaturated fats.
  4. D) most animal fats are saturated and many hydrogenated vegetable margarines contain high levels of trans fats.

Answer:  D

Topic:  3.8

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.4

Global LO:  2, 5

 

31) What feature of fats makes them hydrophobic?

  1. A) Fats have carboxyl groups.
  2. B) Fats include one glycerol molecule.
  3. C) Fats have polar fatty acids.
  4. D) Fats have nonpolar hydrocarbon chains.

Answer:  D

Topic:  3.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.4

 

32) Fatty acids are

  1. A) composed of carbon, hydrogen, and oxygen in a 1:2:1 ratio.
  2. B) composed of carbon, hydrogen, glycerol, and a phosphate group.
  3. C) hydrophobic.
  4. D) composed of four linked rings.

Answer:  C

Topic:  3.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.4

 

 

33) Which of the following statements regarding triglyceride molecules is false?

  1. A) Triglycerides consist of three fatty acids attached to a glycerol molecule.
  2. B) Triglycerides play a role in energy storage.
  3. C) Triglycerides are a type of fat.
  4. D) Triglycerides are hydrophilic.

Answer:  D

Topic:  3.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.4

34) Fatty acids with double bonds between some of their carbons are said to be

  1. A) unsaturated.
  2. B) saturated.
  3. C) completely hydrogenated.
  4. D) monoglycerides.

Answer:  A

Topic:  3.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.4

 

35) The development of atherosclerotic disease can result from a diet high in

  1. A) fiber.
  2. B) protein.
  3. C) saturated fats.
  4. D) sugars.

Answer:  C

Topic:  3.8

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.4

Global LO:  5

 

36) If you were to add olive oil to your food as part of a diet to lower your risk of atherosclerotic disease, you would use olive oil that

  1. A) is liquid at room temperature.
  2. B) is hydrogenated.
  3. C) is modified to be solid at room temperature.
  4. D) has lard added to it.

Answer:  A

Topic:  3.8

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.4

Global LO:  2, 5

 

 

37) Which of the following statements about animal cell lipids is false?

  1. A) Fats are a form of lipid that function to store energy.
  2. B) Phospholipids are important components of cell membranes.
  3. C) Many lipids function as enzymes.
  4. D) Cholesterol is a type of lipid that is a component of cell membranes and steroid hormones.

Answer:  C

Topic:  3.8, 3.10

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.4

 

38) A phospholipid is composed of

  1. A) one fatty acid molecule linked to three glycerol molecules.
  2. B) one glycerol molecule linked to three phosphate groups.
  3. C) one fatty acid molecule linked to one glycerol molecule and two phosphate groups.
  4. D) one glycerol molecule linked to one phosphate group and two fatty acids.

Answer:  D

Topic:  3.10

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.4

39) Which of the following substances is made of lipids?

  1. A) DNA
  2. B) cellulose
  3. C) steroids
  4. D) enzymes

Answer:  C

Topic:  3.10

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.4

 

40) A major type of lipid found in cell membranes is

  1. A) triglycerides.
  2. B) phospholipids.
  3. C) glycerol.
  4. D) waxes.

Answer:  B

Topic:  3.10

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.4

 

 

41) Which of the following statements about anabolic steroids is false?

  1. A) They cause a general buildup of muscle mass.
  2. B) They often cause the body to reduce its normal output of sex hormones.
  3. C) They promote bone growth.
  4. D) They can stimulate mood swings and violent behavior.

Answer:  C

Topic:  3.11

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.4

Global LO:  5, 6

 

42) Amino acids can be distinguished from one another by

  1. A) the number of R groups found on the amino acid molecules.
  2. B) the chemical properties of their R groups.
  3. C) the type of bond between the R group and the rest of the amino acid molecule.
  4. D) the chemical properties of their amino and carboxyl groups.

Answer:  B

Topic:  3.13

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.5

 

43) Proteins differ from one another because

  1. A) the peptide bonds linking amino acids differ from protein to protein.
  2. B) the sequence of amino acids in the polypeptide chain differs from protein to protein.
  3. C) each protein contains its own unique sequence of sugar molecules.
  4. D) the number of nucleotides found in each protein varies from molecule to molecule.

Answer:  B

Topic:  3.13

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.5

44) Glucose molecules are to starch as ________ are to proteins.

  1. A) oils
  2. B) amino acids
  3. C) fatty acids
  4. D) monosaccharides

Answer:  B

Topic:  3.13

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.3, 3.5

Global LO:  2

 

 

45) Peptide bonds

  1. A) are used to form amino acids.
  2. B) form between fatty acids.
  3. C) are formed by a hydrolysis reaction.
  4. D) link amino acids.

Answer:  D

Topic:  3.13

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.5

 

46) Which of the following statements about enzymes is false?

  1. A) They increase the rate of chemical reactions.
  2. B) They function as chemical catalysts.
  3. C) They regulate virtually all chemical reactions in a cell.
  4. D) They are monomers used to build proteins.

Answer:  D

Topic:  3.12

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.5

 

47) Which of the following would be correctly classified as a protein?

  1. A) cholesterol
  2. B) starch
  3. C) an enzyme
  4. D) cellulose

Answer:  C

Topic:  3.12

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.5

Global LO:  2

 

48) Structural proteins

  1. A) include receptor molecules.
  2. B) include hemoglobin.
  3. C) are found in hair and tendons.
  4. D) include ovalbumin, a protein found in egg white.

Answer:  C

Topic:  3.12

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.5

Global LO:  2

 

49) A scientist suspects that the food in an ecosystem may have been contaminated with radioactive nitrogen over a period of months. Which of the following substances could be examined for radioactivity to test the hypothesis?

  1. A) the cell walls of plants growing in the ecosystem
  2. B) the hair produced by humans living in the ecosystem
  3. C) the sugars produced during photosynthesis by plants growing in the ecosystem
  4. D) the cholesterol in the cell membranes of organisms living in the ecosystem

Answer:  B

Topic:  3.12, 3.13

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.3, 3.4, 3.5

Global LO:  2

 

50) Which of the following characteristics of protein will remain intact if the protein is denatured?

  1. A) the shape of the protein
  2. B) the function of the protein
  3. C) the number of amino acids in the protein
  4. D) the binding properties of the protein

Answer:  C

Topic:  3.12

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.7

 

51) Proteins cannot be denatured by

  1. A) heat.
  2. B) changes in pH.
  3. C) changes in salt concentration.
  4. D) freezing.

Answer:  D

Topic:  3.12

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.7

 

52) The primary structure of a protein is

  1. A) an alpha helix or a pleated sheet.
  2. B) the amino acid sequence of the polypeptide chain.
  3. C) composed of two or more polypeptide chains.
  4. D) maintained by hydrogen bonds.

Answer:  B

Topic:  3.14

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.6

 

 

53) Which of the following is an example of secondary structure in a protein?

  1. A) a particular amino acid sequence
  2. B) an alpha helix
  3. C) a globular shape
  4. D) the joining of two polypeptide chains

Answer:  B

Topic:  3.14

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.6

54) The tertiary structure of a polypeptide refers to

  1. A) its size.
  2. B) the presence of pleated sheets.
  3. C) the amino acids of which it is made.
  4. D) the overall three-dimensional structure.

Answer:  D

Topic:  3.14

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.6

 

55) A protein containing more than one polypeptide chain exhibits the ________ level of protein structure.

  1. A) primary
  2. B) secondary
  3. C) tertiary
  4. D) quaternary

Answer:  D

Topic:  3.14

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.6

 

56) Mad cow disease serves as an example of how interdependent ________ and ________ are to protein.

  1. A) solubility; texture
  2. B) form; construction
  3. C) structure; function
  4. D) adaptability; development

Answer:  C

Topic:  3.14

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.6

 

 

57) How are genes used by cells to build proteins?

  1. A) The genes in DNA direct the synthesis of an RNA molecule, which is used to build a protein.
  2. B) The genes in RNA direct the synthesis of a DNA molecule, which is used to build a protein.
  3. C) DNA is transcribed into an amino acid sequence.
  4. D) The genes in RNA direct the synthesis of proteins directly.

Answer:  A

Topic:  3.15

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.8

 

58) Which of the following statements regarding nucleotides is false?

  1. A) Nucleotides contain lipids.
  2. B) Nucleotides contain sugar molecules.
  3. C) Nucleotides can be linked together to form nucleic acids.
  4. D) Nucleotides contain nitrogenous bases.

Answer:  A

Topic:  3.16

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.8

59) Which of the following options correctly pairs a polymer and its monomer?

  1. A) cellulose, amino acids
  2. B) DNA, nucleotides
  3. C) collagen, nucleic acids
  4. D) RNA, ribose

Answer:  B

Topic:  3.16

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.3, 3.4, 3.5, 3.8

Global LO:  2

 

60) DNA differs from RNA because DNA

  1. A) contains thymine in place of uracil.
  2. B) consists of a single rather than a double polynucleotide strand.
  3. C) contains the sugar ribose rather than the sugar deoxyribose.
  4. D) contains phosphate groups not found in RNA.

Answer:  A

Topic:  3.16

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.8

 

 

61) You work for a company that manufactures food products. A new wonder food is being distributed by a rival company. The researchers in your company determine that the wonder food contains only carbon, oxygen, and hydrogen. At this point, your researchers can say with certainty that the food

  1. A) includes proteins.
  2. B) could only be made of triglycerides.
  3. C) could only be made of carbohydrates.
  4. D) does not include proteins or nucleic acids.

Answer:  D

Topic:  3.4, 3.8, 3.13, 3.16

Skill:  Synthesis/Evaluation

Learning Outcome:  3.3, 3.4, 3.5, 3.8

Global LO:  2

 

62) In what part of the world did the mutation for lactose tolerance first appear?

  1. A) East Asia
  2. B) South America
  3. C) northern Europe
  4. D) North America

Answer:  C

Topic:  3.17

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.3

Global LO:  5

63) Why did the lactose tolerance mutation in the East African herders spread so rapidly within the population?

  1. A) Milk provided calcium for strong bones.
  2. B) It was a selective advantage for survival during droughts and cold winters.
  3. C) Lactose was a better source of energy than glucose.
  4. D) Milk was a good source of protein during the summer harvests.

Answer:  B

Topic:  3.17

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.3

Global LO:  5

 

64) If you ate a 100% plant-based (vegan) diet, what molecule would you never eat?

  1. A) starch
  2. B) cellulose
  3. C) cholesterol
  4. D) phospholipids

Answer:  C

Topic:  3.7, 3.10, 3.12

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.3, 3.4, 3.5

Global LO:  2, 5

 

65) Lysozyme is an enzyme that breaks down bacterial cell walls and is found in your tears, mucus, and saliva. A mutation occurs in the gene for lysozyme that results in a lysine (a positively charged amino acid) being substituted for an arginine (also a positively charged amino acid). Do you think that the mutant lysozyme will function similarly to the normal lysozyme?

  1. A) no, because all changes in protein primary sequence result in functional differences
  2. B) no, because changing lysine to arginine will cause the protein to denature
  3. C) yes, because both lysine and arginine are positively charged so the tertiary structure and therefore function should be similar
  4. D) yes, because protein function stays the same no matter what mutations occur

Answer:  C

Topic:  3.14

Skill:  Synthesis/Evaluation

Learning Outcome:  3.6, 3.7

Global LO:  2

 

66) Which meal is high in fiber, low in saturated fats, and high in unsaturated fats?

  1. A) a rib eye steak, mashed potatoes, and side salad with ranch dressing
  2. B) a plate of scrambled eggs with a side of cottage cheese
  3. C) a black bean, cheese, lettuce, and sour cream burrito in a flour tortilla
  4. D) a bowl of spaghetti tossed with olive oil, artichokes, and broccoli

Answer:  D

Topic:  3.7, 3.8

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.3, 3.4, 3.5

Global LO:  2, 5

67) You identify a molecule in a pizza that is a polymer; has oxygen, hydrogen, and sulfur atoms; and is hydrophilic. What kind of molecule is it?

  1. A) protein
  2. B) carbohydrate
  3. C) nucleic acid
  4. D) lipid

Answer:  A

Topic:  3.7, 3.10, 3.13, 3.16

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.3, 3.4, 3.5, 3.8

Global LO:  2

 

 

68) Suppose that an adult black bear adds 50 pounds of fat in order to survive while hibernating through the winter. How much glycogen would a bear have to add to achieve a similar feat?

  1. A) 25 pounds
  2. B) 50 pounds
  3. C) 75 pounds
  4. D) 100 pounds

Answer:  D

Topic:  3.8

Skill:  Synthesis/Evaluation

Learning Outcome:  3.4

Global LO:  2

 

69) Which type of fat was found to contribute the most relative risk of developing heart disease?

  1. A) saturated fat
  2. B) monounsaturated fat
  3. C) polyunsaturated fat
  4. D) trans fat

Answer:  D

Topic:  3.9

Skill:  Knowledge/Comprehension

Learning Outcome:  3.4

Global LO:  5

 

70) Which of the following foods would be least likely to contribute to the development of coronary heart disease?

  1. A) margarine
  2. B) butter
  3. C) bacon
  4. D) fish oil

Answer:  D

Topic:  3.9

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.4

Global LO:  2, 5

71) You have a cup of vegetable oil and a vial full of normal phospholipids. What would you predict would happen if you dropped the phospholipids into the cup of vegetable oil?

  1. A) The phospholipids would form a sphere with the heads on the inside.
  2. B) The phospholipids would form a sphere with the tails on the inside.
  3. C) The phospholipids would float on the surface of the oil with the tails in the air.
  4. D) The phospholipids would float on the surface of the oil with the heads in the air.

Answer:  A

Topic:  3.10

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.4

Global LO:  2

 

72) What is the complementary sequence to the DNA strand TCGATGG?

  1. A) TCGATGG
  2. B) GGTAGCT
  3. C) AGCUACC
  4. D) AGCTACC

Answer:  D

Topic:  3.16

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.8

Global LO:  2

 

73) Myosin is a contractile protein found in muscles that is composed of three pairs of subunits, two heavy chains, and two pairs of two different types of light chains, for a total of six subunits. Myosin contains what level(s) of protein structure?

  1. A) primary
  2. B) primary and secondary
  3. C) primary, secondary, and tertiary
  4. D) primary, secondary, tertiary, and quaternary

Answer:  D

Topic:  3.14

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.6

Global LO:  2

 

3.2   Art Questions

 

1) These two molecules are structural isomers. What is the difference between them?

 

 

  1. A) the number of carbon atoms
  2. B) the number of hydrogen atoms
  3. C) the location of a double-bonded oxygen atom
  4. D) Only one of them has a double bond between carbon atoms.

Answer:  C

Topic:  3.1

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.1

Global LO:  2, 3

 

2) How are these two amino acids attached together?

 

 

  1. A) amino group to amino group
  2. B) amino group to carboxylic acid group
  3. C) carboxylic acid group to carboxylic acid group
  4. D) through a hydrolysis reaction

Answer:  B

Topic:  3.11

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.5

Global LO:  2, 3

 

3) Below are the structures of three fatty acids, palmitic acid, stearic acid, and oleic acid. What combination of these fatty acids could you use to make a fat that is liquid at room temperature?

 

 

  1. A) one palmitic acid, one stearic acid, and one oleic acid
  2. B) three palmitic acids
  3. C) two palmitic acids and one stearic acid
  4. D) one stearic acid, one oleic acid, and one phosphate group

Answer:  A

Topic:  3.8

Skill:  Synthesis/Evaluation

Learning Outcome:  3.4

Global LO:  2

 

 

4) Below is a molecule of caffeine. Which of the following features are not present in a molecule of caffeine?

 

 

  1. A) a carbonyl group
  2. B) a carboxyl group
  3. C) a methyl group
  4. D) one or more double bonds

Answer:  B

Topic:  3.2

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.1

Global LO:  2

 

5) Below is a nutrition facts label for one cup of whole cows milk. Which of the following is most abundant by weight in one cup of whole milk? (1000 mg = 1 g)

 

 

  1. A) the total amount of lipids
  2. B) polysaccharides
  3. C) monosaccharides
  4. D) protein

Answer:  C

Topic:  3.2

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.3, 3.4, 3.5

Global LO:  2, 4, 5

 

3.3   Scenario Questions

 

After reading the paragraph below, answer the questions that follow.

 

Youre the manager of a factory that produces enzyme-washed blue jeans (the enzymes lighten the color of the denim, giving a faded appearance). When the most recent batch of fabric came out of the enzyme wash, however, the color wasnt light enough to meet your standards. Your quality control laboratory wants to do some tests to determine why the wash enzymes didnt perform as expected.

 

1) Which hypothesis is most likely to be productive for their initial investigation?

  1. A) The nucleotide chain of the enzymes may be incorrectly formed.
  2. B) The dye in the fabric may have hydrolyzed the fatty acids in the enzymes.
  3. C) The three-dimensional structure of the proteins may have been altered.
  4. D) There may not have been enough phospholipids for the volume of fabric.

Answer:  C

Topic:  3.12

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.5, 3.6, 3.7

Global LO:  2

 

2) Based on your understanding of enzyme structure, which of the following would you recommend that they also investigate?

  1. A) the temperature of the liquid in the washing vat
  2. B) the manufacturer of the fabric
  3. C) how long the fabric has been in storage
  4. D) the primary structure of the enzyme

Answer:  A

Topic:  3.12

Skill:  Application/Analysis

Learning Outcome:  3.5, 3.6, 3.7

Global LO:  2

 

 

3) Which of the following experiments would be best for testing the hypothesis that the enzymes did not perform as expected because the temperature was too high?

  1. A) Produce one batch of blue jean

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here