Visualizing Nutrition Everyday Choices by Grosvenor Mary B.1st edition test bank

Visualizing Nutrition Everyday Choices by Grosvenor Mary B.1st edition  test bank
Product Code: 222
Availability: In Stock
Price: $24.99
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Description

Chapter 10
Meeting Our Needs:
Food, Fortified Food, and Supplements

Multiple-Choice Questions

1. Which statement provides the best justification for the use of dietary supplements?
a. The potential to consume nutrients above levels consumed in food provides maximum benefits.
b. It is impossible to achieve optimal nutrition using foods alone.
c. Many people do not or cannot always consume a nutritionally-adequate diet.
d. The dietary supplement industry depends on the regular use of their products.

Answer: c; page 330; Level of Difficulty: Medium

2. Which of the following nutrients would be least likely to be needed as a supplement?
a. vitamin B-12
b. folic acid
c. iron
d. phosphorus

Answer: d; page 333; Level of Difficulty: Medium

3. An advantage of consumption of fresh vegetables is ______; a disadvantage would be ______ .
a. they are available year-round and may actually have a very high vitamin content; they are more expensive than canned vegetables
b. they are available year round and usually cheapest; they usually have a low vitamin content
c. they seem to be the healthiest; they are most expensive and available only seasonally
d. none of the above are appropriate answers

Answer: c; page 331; Level of Difficulty: Medium

4. An advantage of consumption of frozen vegetables is ____ ; a disadvantage would be _________ .
a. they are available year-round and may actually have a very high vitamin content; they are more expensive than canned vegetables
b. they are available year round and usually cheapest; they usually have a low vitamin content
c. they seem to be the healthiest; they are most expensive and available only seasonally
d. none of the above are appropriate answers

Answer: a; page 331; Level of Difficulty: Medium

5. An advantage of consumption of canned vegetables is ______; a disadvantage would be _________ .
a. they are available year-round and may actually have a very high vitamin content; they are more expensive than canned food
b. they are available year round and usually cheapest; they usually have a low vitamin content
c. they seem to be the healthiest; they are most expensive and available only seasonally
d. none of the above are appropriate answers

Answer: b; page 331; Level of Difficulty: Medium

6. This recently developed designer food has provided an unusual source of omega-3 fatty acids:
a. ocean-caught salmon
b. alfalfa
c. eggs obtained from chickens fed a flaxseed supplement
d. milk obtained from cows fed highly purified diets

Answer: c page 332; Level of Difficulty: Easy

7. A food that provides health benefits beyond the benefits provided by the essential nutrients is called
a. a phytochemical
b. a dietary supplement
c. a functional food
d. quackery

Answer: c page 332-333; Level of Difficulty: Easy

8. If one looks at the nutrients provided by the food pyramid, then nutrients likely to be provided by sweets and oils would be
a. Iron
b. Vitamins A & E
c. Zinc
d. Calcium

Answer: b; page 333; Level of Difficulty: Hard

9. Modified margarine contains _______ which would __________ in the human body.
a. tannins and catechins; reduce the risk of certain types of cancer
b. folic acid; reduce the risk of neural tube defects
c. monounsaturated fatty acids; reduce the risk of heart disease
d. plant sterols and stanols; reduced blood cholesterol levels

Answer: d; page 334; Level of Difficulty: Hard

10. Greet or black tea contains _______ which would __________ in the human body.
a. tannins and catechins; reduce the risk of certain types of cancer
b. folic acid; reduce the risk of neural tube defects
c. monounsaturated fatty acids; reduce the risk of heart disease
d. plant sterols and stanols; reduced blood cholesterol levels

Answer: a; page 334; Level of Difficulty: Medium

11. Fortified cereal contains _______ which would __________ in the human body.
a. tannins and catechins; reduce the risk of certain types of cancer
b. folic acid; reduce the risk of neural tube defects
c. monounsaturated fatty acids; reduce the risk of heart disease
d. plant sterols and stanols; reduced blood cholesterol levels
Answer: b; page 334; Level of Difficulty: Hard

12. Olive oil and walnuts contain _______ which would __________ in the human body.
a. tannins and catechins; reduce the risk of certain types of cancer
b. folic acid; reduce the risk of neural tube defects
c. monounsaturated fatty acids; reduce the risk of heart disease
d. plant sterols and stanols; reduced blood cholesterol levels

Answer: d; page 334; Level of Difficulty: Medium

13. Strictly speaking, which is not a phytochemical?
a. carotenoids
b. flavonoids
c. isoflavones
d. all of the above are phytochemicals

Answer: d; page 336-338; Level of Difficulty: Hard

14. In take of beta-carotene will serve as a precursor for vitamin A in the body and also _______ .
a. reduce risk of cataracts and macular degeneration
b. protect against certain cancers
c. may act as a dietary source of estrogen
d. none of the above

Answer: a; page 337; Level of Difficulty: Easy

15. In take of soybeans or flax may likely _______ .
a. reduce risk of cataracts and macular degeneration
b. protect against certain cancers
c. act as a dietary source of estrogen
d. none of the above

Answer: c; page 339; Level of Difficulty: Hard

16. In take of crucifers, garlic, and onions may likely _______ .
a. reduce risk of cataracts and macular degeneration
b. protect against certain cancers
c. may act as a dietary source of estrogen
d. none of the above

Answer: b; page 338; Level of Difficulty: Easy

17. Rickets is a deficiency-caused disease that is remedied by supplementation of __________ .
a. iodine
b. vitamin D
c. iron
d. thiamin

Answer: b; page 340; Level of Difficulty: Easy

18. When margarine was developed, it was decided to supplement it with vitamin A, while butter had never been supplemented with vitamin A. Why was margarine supplemented?
a. The technology had finally been developed to determine that spreads were a poor source of vitamin A.
b. Butter is a good source of vitamin A, while margarine normally contains no or little vitamin A.
c. It was found that excessive use of butter depleted vitamin A status from the body.
d. none of the above.

Answer: b; page 340; Level of Difficulty: Medium

19. In the United States, the most recent example of food being supplemented is
a. vitamin D in milk
b. iodine in salt
c. orange juice with vitamin C
d. grain products with folic acid

Answer: d; page 340; Level of Difficulty: Easy

20. When a single component of bread such a flour is enriched with a nutrient, where will this be noted?
a. in the Nutrition Facts panel
b. in the ingredients list
c. by law, it must be on the front panel of the package
d. none of the above

Answer: b; page 342; Level of Difficulty: Easy

21. The fact that a supermarket will place a dietary supplement jar on their shelves indicates that
a. it has been approved by the FDA for public use
b. it has been approved by the USDA for public use
c. it needs only manufacturer assertion that the product is safe
d. none of the above are correct

Answer: c; page 344; Level of Difficulty: Hard

22. The top two categories by sales of diet supplement products are
a. vitamin and mineral supplements
b. vitamin and herbal supplements
c. vitamins and sports nutrition products
d. herbals and minerals

Answer: b; page 344, Level of Difficulty: Medium

23. The DSHEA act provides a guideline for labeling and advertising of dietary supplement products
a. true
b. false

Answer: a; page 345; Level of Difficulty: Easy

24. One the label of a supplement product will be a table called:
a. Nutrition Facts
b. Supplement Facts
c. Bioavailability
d. none of the above

Answer: b; page 345; Level of Difficulty: Easy

25. One of the diet supplements that many experts consider to be especially risky is
a. garlic extract
b. ephedra
c. glucosamine
d. vitamin C

Answer: b; page 346; Level of Difficulty: Medium

26. The national organization that verifies the contents of diet supplement products is the
a. Food and Drug Administration
b. United States Department of Agriculture
c. United States Public Health Service
d. United States Pharmacopoeia

Answer: d; page 346, Level of Difficulty: Hard

27. Which groups might benefit least from dietary supplements?
a. dieters
b. vegetarians
c. pregnant women
d. healthy weightlifters

Answer: d; page 347-348; Level of Difficulty: Medium

28. Beyond its role as a vitamin, intake of higher amounts of this nutrient will lower cholesterol levels:
a. thiamin
b. biotin
c. niacin
d. riboflavin

Answer: c; 349; Level of Difficulty: Hard

29. Beyond its role as a vitamin, some believe intake of this nutrient reduces the risk of colds:
a. vitamin A
b. Vitamin C
c. Vitamin D
d. Vitamin K

Answer: b; 349; Level of Difficulty: Easy

30. Beyond its role as a mineral, some believe this nutrient relieves cold symptoms
a. iron
b. copper
c. zinc
d. chromium

Answer: c; page 350; Level of Difficulty: Medium

31. Beyond its role as a mineral, some believe this nutrient enhances muscle development
a. iron
b. copper
c. zinc
d. chromium

Answer: d; page 350; Level of Difficulty: Hard

32. Flaxseed or flaxseed oils are used as supplements with a goal of reducing risk of
a. cancer
b. heart disease
c. neural tube defects
d. none of the above

Answer: b; page 351; Level of Difficulty: Hard

33. There is some experimental evidence that suggests supplements of this nutrient reduce the risk of multiple sclerosis:
a. vitamin A
b. Vitamin C
c. Vitamin D
d. Vitamin K

Answer: c; page 349; Level of Difficulty: Hard

34. In addition to spinach, the best sources of iron in the diet are
a. grains
b. dairy
c. apples and oranges
d. tomatoes

Answer: a; page 333; Level of Difficulty: Hard

35. Bodybuilders most commonly take these supplements in an effort to increase muscle mass:
a. isoflavones and flavonols
b. amino acids and chromium
c. zinc and copper
d. vitamin C and Zinc

Answer: b; page 350-351; Level of Difficulty: Medium

36. This supplement is often taken by older people in an effort to reduce joint pain and inflammation
a. lutein
b. pycnogenol
c. ginko biloba
d. glucosamine

Answer: d; page 352; Level of Difficulty: Easy

37. This supplement is often taken by people in an effort to assure good vision:
a. lutein
b. pycnogenol
c. ginko biloba
d. glucosamine

Answer: a; page 352; Level of Difficulty: Medium

38. This supplement is often taken by people in an effort to improve memory or cognition
a. lutein
b. pycnogenol
c. ginko biloba
d. glucosamine

Answer: c; page 353; Level of Difficulty: Medium

39. This supplement is known to interfere with the turnover of drugs or anesthesia:
a. lutein
b. pycnogenol
c. ginko biloba
d. Saint Johns Wort

Answer: d; page 353; Level of Difficulty: Hard

40. Some supplements which include vitamin C for the treatment of colds may include ____ percent of the daily value of vitamin C.
a. 100 (the daily value)
b. 200-300 (2-3 times the daily value)
c. 1000-2000 (10-20 times the daily value)
d. approximately 100,000 (1,000-2,000 times the daily value)

Answer: c; page 357; Level of Difficulty: Hard

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:



Welcome to Test bank Fan

 

Once the order is placed, the order will be delivered to your email less than 24 hours, mostly within 4 hours. 

If you have questions, you can contact us here